Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απεξάρτηση από πετρέλαιο θέρμανσης σε μονοκατοικία


nikde

Recommended Posts

Είμαι πολύ προβληματισμένος με το κόστος της θέρμανσης επειδή κατοικώ σε μεζονέτα 3χ70 μ2 στα βόρεια της Αθήνας με θέρμανση από σώματα καλοριφέρ από λέβητα με καύσιμο το πετρέλαιο, που δίνει σε boiler ΖΝΧ. Σκέφτομαι να στραφώ σε σύστημα θέρμανσης με κεντρικό λέβητα που θα τροφοδοτεί το υπάρχον δίκτυο σωμάτων καλοριφέρ και δεν θα έχει για πηγή ενέργειας το πετρέλαιο αλλά είτε τον ηλεκτρισμό, τα pelet, ξύλα, βιομάζα κλπ. γιατί σκέφτομαι οτι οποιασδήποτε άλλος τρόπος θέρμανσης με πάνελ υπερύθρων, θερμοπομπούς, ατομικά a/c, κλπ θα είναι λύσεις ανά δωμάτιο. Σκέφτομαι ότι με λίγο μεγαλύτερο κόστος προμήθειας κατάλληλου λέβητα θα έχω θέρμανση για όλο το σπίτι, με λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση ( που ίσως είναι και λιγότερη , αν αθροίσω το κόστος λειτουργίας των διαφόρων συσκευών ανά χώρο και χρόνο λειτουργίας)

 

Αρα τα διλήματτά μου είναι :

α)Τοποθέτηση καυστήρα pellet σε υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου,

β) Προμήθεια λέβητα και καυστήρα πελλετ ή πυρηνόξυλου ή απλού ξύλου,

γ) Προμήθεια ενεργειακού τζακιού με λέβητα για καλοριφέρ,

 

Παρακαλώ όποιος έχει την καλή διάθεση να με βοηθήσει, να μου δώσει κάποιες ιδέες και οδηγίες ή να με διορθώσει όπου είμαι λάθος. Να σημειώσω ότι ενώ θεωρώ την αντλία θερμότητος την λύση την πιο οικονομική στο θέμα της χρήσης, δεν έχω τα χρήματα να πληρώσω για την αγορά της.

1) Ζητούμενο είναι η επιλογή του οικονομικότερου τρόπου θέρμανσης (κόστος χρήσης) βάζοντας όμως κάποιο όριο στη προμήθεια του εξοπλισμού. Για παράδειγμα έχω ένα πλαφόν 2.000 -2.500 €, στην οποία περιλαμβάνεται η προμήθεια του εξοπλισμού και η σύνδεσή του.

 

 

2) Για να αποφασιστεί ποια είναι η οικονομικότερη επιλογή απαιτείται η αναγωγή όλων των πηγων θέρμανσης σε συγκρίσιμο μέγεθος για το ίδιο χρονικό διάστημα λειτουργίας π.χ. kwh , Kgr /h για λέβητα pellet κλπ. Εμένα προσωπικά με μπερδεύει το θέμα του τι καταναλώνει η κάθε συσκευή και τι αποδίδει ανα ώρα. Σε αυτό τον τομέα θα ήθελα τη βοήθεια πιο ειδικών για τις συγκρίσεις.

Τι λέτε για όλα αυτά ?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχουν πολλές φορές συζητηθεί αυτά τα θέματα ας αναφέρω συνοπτικά τις άποψεις που έχω σχηματίσει.

 

1. Θα προσανατολιζόμουν όχι στην αντικατάσταση (με αποξήλωση) του λέβητα πετρελαίου αλλά στη συμπληρωματική τοποθέτηση 2ης (ή και 3ης) πηγής θερμότητας

Ο λόγος είναι διότι οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των καυσίμων είναι συγκυριακοί και στηρίζονται σε πολιτικές αποφάσεις και όχι σε τεχνικά δεδομένα. Οπότε δεν γνωρίζουμε αν σε 2-3 χρόνια τα πράγματα αλλάξουν πάλι. Οπότε όποιος έχει εγκατάσταση πετρελαίου, αν δεν έχει ουσιαστικό χωροταξικό πρόβλημα, δεν την αφαιρεί

 

Μπορεί στην υπάρχουσα εγκατάσταση (ιδιαίτερα αν υπάρχουν αυτονομίες με κολεκτερ) πολύ εύκολα με μικρές παρεμβάσεις και έξοδα να προστεθεί 2η (πχ. υδραυλικό τζάκι ή λέβητας pellet) και 3η (ηλιοθερμικοί συλλέκτες για συμπληρωματική προθέρμανση του νερού) πηγή θερμότητας που ανάλογα με το σχεδιασμό του συστήματος να λειτουργούν παράλληλα ή ανεξάρτητα.

 

1.Ο καυστήρας πυρήνα δεν νομίζω ότι είναι προτιμότερος για τις περιοχές της Αττικής. Θέλεις μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τον πυρήνα, είναι δύσκολο να τον βρεις, έχεις πολλές μυρωδιές και ο καυστήρας θέλει πολύ συντήρηση

2.Η αντλία θερμότητας αέρα-νερού, έχει μεταβλητή απόδοση (εξαρτώμενη απο την εξωτερική θερμοκρασία) και αν μιλάμε για υψηλών θερμοκρασιών είναι λιγότερο ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται για ενδοδαπέδια θέρμανση. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούν ρεύμα, και εδώ είσαι άμεσα εξαρτημένος απο την πορεία των τιμολογίων της ΔΕΗ, πράγμα που μόνο καλό δεν είναι. Το κόστος αρχικής εγκατάστασης είναι μεγάλο και δεν είμαι σίγουρος αν τα μελλοντικά τιμολόγια της ΔΕΗ επιτρέπουν την απόσβεση.

3. Ο καυστήρας Pellet, κάνει καλή καύση όμως έχει και αυτός ανάγκες σχετικά συχνής συντήρησης. Αυτό που θεωρώ μειονέκτημα είναι η απόλυτη εξάρτηση απο ένα τύπο καυσίμου που δεν μπορείς να αντικαταστήσεις (ή να βρεις πχ απο το χωριό σου όπως τα ξύλα) και δεν γνωρίζω αν και αυτό ως αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης (όταν δουν ότι πολύς κόσμος εγκατέλειψε το πετρέλαιο προς όφελος του Pellet) κάποια στιγμή ακριβήνει σε τέτοιο βαθμό που να καταστήσει την επένδυσή σου λιγότερο αποδοτική. Δυστυχώς έχω την άποψη ότι το κράτος έχει καταστεί απόλυτα αναξιόποστος εταίρος στη σχέση του με τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Επίσης έχω δει λέβητα pellet που καταστράφηκε σε 21/2 χρόνια ως αποτέλσμα κακής συντήρησης και χρήσης κακής (χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης) ποιότητας pellet.

4. Ο λέβητας ξύλου (στο χώρο του λεβητοστασίου) είναι κάπως ταλαιπωρία, γιατί θα πρέπει να φροντίζεις να ελέγχεις την τροφοδοσία του ανα τακτά χρονικά διαστήματα, σε βαθμό που να χρειαστείς τον Γουίλι, τον μαύρο θερμαστή απο το Τζιμπουτί....

5. Το υδραυλικό τζάκι-λέβητας είναι καλή ιδέα υπο την προϋπόθεση ότι ο χώρος προσφέρεται για την εγκατάστασή του, η τροφοδοασία του ελέγχεται άμεσα αφού βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη χρήση και συμβάλει και στην αισθητική αναβάθμιση της ατμόσφαιρας (για όσους βρίσουν ένα τζάκι γοητευτικό).

Υπάρχει βέβαια η παράμετρος ότι θα πρέπει 1-2 φορές την εβδομάδα να καθαρίζονται οι στάχτες και φυσικά να υπάρχει επαρκής χώρος φύλαξης ξύλων. Το ξύλο όσο και να θέλουν να το φορολογήσουν, νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει τρόπος να το προμηθεύεται κανείς σε πιο λογικές τιμές απο τα υπόλοιπα τυποποιημένα προϊόντα.

 

Για την εγκατάσταση 2ης πηγής θερμότητας οι τιμές των συσκευών είναι συγκεκριμένες και λίγο πολύ εντός του προϋπολογισμού που έχεις. Αυτό που θα πρέπει να δεις είναι ο σωστός σχεδιασμός ενός κυκλώματος που να καλύπτει τις ανάγκες σου, να είναι λειτουργικό, υλοποιήσιμο, οικονομικό και ασφαλές. Το κόστος εξαρτάται απο την υπάρχουσα υποδομή του σπιτιού σου.

Αν υπολογίσουμε αγορά γύρω στα 1500€ για ένα καλό και μεγάλο υδραυλικό τζάκι, πρέπει να υπολογίζεις για την εγκατάσταση και μετατροπή της εγκατάστασης σου απο 500 έως 2000€ ανάλογα με τις μετασκευές που θα χρειαστεί να γίνουν.

 

Για τις καταναλώσεις στοιχεία μπορείς να βρεις στη ήδη υπάρχοντα θέματα.

Edited by sbilionis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για το χρόνο που αφιέρωσες, ώστε να μου απαντήσεις. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες και όταν λεω σε όλα εννοώ σε όλα. Εχω βρει ενεργειακό τζάκι 23 KW με τιμή 1800 € + ΦΠΑ, αλλά όταν μου είπαν : α) ότι χρειάζονται άλλα 1500 € περίπου για τη προμήθεια των κατάλληλων εξαρτημάυων και σύνδεσή τους μέχρι το κολλεκτέρ και β) ότι γίνονται μόνο μέχρι 5-6 δόσεις, σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να ανέβω τόσο πολύ, ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς με το μηδαμινό μου εισόδημα.Για αυτό σκέφτομαι εφόσον προτιμώ τη λύση της θέρμανσης όλου του σπιτιού , με νέο καύσιμο και λέβητα , ακόμα την αγορά λέβητα πελλετ. Θα προτιμούσα βέβαια την αγορά λέβητα πουνα τα καίει όλα αλλά είναι πιο ακριβοί και πέρα από το πλαφόν μου. Η χρήση του υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου (Radox 3.5 29-41 KW) με νεο καυστήρα πελλετ με ανησυχεί σχετικά με την παρεχόμενη συμβατότητα - ασφάλεια και την ενδεχόμενη καταστροφή του λέβητα πετρελαίου που έχω. Κάποιοι έμποροι ισχυρίζονται ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, αλλά ξέρω ότι κάποιοι προκειμένου να πουλήσουν κάνουν πολλές τις ονομαζόμενες ελληνικές πατέντες.

 

Χρησιμοποιήσατε την αναζήτηση? Δε σας καλύπτουν τα υπάρχοντα θέματα, όπως αυτό ?

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου. Θα μελετήσω το θέμα που μου προτείνεις.

 

 

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που συμπληρωματικά μπορώ να σχολιάσω είναι ότι υδραυλικό τζάκι στα 23kW μπορείς να βρεις και σε αρκετά καλύτερες τιμές (για επώνυμα ελληνικά και ιταλικά) και σε εξευτελιστικές (της τάξης των 800-1000€!!!!) για Πολωνικά και Βουλγάρικά.Επιπλέον ανεξάρτητα της θερμαντικής ικανότητας του τζακιού, ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην τιμή (μπορεί να την ανεβάσει 35-45%) είναι αισθητικά και λειτουργικά ζητήματα όπως τζάμι πρίσμα, συρόμενη πόρτα κτλ.

Τα εξαρτήματα σύνδεσης είναι ανάλογα του συστήματος και της συνδεσμολογίας που θέλεις να κατασκευάσεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.

Θα σου έλεγα εκ πείρας να ψάξεις λίγο ακόμα την αγορά για να πετύχεις κάτι καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.