Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποκατάσταση κτιρίου φέρουσας τοιχοποιίας από πέτρα


 
gantsa

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με την μελέτη ανακατασκευής του κτίσματος στη φωτο. Α. και θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας. Η ηλικία της κατοικίας είναι 90 χρόνων. Στα αριστερά της φωτογραφίας φαίνεται ένα χαμηλότερο κτίσμα(στάβλος) το οποίο προϋπήρχε. Κατά το χτίσιμο, ο μεγάλος τοίχος του στάβλου υπερυψώθηκε προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν ως τη μια πλευρά της κατοικίας (φωτο Β και Γ).

Και τα δύο κτίσματα είναι με φέρουσα τοιχοποιία από πέτρα, με τη διαφορά ότι ο σταύλος είναι αργολιθοδομή χωρίς συνδετικό υλικό, ενώ το νεότερο κτίσμα που πάτησε στο τοίχο του στάβλου, με συνδετικό κονίαμα (αργιλοκονίαμα).

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι το εξής. Ο τοίχος του στάβλου στον οποίο ακούμπησε η κατοικία, έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να χάσει την επιπεδότητά του (σημειωμένο με κόκκινο στις φωτο Δ, Ε, Ζ). Το μέγιστο σημείο τις 'κοιλιάς' που σχηματίστηκε, απέχει 10εκ. από το επίπεδο. Επιπλέον οι τοίχοι της κατοικίας που κατέληγαν κάθετα στο τοίχο του στάβλου έχουν αποκολληθεί από αυτόν (φωτο Ζ, Η).

 

Όσων αφορά τις γωνίες πρότεινα την σύνδεσή τους με χαλύβδινους ριζοπλισμούς ή ξυλοδεσιά (χάραξη της τοιχοποιίας με τροχό κτλ) και όπου αυτό είναι εφικτό να αφαιρεθούν λίθοι και από τους δύο τοίχους ώστε να τοποθετηθούν αγκωνάρια τα οποία θα τους συνδέσουν μεταξύ τους.

 

Ένας πιο έμπειρος μηχανικός από εμένα μας πρότεινε ενέματα με κονίαμα υδράσβεστου και σοβάτισμα μέσα έξω με το ίδιο υλικό μέχρι να ανακτηθεί η επιπεδότητα. Πιστεύετε ότι αποτελεί ασφαλή λύση προκειμένου να αποφύγουμε πιο βαριές εργασίες; Κάποια άλλη πρόταση ίσως σχετικά με την αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων;

post-15225-0-29850900-1349291821_thumb.jpg

post-15225-0-51604600-1349291836_thumb.jpg

post-15225-0-14672200-1349291852_thumb.jpg

post-15225-0-91157500-1349291870_thumb.jpg

post-15225-0-76218000-1349291888_thumb.jpg

post-15225-0-73877200-1349292005_thumb.jpg

post-15225-0-72364900-1349292101_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

1. ... μελέτη ανακατασκευής ...

2. Ο τοίχος του στάβλου στον οποίο ακούμπησε η κατοικία, έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να χάσει την επιπεδότητά του.

3. Επιπλέον οι τοίχοι της κατοικίας που κατέληγαν κάθετα στο τοίχο του στάβλου έχουν αποκολληθεί από αυτόν.

4. Όσων αφορά τις γωνίες πρότεινα την σύνδεσή τους με χαλύβδινους ριζοπλισμούς ή ξυλοδεσιά (χάραξη της τοιχοποιίας με τροχό κτλ) και όπου αυτό είναι εφικτό να αφαιρεθούν λίθοι και από τους δύο τοίχους ώστε να τοποθετηθούν αγκωνάρια τα οποία θα τους συνδέσουν μεταξύ τους.

5. ... πρότεινε ενέματα με κονίαμα υδράσβεστου ...

 

1. ... μελέτη αποκατάστασης ...

2. Ο τοίχος του σταύλου δε φαίνεται να έχει υποστεί καθίζηση, αλλά τοπική αποδιοργάνωση-εκτροπή από την κατακόρυφο λόγω χαμηλών αντοχών της ξερολιθιάς του.

3. Αντίθετα το (κάθετο στο σταύλο) τμήμα της κατοικίας με το μεγαλύτερο μήκος (δεξιά), έχει υποστεί την αναμενόμενη καθίζηση του νεώτερου κτηρίου (λόγω προφόρτισης του παλαιότερου). Η αποκόλληση του νεώτερου μεγαλώνει από αριστερά προς τα δεξιά.

4. Τους χαλύβδινους ριζοπλισμούς θα τους απέφευγα (τεχνικές δυσκολίες, διάβρωση κλπ.). Οι ξυλοδεσιές είναι αδύνατο να τοποθετηθούν και να δουλέψουν (εκ των υστέρων) σε τέτοιες θέσεις. Αν μπορέσεις να τοποθετήσεις λίθινα κλειδιά συρραφής (σχήμα επίμηκες όχι αγκωνάρια) έχει καλώς αλλά, επειδή το βλέπω δύσκολο, μπορείς να κάνεις χυτά κλειδιά συρραφής.

Για το τμήμα που έχει εκτραπεί, προτείνω τοπική ανακατασκευή (με κονίαμα) μέχρι πάνω, μετά τη λήψη μέτρων ασφάλειας και τις απαραίτητες υποστυλώσεις.

5. Για τους τοίχους της κατοικίας δεν ξέρω αν θα έχεις αποτέλεσμα με ενέματα (μπορεί να μην υπάρχουν τόσα εσωτερικά κενά). Οι τοίχοι του σταύλου οπωσδήποτε, μετά την τοπική ανάκτιση, θέλουν αρμολογήματα και ενέματα. Προσοχή στις πιέσεις και τους χρόνους γιατί η ξερολιθιά είναι επικίνδυνη ...

Γενικά ... πρόσεξε και τους μικρούς πεσσούς της όψης ... στο επίχρισμα χρησιμοποίησε ελαφρούς οπλισμούς ... έστω και τοπικά ... απέφυγε όσο μπορείς τα τσιμέντα ... ειδικά στο νεώτερο.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι μονώροφο, κι επειδή έχει ήδη σενάζ στέψης, δεν νομίζω ότι μπορεί να παίξει κάποιον ουσιώδη ρόλο η συρραφή. Πόσο μάλλον που δεν φαίνεται να έχει κάπου είδους βλάβη στις γωνίες.

Link to comment
Share on other sites

Σενάζ δε νομίζω ότι έχει (στηθαίο δώματος πάνω από τα ξύλινα δοκάρια φαίνεται είναι) ...

Συμφωνώ απόλυτα ότι η συρραφή είναι επουσιώδης λόγω μεγέθους.

Μπορεί να γίνει όμως για να αποφευχθούν δευτερεύοντα προβλήματα στη λειτουργία του κτηρίου (όπως ο διαχωρισμός στην πίσω και πάνω γωνία που θα δουλεύει μόνιμα).

Link to comment
Share on other sites

Ρητινούχο αρμολόγημα, σωληνάκια Φ10 ανα 4η πέτρα και βαρυτική έγχυση εποξειδικού ενέματος κινηματικού ιξώδους 500 με καθυστέρηση 1 ώρας. Γενικά ξερολιθιά δεν πρέπει να πρεσάρετε.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα πεταμένα χρήματα για την κατασκευή. Ακόμα και πολυμερικό πολύ του είναι.

Link to comment
Share on other sites

Από ξερολιθιά πάμε στο άλλο άκρο.

Υπάρχουν και ενδιάμεσα.

Τσιμέντο + ποζολάνες για ρευστότητα. Μπορεί το ιξώδες να μην βγει 500 αλλά για το συγκεκριμένο πιστευω ότι αρκεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.