Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επανεγκατάσταση συστήματος 10kw με Fronius Ig-150


LeftLane

Recommended Posts

Μελετω, κατοπιν εντολής, επανεγκατασταση ενος συστηματος 9,8kWp με 40 Sharp 245kw και inverter Fronius IG 150 (οπου θα μπορουσε να επιλεγει και ο IG 120 των 10kw dc max input...). Το συστημα αν και προβληματικο γενικως (χωροθετηση, καλωδιωσεις, μη γειωμενο κ.α.) απεδιδε σχετικα καλα (Μ.Ο. 50Kw/ημερα το καλοκαιρι...) αν κ με παροδικες σκιασεις απο καμιναδα....

 

Το μυστηριο μου ειναι οτι μετραω στην AC πλευρα 120-150 Volt και δεν φαινοταν μακροσκοπικα κατι στραβο και το συτημα δουλευε κανονικα....Ο προβληματισμος μου επισης ειναι με τον διαχωρισμο των στριγκ. Δεν ξερω πως τα χωρισε ο "μαστορας" αλλα κατεβαινουν 4 ζευγάρια κατευθειαν στον ινβερτερ, τα οποια μεσω ασφαλειων εντος του μηχανηματος, παραλληλιζονται μαζι (δλδ εχουμε 1mpp tracker) . Ειδα οτι εχει max dc input 600v αλλα δεν ξερω και δεν ειδα καπου στο manual του για απαιτηση σε ομοιμορφο διαχωρισμο π.χ. 10πανελ Χ4 στριγκ στην προκειμένη....

 

Αρα τα ερωτηματα ειναι:

1) υπαρχει απαιτηση για ομοιομορφη κατανομη των "στριγκ" απο τον fronius?

2) που μπορει να οφειλεται αυτη η αλλοπροσαλη ταση που μετρησα στο dc (μηπως στον παραπανω διαχωρισμο?)

3) Ο τυπος δεν εχει γειωση στα μεταλικα μέρη ΚΑΘΟΛΟΥ. Αν και προκειται για ινβερτερ με Μ/Σ επιβαλεται ισοδυναμικη γειωση, κανω λαθος?

4) υπαρχουν καποιες αλλες ιδιαιτεροτητες που πρεπει να προσεξει κανεις στους συγκεκριμενους FRONIUS?

 

Eυχαριστω προκαταβολικα... :smile:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου,

 

Αρχικά πες μας το πρόβλημα ποιο ακριβώς είναι για να σε βοηθήσουμε επί τοιούτο.

 

Μερικές γενικές παρατηρήσεις:

 

Τη τάση 120-150V που ακριβώς τη μέτρησες (που έβαλες αμπεροτσιμπίδες) και σε ποια κατάσταση υπό φορτίο, με γενικό κατεβασμένο πότε; Εξήγησε και τη διαρρύθμιση του πίνακα.

 

Τώρα όσον αφορά τα string γενικά ναι πρέπει να είναι με το ίδιο αριθμό πάνελ και με τον ίδιο προσανατολισμό και κλίση. Διαφορετικά το σύστημα λειτουργεί με μειωμένη απόδοση.

 

Για να τσεκάρεις τη διαρρύθμιση των strings μπορείς να μετρήσεις την τάση ανοικτού κυκλώματος. Για το πως είναι κατανεμημένα στη στέγη πρέπει να σου πει ο εγκαταστάτης ή να παίξεις το ρόλου του Ταρζάν.

 

Εφόσον ο αντιστροφέας έχει ΜΣ απομόνωσης δε χρειάζεται η ισοδυναμική γεφύρωση και γείωση. Εκτός αν έχει εγκαταστήσει και αντικεραυνική προστασία.

Link to comment
Share on other sites

Το συστημα μαλλον χρηζει αποξηλωσης και επανεγκαταστασης κατοπιν δυσαρεσκειας του πελατη απο την εγκατασταση που εκανε "συναδελφος". Κακη χωροθετηση, επισφαλής στηριξη πλαισίων, σκιάσεις κ.α.

Ο πελατης δεν εχει εξοφλησει τον "εγκαταστατη" ,οποτε το υπολοιπο θα το διαθεσει για να γινει στησει ενα πιο ορθολογικο συστημα.

Η μετρηση εγινε υπο μικρο φορτιο, στην εξοδο του ινβερτερ προς δικτυο δεη, περιπου 2 ωρες πριν τη δυση του ηλιου, οπου ο ινβερτερ εδειχνε ισχυ κοντα στα 2 kw (ολα τα πλαισια εχουν νοτιο προσανατολισμο). Εκτος αυτου υπηρχε και μεγαλη ανομοιομορφια τασης μεταξυ των φασεων >20%.

 

Φιλε Πάνο, για τα στριγκ που λες το γνωριζω οτι πρεπει να γινεται σωστη κατανομη. Η ερωτηση μου εχει να κανει ΕΙΔΙΚΑ με τον Fronius o οποιος εχει 1 mpp tracker και θεσεις για κουμπωμα εως 6 "string" τα οποια ομως δεν εχουν την ακριβη εννοια του "string" αφου παραλληλιζονται ολα σε ενα μετα, εσωτερικα του ινβερτερ.

 

Οσο για την ισοδυναμικη γειωση καπου κανεις λαθος. Ο ΜΣ απομονωνει κ προστατευει το δικτυο της ΔΕΗ για εγχυση ρευματων dc απο την εγκατασταση προς αυτο. Τι γινεται με τυχον διαρροη ή κεραυνικο πληγμα στην εγκατασταση ομως? που θα διοχετευτει αυτο εαν δεν υπαρχει ξεχωριστη ισοδυναμικη γειωση ? Κατα την γνωμη μου υπαρχει θεμα ασφαλειας της εγκαταστασης και προστασιας ανθρωπινων ζωών.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε LeftLane,

 

Ας τα πάρουμε καταρχήν με τη σειρά:

 

1) Καταρχήν νομίζω ότι πιθανότατα πήρες λάθος μέτρηση. Τέτοια ασυμμετρία πέραν του ότι είναι τελείως αφύσικη να συμβαίνει σε δίκτυο της ΔΕΗ, ο αντιστροφέας όφειλε να αποσυνδεθεί από το δίκτυο. Εκτός και αν οι ρυθμίσεις του είναι πειραγμένες και όντως υπήρχε τέτοια ασυμμετρία (απίθανο σενάριο)

 

2) Για τις στοιχειωσειρές πολύ ωραία το λες και μόνος σου παραλληλίζονται, και προφανώς εσωτερικά του αντιστροφέα. Κατασκευαστικά έτσι λειτουργούν όλοι. Από τη στιγμή αυτή λάθος κατανομή αποτελεί μη βέλτιστη λύση. Ανέλυσέ το κυκλωματικά. Για αυτό το λόγο εξάλλου χρησιμοποιούνται και αντιστροφείς με πολλαπλά MPPTs σε στέγες.

 

3) Για την ισοδυναμική γείωση σε πληροφορώ ότι δε κάνω καθόλου λάθος.

 

Καταρχήν ο ίδιος σου απάντησα ότι σε περίπτωση αντικεραυνικής προστασίας πρέπει να τα γειώσεις. Απλή γείωση δεν ισοδυναμεί με αντικεραυνική προστασία, κάθε άλλο.

 

Τώρα εφόσον κανένας πόλος του συστήματος δεν είναι γειωμένος στο σύστημα που περιέγραψες δεν υπάρχει τρόπος να πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία από έμμεση ή και άμεση επαφή. Αν κάποιος παλίκαρος βέβαια βάλει με οποιοδήποτε τρόπο το ένα χεράκι στο + και το άλλο στο - τότε ναι, έβγαλε εισιτήριο για τον άλλο κόσμο. Αλλά αυτό ισοδυναμεί με αυτοκτονία και δεν υπάρχει τρόπος να το αποτρέψεις στα φβ.

 

Τέλος ο ΜΣ πέραν από την προστασία του δικτύου, προστατεύει και το DC σύστημα. και μάλιστα με πολλούς τρόπους.

 

1ον) στα πλαίσια εμφανίζεται μια χωρητικότητα ως προς τη γη. Σε περίπωση βραχυκυκλώματος με τη γή αυτή εκφορτίζει. Άρα ένας άνθρωπος θα μπορούσε θεωρητικά να την πάθει. Βέβαια η τάση αυτή δεν οδηγεί γενικά σε ηλεκτροπληξία. Παρόλα αυτά σε μη απομονωμένο σύστημα το δίκτυο συνεισφέρει στη παρασιτική αυτή χωρητικότητα εναλλασσόμενες συνιστώσες η οποίες αυξάνουν την τιμή της με συνέπεια σε περίπτωση σφάλματος το ρεύμα να υπερβεί εύκολα τα 30mA.

Σε απομονωμένο σύστημα αυτό δε συμβαίνει.

 

Επιπρόσθετα η παρασιτική αυτή χωρητικότητα είναι ανάλογη της επιφάνειας και του είδους των πλαισίων.

Για μία εγκατάσταση σε στέγη τώρα 10kW και με πολυκρυσταλλικό πυρίτιο είναι αμελητέα.

 

Κατά συνέπεια μία απλή ισοδυναμική ένωση - γείωση δεν πρόκειται να σου δώσει ουσιαστική προστασία. Για την παρασιτική χωρητικότητα μπορείς να βρεις πολλά στο διαδίκτυο και πως να την υπολογίσεις.

 

Αν ήξερα πως ανεβάζεις αρχείο θα ανέβαζα σχετικό άρθρο.

 

2ον) Ανάλογα με τη τοπολογία του αντιστροφέα μπορεί γενικά σφάλμα στη συνεχή πλευρά (πχ σπάσιμο πλαισίου) να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα μέσω δικτύου-ουδετέρου-γης-πλαισίου με προφανή επικινδυνότητα για τον άνθρωπο.

 

Εν κατακλείδι αυτό το είδος αντιστροφέα έχει επιζήσει ακόμα σε πολυκρυσταλλικά πλαίσια λόγω των ανωτέρων πλεονεκτημάτων.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας και γω δεν μπορω να εξηγησω την ταση που μετρησα, δεν μου κολλαει με τιποτα....Παντως με το 2ο που γραφεις παραπανω αναιρεις οτι εγραψες προηγουμενως....

 

Επομενως να σε ξαναρωτησω φιλε μου, τί γίνεται σε περίπτωση άμεσου κεραυνικού πλήγματος στην εγκατάσταση ή σε περίπτωση επαγωγικών κρουστικών υπερτάσεων ή σε περίπτωση που καταστραφεί η μόνωση των Φ/Β πλαισίων και συμβεί διαρροή ή βραχυκύκλωμα στη DC πλευρά ? Τα παρασιτικά χωρητικά ρεύματα που εμφανίζουν όλα τα Φ/Β πανέλα από την μάνα τους (αν το σύστημα σου στη στέγη είναι αγείωτο και δεν έχεις ισοδυναμική προστασία) είναι ικανά να ρίξουν άνθρωπο από τη στέγη (προκαλούν σοκ) και μπορεί άνετα το χωρητικό παρασιτικό ρεύμα να ξεπεράσει τα 30mA. Βέβαια υποτίθεται ότι ο αντιστροφέας ελέγχει στη πλευρά DC την αντίσταση μόνωσης της εγκατάστασης και το ρεύμα διαρροής και αν φτάσει σε μη αποδεκτά επίπεδα κόβει. Και αν δε λειτουργήσει σωστά 1 στο εκατομμύριο ο inverter ?

 

Nα σου παραθέσω και το γεγονος οτι κατα Brittish Stantards επιβαλεται η γειωση ΚΑΙ σε ινβερτερ με Μ/Σ (BS 3535)

Link to comment
Share on other sites

1) Αρχηγέ μου καταρχήν αν ήξερα ότι θα σου προκαλούσα τέτοια ταραχή δε θα σου απαντούσα ειλικρινά. Αφού σώνει και καλά θέλεις να τα γειώσεις και είσαι σίγουρος γείωσε τα αναθεματισμένα τι τρώγεσε; Το φόρουμ νομίζω ότι πρέπει να λειτουργεί ως βοήθεια για αυτούς όμως που τη θέλουν. Εγώ σου εξήγησα τι μπορείς και τι δε μπορείς να κάνεις.

 

Για την αντικεραυνική μη ρωτήσεις ξανά πραγματικά, έλεος. Έχει ακίδα σύλληψης; Αν ναι γειώνεις. Αν όχι και δε θέλεις να βάλεις επειδή κρίνεις ότι δε χρειάζεται μη γειώνεις. Προκαλείς τον κεραυνό τι άλλο να πω δηλαδή; Για επαγωγικά ρεύματα κτλ αν δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει κεραυνός κοντά στη στέγη δε έχεις πρόβλημα. Τέλος.

 

2)Το πρότυπο που αναφέρεσαι καταρχήν δεν σχετίζεται με τα φβ. Αφορά τους ΜΣ απομόνωσης σαν συσκευές καθαυτές. Και σαν τέτοιες πρέπει ναι να γειώνονται. Και ναι ο αντιστροφέας είναι γειωμένος (ουδετέρωση) από την πλευρά του ac ολ ράητ; Τι πας και ψάχνεις;

 

3) Για το 2 που λες, δεν αναιρώ τίποτα. Σφάλμα έμμεσης επαφής δεν συμβαίνει με ΜΣ απομόνωσης. Αυτό λέω. Αν έχει πρόβλημα ο αντιστροφέας ή ο ΜΣ του θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το RCD του πίνακα.

 

Τέλος για να το κλείνουμε επειδή από το πείσμα σου μπλέκεις με πράγματα που δεν κατέχεις και για να σε προλάβω στο μέλλον. Έτσι και στο εναλλασσόμενο πας και γειώσεις συσκευή που βρίσκεται στην απομονωμένη πλευρά ΜΣ απομόνωσης τότε σε περίπτωση σφάλματος σκοτώνεις άνθρωπο!

Edited by Πάνος_Ηλεκτρολόγος
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απ'οτι ειδα σβηστηκαν καλως ή κακως 2 τελευταια μηνυματα οπου ο "συναδελφος" απο οτι φαινεται ανάγει τον εαυτό του σε ειδήμονα της ηλεκτρολογιας θέτοντας αδιαπραγματευτα (κατα την γνωμη του) στανταρτς απαξιώνοντας ταυτόχρονα αλλες αποψεις γενικολογώντας περι "ελλειπων γνωσεων"....

Προσπερνώ παρα ταυτα τους γελοιους ισχυρισμούς (αν και θα μπορουσα να ασχοληθω απαντωντας επι προσωπικου αλλα δεν ενδιαφερουν κανενα ουτε εχουν νοημα οι προσωπικες αντιπαραθεσεις και η επιδειξη γνωσεων...) και θα παρακαλουσα ειλικρινα τον "καλο συναδελφο" για αλλη μια φορα να μην σπαταλαει τον πολυτιμο χρονο στις εμμονές και τις "μπούρδες" που, οπως γραφει, ποστάρω.

 

Το θεμα (μαζι με τις "εμμονες μου") παραμενει και θα εκτιμουσα καθε αποψη επ'αυτου. Αλλωστε το φορουμ ειναι για ουσιωδη ανταλλαγη αποψεων και αλληλοβοήθεια σε προβλήματα που αντιμετωπιζουμε και εαν ανατρεξει κανεις στα 257 post μου εως τωρα δεν νομιζω να βρεί δείγματα "αναζήτησης αυτο-επιβεβαιωσης...".

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

κατα λαθος εχασα οτι ειχα γραψει οποτε τωρα θα ειμαι λακωνικος.

ο πανος σου λεει καποια πραγματα και εσυ επιμενεις στα δικα σου.

τι αλλο περιμενεις να διαβασεις?

 

αντε να κανω μια επιγραμματικη επαναληψη.

 

στα 150v ο αντιστροφεας πρεπει να εχει κοψει. Ουτως η αλλως δεν μπορει να δουλευσει εκει.

γιατι επιμενεις για τα στρινγκ? Κανε οτι νομιζεις να δουμε ποια θα ειναι η νεα παραγωγη.

η απομονωση δεν ειναι μονοπλευρη. Ισχυει εκατερωθεν.

αν φοβασαι για κεραυνους βαλε αντικεραυνικη προστασια.

μπορεις να μας πεις πως θα εμφανιστουν οι επαγωγικες λογω κεραυνικου ληγματος?

αν πιασεις ενα πολο (dc) τι πιστευεις οτι θα παθεις? Γειωσε τον και τα λεμε.....

 

και μια επισημανση. Αν γειωσεις την μονωμενη πλευρα τοτε απλα καταργεις την απομονωση και ισχυει οτι και στο υπολοιπο δικτθο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.