Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μισθωτός ή Ελεύθερος Επαγγελματίας


fotisnafplion

Recommended Posts

Με ρώτησαν αν έχω ασφαλιστικό ταμείο σαν μηχανικός...και να τους το αποδείξω με ΥΔ ότι δεν είμαι ασφαλισμένος αλλού..Να τους έλεγα ψέματα?[/font][/color]

Όχι, δεν είπα να δώσεις ψευδή δήλωση. Αυτό από μόνο του είναι ποινικό αδίκημα.

 

Όμως ποιοί στο ζήτησαν αυτό το χαρτί? είσαι σίγουρος ότι το απαιτούσαν νόμιμα?

 

μάλλον ίσχυε παλιότερα αυτή η απαγόρευση, παλιότερα όμως ήταν αδιανόητο να γραφτεί μηχανικός και στον οαέδ, τώρα όμως γίνεται κι αυτό. αρκεί να μην είσαι ΕΕ. τσμέδε επιτρέπεται.

 

με βάση πρόσφατες πληροφορίες η διαδικασία έχει ως εξής: πας στο ίκα με ταυτότητα, άμκα και αφμ και σου δίνουν επί τόπου αριθμό μητρώου, τον λες στον εργοδότη και υπογράφεται η σύμβαση. αυτός τις επόμενες κάνει με δική του ευθύνη και χωρίς εσύ να δηλώσεις τίποτα την ασφάλισή σου, για την οποία βεβαιώνεσαι από το χαρτί μισθοδοσίας. στο μεταξύ τα ειδοποιητήρια τσμέδε έρχονται όπως πάντα και τα πληρώνεις όπως πάντα από την τσέπη σου. αν αυτό ήταν παράνομο δε θα πρεπε να χτυπάει error κάποιο κομπιούτερ?

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός πάντα γραφόταν στον ΟΑΕΔ αρκεί να ήταν μισθωτός και να μην είχε κάνει έναρξη....

Οπως τα λες, θα έχεις 2 συντάξιμα ταμεία ταυτόχρονα, 2 εισφορές στον κλάδο υγείας ταυτόχρονα (αλήθεια αν πας στον γιατρό ποιο βιβλιάριο θα δείξεις?) και στην τελική θα πληρώνεις τσάμπα και βερεσέ τον κλάδο υγείας στο ΤΣΜΕΔΕ και κατ επέκταση αν τα βάλεις κάτω θα μείνεις κατά πολύ ζημιωμένος μισθολογικά... 

Παρακολουθώ στο ΙΕΚΕΜ επιδοτούμενα σεμινάρια με υποχρεωτική 4μηνη κατάρτιση. Εκεί μας έδωσαν βεβαίωση για να μας ασφαλίσει ο εργοδότης γι'αυτό το διάστημα στο ΙΚΑ για παροχή υγείας σε χρήμα και μόνο...Δεν σημαίνει αυτό ότι ο καθένας από εμάς δεν θα πληρώσει τις εισφορές που πλήρωνε μέχρι τώρα, και στο ΙΚΑ που ρώτησα δικαιούμαστε υγεία σε χρήμα και τίποτε άλλο μιας και υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ....

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός πάντα γραφόταν στον ΟΑΕΔ αρκεί να ήταν μισθωτός και να μην είχε κάνει έναρξη....

τώρα όμως γράφεται αμέσως μετά την εγγραφή του στο τεε

 

 

Οπως τα λες, θα έχεις 2 συντάξιμα ταμεία ταυτόχρονα, 2 εισφορές στον κλάδο υγείας ταυτόχρονα

πιθανώς. αλλά ας έχεις το ένα και το άλλο ας πάει και χαμένο.

 

(αλήθεια αν πας στον γιατρό ποιο βιβλιάριο θα δείξεις?)

του τσμέδε θα δείξεις όπως πάντα, διότι του ίκα ούτως ή άλλως θα βγει μετά από πολλά ένσημα και δεν είναι ανάγκη να μπεις στη διαδικασία να το αποκτήσεις, ιδίως αν δε σου προσφέρει καλύτερη περίθαλψη.

 

και στην τελική θα πληρώνεις τσάμπα και βερεσέ τον κλάδο υγείας στο ΤΣΜΕΔΕ και κατ επέκταση αν τα βάλεις κάτω θα μείνεις κατά πολύ ζημιωμένος μισθολογικά...

συμφωνώ σ' αυτό, αλλά από το να είσαι τελείως άνεργος και να πληρώνεις ΟΛΟ το τσμέδε από την τσέπη σου είναι μια λύση και η ετεροαπασχόληση κι ας έχεις και λίγες απώλειες. και στο μεταξύ μπορεί να διευθετηθεί και το ζήτημα των επικαλυπτόμενων εισφορών. το θέμα είναι να μη χάσεις την ευκαιρία να ασχοληθείς με το αντικείμενο που σπούδασες, αλλά και να διατηρήσεις τη σταθερή ασφάλιση του τσμέδε. στην ετεροαπασχόληση μια δουλεύεις, μια δε δουλεύεις, τα ωράρια είναι εκ περιτροπής και δε πρόκειται ποτέ κανείς να συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια.

 

το ερώτημα ήταν αν μπορεί όλο αυτό να γίνει νόμιμα, όχι αν συμφέρει!

 

Παρακολουθώ στο ΙΕΚΕΜ επιδοτούμενα σεμινάρια με υποχρεωτική 4μηνη κατάρτιση. Εκεί μας έδωσαν βεβαίωση για να μας ασφαλίσει ο εργοδότης γι'αυτό το διάστημα στο ΙΚΑ για παροχή υγείας σε χρήμα και μόνο...Δεν σημαίνει αυτό ότι ο καθένας από εμάς δεν θα πληρώσει τις εισφορές που πλήρωνε μέχρι τώρα, και στο ΙΚΑ που ρώτησα δικαιούμαστε υγεία σε χρήμα και τίποτε άλλο μιας και υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ....Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...

ναι, το ξέρω αυτό που λες. την ίδια διαδικασία ακολούθησα και γω για να κάνω πρακτική άσκηση σε μια σχολή που φοιτώ μετά τις σπουδές στο πολυτεχνείο. μάλιστα είχα το φόβο μήπως η ύπαρξη τσμέδε με εμπόδιζε να πάρω αριθμό μητρώου ίκα, δε μπορέσω να κάνω πρακτική και κατ επέκταση να βγάλω τη σχολή. την ίδια φοβία είχα όταν αργότερα τον ίδιο αριθμό τον χρησιμοποίησα για δουλειά. τελικά πουθενά δεν υπήρξε πρόβλημα γι' αυτό σας το λέω να μη ψαρώνετε. Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα τα φώτα σας! Εργάζομαι ήδη 2 χρόνια σε μια βιομηχανία ως μισθωτός μηχανικός ( με ασφάλεια στο ΤΣΜΕΔΕ). Θα ήθελα παράλληλα να κάνω αραιά και πού κάποιες δουλειές εξωτερικά, όπως πχ κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, ενεργειακές επιθεωρήσεις κλπ. Προς το παρόν, δεν έχω μπει στην διαδικασία να βγάλω μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, θα ήθελα να είχε αυτή τη δυνατότητα για τους παραπάνω λόγους! Συνοψίζοντας:

1) Έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό? Δηλαδή να εργάζομαι ως μισθωτός και παράλληλα αν παρουσιαστεί καμιά δουλειά που είμαι ικανός να την κάνω, να την κάνω

2) Από άποψη φορολογίας, με τι εισφορές επιβαρύνομαι..

 

Ειλικρινά οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν πολύ χρήσιμη! Αν μπορείτε να με παραπέμψετε σε κάποια νομοθεσία, θα ήταν ακόμα καλύτερα!

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Ναι μπορεις αρκεί να κανεις έναρξη

Καποια έξτρα επιβάρυνση δεν εχεις τωρα μετα απο 5 χρονια θα πρεπει να καταβάλεις τελος επιτηδεύματος 650€ (αν τοτε δεν εχει αλλαξει κατι)

Για τις εισφορές εφόσον εισαι μισθωτός προεχουν του μισθωτού οποτε πας οπως τωρα που εισαι

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Μετά από 5 χρόνια που είμαι ασφαλισμένος μάλλον εννοείς.. Αυτό το τέλος φαντάζομαι θα το είχα ήδη αποφύγει αν δεν έκανα έναρξη, σωστά? (μιλάμε για 650 € ετησίως έτσι?)

 

Σε περίπτωση που κάνε μεν έναρξη αλλά βλέπω ότι δεν παίρνω κανένα έργο, θα ισχύσει και το ίδιο τέλος? Μπορώ να κάνω λήξη όποτε το θέλω?

 

Βασικά λόγω του ότι έχω πολλές ερωτήσεις, θα ήθελα αν μπορείς να με παραπέμψεις σε κάποιο σχετικό Link που να αναφέρουνε όλα αυτά!

 

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

Link to comment
Share on other sites

Το τελος (650€/χρόνο) το πληρωνεις 5 χρονια μετα την έναρξη δεν εχει να κανει με την ασφάλιση. Πχ αν εισαι μισθωτός μια ζωή δεν εχεις τέτοιο τελος. Μονο σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Για να το αποφύγεις μονο αν κλείσεις τα βιβλία στην εφορία.

Κάποιο λινκ δεν εχω πρόχειρο υπαρχουν εδω αρκετά θέματα σχετικά η αν γνωρίζεις καποιον λογιστή να σου λύσει οτι απορίες εχεις

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

μόλις τον περασμένο Ιούνιο γράφτηκα σε ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ. Βρήκα δουλειά σε μία εταιρεία και μου πρότειναν να επιλέξω αν θέλω να εργαστώ ως μισθωτός είτε με μπλοκάκι. Στην περίπτωση που επιλέξω το μπλοκάκι οι μικτές απολαβές είναι περισσότερες.

Τι θα προτείνατε δεδομένης της φορολογικής  κατάστασης; 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Αν το κριτήριο είναι μόνο η διαφορά σε ευρώ θα πρέπει να μας πεις τα ποσά των δύο περιπτώσεων.

Αλλά ακόμα κι αν οι καθαρές αμοιβές (μετά φόρων) ήταν περισσότερες, εγώ θα επέλεγα και πάλι μισθωτός γιατί με μπλοκάκι δεν υπάρχει σαφής εργασιακή σχέση και τα παραπάνω λεφτά (που θα δούμε αν είναι και παραπάνω) τα έχεις δουλέψει πολύ περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Μισθωτός βρε φίλε το ρωτάς, πλάκα κανεις; Καλύτερη φορολόγηση, εισφορές δικές τους υποχρεωτικά, δώρα εορτών, άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης θέλεις και αλλα;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.