Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος Φύτευσης


dimitra.mrk

Recommended Posts

Καλησπέρα πες μας λίγο αν υπήρχε άδεια στο οικόπεδο ή αν έγινε υπαγωγή για τα κτίσματα ως χωρίς άδεια. Ο έλεγχος φύτευσης αν θυμάμαι καλά, πρωτοεμφανίστηκε στον Κτιριοδομικό του '89 οπότε δεν υπήρχε ο σχετικός έλεγχος στην όποια άδεια βγήκε πριν το '75, ούτε λογικά μπήκε ως λοιπή παράβαση στην υπαγωγή που έγινε. Σαν 1η λύση πήγαινε στην Υδομ και συζήτησε αν μπορεις τώρα να καταχωρίσεις την πλακόστρωση ως μη τήρηση της φύτευσης ώστε να μην χρειαστεί ο σχετικός έλεγχος στην προσθήκη. Αν δεν δεχτούν, δεν έχεις άλλη λύση από να απομακρύνεις μέρος της τσιμεντόστρωσης ώστε να σου βγαίνει ο έλεγχος φύτευσης με την προσθήκη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα, η υπαγωγή έχει γίνει ως προ του '75 χωρίς ύπαρξη ΟΑ. Άκη, δεν ξέρω πόσο θα βοηθούσε αυτό, εννοώ οτι απο τη στιγμή που ναι, έγινε η υπαγωγή ως προ του '75 καλώς έγινε, ο όρος φύτευση ναι δεν υπήρχε στον ΝΟΚ το ΄75, σήμερα που πρέπει να γίνει μια νόμιμη προσθήκη δεν πρέπει για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια να πληρούνται όλα τα επιτρεπόμενα στοιχεία δόμησης; 

Αν δεχτούν να γίνει αναλυτικός για την φύτευση, δεν θα το βρώ μπροστά μου ξανά;; Δεν ειμαι σίγουρος ως προς αυτό...

Κλείνω απο την αρχή στο ότι πρέπει να σπάσει η αυλή, το θέμα είναι εξήγησε το στον πελάτη, που ουτε να το ακούσει δεν θέλει....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Έχω μια νέα άδεια σε βραχώδες οικόπεδο και με μεγάλη κλίση. Στη μία γωνία του οικοπέδου υπάρχει βράχος μεγάλου ύψους, ο οποίος στο μόνο που με επηρρεάζει είναι ότι δεν βγαίνει η φύτευση χωρίς αυτό το σημείο. Πρέπει υποχρεωτικά να σπάσει ο βράχος και να πέσει χώμα για να μετρήσει στη φύτευση;

Σε μια συζήτηση παλιότερα κάποιος συνάδελφος μου είχε αναφέρει ότι αυτό θεωρείται φυσικό έδαφος και κατά συνέπεια μετράει στην φύτευση (σαν να ήταν φυσικό έδαφος με χώμα). Ομολογώ ότι έχει μια λογική και φυσικά βολεύει, αλλά διαβάζοντας τον ΝΟΚ δεν βλέπω τέτοια περιθώρια ελιγμών. Ξέρει κάποιος συνάδελφος κάτι παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

 

On 7/2/2023 at 12:42 ΜΜ, blackjohn said:

Καλησπέρα,

Πού αναφέρει ο ΝΟΚ ότι πρέπει να γίνονται εκβραχισμοί για δημιουργία χώρου φύτευσης?

Θα υπολογίσεις κανονικά την επιφάνεια του βράχου στη φύτευση

Και για να αποφύγεις πιθανό μπλέξιμο με "κολημένο" ελεγκτή (που δεν θα έχει δίκιο, αλλά...), άνοιξε μερικές τρύπες στο βράχο, με περιστροφικό κομπρεσέρ, και βάλε χώμα και φυτά με μικρό ριζικό σύστημα και χωρίς πολλές απαιτήσεις άρδευσης. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν είναι λογικό να σπάμε τον βράχο για φύτευση (δηλαδή αν μια περιοχή είναι όλο βράχος τι θα κάνουν?), αλλά ο προβληματισμός μου προκύπτει από τις διατυπώσεις του ΝΟΚ:

Αρθ.17: Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του παραμένει χωρίς επίστρωση και φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. ... Κάθε επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης.

Αρθ.2: Φυτεμένες επιφάνειες είναι οι διαστρωμένες δομημένες επιφάνειες που έχουν φυσικό ή εμπλουτισμένο χώμα και βλάστηση ή υδάτινες επιφάνειες σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Μιλάει ρητά για έδαφος τουλάχιστον 40εκ που φυτεύεται. Αυτό είναι πρόβλημα. Για το τι θεωρείται φυσικό έδαφος δεν βρήκα κάτι. Ούτε στον κτιριοδομικό.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πράγματι θολό, αλλά δυστυχώς το θεωρώ κακή σύνταξη. Προσωπικά δεν θα με απασχολούσε. Με την  έννοια της "φύτευσης" γίνεται αναγωγή σε αυτήν του "φυσικού εδάφους", αποφεύγοντας την χρήση πλακοστρώσεων. Δεν μπορούμε να τα σκεπάζουμε όλα με χώμα και γκαζόν. Θα υπάρχουν και βράχοι.

Link to comment
Share on other sites

Η απαίτηση για ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών εδάφους αφορά τις "φυτεμένες επιφάνειες". 

 "Φυτεμένες επιφάνειες είναι οι διαστρωμένες δομημένες επιφάνειες [...]"

Ο φυσικός βράχος, δεν είναι δομημένη επιφάνεια, είναι φυσικό έδαφος και δεν χρειάζεται να "διαστρωθεί με οτιδήποτε. 

Υποτίθεται ότι η επέμβασή μας στο φυσικό έδαφος πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερη. Όση χρειάζεται για να προσαρμοστεί το κτίριο σε αυτό. Άρα, δεν χρειάζεται να μπαζώσεις τον βράχο.

Φυσικά και η επιφάνεια του βράχου θα προσμετρηθεί στον υπολογισμό της φύτευσης. Ο βράχος ανάλογα με την δομή του, απορροφά νερό. 

Τέχνασμα για να καλύψεις το ανεκδιήγητο "και φυτεύεται" στο άρθρο 17§2 φύτεψε στην ρίζα του βράχου κισσό και οδήγησέ τον πάνω στο βράχο. Σε λίγους μήνες ο βράχος θα πρασινίσει  😄

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.