Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομιμοποίηση ξύλινης κατοικίας


Recommended Posts

Αν και αρκετα παλαιό μέλος οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τοποθετούμαι τακτικά σε θέματα που συζητούνται εδώ, αν και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορώ. Προτού σας εισάγω στο πρόβλημα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που μετέχουν αυτής της προσπάθειας γιατί πραγματικά εδώ συμβαίνει ελεύθερη διάχυση και διάδοση τεχνογνωσίας. Στο παρελθόν συνάδελφοι μου προσφέραν την βοήθεια τους ακόμη και τηλεφωνικά χωρίς ποτέ εν τέλει να γνωριστούμε. Εδώ έπρεπε να είναι το ΤΕΕ. Ή καλύτερα αυτό είναι το ανεπίσημο. Όλα τα παραπάνω τα καταθέτω γιατί ένιωσα την ανάγκη να πω δυο κουβέντες για τη δουλειά που γίνεται εδώ.

Το πρόβλημα έχει ως εξής: Σε μία περίπτωση νομιμοποίησης ένα από τα κτίσματα του οικοπέδου είναι ξύλινη κατοικία. Για το κτίριο αυτό υπάρχει μόνο ένα ιδιωτικό συμφωνητικό όπου ο κατασκευαστής διατυπώνει την θέση ότι για την μεταφορά και την τοποθέτηση του κτιρίου δεν υπάρχει ανάγνκη έκδοσης πολεοδομικής άδειας. Στα δικά μου αυτιά αυτό ακούγεται σαν διαφημιστική καμπάνια εξαπάτησης αγοραστών με μια αληθοφανή πρόταση. Διαβάζοντας τον ΓΟΚ και ψάχνοντας δεν βρήκα τίποτα που να υποστηρίζει νομικά την δήλωση του. Υποθέτω ότι μπορεί μια προκατασκευασμένη κατοικία να μην απαιτεί άδεια για την μεταφορά και τοποθέτηση από την πολεοδομία, όπως και τα υλικά για μια οικοδομή δεν απαιτούν άδεια για την μεταφορά τους από την πολεοδομία. Επίσης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι προκατασκευασμένα κάτω των 50τμ που δεν συνδέονται με τα δύκτια κοινής οφέλειας δεν χρήζουν ο.α. Ούτε και γιαυτόν τον ισχυρισμό βρήκα κάποια νομική τεκμηρίωση ή αναφορά. Προς το παρόν έχω πείσει τους πελάτες μου ότι απαιτείται νομιμοποίηση και αυτού του κτιρίου καθώς δεν μπορώ να βρώ κάτι στο οποίο να στηριχτώ για να το κρίνω ως νομίμως υφιστάμενο. Ο κατασκευαστής επιμένει ότι αν δεν υπάρχει σύνδεση με δίκτυα και αν το κτίριο είναι τροχήλατο δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ωστόσο προτείνει την νομιμοποίηση του. Μου είπε ότι ο ισχυρισμός του προκύπτει από τον γοκ και τον κτιριοδομικό. Αλλά δεν έχω βρεί τίποτα. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος με παρόμοια εμπειρία να βοηθήσει?

 

 

Αν και αρκετά παλαιό μέλος εδώ:

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Είναι τροχήλατο ή όχι.Πάντως σε μόνιμες κατασκευές (κατοικιών) συνδεμένες με το έδαφος χρειάζεται άδεια ανεξαρτήτως τετραγωνικών και υλικών κατασκευής. Ισχύει το παρακάτω;

 

Εγκ-27860/4450/34/23-3-88

[ΙΣΧΥΕΙ απο ...1988]

"Εγκατάσταση Τροχόσπιτου - Τροχοβίλλας".

 

Τα τροχόσπιτα που δεν είναι κυκλοφορούντα οχήματα και

ρυμολκούμενα από ΙΧ. αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας του

Υπουργείου Συγκοινωνιών, εφόσον μεταπίπτουν στην κατηγορία που

περιγράφεται από την παρ.17 του Αρθ-2 του ΓΟΚ/85), δηλαδή

μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις με μόνιμη εξάρτησή τους από το

περιβάλλον στο οποίο εγκαθίστανται και συνδέονται σταθερά με αυτό

(π.χ. σταθερή σύνδεση με το έδαφος, κατασκευή βόθρου, σύνδεση με

δίκτυα) ή εξυπηρετούν παραμονή ανθρώπων ή ζώων, εκτέλεση εργασίας

ή άσκηση επαγγέλματος, αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων,

μηχανημάτων, κλπ., πρέπει πριν εγκατασταθούν σε γήπεδο ή οικόπεδα

να έχουν άδεια της αρμόδιας για την έκδοση οικοδομικής αδείας

Υπηρεσίας η οποία τα κρίνει κατά τις ισχύουσες πολεοδομικές

διατάξεις."

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

manolis gon ευχαριστώ πολύ. επίσης, βρήκα και μια ανάρτηση του gousgounis που συνηγορεί στα όσα παρέθεσες-

http://www.michanikos.gr/topic/21741-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%86%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%91%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83/.

 

Στην περίπτωση μου οι ρόδες έχουν αφαιρεθεί αλλά ξαναμπαίνουν. Έχει κατασκευή βόθρου, αλλά δεν συνδέεται με τα δίκτυα. Ή μάλλον συνδέεται εμμέσως αφού νερό και ρευμα παίρνει από την νομίμως υφιστάμενη ισόγεια κατοικία?Δεν συνδέεται μόνιμα με το έδαφος. Συμπεραίνω ότι είναι αυθαίρετη κατασκευή,καθώς συντρέχουν κάποιοι από τους λόγους που ορίζει η Εγκ-27860/4450/34 /23-3-88.

Τέλος, νομίζω ότι διόρθωσα το προφιλ. αμ τεε 113...

Edited by papamixail
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.