Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέος Τρόπος Φορολόγησης Ελεύθερων Επαγγελματιών


ssouanis

Recommended Posts

Πλήρη ανατροπή στο φορολογικό σύστημα που διέπει 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και περίπου 700.000 κατ' επάγγελμα αγρότες επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

 

 

Ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές που καταργούνται είναι οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία, το ενοίκιο για την πρώτη κατοικία και για τα παιδιά που σπουδάζουν, τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι δωρεές και οι χορηγίες, όπως και οι δαπάνες για τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Αντιθέτως, διατηρούνται οι απαλλαγές για τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και θα εκπίπτει το μέρος που ξεπερνά το 10% του φορολογητέου εισοδήματος.

 

Ακόμη διατηρούνται οι απαλλαγές για τη διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (κύριας και επικουρικής) και τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας και προσωπικών ατυχημάτων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το 2013 με συντελεστή 26% για κέρδη ως 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω η φορολογία θα είναι 33%, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, καθώς όλα τους τα εισοδήματα θα προκύπτουν με βάση τα βιβλία τους, δηλαδή με βάση τα έσοδα και τα έξοδα που πραγματοποιούν μέσα σε ένα έτος.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από το 2014 να επιβάλει στους κατ' επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται βάσει των βιβλίων τους με κατάργηση του αφορολογήτου και φορολόγηση με συντελεστή 13% επί των κερδών τους.

Από την άλλη, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς καταργείται το αυξημένο αφορολόγητο των 7.000 ευρώ για όσους προστατεύουν ένα παιδί, 9.000 ευρώ για 2 παιδιά, 13.000 ευρώ για τρία παιδιά κ.ο.κ., ενώ παραπάνω φόρους θα πληρώσουν εκείνοι που κάθε χρόνο εμφάνιζαν τόκους στεγαστικών δανείων για δάνειο κύριας κατοικίας, ενοίκια για κύρια κατοικία των ίδιων ή των παιδιών τους που σπουδάζουν, δίδακτρα για φροντιστήρια, πραγματοποιούσαν δωρεές - χορηγίες κ.λπ.

Αυτό διότι κατ' εντολήν της τρόικας καταργείται η έκπτωση φόρου 10% από τις παραπάνω δαπάνες.

Αντίθετα, φαίνεται να διασώζονται φοροαπαλλαγές, όπως είναι τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, προσωπικών ατυχημάτων κτλ.

 

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα, αυτή φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει για το 2013 και να παραμείνει το αφορολόγητο στο όριο των 5.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα για συλλογή αποδείξεων ώστε οι πολίτες να τις ζητούν από καταστήματα και επαγγελματίες για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

 

Πηγή: News 247

 

Έχω ανεβάσει ένα excel εδώ για να υπολογίζουμε μέσες άκρες το πόσο πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα μας για να πάμε σπίτι τα ίδια λεφτά που θα πήγαμε πέρυσι.

Romanos, το μέχρι στιγμής σχέδιο είναι να ισχύσουν οι αλλαγές για τα εισοδήματα από 01.01.2013.

 

Click here to view the είδηση

Edited by Engineer
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 578
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το 2013 με συντελεστή 26% για κέρδη ως 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω η φορολογία θα είναι 33%, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος.

 

Σύμφωνα με το άρθρο το 26% δεν θα είναι αναδρομικό για το 2012?

Link to comment
Share on other sites

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες,ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα και διατροφή. Μέχρι και φέτος εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο. Ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, επιβαρύνοντας κατά 500 εκατομ. ευρώ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς! Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής.

 

naftemporiki.gr

 

Το ξέρατε ότι οι εφοπλιστές δε φορολογούνταν;

Edited by archousia
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καληνύχτα μας λοιπόν......μετά και απο τη φορολόγηση των τόκων των στεγαστικών πέρα απο όλα τα υπόλοιπα μέτρα και τη φορολογία στο 26%, να δω πως θα μπορέσει ενα απλός πολίτης να ξαναχτίσει όταν με το καλό αρχίσουν να δίνουν δάνεια οι τράπεζες. Βάλε σαν κερασάκι και όλους τους φόρους που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα + την αύξηση των αντικειμενικών και η απάντηση είναι απλή...

 

ΠΟΤΕ δεν θα ξαναχτίσει κανένας εκτός απο όσους έχουν τεράστια εισοδήματα.....ιδιως στην επαρχία όπου τα εισοδήματα των πολιτών είναι πολύ χαμηλότερα απο οτι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όλοι θα παλεύουν να επιβιώσουν και κανένας δεν πρόκειται καν να σκεφτεί να επενδύσει σε ακίνητα....

 

Η πορεία μας λοιπόν είναι προδιαγεγραμμένη......Τέλος 3843/10 => Τέλος 4014/11 => Κλείσιμο βιβλίων....δεν πιστεύω οτι μπορεί κανένας να συντηρηθεί με ΠΕΑ και βεβαιώσεις για μεταβίβαση....τζάμπα οι σπουδές.....τζάμπα τα νειάτα και τα όνειρά μας....πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας...?.................

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπομονή....

 

Πολύ γρήγορα θα έλθει η "ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου" και για τα παλιά ακίνητα!

Ανοίγουν οι δουλειές μας....

 

Εκεί να δεις .."μανούλες" που θα κλάψουν!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτρονικές ταυτότητες κτηρίων...

 

Όταν σε μια οικοδομή 20 διαμερισμάτων, στα 7 είναι άνεργοι, στα 9 ζουν με μηνιαίο εισόδημα 1100 € και στα 4 με μηνιαίο εισόδημα 2000 € (και πέφτει) και τα μηνιαία έξοδα για κάθε διαμέρισμα/οικογένεια χωρίς παιδιά κατά μέσο όρο είναι 1200 € (χωρίς δάνεια, ενοίκιο) ποιος θα πληρώσει μηχανικό για ηλεκτρονικές ταυτότητες, δάνειο νέου σπιτιού κλπ;

 

Πάντως αν εφαρμοσθεί στα παλιά ακίνητα, είναι μεγάλη ευκαιρία για αγωγές στους κατασκευαστές ή μηχανικούς που τα κατασκεύασαν αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων εκτός από τα αυθαίρετα (που τα έχει επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν κόλπο του κατασκευαστή) έχει ελλιπέστατη εφαρμογή της θερμομόνωσης (μελέτη με 7 πόντους μόνωση στους τοίχους και 10 στο δώμα γινόταν 5 στην κατασκευή, πυλωτές χωρίς μόνωση) θέρμανση με σώματα άλλα αντί άλλων, λεβητοστάσια 20 τμ με παράθυρα που γίνανε 5 τ.μ. χωρίς παράθυρο με λέβητες 100.000 kcal/h, να μην μιλήσουμε για στατικά, σίδερα, όρια, υψόμετρα κλπ.

 

Αν κάποιος ιδιοκτήτης κάνει την αρχή με αγωγές, θα έχουν δουλειά οι τυχεροί δικηγόροι...

Edited by dim10
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Υπομονή....

Πολύ γρήγορα θα έλθει η "ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου" και για τα παλιά ακίνητα!

Ανοίγουν οι δουλειές μας....

Εκεί να δεις .."μανούλες" που θα κλάψουν!!!

 

Βρε Ιάσονα, ειλικρινά, πιστεύεις ότι η ταυτότητα κτηρίου θα σώσει την κατάσταση?

Είδαμε και με 3843 (δεν ασχολήθηκα), ΠΕΑ (δεν δικαιούμαι), 4014 (ελάχιστες δουλειές), μεταβιβάσεις (σχετικά λίγες).

Ακόμη και να πουν ταυτότητα κτηρίου για ΟΛΑ, πάλι σκ@τ@ θα καταλήξει, και οι αμοιβές και το πόσοι ιδιοκτήτες θα το κάνουν.

 

@dim10

 

Αυτό ακριβώς... σε άλλο κράτος όμως!

Εδώ οι ευθύνες των παλιών εργολάβων ή μηχανικών , δεν υπάρχουν πια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=233002

Εεεε ρε γλέντια!!Κλειδώστε το γραφείο να μην σας φύγει ο πελάτης!Ωχ αυτός ξέρει πολεμικές τέχνες!Άνοιξε του να φύγει...πόσο ξύλο πια στα σουβλατζίδικα..πολύ ωραία όλα αυτά δεν λέω..σου λέει το κράτος "Εγώ είμαι άχρηστος μηχανισμός και το μόνο που ξέρω είναι να χαρατσώνω!Για τους ελέγχους αναλάβατε εσείς δράση"

Μα που ζούμε τέλος πάντων!!Πού να πάμε να κρυφτούμε πια...??

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.