Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυτόνομη θέρμανση: Λύσεις για διαμέρισμα


Aqualung

Recommended Posts

Το θέμα που ανοίγω είναι σχετικά εξειδικευμένο και αφορά το διαμέρισμα της οικογένειάς μου. Βρίσκεται σε πολυκατοικία χτισμένη το '82.

Πέρα από τη μόνωση που ουσιαστικά δεν υπάρχει και δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος και πέρα από τα "ενεργειακά" κουφώματα που είναι στο πρόγραμμα για το διαμμέρισμα, ψάχνω λύσεις για αυτόνομη θέρμανση.

Η πολυκατοικία διαθέτει λέβητα πετρελαίου (κεντρική θέρμανση, χωρίς αυτονομία) ο οποίος δε θα τεθεί φέτος σε λειτουργία λόγω υψηλού κόστους.

 

Τα σώματα του διαμερίσματός μου (120 τ.μ.) συνδέονται με τα πιο πάνω και κάτω διαμερίσματα. Ωστόσο πλέον δε θα χρησιμοποιούνται. Μπορούν να απομονωθούν.

 

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής :

1. Υπάρχουνε ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ μηχανολόγοι στην περιοχή της Θεσσαλίας που μπορούν να κάνουν μελέτη για το ποια ακριβώς είναι η οικονομικότερη ΑΥΤΟΝΟΜΗ λύση για το διαμέρισμα; (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα)

2. Πώς θα καταλάβω ποιος μηχανολόγος είναι ικανός να προσφέρει σωστές υπηρεσίες;

3. Πόσο θα κοστίσει η μελέτη; Υπάρχει θεσπισμένη ελάχιστη αμοιβή;

4. Είναι δυνατόν να εγκαταστήσω κάποιο είδος ενεργειακού τζακιού (pellets ή ξύλο) που θα συνδεθεί με τα ήδη υπάρχοντα σώματα, αφού απομονωθούν;

5.Οι σωληνώσεις που θα συνδέουν μεταξύ τους τα σώματα θα πρέπει να είναι στο δάπεδο ή μπορούν να παρακάμψουν πάνω από παράθυρα και πόρτες;

6. Μπορώ τα αντίστοιχα τζάκια να τα χρησιμοποιήσω με αεραγωγούς ώστε να ζεστάνω το σύνολο του διαμερίσματος; Είναι αποδοτική αυτή η λύση;

7. Πόσο τελικά θα κόστιζε στο σύνολο αυτή η εγκατάσταση;

8. Πέρα από τα ενεργειακά τζάκια (ή σόμπες Pellets) υπάρχουνε λύσεις για αυτόνομη θέρμανση και πότε θα γίνει η απόσβεση;

 

 

Αν βοηθά για την κατανόηση του "σχεδίου" κεντρικής θέρμανσης, αυτά είναι τα σώματα.

 

Radiator-001.jpg

Edited by Aqualung
Link to comment
Share on other sites

1-2-3. Ψάχνετε μηχανικό από το φόρουμ μας ή μου φαίνεται? Αυτό απαγορεύεται από τους Κανόνες συμμετοχής. Παρακαλώ ψάξτε στην ελεύθερη αγορά και θα πάρετε και προσφορές και λύσεις!

4-5-6-7-8 Όλα γίνονται μετά από προσεκτική αυτοψία-αποτύπωση και εκτίμηση της κατάστασης. Μπορεί να τα κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός.

 

Αν δεν μπορείτε να βρείτε ψάξτε σε οδηγούς πόλης, ρωτήστε φίλους/γνωστούς κλπ...

Link to comment
Share on other sites

δεν θες μηχανολογο φιλαρακι. εναν εμπειρο υδραυλικο θες. εγω ειμαι απο βολο και συνεργαζομαι με υδραυλικους αλλα δεν νομιζω να ερχονται σε αλλο νομο. ψαξε να βρεις απο τη περιοχη που εισαι

 

υ.γ. ψαχνεις την οικονομικοτερη λυση τωρα ετσι? βασικα μαλλον ειναι το πελλετ αλλα με τη ''φοβερη'' κυβερνηση που εχουμε ποιος μου λεει εμενα οτι δεν μπορει να ψηφισει αυριο αυξησεις για υγραεριο , φυσικο αεριο η και για πελλετ?

 

καλη επιτυχια :mrgreen:

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όλα καλά Γιάννη. Τώρα άλλαξα το επίμαχο σημείο.

 

Ελπίζω σε μια καμιά συμβουλή. Θέλω έναν ειδικό. Το ξέρετε κι εσείς πως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ενημέρωση. Το να αγοράσω έναν καυστήρα ή ένα τζάκι είναι το λιγότερο. Το αν αξίζει τα λεφτά της η επένδυση δεν το ξέρω. Πρέπει από κάποιον σωστό επαγγελματία να πάρω συμβουλή.

 

Συγγνώμη για το λάθος χειρισμό του θέματος και για το ότι παραβίασα τον κανόνα.

 

δεν θες μηχανολογο φιλαρακι. εναν εμπειρο υδραυλικο θες. εγω ειμαι απο βολο και συνεργαζομαι με υδραυλικους αλλα δεν νομιζω να ερχονται σε αλλο νομο. ψαξε να βρεις απο τη περιοχη που εισαι

 

υ.γ. ψαχνεις την οικονομικοτερη λυση τωρα ετσι? βασικα μαλλον ειναι το πελλετ αλλα με τη ''φοβερη'' κυβερνηση που εχουμε ποιος μου λεει εμενα οτι δεν μπορει να ψηφισει αυριο αυξησεις για υγραεριο , φυσικο αεριο η και για πελλετ?

 

καλη επιτυχια :mrgreen:

 

 

Έμπειρος υδραυλικός; Ζήτω που καήκαμε! :-o Αν περιμένω από μαστόρι να βγάλει σχέδιο, τους μηχανικούς τί τους έχουμε; Και από πού κι ως πού ένα μαστόρι να ξέρει πώς δουλεύει ο κάθε καυστήρας και κάθε τζάκι ή σόμπα; Δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ κάποιον που δεν έχει ειδικευτεί περισσότερο από κάποιον που έχει ειδικευτεί. Τα "εμπειρικά" αποτελέσματα τα ζω από πολύ κοντά και είναι λυπηρά.

 

Τώρα αν θα είναι οικονομικά τα πέλλετς... λες να φορολογήσουνε και το ξύλο; Γιατί υπάρχουνε τζάκια που καίνε κι από τα δύο. Τί άλλο έμεινε αφορολόγητο; Μη δίνεις ιδέες λέμε!

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την επεξεργασία για να διορθώσετε τα μηνύματά σας. Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, Γιάννης

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστά τα σκέφτεσαι... Ψαξε για έναν μηχανολόγο. Με το εμπόριο ασχολείσαι, μπορείς να διακρίνεις τον καλό επαγγελματία από τον καιροσκόπο. Οπότε: ερεύνα αγοράς οχι μόνο για τα μηχανήματα αλλά και για τον μηχανικό. Βέβαια μην ξεχνάς, οτι πρέπει στο τέλος να εμπιστευτείς κάποιον.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικα σε ενα σοβαρο καταστημα ειδων θερμανσης/κλιματισμου υπαρχει σιγουρα ενας μηχανολογος που μπορει να προτεινει λυσεις.

καθαρα πρακτικα , αυτη η περιπτωση ειναι ακριβως η ιδια με το διαμερισμα που μενω.

γιανα ξεκινησεις κατι τετοιο πρεπει καταρχην η να το προβλεπει ο κανονισμος η να τον αλλαξετε ωστε να το προβλεπει.

εμεις για την συγκεκριμενη αλλαγη συμφωνησαμε στο 100% να αποξηλωθει η κεντρικη θερμανση (που μαλιστα ηταν ηδη αεριου) και υπογραφηκε σχετικη αποφαση γενικης συνελευσης.

εσυ ενδεχομενως μπορεις να κανεις χρηση της ευεγερτικης διαταξης περι 50%+1 ψηφου για να αυτονομηθεις με χρηση αεριου (αν σε ενδιαφερει).

 

αν δεν γινουν αυτα δηλαδη αν επισημως θα εξακολουθει να υπαρχει κεντρικη θερμανση αλλα πρακτικα δε θα λειτουργησει ποτε ξανα τυπικα δεν μπορεις να αποξηλωσεις τιποτα , ουτε καν να αποσυνδεσεις τα σωματα ωστε να τα συνδεσεις σε ενα αυτονομο συστημα καθως σχεδον κανενας κανονισμος δεν το επιτρεπει η αν το επιστρεψει πρεπει να γινει με συμφωνη γνωμη των ιδιοκτητων (παμε δηλαδη παλι πισω στην γενικη συνελευση)

 

επειδη φανταζομαι θελεις μια εκτημηση του κοστους στο πολυ περιπου, πρεπει να γνωριζεις οτι αναλογα με την κατοψη σου και την επιθυμητη θεση των σωματων (αυτη που προβλεπει μια μελετη θερμανσης συν τις οποιες αλλαγες που εξυπηρετουν πρακτικους σκοπους) και αναλογα με το ποσο χοντρο μερεμετι θελεις να κανεις υπαρχει και ο παραγωντας του υλικου που θα χρησιμοποιησεις

πχ ο χαλκος ειναι ακριβο υλικο αλλα οι καμπυλες του και τα ταυ ειναι συγκολλητα οποτε το μεγεθος σε καθε γωνια η ταυ ειναι μικρο και βολευει πολυ τον εγκαταστατη στα δυσκολα σημεια (με επιπτωση στην τιμη φυσικα) . Επισης εχει τα καλυτερα δυνατα αισθητικα αποτελεσματα οταν οι σωληνες παραμενουν εμφανεις και δεν προκειται να καλυφθουν καθως εινια μικρου μεγεθους (παχος υλικου κατω απο 1,5χιλ στη χειροτερη περιπτωση ενω ο πλαστικος ειναι σιγουρα 2 και πανω) και βαφονται ευκολα ακομα στο χρωμα του τοιχου .

υπαρχουν οι πλαστικοι σωληνες (ακτινοδυκτιομενο πολυαιθυλενιο) ειδικοι για θερμο νερο , οι οποιοι ειναι πολυ φθηνοτεροι αλλα αν τους κανεις εμφανεις θα ειναι ασχημοι γιατι αφενως δε θα μενουν ισιοι , αφετερου εχουν πολυ μεγαλα και "ατσουμπαλα" εξαρτηματα (στιριγματα , γωνιες μπρουτζινες κοχλιωτες κλπ). ειναι ομως για μενα ιδανικη λυση για καινουριες κατασκευες η μεγαλες ανακαινισεις καθως αν απλωθουν στο πατωμα σε σπυραλ ειναι πληρως επισκευασιμες οτι και αν συμβει χωρις να ξηλωνεις πατωμα.

υπαρχουν και οι πολυστρωματικες (πολυμερη με φυλλο αλουμινιου) που εχουν πολυ καλα χαρακτηριστικα ειναι διαμορφωσιμες σχεδον οπως ο χαλκος εινια φθηνοτερες απο τον χαλκο αλλα εχουν και αυτες κοχλιοτες συνδεσεις (σε καποιες περιπτωσεις προσφερονται πρεσσαριστα εξαρτηματα αλλα πρεπει να εχει και την πρεσσα ο υδραυλικος)

 

ετσι λοιπον αναλογως το υλικο και την δυσκολια εγκαταστασης ο υδραυλικος για τα 9(?) σωματα που ενδεχομενως χρειαζεσαι στο χωρο σου

θα σου ζητησει 1500 -2500 ευρω - κατι ομως που εξαρταται επισης σημαντικα απο την περιοχη σου (πχ το 2500 ηταν αστρονομικο ποσο για το Αλιβερι , αλλα ηταν επισης και η φθηνοτερη προσφορα που πηρε ο γειτονας μου για 130τμ διαμερισμα με 9 σωματα στον Χολαργο)

 

το καταστημα που θα απευθυνθεις 95% εχει υδραυλικους που συνεργαζεται , ενδεχομενος για να γινει η πωληση να μπορεσει να πιεσει στο θεμα της αμοιβης του υδραυλικου.

 

σε ενα τετοιο λοιπον κυκλωμα μενει απλα (που λεει ο λογος) να προσθσεις το μεσο θερμανσης που σε συμφερει.

αν πχ εχεις αποθηκη καιδεν σε προβληματιζει το γεμισμα /καθαρισμα ενος λεβητα που καει πελλετ ειναι μια πολυ καλη περιπτωση (μαλιστα εχει μοναδες που ειναι ιδιαιτερα καλαισθητες για να εγκατασταση ακομα και στο σαλονι.

 

μπορεις ακομα και να τολμησεις να πας σε αντλια θερμοτητας αλλα υποψιαζομαι οτι στο διαμερισμα σου τα απαραιτητα περιφεριακα της χωρανε μονο στο μπαλκονι (πχ δοχειο αδρανειας) που ειναι λιγο χαζο (να προσπαθεις να πετυχεις μεγαλους συντελεστες cop και ταυτοχρονα να εχεις ενα θερμο δοχειο - οσο μονωμενο μπορει να ειναι - στο κρυο). το αρχικο κοστος ειναι ιδιαιτερα υψηλο σε σημειο που μαλλον με λιγοτερα μονωνεις το σπιτι (που πρεπει να γινει) και κερδιζεις απο τις μειωμενες απαιτησεις μετα.

 

το σιγουρο ειναι οτι πρεπει να πας σε εξειδικευμενο καταστημα στην περιοχη για να παρεις καποιες προσφορες.

οι περισσοτεροι θα εκτιμησουν τις απαιτησεις σου εμπειρικα οποτε θα μπορεσουν να σου δωσουν προσφορα μεβαση καποια καταοψη η εστω με μια επισκεψη χωρις να σε χρεωσουν μια κανονικη μελετη θερμανσης (που πρεπει να γινει οπωσδηποτε , αλλα αν εχετε συμφωνησει σε τιμες ενδεχομενως να την βλαουν στο πακετο)

Link to comment
Share on other sites

μεταφορά μηνύματος από το θέμα Υπέρυθρη θέρμανση

 

Γειά σας,

Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις παραθέσεις στο φόρουμ αυτό και με έχει ήδη βοηθήσει (αποτρέψει από άχρηστες αγορές)... αλλά τώρα βρίσκομαι μπροστά σε ένα δίλλημα που συζητώντας με φίλους βλέπω ότι είναι σχεδόν καθολικό:

Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο για τη θέρμανση μας λόγω κόστους και ψάχνουμε μια άλλη λύση αλλά... :

  1. Δεν μπορώ να βάλω αντλία θέρμανσης, ούτε θερμοσυσσωρευτές, λόγω υψηλού αρχικού κόστους αγοράς
     
  2. Δεν μπορώ να μετρατρέψω το τζάκι σε ενεργειακό (για τον ίδιο λόγο), μου ζητήσανε 1.600-2.000 ευρώ

Έχω στο σαλόνι ένα κλιματιστικό (απλό, Α κλάσης) που θα το χρησιμοποιώ για να ζεσταίνω το χώρο και έρχομαι στο προκείμενο:

 

Θέλω να ζεσταίνω δύο κρεβ/ρες (των περίπου 12τ.μ.) σε σπίτι του '98, οροφοδιαμέρισμα 3ου με απλά (όχι ενεργειακά) διπλά τζάμια και αλουμ. κουφώματα.

 

Τι από τα παρακάτω θα προτείνατε να χρησιμοποιήσω με γνώμονα το χαμηλότερο κόστος χρήσης;

  1. Θερμοπομπό
     
  2. πάνελ Υπέρ. Θέρμανσης
     
  3. Ηλ. καλοριφέρ λαδιού
     
  4. Θερμοπομπός Mica (Συνδυαστικός τρόπος θέρμανσης : Κυκλοθερμική θέρμανση και υπέρυθρη (infrared) θέρμανση (ανακλαστική) για ταχύτερη θέρμανση του χώρου, εξοικονόμηση ενέργειας για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος- όπως γράφει η διαφήμιση)

Τα παραπάνω, με την υπόθεση ότι μιλάμε για μονάδες ίδιας κατανάλωσης σε kw/h (θεωρητικά τουλάχιστον για να μπορώ να βγάλω συμπέρασμα)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια απάντηση και κόπο κάνετε

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

γνωμη μου (με τους περιορισμους που θετεις) ειναι οτι επειδη οι κρεβατοκαμαρες εχουν συγκεκριμενο και συνεχομενο χρονο χρησης καποια μορφη "υπερυθρης" θερμανσης δεδομενου του χαμηλου κοστους θα μπορουσε να εξυπηρετησει (ειδικα αν εχει θερμοστατη και χρονοδιακοπτη) - αν υπαρχει και νυχτερινο ρευμα ακομα καλυτερα.

αυτο με την εννοια οτι θα αρχισεις να αισθανεσαι ανετα νωριτερα απο οτι περιμενοντας να ανεβει η θερμοκρασια του χωρου αρκετα αρα μπορεις να τα λειτουργησεις λιγοτερες ωρες απο οτι πχ ενα αεροθερμο η ενα κλιματιστικο.

βεβαια το κλιματιστικο θα καψει παλι λιγοτερο αλλα για κατι περιοπης (με πιστοποιημενα καλα cop) για μονιμη χρηση θα δωσεις σιγουρα ενα 450αρι το τεμαχιο (και λιγα ειπα). απο την αλλη αυτα τα "υπερυθρα" πανελ για τον χωρο σου εχουν το λιγοτερο 200 ευρω τεμαχιο τα ζυγιζεις και διαλεγεις.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ pankrok για την απάντηση, να διευκρινίσω ότι τα πάνελ "υπέρυθρης" που κοίταξα έχουν θερμοστάτη και χρονοδιακόπτη και υπάρχει νυχτερινό τιμολόγιο σε ισχύ στο διαμέρισμα (αλλά αυτό θα ισχύει για κάθε μέσο που χρησιμοποιεί ηλ. ρεύμα για θέρμανση).

 

Σχετικά με το κλιματιστικό φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι inverter και 9000btu (για τέτοιο μικρό χώρο) που όντως θα φτάσει το 500άρικο (με τοποθέτηση) και αν κατάλαβα καλά υποστηρίζεις ότι σχετικά με το κόστος χρήσης θα είναι μικρότερο σε σχέση με κάτι άλλο;

 

βρήκα πάνελ υπέρυθρης ("επώνυμο") με 300 ευρώ για το χώρο μου (με θερμοστάτη), 12τμ κάθε δωμάτιο περίπου αλλά το θέμα είναι αν συγκριτικά με άλλα είδη θέρμανσης θα έχει τελικά μικρότερο κόστος χρήσης... θα περιμένω λίγο ακόμα να δω και μερικές άλλες γνώμες.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

 

Επιθυμώ να αποκοπώ μόνιμα από το δίκτυο θέρμανσης της πολυκατοικίας και θέλω να υπολογίσω το πάγιο που θα συνεχίσω να πληρώνω (δυστυχώς αυτό δεν κόβεται). Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

 

1) Πως μπορώ να υπολογίσω πόσο μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου θα έχει η πολυκατοικία ως σύνολο εάν αποκοπώ μόνιμα από το δίκτυο? Έχω τις περσινές καταναλώσεις όλων των διαμερισμάτων για όλη τη χειμερινή περίοδο, εάν είναι χρήσιμο δεν ξέρω. Υποθέτουμε ίδια καταναλωτική συμπεριφορά πέρσι και φέτος και ίδιες ανάγκες για θέρμανση.

2) Φαντάζομαι ότι εάν κάναμε τη παραδοχή ότι κάθε στιγμή μόνο ένα διαμέρισμα ανάβει το καλοριφέρ, το σβήνει, κρυώνει ο λέβητας και μετά ανάβει ένα άλλο διαμέρισμα, το σβήνει και μετά ανάβει ένα τρίτο διαμέρισμα, το σβήνει....κτλ...μέχρι να ανάψουν όλα τα διαμερίσματα, ΜΕ ΑΥΤΗ την παραδοχή, η πολυκατοικία, μετά την αποκοπή θα έχει μειωμένη κατανάλωση (σε %) ίση με την ποσοστιαία μείωση του συνόλου των καταγραφόμενων μονάδων των διαμερισμάτων. Ισχύει?

3) Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν πούμε ότι όλα τα διαμερίσματα ανάβουν ταυτόχρονα το καλοριφέρ, πως μπορώ να υπολογίσω τη μειωμένη κατανάλωση της πολυκατοικίας μετά την αποκοπή του διαμερίσματός μου?

4) Θεωρητικά, θα μπορούσα να πω ότι η περίπτωση 2 ανωτέρω είναι η μέγιστη μείωση, και η περίπτωση 3 είναι η ελάχιστη μείωση πετρελαίου που θα επέλθει στην πολυκατοικία εάν αποκοπώ?

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.