Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός έντασης μετασχηματιστή για θέρμανση αγωγών


kosmas85

Recommended Posts

Το αρχικό μου σκεπτικό (για βραχυκύκλωμα διαρκείας) δεν ισχύει διότι θα θερμαινόταν υπερβολικά και το σύρμα, ενώ εσύ θες συγκεκριμένη θερμοκρασία.

 

Αν βάλεις σχετικά μεγάλο μετασχηματιστή/ές δε θα έχεις πρόβλημα με το βραχυκύκλωμα. Ακόμα και 0.5Ω να είναι η αντίσταση του σύρματος, που νομίζω ότι είναι μια ρεαλιστική τιμή, καλύπτεσαι με μια ισχύ 300VA (στα 12V) ακόμα και για συνεχόμενο "βραχυκύκλωμα" (ένταση 24A). Αλλά το σύρμα θα θερμανθεί τάχιστα και δεν ξέρω αν σε βολεύει αυτό.

 

Ψάξτο λίγο ως προς την απαιτούμενη ένταση-χρόνο μήπως σε καλύπτει κάποιο μικρότερο τροφοδοτικό με προστασία από βραχυκύκλωμα (περιορισμός μέγιστης έντασης).

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Το λογικό είναι ένας μικρός Μ/Σ που βραχυκυκλωμένος θα δίνει ρεύμα ~2Α.

Δεν καίγεται, ακόμη κι αν μείνει λίγα λεπτά βραχυκλωμένος.

 

Το ακόμη λογικότερο είναι να χρησιμοποιηθεί σύρμα με μεγάλη ειδική αντίσταση.

Προσωπικά κρατάω απόθεμα από παλιούς στεγνωτήρες μαλλιών, αερόθερμα, αντιστάσεις πλυντηρίων κλπ ηλεκτρικές συσκευές. Βέβαια η διάμετρος 0,55mm είναι αρκετά μεγάλη και δύσκολα την βρίσκεις.

Link to comment
Share on other sites

Για να μην σας παιδευω. Θα εξηγησω... Κατασκευαζω ενα παγκο για μελισσοκομικες εργασιες .. Προσπαθω να τα φτιαξω ολα σε ενα νοικοκυρεμενα. Μια δουλεια λοιπον ειναι να κολλησεις πανω σε συρμα κερι. Αυτο γινεται αν θερμανεις το συρμα σε θερμοκρασια τηξης του κεριου (45C) και ακουμπησεις το φυλλο κεριου ομοιομορφα για λιγα δευτερολεπτα. Το συρμα ειναι τυποποιημενο επομενως θα εχει και συγκεκριμενη αντισταση. Κατα καιρους εχουν βγει διαφορα εργαλεια τετοιου ειδους, αλλα με μεγαλυτερη επιτυχια αλλα με μικροτερη.

Καποιοι βαζουν μπαταρια αυτοκινητου αλλα απο οτι ξερω θελει μαστορια για να την κανεις καλα τη δουλεια και υποθετω οτι ο λογος ειναι οτι δεν ειναι σταθερη η θερμοκρασια και ουτε ελεγχομενη, οπως επισης και ο χρονος δεν ειναι γνωστος και λογω ψηλοτερης θερμοκρασιας θα καταστρεφεται το φυλλο κεριου ευκολα.

 

Επομενως χρειαζομαι ενα μετασχηματιστη που θα ανεβαζει θερμοκρασια σε συγκεκριμενο χρονο και δε θα ξεπερναει τους 50 αν εισαι μεσα στο χρονο που οριζεται.Γλιτωνεις αρκετο κερι που θα πηγαινε χαμενο απο λαθη , χρονο, και χρημα απο συσκευες του εμποριου αμφιβολου αποτελεσματικοτητας!

 

Πενια τεχνας κατεργαζεται..

 

Υ.Γ Συγνωμμη αν σας κουρασα με ασημαντα πραγματα...Αν παει καλα θα το βγαλω σε παραγωγη και θα σας δωσω μεριδιο :D

Edited by kosmas85
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοσμά ρίξε εδώ μια ματιά

 

 

Έχει και πολλά άλλα αντίστοιχα video με οδηγίες απλών κατασκευών. Με ένα dimmer στο πρωτεύον μπορείς να λύσεις θέματα γρήγορης υπερθέρμανσης (από αυτά που λένε όσοι το κατασκεύασαν στα video τουλάχιστον). Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν χορδές από κιθάρες, για την συγκεκριμένη χρήση.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Λύθηκε το μυστήριο! :)

 

Μάλλον θα χρειαστεί να πειραματιστείς για να βρεις την σωστή ένταση του ρεύματος, καθώς στο πρόβλημα υπεισέρχεται και η ειδική θερμότητα (+ τήξης) του κεριού.

 

Νομίζω ότι η πιο απλή λύση είναι μία στήλη με ξηρά στοιχεία του 1,5V. Με μία μπαταριοθήκη μπορείς να κάνεις δοκιμές με τάση κλιμακούμενη κάθε 1,5V.

Οι μπαταρίες μεγέθους C ή D μπορούν να δώσουν αρκετά Α και έχουν αρκετά ΑΗ ώστε να κρατήσουν πάνω από μία ώρα συνεχούς λειτουργίας...

 

Άμα καταλήξεις με την τάση, φτιάχνεις έναν μετασχηματιστή χαμηλής τάσης και καθαρίζεις...

Link to comment
Share on other sites

@ kosmas85

δεν ξερω ακριβως τι θες να κανεις ,αλλα πιστευω ειναι ποιο ευκολο να εχεις ζεστο το κερι και κρυο το μεταλο( συρμα).

κατι σαν τα τελαρα των κηρομηχανων .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.