Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μισθωτός ή Ελεύθερος Επαγγελματίας


fotisnafplion

Recommended Posts

 Υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος αν είσαι ενεργός παραπάνω από πέντε έτη.

Υπάρχουν και ασφαλιστικές εισφορές εντός του 2017 με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα του 2015 και 2016.

Δεν είμαι πάνω από 5 χρόνια.

Εννοείς έξτρα ασφαλιστικές εισφορές εκτός από αυτές που θα πληρώνονται σαν μισθωτός; Δηλαδή πληρώνω τσμέδε+ικα σαν μισθωτός και έξτρα εισφορές ακόμα και αν δεν κόβω αποδείξεις; Αν κλείσω τα βιβλία δεν πληρώνω; Αυτό ψάχνω τώρα. Επειδή είμαι κάτω από 5 χρόνια αν δεν υπάρχει άλλος λόγος να μην κλείνω βιβλία χωρίς λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι το σύστημα να ενημερωθεί για το τι έκανες το '17 θεωρεί ότι συνεχίζεις να βγάζεις όσα και το '15 (διότι ακόμα εκεί βρίσκεται η εφορία). Έτσι σε χρεώνει για το γενάρη του '17 τις εισφορές που θα σε χρέωνε αν είχες βγάλει τα ίδια με το '15. Μόλις φτάσουν στην εκκαθάριση του '17 και δουν ότι έβγαλες διαφορετικό ποσό, αν είναι μεγαλύτερο σε χρεώνουν κι άλλο κι αν είναι μικρότερο σου επιστρέφουν τη διαφορά. Φυσικά η επιστροφή γίνεται με πιστωτικό τρόπο: δηλαδή την επόμενη φορά θα πληρώσεις λιγότερα.

 

Υποτίθεται ότι όσο το σύστημα θα βελτιώνεται ο υπολογισμός αυτός θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή οι εισφορές θα παρακρατώνται την ώρα της συναλλαγής.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά η επιστροφή γίνεται με πιστωτικό τρόπο: δηλαδή την επόμενη φορά θα πληρώσεις λιγότερα.

Αφού σα μισθωτός τα πληρώνει κατευθείαν η εταιρεία και το μπλοκάκι θα είναι μηδενικό πως γίνεται να πληρώσω λιγότερα όταν δε θα υπάρχει κάτι για να πληρώσω;

Link to comment
Share on other sites

Οι οποίες όμως μετατρέπονται σε πιστωτικό υπόλοιπο και συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές.

 

Φανταστείτε μια περίπτωση στην οποία ο συμψηφισμός θα διαρκέσει έως 31/12/2018 ή 30/06/2019 ή και περισσότερο , αν στο 2017 , 2018,2019 δεν εκδοθούν τιμολόγια .

Link to comment
Share on other sites

Υποτίθεται ότι για να διατηρείς το μπλοκάκι κάποια στιγμή θα εκδόσεις και τιμολόγια.

 

Αν στο μεταξύ το κλείσεις θα υπάρχει κάποια διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους,

 

Ήθελα να ρωτήσω αν έχει αντιμετωπίσει κάποιος ανάλογο θέμα γιατί έχω ρωτήσει και λογιστές και δεν έχω πάρει ξεκάθαρη απάντηση.

Το 2016 ήμουν με μπλοκάκι σε μία μόνο εταιρεία (όπως και το 2015 όπου και φορολογήθηκα κανονικά σαν μισθωτός) αλλά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έκοψα τιμολόγιο σε ξένη εταιρεία κάνοντας έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών (με την σκέψη οτι απλά είναι 2ος πάροχος).

 

Η ερώτηση μου είναι:

 

-Λόγω αυτών των τιμολογίων χάνω κάθε δικαίωμα φορολόγησης σαν μισθωτός και φορολογούμε σαν ελ. επαγγελματίας;

-Έχω ακούσει και το ενδεχόμενο φορολόγησης σαν μισθωτός για τους 10 μήνες και σαν ελ. επαγγελματίας για τους επόμενους 2.

 

Το θέμα είναι ότι, για δύο τιμολόγια που κόπηκαν και την φορολόγηση σαν ελ. επαγγελματίας, από μια καλή επιστροφή φόρου που θα περίμενα τώρα θα πρέπει να πληρώσω τα τριπλά (+100 προκαταβολή !!!!! ).

 

Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει...

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλώς όρισες στο forum.

 

Υπάρχουν οι:

1118536/ΔΕΑΦ/Α/11.9.2015 - ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ

"[...]

Κατόπιν των ανωτέρω, η φορολόγηση που προβλέπεται με τις διατάξεις της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013 αφορά μόνον εισόδημα ημεδαπής που αποκτάται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα."

 

ΔΕΑΦΑ 1101713 ΕΞ 2016/ 4.7.2016 Περί υπαγωγής φορολογουμένου στις διατάξεις της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε., όταν ο ένας από τους δύο εργοδότες είναι στην αλλοδαπή και στερείται ελληνικού Α.Φ.Μ.

"[...]

4. Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι το εισόδημα που προέρχεται βάσει σύμβασης με εργοδότη –επιχείρηση με έδρα στην αλλοδαπή, είτε πρόκειται για το μοναδικό εργοδότη, είτε για έναν από τους εργοδότες που προβλέπονται στην περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, παρά το γεγονός ότι είναι εισόδημα ημεδαπής, δεν υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Η ευνοϊκότερη φορολόγηση που προβλέπεται με τις εν λόγω διατάξεις αφορά μόνον εισόδημα ημεδαπής που αποκτάται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή που δραστηριοποιούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης στη Ελλάδα."

 

ΔΕΑΦΑ 1054130 ΕΞ 2016/ 4.4.2016 Υπαγωγή φορολογουμένου στις διατάξεις της περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, όταν ο βασικός εργοδότης είναι στην αλλοδαπή και στερείται ελληνικού Α.Φ.Μ.

"[...]

4. Κατόπιν των ανωτέρω, η φορολόγηση που προβλέπεται με τις διατάξεις της περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 αφορά μόνον εισόδημα ημεδαπής που αποκτάται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα."

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Εμφανίστηκε και το δικό μου έφκα με 167€ ανά μήνα. Από Ιανουάριο είμαι μισθωτός αλλά δεν έχω κλείσει ακόμα το μπλοκάκι(και δεν έκδίδω αποδείξεις πλέον). Θα έρχεται και θα πρέπει να πληρώνω 167€/μήνα τώρα; Μόνο αν κλείσω βιβλία το γλυτώνω; Αφού εισφορές πλέον πληρώνονται όλες αφού είμαι μισθωτός κανονικά τί παίζεται;

Link to comment
Share on other sites

Λες οτι δεν έχεις κλησει βιβλια ακόμα οποτε το εεωτημα ειναι:

"Μισθωτος" (του πρωην ΙΚΑ με ΑΠΔ που υποβάλλει εργοδότης στο ΙΚΑ) ή "μισθωτος μηχανικος" (ααφαλισμενος στο πρωην ΤΣΜΕΔΕ με "Πινακα Εισφορών Κρατήσεων" που υποβαλει ο εργοδότης στο ΤΣΜΕΔΕ) ?

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Λες οτι δεν έχεις κλησει βιβλια ακόμα οποτε το εεωτημα ειναι:

"Μισθωτος" (του πρωην ΙΚΑ με ΑΠΔ που υποβάλλει εργοδότης στο ΙΚΑ) ή "μισθωτος μηχανικος" (ααφαλισμενος στο πρωην ΤΣΜΕΔΕ με "Πινακα Εισφορών Κρατήσεων" που υποβαλει ο εργοδότης στο ΤΣΜΕΔΕ) ?

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Πως το ξέρω αυτό. Στο χαρτί της μισθοδοσίας μου λεεί:ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:ΙΚΑ(Παροχές σε χρήμα), ΤΣΜΕΔΕ Κλάδος κύριας, ΤΣΜΕΔΕ Κλάδος επικου, ΤΣΜΕΔ Κλάδος εφάπαξ, ΤΣΜΕΔΕ Κλάδος υγείας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.