Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξάντληση δόμησης σε κάθετη λόγω ΦΕΚ 289/ΠΔ/4-11-11


Recommended Posts

Γεια σε όλους. Ποστάρω αυτή την ερώτησή γιατί δε βρήκα πουθενά αλλού να την έχουν συζητήσει. Αν έχει συζητηθεί κάπου αλλού και δεν το είδα, παρακαλώ παραπέμψτε με.

Σε οικόπεδο εντός οριοθετημένου οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων, η ανώτατη δόμηση για οικόπεδα κάτω των 700 τμ έγινε πέρισυ με το ΠΔ/4-11-11 240 τμ από 400 τμ που ίσχυε μέχρι τότε.

Έστω λοιπόν οικόπεδο 600 τμ όπου έχει συσταθεί κάθετος συνιδιοκτησία εδώ και πολλά χρόνια, έχει χωριστεί σε τρία τμήματα των 200 τμ το καθένα.

Οι δύο συνιδιοκτήτες από τους τρείς έχουν χτίσει εδώ και χρόνια τα τετραγωνικά που τους αναλογούν, 133 τμ ο καθένας.

Τώρα που η επιτρεπόμενη δόμηση άλλαξε και είναι συνολικά για όλο το οικόπεδο 240 τμ , ο τρίτος που δεν είχε χτίσει μέχρι στιγμής, συμμετέχει όμως 33,33% στο οικόπεδο, έχει δικαίωμα να χτίσει το οτιδήποτε στο δικό του τμήμα ή η δόμηση που του αναλογούσε εξανεμίστηκε? Ρωτάω γιατί έψαξα αλλά δε βρήκα κάποια εγκύκλιο που να ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, σε περίπτωση που οι άλλοι δύο δεν έχουν χτίσει 133 τμ και υπάρχει απομένουσα δόμηση, έχουν χτίσει πχ 100 τμ ο καθένας, τότε τα 40 τμ που μένουν τα δικαιούται αποκλειστικά και μόνο ο τρίτος? Λογικά η απάντηση εδώ είναι ναι.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων όποιον κάνει τον κόπο να μου απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 116
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

"λογικα" μεν αλλά...

οταν συστηνεται καθετη, αυτο που συνηθιζεται -και ειναι απαραίτητο- να γραφεται ειναι η εξης ρητρα

"καθε συμβαλλόμενος δικαιουται να ανεγειρει οικοδομη,με βαση το ποσοστό του στο όλο οικοπεδο... αντιστοιχη με τον ισχυοντα σημερα σδ. Σε περιπτωση μειωσης του σδ. στο μελλον αυτη θα επηρεαζει μονον τον μη ανοικοδομησαντα. Σε περιπτωση αυξησης τού σδ., ο επί πλεον, θα μοιραζεται σε ολες τις καθετες, αναλογικά"

Αρα πρωτα να δεις το συμβόλαιο της συστασης καθετης.

Και δες και στον ΝΟΚ...αρθρ........εχει ρυθμιση για την καθετη Ειχε και στον ΓΟΚ ρυθμιση για καθετες...

τα λεμ

εντιτ

ΝΟΚ αρθρ. 11 παρ. 3

και αρθρ. 12 παρ. 2

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη σε ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση, τα δύο άρθρα αυτά στον ΝΟΚ τα έχω δει, αλλά απ'ότι έχω καταλάβει αυτό που εννοούν είναι ότι αν κάποιος έβγαλε πχ στο παράδειγμά μου άδεια πριν την έναρξη ισχύος του ΠΔ/4-11-11 τότε δικαιούτο κανονικά 33,33*400=133 τμ και όχι 33,33*240=80 τμ.

Δεν λένε όμως τι γίνεται στην περίπτωση μου...

Τη σύσταση καθέτου δεν την έχω δυστυχώς, έχω όμως τη γονική παροχή, στην οποία το μόνο που αναφέρεται είναι το ποσοστό 33,33 εξ'αδιαιρέτου στο οικόπεδο. Λογικά αν είχε περισσότερες λεπτομέρειες στη σύσταση θα τις ανέφερε στην γονική παροχή. Θα προσπαθήσω να τη βρω ωστόσο...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ papalekos

Δυστυχώς πολεοδομικά υπάρχει ένα ενιαίο οικόπεδο και ο Σ.Δ. που εφαρμόζεται στο οικόπεδο είναι ο σημερινός χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι ίσχυε παλιότερα. Επομένως με τα στοιχεία που μας δίνεις στο οικόπεδο αυτό έχει εξαντληθεί ο Σ.Δ.

Στον ΓΟΚ 85 υπήρχε πρόβλεψη για τις περιπτώσεις μείωσης του Σ.Δ. και εφάρμοζε μια αναλογία στον σημερινό συντελεστή, για να μην υπάρχουν τέτοιες αδικίες.

Όμως αυτό έχει ήδη καταργηθεί προ πολλού.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Εγώ την μείωση την ερμηνεύω ως προς τα τετραγωνικά του κάθε ποσοστού και όχι ως προ το σύνολο των τετραγωνικών , και εξηγούμε:

 

προ του ΠΔ/4-11-11 -> 400 ποσοστό στον καθένα 33,3 % επομένως 400*33,3%=133,20 τμ στον κάθε συνιδιοκτήτη για την έκδοση άδειας

μετά του ΠΔ/4-11-11 -> 240 ποσοστό στον καθένα 33,3% επομένως 240*33,3%=79,92 τμ στον κάθε συνιδιοκτήτη για την έκδοση άδειας

 

Όποιος πρόλαβε έχτισε 133,20 τμ και δεν έχει κανένα πρόβλημα και όποιος θα χτίσει από εδώ και πέρα 79,92 τμ να υπάρχει και λίγο λογική.

Edited by vitrouvios
Link to comment
Share on other sites

Vitouvios

Επειδή το έχω αντιμετωπίσει το θέμα αρκετές φορές διαφωνώ. Πιστεύω ότι το δίκαιο θα ήταν όπως τα λες αλλά η νομοθεσία άλλο λέει. Από τη στιγμή που πολεοδομικά αντιμετωπίζεται σαν ένα οικόπεδο και έχει καταργηθεί η αναλογία Σ.Δ. που ίσχυε παλιά γίνεται το εξής:

Σημερινός Σ.Δ. 240

Σύνολο κτισμάτων 266

Άρα υπόλοιπο Σ.Δ. 0

Παλιότερα ίσχυε το παρακάτω

Παλιός Σ.Δ. 400

Σύνολο κτισμάτων που ανεγέρθηκαν όσο ίσχυε ο παλιός Σ.Δ. 266

Άρα έχει χρησιμοποιηθεί το 266/400 = 0,665 του Σ.Δ.

Επομένως υπόλοιπο Σ.Δ. για σήμερα (1-0.665) Χ 240 = 80,40 μ2

Δυστυχώς όμως η σχετική διάταξη (δικαιότερη κατά τη γνώμη μου) καταργήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

@papalekos

 

δυστυχως ο τριτος ειναι το θυμα της περιπτωσης οπως εχουν τα πραγματα

 

μονο σημειο που δεν μας ειπες και ενδεχομενως να σωνεται ειναι το πως εκτισαν οι 2 πρωτοι

και το σημειο που λες οτι ο τριτος δεν εχει κτισει μεχρι στιγμης...

 

δεν εχει κτισει ή δεν εχει κτισμα η ΟΑ για το τμημα του (που απλα δεν υλοποιησε)??

 

κι αυτο γιατι η ΟΑ βγαινει για το συνολικο οικοπεδο

μηπως η ΟΑ εδειχνε κτισμα και για το τριτο????

αν ναι (αναλογα και με το χρονο εκδοσης της ΟΑ) κατι μπορει να γινει

Link to comment
Share on other sites

Οι δύο πρώτοι έχουν χτίσει εδώ και χρόνια ο καθένας στο τμήμα που του αντιστοιχούσε βάσει της κάθετης. Λογικά στις ΟΑ τους δεν προβλεπόταν κτίσμα για το τμήμα του τρίτου (το οποίο είναι τελείως κενό) ,αλλιώς θα μου το είχε αναφέρει, αλλά ούτως ή άλλως έχουν περάσει χρόνια και δε νομίζω να είναι πλέον σε ισχύ. Θα το κοιτάξω όμως κι αυτό.

Πράγματι, το δίκαιο για τον τρίτο θα ήταν αυτό που ανέφερε ο vitrouvios, αυτό αρχικά θεώρησα κι εγώ ότι θα ισχύει, αλλά απ'ότι βλέπω δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, επομένως... να δω πώς λένε τώρα σε κάποιον ότι η περιουσία του απαξιώθηκε...

Σας ευχαριστώ ξανά όλους.

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που πολεοδομικά αντιμετωπίζεται σαν ένα οικόπεδο και έχει καταργηθεί η αναλογία Σ.Δ. που ίσχυε παλιά γίνεται

 

Σωστά αυτά που λες αλλά αφού έχει γίνει σύσταση κάθετης ο κάθε συνιδιοκτήτης του κοινού οικοπέδου έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει στο χωριστό οικοπεδικό τμήμα του τόση επιφάνεια, όση αναλογεί στο ποσοστό συγκυριότητάς του στο όλο ενιαίο οικόπεδο αυτή είναι και η έννοια της κάθετης η οποία ακολουθεί το οικόπεδο μην το βλέπουμε σαν ένα σκέτο οικόπεδο αλλά σαν ένα οικόπεδο με μια ιδιομορφία την <<κάθετη>> , επομένως αφού η έννοια της κάθετης δίνη το δικαίωμα σε όλους να κτίσουν δεν μπορεί ένας νόμος είτε γίνει μετά είτε όχι να απολέσει το δικαίωμα του συνιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

@vitrouvios

 

ο ελεγχος ΟΑ σε οικοπεδο με καθετη γινεται για ΟΛΟ το οικοπεδο

 

αρα πως θα κτισει ο 3ος????? οταν θα παει να βγαλει ΟΑ τι θα δειξει στο ΔΚ?????? επιτρεπομενη δομηση ποσο? υφισταμενη ποσο??

δεν βλεπω πως θα κτισει τωρα ο 3ος αν στις προηγουμενες ΟΑ δεν ειχε προβλεφθει

Edited by fear1976
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.