Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπέρυθρη θέρμανση


konsantina

Recommended Posts

Τα σώματα αυτά είναι κατανάλωσης έως και 1800W (όσο και ένα σεσουάρ) το οποίο είναι ικανοποιητικό για ένα χώρο του σπιτιού 30-40τμ. Αποτελούνται από μια αντίσταση η οποία θερμαίνει ένα υφεστιογενές πέτρομα.

 

Όσον αναφορά την ξένη αγορά δεν έχει περπατήσει ιδιαίτερα διότι στο εξωτερικό το κύριο μέσο παραγωγής θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο και σε πολλές χώρες σχεδόν δωρεάν.

Γνωρίζω πως αυτά τα σώματα έχουν πιστοποιήσεις και βραβεία από διάφορες χώρες.

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον CostasV οτί η υπέρυθρη θέρμανση δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 257
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1800W για 30-40 τμ χώρο; Σαν λίγο δεν είναι; Δεν γνωριζω λεπτομέρειες για τη μέθοδο αυτή, αλλά όπως κ να έχει αν κάποιος μου έλεγε ότι θα είχα θέρμανση σε σπίτι 120 τμ με 6-7kW θα τον κοιτούσα κάπως περίεργα...

Link to comment
Share on other sites

το οτι εξοικονομει ενεργεια η υπερυθρη θερμανση δεν ειναι κατι βασικο για περιοχεσ που δεν υπαρχει φυσικο αεριο οπωσ τα χανια? επισησ ενα σπιτι που ηλεκτροδοτειται ενα μεροσ του απο φωτοβολταικα δεν ειναι πολυ καλυτερο να φύγει από το πετρέλαιο. ωσ λύση υπαιρυθρη θερμανση δεν ειναι λίγο πιο οικολογική?με την εννοια οτι εξοικονομει ενεργεια. απλα αυτό που δεν ξερω ειναι αν η αισθηση θερμότητασ που υπάρχει στο χώρο ειναι μπορεί να συγκριθει με αυτή των συμβατικών καλοριφερ, δεδομενου οτι δεν θερμαινεται ο αερασ. σορυ που σας κουραζω αλλά το ψαχνω καιρό τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία ΔΕΝ προτείνεται για οικιακή λύση. .

 

Εκτός και αν θέλεις να ζεσταίνεις τοπικά τον καναπέ, την καρέκλα της τραπεζάρίας, το γραφειάκι εργασίας, χωριστά το καθένα, ανάβοντας και σβήνοντας το κάθε σώμα ανάλογα με την παρουσία του ατόμου ή μη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Παίζει μεγάλο ρόλο η διάταξη των σωμάτων: τοποθέτηση σε ταβάνι, τοίχο, απέναντι από πράθυρα ή μπαλκονόπορτες τα οποία και αυτά ακτινοβολούν με την σειρά τους.

Τα πάνελ εκπέμπουν προς μια κατεύθυνση οπότε θα πρέπει να "δέσεις" τον χώρο για να τον καλύπτεις επίσης υπάρχει σε μία εταιρεία με θερμαντικό σώμα τέτοιου τύπου το οποίο είναι σαν ντισκομπάλα και αναρτάτε στο ταβάνι το συγκεκριμένο εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις θερμότητα.

 

konsantina απ'ότι μου είπαν δεν εχει καμία σχέση με το συμβατικό σύστημα όσον αναφορά την αίσθηση. Το πρόβλημα νομίζω πως είναι η κάλυψη από τέτοιυ είδους σώματα γιατί όπως είπε και stayros δεν με πολυπείθουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ειναι ο κορυφαιος τροπος θερμανσης , διοτι αυτον επελεξε η φυση , να μας θερμαινει εδω και δισεκατομυρια χρονια.....Ας μη συζηταμε λοιπον για τα αυτονοητα οτι ειναι υπερευεργετικο για την υγεια , ενω η συμβατικη θερμανση , που ζεσταινει αερα ειναι βλαβερη, λογω της αναμοχλευσης σκονης και μικροβιων.....Με τη υπερυθρη ακτινοβολια , εχουμε μεγαλη οικονομια , διοτι ζεσταινουμε απευθειας αντικειμενα και οχι τον αερα , που χανεται ειτε στο ταβανι , που δεν κατοικουμε , ειτε απο τα ανοιγματα.....Ολα ειναι προφανη.....Μη μπερδευομαστε , λοιπον......Εχετε δει ποσο ζεστα αισθανεστε , μια κρυα μερα , αλλα με πολυ ηλιο?....Αλλα και ενα βημα στη σκια , ποσο μας παγωνει?......Ομως τι σημαινει αυτο?.....Οτι ο αερας στο χωρο μας ειναι κρυος ? (ΟΤΑΝ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΗ)....Οχι βεβαια , αλλα ζεσταινεται δευτερογενως , ερχομενος σε επαφη με τα ηδη ζεστα αντικειμενα......Αφου πρωτα ζεσταθηκαμε εμεις οι ιδιοι αμεσα.....Οποτε λιγη σημασια παιζει η η απωλεια του ζεστου αερα , που τωρα εχει ζεσταθει με ηπιο τροπο και δεν μετακινει βιαια την σκονη και τα μικροβια...........Υγεια , λοιπον και οικονομια με υπερυθρη....Συνηθως τα πανελ ειναι και πολυ αισθητικα.....Οσο για το χαμηλο βαταζ , εξηγειται , αφου οταν ζεσταινουμε αερα , χρειαζομαστε πολυ ισχυ και για τον αερα πο χανεται και δεν χρησιμοποιειται (απωλειες απο ανοιγματα κ.λ.π)....Ολα ειναι προφανη......Αλλα τι τα θες.....Πρεπει καποιοι να μας δεσμευουν να αγοραζουμε καυσιμα , και να τα καιμε με πρωτογονα και επικιδυνα συστηματα , που ρυπαινουν το περιβαλλον , ασχημαινουν τα σπιτια και τους χωρους μας, οταν μαλιστα , υπαρχουν οι ανανεωσιμες πηγες ενεργειας , που συνδυασμενες , με χαμηλου βαταζ συστηματα , λυνουν το προβλημα , με δωρεαν ενεργεια......Κοντος ψαλμος αληλουια , λοιπον.....Σε λιγο τα πρωτογονα εξαφανιζονται....Οσο και αν μας τα διαφημιζουν...ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΕΡΥΘΡΗ , ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΘΩς ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕς , ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ , ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ , ΠΟΥ επιρρεαζει και τρομαζει το κοινο......

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Προς logarithmos : Πώς εξηγείς ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε σώματα που εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία ΔΕΝ είναι διαδεδομένη, ή ότι είναι λιγότερο διαδεδομένη από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης;

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι συνήθεις πηγές θερμότητας και φωτός μεταδίδουν θερμική ενέργεια μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συμπεριλαμβανομένου του φάσματος των υπέρυθρων. Μην ξεχνάτε πως μια απλή λάμπα πυράκτωσης το 95% της ενέργειας έιναι ακτινοβολία από το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό έιναι υπέρυθρη.

 

Ανάλογα τη τεχνολογία που χρησιμοποιείται θα έχουμε και διαφορετικά ποσοστά στα διαφορετικά ηλ.μαγ. φάσματα και τρόπους μετάδοσης. Έτσι, το κλασσικό σύστημα καλοριφέρ μεταδίδει θερμότητα μέσω αγωγιμότητας (conduction), αλλά κυρίως μέσω μεταγωγής (convection) και ακτινοβολίας (radiation). Το σύστημα αερόθερμων κυρίως μέσω μεταγωγής του θερμού αέρα. Οι θερμοπομποί κυρίως με ακτινοβολία. Κάθε σύστημα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Γενικά πάντως η χρήση ηλ. ρεύματος για θέρμανση δεν είναι οικολογική - άσχετα πόσο μπορεί να κοστίζει το ρεύμα. Η παραγωγή ηλ. ρεύματος σε ποσοστό πάνω από 95% (στη χώρα μας) βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα με τις γνωστές συνέπειες στο περιβάλλον και το κλίμα.

 

Στη φύση έχουμε όλα τα ήδη θερμικής μετάδοσης. Ο ήλιος παράγει ακτινοβολία, η οποία στη γη μετατρέπεται σε διάφορες άλλες μορφές όπως τα θερμικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς (μεταγωγή - convection currents) τα οποία επηρεάζουν το κλίμα σε όλο το πλανήτη ακόμη και σε περιοχές χωρίς επαρκή ηλιοφάνεια. (π.χ Gulf Stream > κλίμα Αγγλίας)

 

Το θέμα λοιπόν είναι πολύ ποιο σύνθετο από όσο παρουσιάστηκε εδώ σε μερικά σχόλια. Όσο "καλό" σύστημα θέμρανσης και να έχεις εάν σε ένα χώρο δεν γίνει σωστός καταμερισμός θερμότητας στον αέρα και σε όλες τις επιφάνειες του χώρου δεν θα έχουμε ποτέ θερμική άνεση. Παράδειγμα: Σαλόνι με 22C καθόμαστε αντικρίζοντας αναμμένο τζάκι σε απόσταση ίση με το διπλό, αεροστεγές παράθυρο. Η μπροστινή μας πλευρά δέχεται θερμική ακτινοβολία και ανάλογα πως είμαστε ντυμένοι μπορεί να αισθανόμαστε υπερβολική ζεστασιά, η πλάτη μας όμως ακτινοβολεί (χάνει) θερμότητα προς το ψυχρό παράθυρο και έτσι πίσω νοιώθουμε πως κρυώνουμε. Αν αυτή η διαφορά υπερβεί περίπου τους 2C θα αισθανόμαστε άβολα. Άρα άκυρο το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται να ζεσταίνουμε το χώρο ή ότι δεν θερμαίνεται η εσ. ατμόσφαιρα.

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ V...Ειναι αρκετα διαδεδομενα , αλλα οχι οσο θα επρεπε...Αφενος , διοτι πολυ καινουργια τεχνολογια , για χωρους οικιακους και επαγγελματικους , αφετερου , διοτι δεν συγκρινεται οσον αφορα το κοστος με τα αλλα ηλεκτρικα μεσα , που συνηθως εινα παμφθηνα ,μιας και καινε 4πλασιο ως και 5πλασιο ρευμα......Τα ηλεκτρικα μεσα , χρησιμοποιουνται συνηθως , σαν λυσεις αναγκης και ειναι γνωριμα στο κοινο εδω πολλες δεκαετιες......

 

Οσο για τον ευπαλινο εχω να πω πως κανενας δεν ειπε οτι με την υπερυθρη δν ζεσταινεται ο αερας.....Ζεσταινεται , αλλα δευτερογενως....Που εχει και αυτος απωλειες , αλλα αφου ζεσταθουμε πρωτα απευθειας....Και οπωσδηποτε , τα πανελ , πρεπει να τοποθετουνται σε στρατηγικα σημεια.....Οσο για την φυση , ενα τροπο εχει επιλεξει....Την υπερυθρη ακτινοβολια....Ο αερας και εδω θερμαινεται , δευτερογενως....Γιαυτο και ελαχιστοποιουνται οι απωλειες , του οικοσυστηματος......Και τελος , ναι!.....Η παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος δεν ειναι οικολογικη , οταν παραγεται απο την Δ.Ε.Η.....Ειναι ομως απολυτως , οταν παραγεται απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειες.....Η ενεργεια ειναι το μονο ανεξαντλητο και δωρεαν αγαθο....Που σιγουρα δεν ειναι ουτε το πετρελαιο, ουτε οποιοδηποτε καυσιμο , που αφαινος μεν ρυπαινει το περιβαλλον , αφετερου , κουβαλαει μαζι του , ολα τα παρελκομενα , που μας αφαιρουν χωρους (λεβητοστασια) και αισθητικη.....Και μας κρατουν ομηρους , της οποιαδηποτεοικονομικης πολιτικης.....

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά θα πρέπει να ακτινοβολείς με υπέρυθρη όλο το δωμάτιο κ όχι μόνο από μία πλευρά για να έχεις αισθητή θέρμασνση σε όλο το χώρο κ όχι απόλυτα εντοπισμένη με τα μειονεκτήματα που περιέγραψαν οι συνάδελφοι πριν. Από την άλλη να θερμανθεί ο αέρας του χώρου με την ισχύ των σωμάτων που προτάθηκαν, είναι μάλλον αδύνατο, αν αναλογιστείς τις απώλειες θερμότητας που συμβαίνουν ταυτόχρονα προς το περιβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.