Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπόδειγμα Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών για Κτηματολόγιο


sonja_k

Recommended Posts

Σωστά. Προς το παρόν, μόνο η απόκλιση του εμβαδού ελέγχεται, και είναι στη διακριτική ευχάρεια του υποθηκοφύλακα/κτηματοφύλακα η μεταγραφή. Οπότε, αν υπάρχει σημαντική απόκλιση στο εμβαδόν, καλό είναι να προηγηθεί συνεννόηση με τον ανωτέρω αρμόδιο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 334
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα μια γνώμη για ένα Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών που πρέπει να συντάξω:
 
Ο σκοπός του Διαγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο γεωτεμάχιο στην χωρική βάση του Κτηματολογίου.
Για να γίνει αυτό, εφαρμόζεται η οριογραμμή του γεωτεμαχίου πάνω στην χωρική βάση του Κτηματολογίου και δημιουργούνται πολύγωνα που πρέπει να αποκοπούν από 2 γεωτεμάχια προκειμένου να δημιουργηθεί το τεμάχιο.
Τα γεωτεμάχια αυτά συνορεύουν με αγροτικό δρόμο. Αν εφαρμοστούν τα ακριβή όρια της αποτύπωσης, το νέο γεωτεμάχιο δεν εφάπτεται με το πολύγωνο της ειδικής έκτασης - δρόμος, καθώς η οριογραμμή που θέτει το Κτηματολόγιο βρίσκεται πιο έξω από το αποτυπωθέν όριο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το νέο γεωτεμάχιο που θα δημιουργηθεί να φαίνεται στην Κτηματολογική Βάση ως τυφλό, καθώς τα 2 γεωτεμάχια (από τα οποία θα αποκοπούν τμήματα) θα παρεμβάλλονται μεταξύ του νέου τεμαχίου και του δρόμου.
Διακρίνω 2 επιλογές:
1)Να προτείνω να αποκοπούν τα τμήματα από τα 2 όμορα γεωτεμάχια και να δοθούν στο ΚΑΕΚ του δρόμου. Νομιμοποιούμαι να αιτηθώ κάτι τέτοιο αφού αυτό βρίσκεται εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας μου;
2) Να τροποποιήσω τα τελικά όρια της ιδιοκτησίας μου ώστε να "φτάσει" μέχρι το ΚΑΕΚ του δρόμου. Με αυτόν τον τρόπο το εμβαδόν που φαίνεται στο Διάγραμμα Μεταβολών θα είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του Τοπογραφικού, αλλά σε κάθε περίπτωση εντός αποδεκτής απόκλισης. 
 
edit: Επισυνάπτεται σκαρίφημα

skarifima.jpg

Edited by Polytexnitis
Link to comment
Share on other sites

Στα δγμ εφαρμόζουμε την πραγματική κατάσταση. Συνεπώς:

Οι συγκεκριμένες επιφάνειες αφαιρούνται από τα αρχικά γεωτεμάχια στα οποία ανήκουν, και εμπίπτουν στο layer AREA_A. Δεν είναι όμως σωστές, διότι θα πρέπει να εφαρμόσεις όλο το (πραγματικό) όριο του δρόμου στα πρόσωπα των δύο αρχικών γεωτεμαχίων. Έτσι θα προκύψουν οι πραγματικές επιφάνειες.

Κι επειδή ίσως το μπέρδεψα λίγο. Η ουσία είναι ότι έχεις μεταβολές στα δύο αρχικά, κι αυτές εφαρμόζεις στο σύνολό τους

Άρα, περίπτωση 1

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λές (η περίπτωση 1) είναι σίγουρα η πιο σωστή.

Αυτο που με προβληματίζει είναι 1ον το κατά πόσο μπορώ νομιμοποιούμαι εγώ να αιτηθώ αλλαγές μεταξύ άλλων γεωτεμαχίων που δεν αφορούν εμένα άμεσα (είναι εκτός των πραγματικών ορίων της ιδιοκτησίας μου) και 2ον ότι τα AREA_A και AREA_D χρησιμοποιούνται για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε τμήματα από και προς το γεωτεμάχιο αίτησης. Δεν ξέρω αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνω αλλαγές μεταξύ των υπόλοιπων εμπλεκόμενων γεωτεμαχίων.

Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνάς ότι το δικό σου γεωτεμάχιο δεν υφίσταται στο Κτηματολόγιο.

Οι αλλαγές στα άλλα γεωτεμάχια αποσκοπούν στη δημιουργία του δικού σου (στο Κτηματολόγιο).

Και προκειμένου να υλοποιηθεί το δικό σου, έχεις αποκοπτόμενα τμήματα και από τα δύο. Με την ευκαιρία, διορθώνουν και το όριό τους με το δρόμο

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι αυτό που έχω καταλάβει εγώ, είναι ότι όταν υπάρχουν "μικρές" μεταβολές, είναι στην κρίση του μηχανικού αν θα ζητήσει και για αυτές διόρθωση των ομόρων γεωτεμαχίων.

Τι θα πει "μικρές"? (επίτηδες έβαλα εισαγωγικά). Δεν ορίζεται σαφώς από τη νομοθεσία, αρκεί το τελικό γεωτεμάχιο που θα προταθεί, "να είναι κοντά στο αποτυπωθέν". Προσωπικά, το ερμηνεύω ως εντός αποδεκτής απόκλισης εμβαδού. Η συμβατότητα σχήματος δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα.

Κατά την άποψή μου, δεν θα διόρθωνα όμορα γεωτεμάχια για ofset μικρότερο της μη-θεσμοθετημένης ακόμα συμβατότητας σχήματος (δηλαδή 2μ στα εκτός και 0,5 (ή λίγο παραπάνω με βάση μία τροποποίηση του νόμου).

Για του λόγου το αληθές στα υποδείγματα του κτηματολογίου για ΔΓΜ σε κατάτμηση και σε συνένωση, τα εξωτερικά όρια των πολυγώνων ΤOPO_PROP, TOPO_PROP_NEW και DGM_PROP_FINAL δεν ταυτίζονται. Στην περίπτωση του φίλου λοιπόν παραπάνω, θα έδειχνα τα γεωτεμάχιά μου ότι "πέφτουν" πάνω στο γεωτεμάχιο του δρόμου όπως είναι στη βάση του κτηματολογίου και δεν θα ζητούσα μεταβολή του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θεμα είναι πως δημιουργείται αυτό το νεο γεωτεμάχιο; Με αναγνωριστική αγωγή; Αν ναι τοτε οι νομικοί λένε οτι αναγνωρίζεις το εμβαδό που φαίνεται στο ΤΔΓΜ και βαδίζεις με αυτό. Αρα είναι λάθος να συμπεριλαμβάνεις τμήματα που δεν σου ανήκουν (ακόμα και αν είναι δρόμος) για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Με εχει προβληματίσει πολλές φορές το πως να χειριστώ τέτοιες περιπτώσεις. Εγω γράφω για ακριβώς αυτη την περίπτωση ότι αποκόπτω το τμήμα αυτό και πρέπει να προσαρτηθεί στο ΚΑΕΚ του δρόμου. Το κτηματολόγιο μετά ας κανει οτι θελει. Εχω μερικές περιπτώσεις που τις έχω χειριστεί έτσι και περιμένω να δω το αποτέλεσμα.

Αν πας για απλή διόρθωση τοτε είναι διαφορετικό, η αίτηση γίνεται για συγκεκριμένα τμήματα και αφορά μονο αυτά και μπορείς να επανέλθεις με νεα διόρθωση στο μέλλον.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/10/2022 at 11:13 ΠΜ, ntanos said:

Κατά την άποψή μου, δεν θα διόρθωνα όμορα γεωτεμάχια για ofset μικρότερο της μη-θεσμοθετημένης ακόμα συμβατότητας σχήματος (δηλαδή 2μ στα εκτός και 0,5 (ή λίγο παραπάνω με βάση μία τροποποίηση του νόμου).

Δεν νομίζω πως εναπόκειται στην κρίση του μηχανικού η διόρθωση ή μη. Εξαρτάται από τη βούληση του ιδιοκτήτη, αλλά και από την αξία του ακινήτου. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα!

Μου ζητήθηκε ΔΓΜ για καταχώρηση εγγραπτέας πράξης (παραχώρηση τμήματος γεωτεμαχίου σε κοινή χρήση).

Είναι η πρώτη φορά που θα συντάξω ΔΓΜ και έχω μία απορία όσον αφορά τα layers.

Παραχωρείται ένα πολύγωνο ~6 τ.μ. Στο layer DGM_PROP_FINAL θα αποτυπώσω την τελική μορφή του γεωτεμαχίου μου. Στο ίδιο layer θα χρειαστεί να αποτυπώσω και την τελική μορφή ολόκληρης της δημοτικής οδού μετά την προσάρτηση των ~6 τ.μ. σε αυτή, ή μόνο το πολύγωνο των 6 τ.μ.; Και εάν η απάντηση είναι πως στο DGM_PROP_FINAL πρέπει να αποδοθεί η τελική μορφή του ΚΑΕΚ της δημοτικής οδού, σε ποιο layer θα αποτυπώσω το πολύγωνο της παραχώρησης;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.