Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι γίνεται με τα ενεργειακά στην Ευρώπη;


Βιτρούβιος

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην Ολλανδία που είμαι εγώ, μόνο φ.αέριο έχω δει μέχρι στιγμής και όλα είναι condensing..Αλλά δεν το έχω ψάξει εκτεταμένα το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Τον περασμένο χρόνο ήμουν αγγλία για μεταπτυχιακό και γενικά ασχολήθηκα αρκετά με σχετικούς κανονισμούς/οδηγίες και γενικότερα με την κατεύθυνση που έχουν στο θέμα της ενέργειας.

 

Όσον αφορά την θέρμανση έχουν το ΦΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό και για αυτόυς είναι το στανταρ και με αυτό γίνεται η όποια σύγκριση νέας/εναλλακτικής τεχνολογίας. Για περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο δεν γνωρίζω κάτι.

 

Από όσο είδα κάνουν μεγάλες προσπάθειες για αλλαγή νοοτροπίας και ενημέρωση όσον αφορά τις ανανεώσιμες στην θέρμανση (βιομάζα κυρίως, αλλά και αντλίες θερμότητας). Νομίζω ήδη έχουν περάσει νόμο που επιδοτεί τόσο την αγορά όσο και την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση από ανανεώσιμες. (Σε πληρώνει με βάση το πόσο καις.. σε σχετική εργασία είχαμε βρεί οτί σχεδόν συνέφερε να καις για να πάρεις μεγαλύτερη επιδότηση... φαντάζομαι βεβαία μετά από λίγο θα ρυθμίσουν και αυτοί την τιμή ποιο σωστά).

 

Ο δικός τους ΚΕΝΑΚ είναι πανομοιότυπος με τον δικό μας με άλλα όρια προφανώς και άλλες αλλαγές που ταιριάζουν με τα δικά τους δεδομένα. Όπως αναφέρθηκε δίνουν μεγάλη βάση σε μόνωση και αεροστεγανότητα (Στην πράξη βεβαια δεν γνωρίζω τι γίνεται, μιλάω πάντα για κανονισμούς, οδηγίες κτλ).

 

Γενικά πάντως μου φάνηκε ότι το έχουν πάρει πολύ θερμά το θέμα της ενέργειας στα κτίρια και το σημαντικότερο είδα ότι είχε περαστεί η ιδέα σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιες οι εταιρείες (σουπερ μάρκετ πχ) να διαφημίζουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους και τα ΠΕΑ τους κτλ.

 

Σαν τελευταία παρατήρηση, την στιγμή που εκεί επιδοτούν τόσο την αγορά όσο και την κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ για θέρμανση, εδώ ακόμα τσακώνονται για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου :???: .

 

 

 

edit: Πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία ή κάυσιμο που συμφέρει γενικά ή που μπορεί κάποιος να πει πως είναι η καλύτερη λύση για όλες τις χώρες. Όπου έχουν φράγματα πχ ή πυρηνικά και πολύ οικονομικό βραδυνό ρεύμα, ενδεχομένως να συμφέρουν οι θερμοσυσσωρευτές, ή οτιδήποτε άλλο λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Σε κάθε χώρα τα κάυσιμα έχουν άλλες τιμές και το σημαντικότερο, άλλες προοπτικές για άνοδο/μείωση των τιμών. Όσον αφορά την βιομάζα πάντως επειδή οι περισσότερες χώρες μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες τοπικά, συμφαίρει από πολλές απόψεις η ανάπτυξη αυτής της αγοράς/τεχνολογίας.

 

Για την υπέρυθρη θέρμανση που αναφέρεται δεν βλέπω κάτι ύποπτο ή περίεργο. Κάθε συσκευή έρχεται με την απόδοσή της και αναλόγως κρίνει κανείς αν συμφαίρει ή αν του καλύπτει τις ανάγκες. Τόσο οι ηλεκτρικές σόμπες, όσο και αυτές που καίνε ξύλο ή πελλετ με υπέρυθρη θέρμανση δουλέουν κατά κύριο λόγο.

Edited by Alex Stogi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1800 πιστοποιητικά/ 365 μέρες μας δίνουν 4,93 ΠΕΑ/ ημέρα....Δεν μπορεί κάπου έχει γίνει κάποιο λάθος

Edited by antboton
Link to comment
Share on other sites

edit: Πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία ή κάυσιμο που συμφέρει γενικά ή που μπορεί κάποιος να πει πως είναι η καλύτερη λύση για όλες τις χώρες. Όπου έχουν φράγματα πχ ή πυρηνικά και πολύ οικονομικό βραδυνό ρεύμα, ενδεχομένως να συμφέρουν οι θερμοσυσσωρευτές, ή οτιδήποτε άλλο λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Σε κάθε χώρα τα κάυσιμα έχουν άλλες τιμές και το σημαντικότερο, άλλες προοπτικές για άνοδο/μείωση των τιμών. Όσον αφορά την βιομάζα πάντως επειδή οι περισσότερες χώρες μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες τοπικά, συμφαίρει από πολλές απόψεις η ανάπτυξη αυτής της αγοράς/τεχνολογίας.

 

+1

 

Ακριβως, οποτε οταν μιλαμε για το ποιο ειναι ο πιο οικονομικος τροπος θερμανσης πρεπει πρωτα να λαμβανουμε υποψιν τα διαθεσιμα μας, δεν εχουν ολα να κανουν μονο με την αποδοση της μηχανης που χρησιμοποιουμε.

Οι Αγγλοι εχουν "λιωσει" στο ΦΑ γτ μεχρι κ πριν λιγα χρονια εκαναν παραγωγη τωρα ομως που στερεψαν σιγα σιγα νιωθουν το αγγουρι, οι Δανοι on the other hand, το ειχαν παρει χαμπαρι, και εδω 20 χρονια κ εχουν αλλαξει το συστημα τους (αν κ αυτοι) παραδεχονται οτι εχουν γινει απιστευτες μ@#ιες στον σχεδιασμο της ενεργειακης πολιτικης του, αλλα σε γενικες γραμμες οι ανθρωποι ειναι πολυ μπροσταααααααα 8-) 8) 8-) :smile:

 

Εμεις για θερμανση εχουμε επιλογες κ μαλιστα ανα γεωγραφικη περιοχη απλα δεν το εχουμε παρει χαμπαρι ακομα :grin:

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε όλη την ευρώπη η διαφορά με την ελλάδα είναι σε ένα πράγμα...

Στην μόνωση...

Στην Ιταλία Γερμανία και Αυστρία που έχω εμπειρία όταν μπεις μέσα στο σπίτι και κοιτάξεις ένα οποιοδήποτε σώμα συνηθισμένος απο τα ελληνικά δεδομένα λες... Το Υπόλοιπο που ειναι????

 

Ναι αλλά το σπίτι και χωρίς θέρμανση δεν πάει κάτω απο 17 βαθμούς γιατί απλά έχει μόνωση...

 

 

Στην ελλάδα όταν πας να κάνεις μια μελέτη έχεις τα εξής σχόλια...

 

Ιδιοκτήτητης που βλέπει ποσο μεγάλος θα είναι ο τοίχος.: Με τόσο μεγάλο τοίχο μου τρως τα τετραγωνικά...

 

Υδραυλικος, Ηλεκτρολόγος, μπέτατζής, μανάβης κρεοπώλης ή συνάδελφος που θέλει να το παίξει καλύτερος.... ή ο κάθε εξυπνάκιας που περνάει απο την οικοδομή και μιλάει με τον ιδιοκτήτη: Τί μόνωση είναι αυτή που έβαλες? Τί να την κάνεις τόσο μεγάλη? Χαλάς άδικα λεφτά και τρως τετραγωνικά. Σε κορόιδεψαν. Στο ξάδερφό μου έβαλαν 3 εκ και είναι με το φανελάκι....

( Η υπερβολή είναι στο αίμα μας)

Ιδιοκτήτης προς εσένα : Μου είπανε πως άδικα κάνω αυτα και εκείνα κλπ κλπ

 

Ο έλληνας έχει άποψη για τα πάντα. Ξέρει καλύτερα τα πάντα, το στόμα του το ανοίγει για τα πάντα... μπαλα, μπασκετ, βολευ, πολιτική οικονομία, νανοτεχνολογία, ενεργειακα φορολογικά γυναικολογικά .....σιγά μην κωλώσει στην μόνωση που έχει κάνει και μαστερ στο σπίτι του μπαρμπα του απο τα Κάτω φιλιατρά....

 

Ετσι λοιπόν βάζει ο καθένας μόνωση 3εκ μάρκας απ σαιτ νταουν και όλα είναι καλά... Στο τέλος κουρεύουν τον γαμπρό όμως....

 

Ενδεικτικά....

6 τόνους πετρέλαιο 3 διαμερίσματα 80-100 τετραγωνικά πέρυσι το χειμώνα....

Είναι να γελάμε...

 

 

Το κακό στην Έλλάδα είναι οπως και στην κρατική οικονομία πως δεν ξέρουμε απο που τα χάνουμε... είτε αυτά είναι λεφτά είτε ενέργεια έιτε απλά... την μπάλα....

 

 

υ.γ. Δεν έχω κατι με τις κατηγορίες επαγγελμάτων που αναφέρθηκα... Έχω πρόβλημα με τους ειδικούς....

Edited by omegas79
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην Αγγλία παίζει Φ.Α.

Μένω σε διώροφο με 4 υ/δ, 2 μπάνια, 1w/c, πατάρι και κουζίνα, ελεύθερο από όλες τις πλευρές και όταν δουλεύει η θέρμανση είμαι με το φανελάκι. Και θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα μιας και τα κουφώματα είναι για γέλια. Για ένα τέτοιο σπίτι στο 3μηνο πληρώσαμε για το Φ.Α. (μαζί με το ρεύμα) 330 λίρες, περίπου 410 ευρώ. Βέβαια το σπίτι είναι 10ετίας, για πιο παλιά σπίτια δεν ξέρω τι παίζει από θέμα μόνωσης και ενεργειακής απόδοσης.

 

Υπάρχουν όμως και σπίτια με ηλεκτρική θέρμανση, ενώ υπάρχουν αρκετά ηλιακά πάνελ στις μονοκατοικίες για ΖΝΧ ή για προθέρμανση του νερού πριν πάει στο boiler.

Link to comment
Share on other sites

Καλα στην Αγγλια κ ειδικα ανα περιοχες δεν φημιζονται για την τρομερη μονωση τους, εδω πιστευουν οτι τα 2-πλα τζαμια χαλανε την αισθητικη !! :smile: :-) ναι το ακουσαμε κ αυτο ..χαχα

 

Καλα οποιον κ να ρωτησεις στην Ελλαδα εχει ενα γνωστο, του γνωστου , ω γνωστε..χαχα ο οποιος ξερει ενα κολπακι τα κανει ολα κ συμφερει !! κ φυσικα και γνωμη !!

Link to comment
Share on other sites

Για πολυκατοικίες υπάρχει ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα, με πολύ λιγότερο οπλισμό βέβαια λόγω έλλειψης σεισμών, και τοιχοποιία από συμπαγές τούβλο.

 

Μονοκατοικίες, κυρίως δυόροφες, μπορεί να έχουν και ξύλινα πατώματα ή και τοίχους. Για τα μεγάλα κτήρια στο Λονδίνο δεν ξέρω να σε βοηθήσω, φαντάζομαι όμως ότι θα έχει και κτήρια με μεταλλικό σκελετό.

 

Δες τα παρακάτω link με φωτογραφίες για να πάρεις μια ιδέα.

 

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/10/25/1351180475796/House-building-Norfolk-010.jpg

 

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/About/General/2012/9/16/1347809223376/House-building-008.jpg

 

http://2.bp.blogspot.com/-gPZWVC9c4Zo/UIHIwp0nFqI/AAAAAAAAAH0/Uk8-cyLwZB8/s1600/Bricks-and-Mortar.jpg

 

Για τη μόνωση τώρα, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ώστε όσα σπίτια δεν έχουν μόνωση να μπορέσουν να αποκτήσουν είτε πολύ φτηνά είτε δωρεάν, ώστε να γίνουν πιο energy efficient.

 

http://www.everythingenergy.co.uk/insulation/

 

Από τις εικόνες συμπεραίνω ότι είναι υαλοβάμβακας ή κάτι παρόμοιο, μιας και δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.