Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέος μηχανικός-αρχικός εξοπλισμός


stvxri

Recommended Posts

Υπάρχει βέβαια και η κλασική λύση! Η ρετρό! Lάνω Lμέσω Lκάτω...

 

 

Το συγκεκριμένο στο ebay 1500Ε. Καμιά 40ριά χρονάκια εμπειρίας έχει στην πλάτη του, αλλά ο καλός ο τοπόγκραφερ δεν μασάει από υπολογισμούς!! :mrgreen: :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ας υποθεσουμε οτι με βοηθεια απο πατερα-αδερφο-παππου κανουμε ενα μπατζετ περιπου 10000 ευρω τα οποια ναι μεν θα πρεπει καποια στιγμη να επιστραφουν στο ακεραιο, εχουμε ομως μια αρκετα καλη και ατοκη πιστωση χρονου.Το να τα επενδυσω αγοραζοντας ενα στατικο-αρχιτεκτονικο προγραμμα μου φαινεται γελοιο αυτη την εποχη.Αρα λαμβανοντας υποψιν οτι απο γνωστους-συγγενεις-φιλους θα εχουμε 3-4 απλες τοπογραφικες τοπογραφικες εργασιες το μηνα (στο περιπου 4x150=600 ευρω) καταληγουμε στο συμπερασμα οτι θα ηταν καλο να επενδυθουν σε αγορα τοπογραφικου εξοπλισμου.Το πως ακριβως ειναι το προβλημα.Η μια αποψη λεει αφου τωρα ξεκινας και δεν ξερεις την δουλεια παρε κατι φθηνο για να μην πετας λεφτα και αν δεις οτι σου αρεσει/περπαταει/ανοιξουν οι δουλειες παιρνεις κατι καλυτερο στο μελλον.Η αλλη αποψη ομως λεει οτι αφου εισαι σε μια μικρη επαρχικη πολη το να μπεις και εσυ μεσα στη μετριοτητα των 50+ που ουτε επενδυουν στη δουλεια τους ουτε τους νιαζει να ψαχτουν και πολυ ενω εισαι 25+ δεν ειναι και οτι πιο σωστο.Εξαλλου μην ξεχναμε πως 5000 ευρω δεν ειναι λιγα χρηματα για να πεις οτι σε 3-4 χρονια ριχνεις τα διπλα να για καινουργιο εξοπλισμο.

Αρα?Ποια η γνωμη σας?Μπαινουμε δυνατα (οσο ειναι αυτο εφικτο με τοσο μπατζετ) για να μπορουμε να σταθουμε απενταντι στον ανταγωνισμο ή το παμε μετριοπαθως για να μετριασουμε το επιχειρηματικο ρισκο?

Απο κει περα αρχιζει η επομενη μεγαλη κουβεντα για το συνδιασμο εξοπλισμου! (total stations,gps κτλ)

Link to comment
Share on other sites

το παμε μετριοπαθως για να μετριασουμε το επιχειρηματικο ρισκο

 

Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει σε αυτή τη χώρα, ο κόσμος δεν έχει χρήμα ούτε καν για τακτοποίηση, δεν μπορείς να βασιστείς ακόμα και στα ΦΕΚ αφού αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι, οπότε εγώ ψηφίζω το άνωθεν..!

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά δεν γίνεται, επειδή δεν ξέρεις τι θα γίνει σε αυτή την χώρα ,να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια και να περιμένεις. Μιλάω ως νέος μηχανικός και πιστεύω πως πρέπει να έχουμε και λίγο θράσος, άλλωστε η επιχείρηση είναι ρίσκο. Τουλάχιστον αν είναι να ρισκάρεις, ρίσκαρε με τα καλύτερα χαρτιά που μπορείς να έχεις.

Edited by Van_pan
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, ας μην είμαστε υπερβολικοί και ας μήν μπαίνουμε στο τριπάκι που μας βάζουν οι εταιρίες με τους εξοπλισμούς.

 

Ξερεις οτι στο γραφείο εχουμε οργανο 10ετίας; και ΔΕΝ το αλλάζουμε. Διότι δεν υπάρχει λογος, για τις συνήθεις τοπογραφικές εργασίες. Οκ εχουμε κανει και μεγάλες δουλειές, που μας βγήκε η παναγία λογω του συγκεκριμμένου οργάνου, αλλά ζυγίσεις τα υπερ και τα κατά.

Οπότε προτιμώ σε μια Χ μεγάλη δουλεια που βγαινει μια το χρόνο και αν, να σκιστώ 2 μερες παραπάνω, παρά να εχω ενα GPS ή ενα τοταλ θηρίο των 10-15000ε για να τελειώσω σε μια μέρα (Τυχαία τα νουμερα).

 

Θελω να πω, πως ενα σημερινο τοταλ των 5000ε, δεν ειναι κατι που θα το αλλάξεις σε 5 χρονια. Εκτός και αν τη βρίσκεις με τις αναβθμίσεις. Ουτε λειζερ κεντρωση ειναι απαραιτητη, ουτε λειζερ καθοδήγησης ειναι απαραίτητο, ουτε ακρίβεια του 1 cc ειναι απαραίτητη (υποκειμενικό), ούτε η μετρηση χωρίς πρισμα στα 500μ (αστειάκι, αλλα πουλιεται) και παει λεγοντας.

Γνωρίζω παρα πολλα γραφεία αμιγώς τοπογραφικων εργασιών, που εχουν οργανα 15ετίας.

 

Αν συνεχίσουμε να γράφουμε, δε θα σταματήσουμε ποτέ, ελπίζω να κατάλαβες το σκεπτικό μου. Και μην ξεχνάς πως σήμερα, με 4-5000ε αγοράζει ενα τοτελ, που για αντίστοιχες λειτουργίες, πριν 10 χρόνια χρειαζόσουν 10.000+ (κρίνοντας απτο ταπεινο νικον NPL 350).

 

Και για να μιλήσω με μάρκες, πάρε ένα nikon nivo και καθάρισες. Η και κανένα leica ts02 μτχ και παει λεγοντας. Δεν γνωρίζω για τα "κινέζικα", αλλά ειναι τοσο μικρη η οικονομική διαφορά, που δε γνωρίζω αν αξίζει.

 

Πουλούσε εδώ μεσα ενας συνάδελφος, ένα spectra presicion με λογισμικο κτλ στη μιση τιμή, αλλα δυστυχως οι παλιες αγγελίες σβήνονται πολυ γρηγορα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον αν είναι να ρισκάρεις, ρίσκαρε με τα καλύτερα χαρτιά που μπορείς να έχεις.

 

δεν πα να χεις και (ΑΑ Texas holdem ) το καλύτερο total station , gps με 2000 δορυφόρους και πολλά άλλα o ανταγωνιστής συνάδερφος με το "πενιχρό" θεοδόλιχο (7 4 Texas holdem) σου την κάνει την ζημία...... ο πελάτης δεν θα κοιτάξει το εργαλείο με το οποίο θα κάνεις την δουλεία σου αλλά το αποτέλεσμα τις δουλείας σου ( 5 6 3 Texas holdem κέντααααααααα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τα περισσοτερα απο τα παραπανω ειναι σωστα. αλλα οταν εισαι νεος μηχανικος και εχεις να επιλεξεις εξοπλισμο με 5000. δεν μπορεις να πεις οτι θα πας σε τοταλ. κυριως για την επαρχια αυτο. που εχεις ΄΄πολλα΄΄ τοπογραφικα σε εκτος οικισμου δηλ χωραφια και εχεις μεγαλη αναγκη το gps. επιπλεον και στα εντος δεν υπαρχουν πανω απο τριοροφα για να χανει το σημα . αρα πιστευω οτι δεν ειναι σωστο να πας σε τοταλ αφου μετα για να βρεις gps ειναι και πιο δαπανηρο και πιο δυσκολο αφου μπορει στην περιοχη σου να μην εχουν παρει πολλοι gps. αντιθετα τοταλ εχουν ολοι ή ακομα θεοδολιχους. βεβαια οι τοπογραφοι συναδελφοι θεωρουν και καλα κανουν οτι πρεπει να πας βημαβημα. και δεν θα γινεις αμεσως γνωστης με το gps σε ολα. αυτο πιστευω και εγω αλλα τα σταθμιζω και βλεπω οτι με συμφερει περισσοτερο το gps. βεβαια προσπαθω να μαθω και την θεωρια του με διαβασμα για να ειμαι οσο μπορω πιο σωστος στη δουλεια μου. εκει ειναι θεμα χαρακτηρα εαν κανεις καλη δουλεια ή τα φτιαχνεις στο ποδι.

για στατικο προγραμμα ουτε λογος για πολλα χρηματα ή και καθολου. αν υπαρξει καποια ευκαιρια σε μεταχειρισμενο τοτε ναι. αλλα παμε με την εποχη και με κοφτα βηματα γιατι μπορει να βρεθουμε οσες πλατες και να εχουμε απο τον μπαμπα προ εκπληξεως με αυτο το συνεπες κρατος.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μάλλον παρερμηνεύτηκα, όταν λέω με τα καλύτερα χαρτιά δεν εννοώ να πάρεις ένα ακριβό εξοπλισμό που να κάνει παπάδες, αντιθέτως λέω πως πρέπει και εμείς οι νέοι να προσπαθήσουμε με αυτά που μπορούμε και όχι να καθόμαστε να κοιτάζουμε το ταβάνι, αφού δουλειές δεν υπάρχουν. Ό,τι μπορεί ο καθένας οικονομικά, από μεταχειρισμένο total ή δανεισμό έως ένα πλήρες τοπογραφικό σετ.. Δεν έχεις πολύ κεφάλαιο; Μαζευτείτε 2-3 μηχανικοί και αγοράστε από κοινού.. Είναι δύσκολες οι εποχές και προφανώς το κράτος είναι απέναντι μας αλλά η επένδυση δεν χάνεται, αν όχι τώρα ίσως αργότερα να αποδώσει γιατί όπως πολύ σωστά είπατε ο εξοπλισμός αγοράζεται με προοπτική τουλάχιστον επταετίας.

 

 

Ουτε λειζερ κεντρωση ειναι απαραιτητη, ουτε λειζερ καθοδήγησης ειναι απαραίτητο, ουτε ακρίβεια του 1 cc ειναι απαραίτητη (υποκειμενικό), ούτε η μετρηση χωρίς πρισμα στα 500μ (αστειάκι, αλλα πουλιεται) και παει λεγοντας.

Γνωρίζω παρα πολλα γραφεία αμιγώς τοπογραφικων εργασιών, που εχουν οργανα 15ετίας.

Kane μιας και μιλάς για πεταμένα λεφτά σε όργανα, ποια η γνώμη σου για τα windows, πιστεύω πως και αυτά δεν αξίζουν τα 500 παραπάνω..

 

STVXRI το έχουμε ξανασυζητήσει, θέλει προσοχή το GPS για να έχεις μόνο αυτό και ειδικά με ένα δέκτη που μπορεί πολύ εύκολα να σε κρεμάσει ακόμα και σε περιοχές που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

van pan συμφωνω σε αυτο που λες . ελπιζω να μην ειναι πολλες οι φορες που δεν θα μπορω να δουλεψω μονο με το gps. κατσε να το παρω πρωτα και μετα βλεπουμε :smile:

Link to comment
Share on other sites

Kane μιας και μιλάς για πεταμένα λεφτά σε όργανα, ποια η γνώμη σου για τα windows, πιστεύω πως και αυτά δεν αξίζουν τα 500 παραπάνω..

 

Συνάδελφε, δε γνωρίζω να σου απαντήσω...Δεν ετυχε να το δουλέψω. Πάντως αν εξαιρέσω καποια οργανα, το μέλλον τείνει μόνο σε αυτά με win. Αρα οποιος θελει να πάρει ένα νέο όργανο στο μέλλον ίσως να μην υπάρχουν τα dosοειδή. Τωρα αν σήμερα αξίζει το παραθυρικό περιβάλλον τα 500ε πάνω, θα σε γελάσω.

 

Μαλλον εχει να κανει με το τι συνήθισε ο καθείς.

 

Και παρεξηγήθηκα, δεν εννοούσα πως ειναι πεταμένα τα λεφτα. Απλώς θεωρώ οτι μείωνουν το value for money και πως μπορούμε να κανουμε τη δουλειά μας και χωρίς αυτά. Ισως οχι τοσο ευκολα, αλλα γίνεται. Αν μου εδιναν πχ το λεικα ΤΣ06 στη τιμή του 02 με τα πάντα ολα μεσα (κεντρωσεις, λειζερ οριοθ. κτλ) δε θα έλεγα και οχι!

Απλώς η αποψη μου ειναι να είμαστε εγκρατείς...Πχ φέτος ηθελα να αγοράσω ενα χωροβάτη, και με επιασε η ανωμαλία να παρω έναν των 1400ε, ενώ και με των 300ε κάνω τη δουλειά μου...(ασχετως πυο δεν αγόρασα τπτ με τη φτώχεια που μας δέρνει.)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.