Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέος μηχανικός-αρχικός εξοπλισμός


stvxri

Recommended Posts

Η γνώμη μου είναι να μην κάνεις μεγάλη επένδυση σε τοπογραφικό εξοπλισμό. Είναι πολύ νωρίς, εξάλλου δύσκολα έως αδύνατον να βγεις μόνος στο πεδίο για μετρήσεις και σύνταξη τοπογραφικού.

Αφού λοιπόν θα συνεργαστείς με έναν εμπειρότερο, τουλάχιστον για αρχή, δούλεψε με νοικιασμένο εξοπλισμό....και τη δουλειά θα μάθεις, και ο εξοπλισμός θα υπάρχει.

 

Πολύ καλύτερα να επενδύσεις 200ε σε ένα καλό laser αποστασιόμετρο που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε εσωτερικές αποτυπώσεις παρά 10000+ σε τοπογραφικό εξοπλισμό δίχως να έχεις ξαναβγεί για μετρήσεις.

 

tip1

Μην κοιτάς την δουλεία που μπορεί να προκύψει άμεσα. Στο ελεύθερο επάγγελμα του μηχανικού μπορεί σήμερα να έχεις 2 τοπογραφικά και 2 αυθαίρετα και για τους υπόλοιπους 3 μήνες να μην χτυπήσει ούτε τηλέφωνο. Και δεν μιλάω υπερβολικά, συμβαίνει..

Κάνε καλή και σοφή διαχείριση των αποθεματικών σου για να αντέξεις σε βάθος χρόνου.

 

tip2

Τις περισσότερες δουλειές θα τις ακούσεις λίγο μετά το άνοιγμα του γραφείου σου....συγγενείς, φίλοι, γνωστοί θα έρθουν...μην βασίζεσαι οικονομικά σε αυτούς. Ελάχιστοι θα συνεχίσουν και ακόμα λιγότεροι θα το πάρουν απόφαση να ξεκινήσουν τη δουλειά.

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

για να καταλαβω κατι αυτα τα 100 και 150 που λετε ειναι τιμες τοπογραφικων?

για τα τοπογραφικα σε ΕΓΣΑ πως τα κανετε χωρις gps?

 

Οχι, αν και υπάρχουν και τέτοιες.

 

Οι τιμές αυτές ειναι ταρίφα που χρεώνουν συνάδελφοι που εχουν GPS, για να το δουλέψει άλλος συνάδελφος για μια ημέρα. Η για να δώσουν τιμές σε καποιες στάσεις και να δουλέψεις μετά με τοταλ ή ή ή ή...

 

Πως τα κάνουμε χωρίς GPS; όπως τα κάναμε και πρώτα. Τι νόμιζες, πως όλοι οι μηχανικοί εχουν GPS ή ένα τέτοιο είναι πανάκεια;

 

Δυστυχώς με αυτό το RTK και ένα rover, εχει περάσει στο κόσμο πως με ενα 5000ρο τα κάνεις ολα πανεύκολα και σωστά.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα τα λετε. πρεπει πρωτα να μαθω να χρησιμοποιω το total και να βγαζω τοπογραφικα με αυτο και μετα να κοιταξω για gps. με τις γνωμες σας πραγματικα εχω αλλαξει αποψη. το θεμα ειναι οτι νομιζουν καποιοι οτι με το gps σωθηκες διοτι μπορει να μετρησει και καποιος του δημοτικου που δεν γνωριζει τιποτα απο γεωδαισια. ελπιζω να αλλαξει αυτο. τελικα προσανατολιζομαι αφου υπαρχει το total του αλλου μηχανικου και λογικα θα μου το δανειζει , να ξεκινησω με αυτο και μετα εαν μπορω να παρω ενα μονοσυχνο χωρις πολλα εξοδα. το promark 100 ειναι περιπου στα 3000. θα δω εαν ειναι ευχρηστο μετα απο δοκιμη και θα καταληξω.

Link to comment
Share on other sites

Μην αρκεστείς μόνο στα manual του Total Station για να μάθεις πως δουλεύει το όργανο! Θα την πατήσεις!!

 

Θα σε συμβούλευα να αγοράσεις βιβλιογραφία, αν θέλεις μπορώ να σου προτείνω κάποια (σε pm υποθέτω) και να διαβάσεις πολύ, να λύσεις ασκήσεις, οδεύσεις κλπ ακόμα και στο χέρι!! Ακόμα και αν επιλύονται αυτόματα από λογισμικά κλπ πρέπει να τα έχεις κατανοήσει!! Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγεις λάθη στο πεδίο, αλλά κυρίως για να μπορείς να ερμηνεύσεις τι δεν πήγε καλά σε περιπτώσεις που βλέπεις σφάλματα.

 

Αυτά μόνο για το μετρητικό κομμάτι και μόνο. Για το νομοθετικό - πολεοδομικό κομμάτι όπως καταλαβαίνεις θέλει ακόοοοομα πιο πολλή δουλειά. Όπως βλέπεις το forum κατά το ήμισι σχεδόν αναλώνεται σε τέτοια θέματα!

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνεχιζω το thread μια και βρισκομαι και εγω στη ιδια φαση με τον συναδελφο stvxri που το ξεκινησε (αναζητηση τοπογραφικου εξοπλισμου). Θα ειμαι απιστευτα ευγνωμων σε οποιον μπορει να δωσει σχετικη με τοπογραφικα βιβλιογραφια (νομοθετικη και διαδικασιες) για να βοηθηθουμε και εμεις οι νεοι στην αρχη της σταδιοδρομιας μας.

Οσον αφορα τον εξοπλισμο και με γνωμονα οτι ειναι μια αγορα που γινεται για μια δεκαετια τουλαχιστον ποιος συνδιασμος εξοπλισμου πιστευτε ειναι ο πιο λογικος για να ξεκινησει καποιος:

->γεωδαιτικος σταθμος σκετος και δανεικο gps

->γεωδαιτικος σταθμος και χωριστο gps

->γεωδαιτικο gps

 

καθε βοηθεια ευπροσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτείτε καλά και προσεκτικά πριν δαπανήσετε ένα τόσο μεγάλο (για τους περισσότερους από εμάς) κεφάλαιο σε εξοπλισμό! Από τα έσοδά σας θα πρέπει να αφαιρείτε κάθε μήνα το κόστος του εξοπλισμού, δαπάνες γραφείου, ΕΙΣΦΟΡΕΣ! Τα χρήματα βγαίνουν; Με πόσες δουλειές; Έχω ακούσει τιμές για τοπογραφικό ΕΓΣΑ στα 250 Ευρώ από συνάδελφο που παίρνει υπεργολαβίες και είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να παίρνει τις δουλειές αφού ο ανταγωνισμός στις τιμές είναι απίθανος..! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος κύκλος γνωριμιών. Αν είστε και από χωριό/κωμόπολη ακόμα καλύτερα!! Προσοχή σε τέτοια επιχειρηματικά ρίσκα, γιατί έπειτα η τιμή της μεταπώλησης πέφτει αρκετά σε σχέση με την αρχική, όταν και οι ίδιες οι υποχρεώσεις θα τρέχουν ωσάν τον Μπιπ-Μπιπ.. :shock:

 

Τι προτείνω: Πάρε με το καλό τη δουλειά => νοίκιασε εξοπλισμό => τελείωσε την => βγάλε κέρδος => χρήματα στην άκρη => Πάρε με το καλό τη δουλειά => .... => χρήματα στην άκρη.. Μέχρι να δημιουργηθεί κύκλος και να μη σε συμφέρει πια να νοικιάζεις γιατί ο κόσμος θα σε ξέρει. Θα ξέρει πως ο τάδε έκανε καλή δουλειά στον τάδε, και δεν τον έκλεψε...

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αμα έχεις λεφτά αγοράζεις και δορυφόρο να πέρνεις κατευθειαν τα στοιχεία...

Νέος μηχανικός να αγοράσει όλα αυτά και να πεί οκ....έτοιμος, τώρα?? είναι απλά υπερβολή..

Πρώτα βρήσκεις δουλειές, στην αρχή με εξοπλισμό κάποιου φίλου, ενοικίαση κτλ...και μετά ανάλογα την πορεία βλέπεις..

Μην πάρεις όλα αυτά και μετά ψάχνεις στις αγγελίες, δεν βοηθάει... :smile:

Link to comment
Share on other sites

οταν εισαι στην επαρχια μπορει να εχεις πιο ευκολα γνωριμιες αλλα ειναι δυσκολο να νοικιασεις εξοπλισμο απο εταιρεια.

και επειδη ο ανταγωνισμος ειναι μεγαλος δεν μπορεις συνεχεια να φερνεις αλλο μηχανικο να μετραειθ για σενα. δεν κανει καλο στην εικονα σου .βεβαια στην αρχη ειναι πολυ δυσκολα για τετοιες αγορες. αλλα οταν μονο στα τοπογραφικα και στις νομιμοποιησεις υπαρχει δουλεια τοτε προσπαθεις με καθε τροπο να παρεις ενα δικο σου., οικονομικοτερα . αρα ισως μεταχειρισμενο ή μονοσυχνο αλλα εκει αργεις πολυ για ολοκληρη αποτυπωση. εγω παντως καταληγω σε μεταχειρισμενο διπλοσυχνο και ψαχνω . ελπιζω να βρεθει κατι γρηγορα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, η γνώμη μου είναι να αποκλείσετε το ενδεχόμενο αγοράς GPS χωρίς να έχετε γεωδαιτικό σταθμό.

Ξεκινάτε από τον γεωδαιτικό σταθμό ο οποίος είναι απαραίτητος και συνεχίζετε με GPS (είτε αγορά αργότερα, είτε ενοικίαση, είτε δανεικό)

Με τον γεωδαιτικό σταθμό εκτελείτε εργασίες στις οποίες δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το GPS, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει.

Επίσης, τα χρήματα είναι αρκετα για να τα ρίξεις σε ενα αντικείμενο πάνω στο οποίο δεν γνωρίζεις ακόμα εάν θα ασχοληθείς. Σιγουρέψτε τις επιλογές σας.

Τέλος, βιβλιογραφία για τοπογραφικά συνάδελφε, δεν υπάρχει έτσι απλά. Ξεκίνα με τους βασικούς νόμους, εγκυκλίους και φυσικά το forum στο οποίο έχουν συνδράμει συνάδελφοι με φοβερή εμπειρία και γνώσεις (και τους ευχαριστούμε καθημερινά).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εάν υπάρχει κάποια βοήθεια απ'το σπιτι, προτείνω να αγοράσεις ένα φθηνό total για αρχή και μόνον αυτό. Χωρίς να θέλω να ονομάσω εταιρίες, υπάρχουν total με 4000-5000ε που ειναι για τις συνήθεις τοπογραφικες εργασίες Υπεραρκετά, έως υπερβολικά μπορώ να πώ. Η ακόμη κι ένα μεταχειρισμένο, εχουν δωθεί αρκετά στο φορουμ, σε απιθανες τιμές...Και μπορεις να αγγαρέψεις το πωλητη-συνάδελφο να σου δειξει 5 πραματα.

Προσθέτεις κι ένα πρόγραμμα επίλυσης οδεύσεων, εν ανάγκη...δανεικό.

Παίρνεις έναν κοινό Η/Υ, δε χρειάζεται Ι7 με 32gb ram για τη δουλειά αυτή.

Βρίσκεις ΔΩΡΕΑΝ βοηθητικά προγράμματα για μετασχηματισμούς κτλ

 

Αυτα ειναι για αρχή. Με το θέμα των ΕΓΣΑ, ναι θα ταλαιπωρηθείς. Αλλά δε πειράζει. Το επάγγελμα του τοπογράφου εξάλλου, αποδίδει πολλά χρόνια μετά. Αλλο σε μια περιοχή να κανεις 1η φορά δουλειά και άλλο να εχεις κανει 100. Καθε αρχή, και πολύ δύσκολη...Καλή αρχή πάντως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.