Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τζάμπα δεν πήγες. Αν έκανες αίτηση και δεν σου απαντούσαν σήμαινε ότι έγινε δεκτή και μπορούσες να πάς.

 

Κάτσε βρε συ, δηλαδή έπρεπε να μου στείλουν μήνυμα ότι είμαι ανεπιθύμητος για να μην πάω?? :confused: :confused: Θα μας τρελλάνουν.....

Λοιπόν περιμένω παρουσίαση της ημερίδας σε powerpoint από τους συναδέλφους που πήγαν...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά παραθέτω αυτά που συζητήθηκαν και ας συμπληρώσουν άλλοι συνάδελφοι. Αρχικά να αναφέρω ότι ο Αθανασίου Δημήτρης πολ.μηχ. ειδικός Συνεργάτης τής ΕΥΕΠΕΝ πολλές φορές έχει παραβρεθεί και έχει βοηθήσει με την παρουσία του εκδηλώσεις και τού οφείλουμε ένα ευχαριστώ ανεξάρτητα αν μερικά που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν άμεσα λόγω και άλλων συγκυριών ή αν άλλα μάς μπερδεύουν ακούγοντας ή ερμηνεύοντας διαφορετικά εμείς.

ΚΕΝΑΚ

Ανέφερε αλλαγές που απορέουν μέσα από τούς νέους πρόσφατους νόμους και πού σκοπεύουν ώς υπουργείο να κινηθούν βάσει αυτών.

1. Θα επαναεξεταστούν οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης. Έχουν ζητήσει την σύνταξη κάποιας μελέτης τα αποτελέσματα τής οποίας θα καθορίσουν τίς αλλαγές. Πιθανόν να είναι διαφορετικές για παλιά και νέα κτίρια.

2. Στόν τελευταίο νόμο πού έβαλαν τίς εξαιρέσεις για ΠΕΑ (μνημεία ..κλπ) το <50τ.μ το έκαναν για μεμονωμένα κτίρια και έτσι αυτό τούς δίνει την δυνατότητα μετά την 1-1-2016 όπως καθόρισαν αργότερα να απαιτείται πεα για τμηματα κτιρίου με <50τ.μ

3. Η ισχύς του ΠΕΑ (επειδή το έχουμε συζητήσει), ερωτήθηκε και απάντηση ότιπαραμένει δεκαετής και ισχύει ότι έγραφε παλαιότερος νόμος.

4.Θα αναβαθμιστεί η ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ αφού σκοπεύουν να δώσουν υποδείγματα και εξηγήσεις. Επίσης θα δωθούν διευκρινήσεις στην ριζική ανακαίνισηκαι θα ορίζουν όρια τής εφικτότητας ή όχι μίας μελέτης.

5. Ο ΚΕΝΑΚ το 2021 θα έχει τόσο χαμηλά όρια που ουσιαστικά το τότε Β θα είναι το κτίρια μηδενικής κατανάλωσης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ- ΠΕΑ

1. Μέχρι τώρα είχαν την υποχρέωση ακόμα και να ανακαλύψουν παράβαση από ενεργειακό επιθεωρητή να γίνει υποχρεωτικά αυτοψία πρίν την επιβολή κυρώσεων. Με τον νέο νόμο περάστηκε διάταξη που τούς επιτρέπει αυτό να μπορεί να γίνει και από έλεγχο στήν βάση δεδομένων και επιβολή προστίμων μέσω τής βάσης δεδομένων. Ετσι τρέχουν παράλληλα λογισμικά που έχει φτιάξει και φτιάχνει μία ομάδα στο buildingcert.

2. επίσης ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα σύστασης μητρώου Ιδιωτών επιθεωρητών(όπως οι ελεγκτές δόμησης), για να ελέγχουν τούς ενεργειακούς επιθεωρητές και ίσως κάνουν αργότερα χρήση αυτής τής δυνατότητας για έλεγχο στίς απομακρυσμένες περιοχές.

3. Θα βγούν σύντομα οδηγίες για την ανάκληση ΠΕΑ, και θα υπάρχουν διευκρινήσεις που σίγουρα θα αφορούν διάφορα προβλήματα που υπάρχουν όπως ότι ήδη μερικοί είναι στο 5% αν π.χ ένας έχει κάνει 20 ΠΕΑ και είχε ήδη ανακλήσει 2.

4. Ο νόμος δίνει πλέον και στον Γενικό Γραματέα , όχι μόνο στον υπουργό το δικαίωμα να υπογράφουν προστίματα κάτι που σημαίνει πιό γρήγορες διαδικασίες.

5. Θέλουν να βγάλουν από το ποσό του προστίματος τελείως τήν υποκειμενικότητα και υπάρχει προσπάθεια κατασκευής αλγορίθμου που μόνος του θα υπολογίζει το πρόστιμο ανάλογα με τίς παραβάσεις που θα ευρεθούν.

6. Αυτοί που θα τιμωρούνται θα καταργούνται και τα ΠΕΑ που αφορούν τίς παραβάσεις και ο ιδιοκτήτης θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει επιστροφή από το πράσινο ταμείο. Αυτό θα γίνεται γιατί π.χ δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται κάποιος που έβγαλε 20κτίρια Α και αυτά τα ΠΕΑ να παραμένουν στην αγορά.

7. εξετάσεις μόνο για κτίρια πιθανολογούνται Μάιο ή Ιούνιο.

8. Επιδότηση εκπαίδευσης με αναδρομική ισχύ, πιθανόν όχι ότι έχει πληρώσει ο καθένας αλλά μιά μέση τιμή απο τα κεκ, θα βάζουμε τον αρ.λογ/μου μας στο buildingcert, ενώ είμαι σίγουρος ότι έπιασα την φράση εφόσον περάσετε τίς εξετάσεις.Βέβαια εδώ πολλοί συνάδελφοι έδειξαν δύσπιστοι.

9. Σε ερώτηση αν μπορούν να βγούν ΠΕΑ πάλι μετά από αναβάθμιση , απαντήθηκε διπλωματικά πιστεύω ότι και βέβαια μπορούν να βγούν όσα ΠΕΑ , αφού ακυρωθούν τα προηγούμενα, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα δύο ΠΕΑ, βέβαια το προεδρείο εξέφρασε ότι είναι ακατανόητο γιατί έχει πρόβλημα το υπουργείο να βγαίνουν και νέα ΠΕΑ από την στιγμή που ο μηχανικός αναλαμβάνει την ευθύνη ότι αυτό που κάνει είναι σωστό και ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση ότι χρησιμοποιεί το τελευταίο. Από το ακροατήριο φάνηκε ότι όλοι βγάζουν καινούργια ΠΕΑ χωρίς ανάκληση, καθώς εξέφρασαν πρώτα την άγνοια ότι έχει βγεί κάποιο ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο κάτι που αν ισχύει παραδέχθηκε και ο κ.Αθανασίου ότι έπρεπε να τούς το δηλώσει ο ιδιοκτήτης και δεν φταίνε ενώ έντονα επισήμαναν ότι αν κάτι αλλάζει συνεχώς χρήση αλλάζει και η καταταξή του και για αυτο μόνο τον λόγο πρέπει να βγαίνουν νέα ΠΕΑ. Πιστεύω αυτο το θέμα σηκώνει πολλές διευκρινήσεις.

παιδιά πιστεύω ότι ειπώθηκε μπροστά το έπιασα.

Edited by katrmp
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, οσοι δεν πήγατε δεν χάσατε και κάτι σπουδαίο, δεν ήταν επιπέδου ashrae (θερμανση - κλιματισμού)

 

Εν ολίγοις, στην αρχή έγινε αναφορα σύγκρισης ενος συβατικού λέβητα πετρελαίου με λέβητα συμπύκνωσης φυσ. αερίου και μετά τα ίδια συστήματα με σύστημα αντιστάθμισης.

συμπέρασμα ? => οτι ο λέβητας φ. αερίου έχει απόδοση ~ 105% (λογιστικά όχι πραγματικά) εκμεταλευόμενος το λανθάνον φορτίο των καυσαερίων

 

Στο 2ο μέρος, έγινε αναφορά για τις τροποποιήσεις του ΚΕΝΑΚ με το Ν. 4122/13

 

Αυτά

 

Ελπίζω κάποιος άλλος συνάδελφος που το παρακολούθησε, να προσθέσει περισσότερα ....

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε βρε συ, δηλαδή έπρεπε να μου στείλουν μήνυμα ότι είμαι ανεπιθύμητος για να μην πάω?? :confused: :confused:

Ακριβώς.Ικαρε δεν έχεις παράπονο δεν σε άφησα ανημέρωτο. :grin:

Πάντως βλέπω απουσίες σήμερα. Προσθέτω άλλη μία επισήμανση για τα ΠΕΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ Επιθεωρητές.

Ο Εισηγητής Ειδικός συνεργάτης τής ΕΥΕΠΕΝ Αθανασίου Δ. ανέφερε τα αποτελέσματα τελευταίας μελέτης 8/4/2013 ! όπου παρουσίασε την εξής εξέλιξη πορεία( πιστεύω ότι την αποτυπώνω σωστά):

Υπάρχουν περίπου 8.500 προσωρινοί

15.000 έγιναν αιτήσεις

9000 έχουν εκπαιδευτεί εκ-τών οποίων 5000 προσωρινοί

330.000 ΠΕΑ έχουν εκδωθεί εκ των οποίων 212.000 για ενοικίαση

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

3. Η ισχύς του ΠΕΑ (επειδή το έχουμε συζητήσει), ερωτήθηκε και απάντηση ότιπαραμένει δεκαετής και ισχύει ότι έγραφε παλαιότερος νόμος.

ερωτηματικο εδω

 

Ν.4111/2013 (ΦΕΚ Α’ 18), άρθρο 31

16. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του ν. 3661/2008 (Α’ 89) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του ν. 3661/2008 (Α’ 89) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης. Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας.»

 

Ν.4122/2013 (ΦΕΚ Α’ 42) μεταγενεστερος του 4111

Άρθρο 22

Καταργούμενες – Τροποποιούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) Τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 του ν. 3661/2008 (Α΄ 89).

 

συνεπως το αρθρο 6 περι δεκαετιας εχει καταργηθει γενικως και ολοσχερως

ή εγω ειμαι αδιαβαστος και υπαρχει κι αλλος νομος που μνημονευει τη δεκαετια ή ο αθανασιου

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με το σκεπτικό απόλυτα και επαυξάνω.

Δεν ισχύει το εθιμικό δίκαιο σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Αν δεν έχει γίνει επίτηδες η κατάργηση της 10ετίας (οπότε ο Αθανασίου και λοιποί σχετικοί με το θέμα παριστάμενοι κάνουν τέτοιο φάουλ που δεν μπορώ να το πιστέψω) τότε κάτι τους ξέφυγε πάνω στον καταιγισμό των νομοθετημάτων των τελευταίων μηνών και πιθανόν αργότερα να βρουν τρόπο να το διορθώσουν.

Θα το μάθουμε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

μια ερώτηση για τον ΚΕΝΑΚ

 

Για έκδοση άδειας Εργαστηρίου Ζαχαροπλαστικής δεν απαιτείται ΜΕΑ. Απαιτείται έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας του κτιριακού κελύφους??

Δηλαδή πρέπει να μπει μονωση στους τοίχους του εργαστηρίου? Το εργαστήριο θα είναι σε επέκταση Ζαχαροπλαστείου, απο το οποίο θα διαχωρίζεται με αδιαφανή και διαφανή δομικά στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα μία ερώτηση.. Αν έχω προσθήκη ορόφου που επικοινωνεί με τον απο κάτω εσωτερικά (όχι με κλιμακοστάσιο) απαιτείται ΜΕΑ για όλο το κέλυφος ή μόνο για τον προστιθέμενο όροφο;

Link to comment
Share on other sites

Επίσης για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ εκδόθηκαν:

α) η Εγκύκλιος «Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ )» (οικ. 1603/4.10.2010) και

 

Απο την παραπάνω αντιγράφω

 

5. Στην περίπτωση προσθήκης, καθ΄ ύψος ή κατ΄ επέκταση (άνω των 50 τ.μ). και εφόσον η

προσθήκη περιλαμβάνει χώρο ή χώρους που είναι λειτουργικά εξαρτώμενοι από το

υφιστάμενο κτίριο απαιτείται η εκπόνηση και υποβολή Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης

για το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη). Στην περίπτωση που η προσθήκη

είναι λειτουργικά ανεξάρτητη από το υφιστάμενο κτίριο η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης

απαιτείται μόνο για την προσθήκη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.