Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Εξαρτάται πως λειτουργεί το σύστημα και αυτό θα πρέπει να το δει ο anastakr.

Μπορεί να έχει βάνες που τις γυρίζει ο ένοικος ανάλογα με την εποχή (μόνο θερμοδοχείο διπλής ενέργειας (ηλιακός) το καλοκαίρι, μόνο ταχυθερμαντήρας φ.α. το χειμώνα) ή μπορεί να έχει δυο τρίοδες θερμοστατικές βαλβίδες στον επίτοιχο λέβητα φ.α. έτσι που το ζεστό νερό από τον ηλιακό να θερμαίνεται στη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί από πριν, περνώντας μέσα από τον εναλλάκτη του λέβητα, όταν αυτό απαιτείται (π.χ. θερμοκρασία εξόδου από τον ηλιακό < 42oC).

Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ηλεκτρική αντίσταση για τους θερινούς μήνες (οπότε να καταχωρήσει δυο συστήματα) -όπως λες κι εσύ- και επίσης να υπολογίσει απώλειες δικτύου διανομής βάσει της δυσμενέστερης (και μεγαλύτερης) διαδρομή από τη μονάδα παραγωγής ζ.ν.χ. ως την πιο απομακρισμένη κατανάλωση. Και έναν σταθμισμένο βαθμό απόδοσης για τις τερματικές μονάδες, π.χ.: ((0,95*6,5) + (0,93*5,5)) / (6,5 + 5,5) = 0.941.

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα έπαιρνα υπόψη στους υπολογισμούς την ηλεκτρική αντίσταση, θεωρώντας τη καθαρά εφεδρική, θα θεωρούσα ένα και μόνο σύστημα παραγωγής (τον επίτοιχο λέβητα φ.α.), δίκτυο διανομής χωρίς απώλειες ("μικρό") και απώλειες τερματικής μονάδας 5% (του εναλλάκτη του επίτοιχου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω μήπως κανένας ξέρει κάποιο excel που είναι δωρεάν για να χρησιμοποιώ για υπολογισμούς θερμοπερατότητας και σκιάσεων. Μέχρι τώρα έχω κάνει 2 ΠΕΑ μόνη μου με το χέρι...Ξέρω ότι υπάρχουν στα downloads αλλά δεν έχω δει κάποιο να με βολεύει.  Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος να με διευκολύνει δίνοντας μου κάποιο link για αρχειο που ήδη χρησιμοποιεί? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα και από εμένα.

Γνωρίζω ότι η σοφίτα θεωρείται κατοικήσιμος χώρος -ανεξάρτητα από τη χρήση της πχ. ως αποθήκη- και επομένως πρέπει να μπει στον όγκο του κτιρίου και να θερμομονωθεί η υπερκείμενη κεκλιμένη στέγη και τα κατακορυφα δομικά στοιχεία που την ορίζουν.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1. Η σοφίτα με χρήση αποθηκευτικού χώρου θα πρέπει να εξεταστεί ως Μ.Θ.Χ.?

2. Ο υπόλοιπος (δηλ. το υπόλοιπο 50% της πλάκας) μη κατοικήσιμος χώρος κάτω από την κεκλιμένη στέγη, ισχύει ότι δεν έχει υποχρέωση θερμομόνωσης της κεκλιμένης στέγης? Οπότε τοποθετώ τη θερμομόνωση επί της οριζόντιας πλάκας. Ο χώρος αυτός που έρχεται σε επαφή με τη σοφίτα ως τι λαμβάνεται? Μ.Θ.Χ. και πρέπει να περιγραφεί επίσης?

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Η ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010 λέει πως αν μεταξύ οριζόντιας πλάκας και κεκλιμένης στέγης διαμορφώνεται κατοικήσιμος χώρος, τότε η θερμομόνωση θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθεί στην κεκλιμένη στέγη και όχι στην οριζόντια πλάκα, ανεξάρτητα προφανώς από το πως εμείς θέλουμε να ορίσουμε αυτόν τον χώρο.

Δεν ξέρω πως είναι αυτό που μελετάς ή επιθεωρείς. Αν πρόκειται για μελέτη νέου κτιρίου, και διαμορφώνεται (λόγω ύψους) κατοικήσιμος χώρος, δεν νομίζω πως μπορείς να "σπάσεις" την΄σοφίτα σε θερμαινόμενο χώρο κύριας χρήσης και σε αποθηκευτικό χώρο. Μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί όλος θερμαινόμενος, η μόνωση να τοποθετηθεί στην στέγη και να συμπεριληφθεί αυτός ο όγκος στον συνολικό, τόσο για τον υπολογισμό του λόγου A/V στη θερμομονωτική επάρκεια όσο και στον θερμαινόμενο όγκο στην μελέτη ενεργειακής απόδοσης.

Τώρα, αν πρόκειται για υφιστάμενο κτίριο, θα πρέπει να δεις που έχουν τοποθετηθεί οι μονώσεις. Αν υπάρχει μόνωση στον διαχωριστικό τοίχο μεταξύ των δύο χώρων της σοφίτας, μόνωση στη στέγη και στους περιμετρικούς τοίχους στο θερμαινόμενο τμήμα, μόνωση στην οριζόντια οροφή προς αυτόν τον μη θερμαινόμενο (αποθηκευτικό) χώρο και υπάρχει ανάλογη μελέτη θερμομόνωσης, τότε δεν βλέπω πως αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το μη κατοικήσιμο τμήμα της σοφίτας. Μάλλον, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν μ.θ.χ. και να περιγραφεί, με χρήση των συντελεστών U της υπάρχουσας μελέτης.

Εκτός κι αν μόνο για τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας της θερμομονωμένης οριζόντιας οροφής κάτω από την μη μονωμένη στέγη, κάνεις χρήση της σχέσης 2.4. της 2ης ΤΟΤΕΕ.

Ας πουν κι άλλοι συνάδελφοι την άποψή τους.

Link to comment
Share on other sites

α. Οι αποθηκευτικοί χώροι εξ ορισμού δεν θερμαίνονται, οπότε θεωρούνται ΜΘΧ. Θα πρέπει όμως να ΜΗΝ έχουν ελεύθερη κυκλοφορία αέρα με τη ΘΖ (δηλ. να υπάρχει οπωσδήποτε πόρτα στη διαχωριστική επιφάνεια).

β. Το τμήμα της οροφής εκτός σοφίτας, θα το θεωρήσεις ως οροφή-δώμα και η θερμομόνωση τοποθετείται επί της πλάκας Ο.Σ.. Αν είναι πλήρως αεροστεγανό (χλωμό το βλέπω) μπορείς να το θεωρήσεις ως οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Αλλιώς, σε επαφή με αέρα και σκίαση 0  Αντίστοιχη παραδοχή θα ισχύσει και για τους τοίχους της σοφίτας σε επαφή με αυτό το τμήμα της στέγης.   

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τα ερωτήματα αφορούν αφορούν μελέτη νέου κτιρίου. Μετά τις τοποθετήσεις έχει γεννηθεί το εξής ερώτήμα.

 

α. Ο κατοικήσιμος χώρος πως ορίζεται? Αν το εξετάσουμε με βάση το >2,65 για χώρους κύριας χρήσης ή το  >2,20 για τους χώρους βοηθητικής χρήσης, τότε η σοφίτα που εξ ορισμού θέλει μέσο καθαρό ύψος <2,20, απευθείας θεωρείται μη κατοικήσιμος χώρος.

Από την άλλη η 02ΤΟΤΕΕ, σελ 28 λέει ότι

''Προφανώς αν ο χώρος είναι κατοικήσιμος (σοφίτα), συνυπολογίζεται στον όγκο του κτιρίου και η στέγη οφείλει να θερμομονωθεί''. 

Δηλ. το ένα ακυρώνει το άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Αν η σοφίτα επικοινωνεί άμεσα με την υπόλοιπη θερμική ζώνη (ανεξάρτητα το μέσο ύψος της >2,20), τότε συνυπολογίζεται στον όγκο του κτιρίου και η στέγη οφείλει να θερμομονωθεί, γιατί θεωρείται ως βοηθητικός χώρος εντός κατοικίσιμου χώρου.

 

Αν δεν επικοινωνεί δηλ. διαχωρίζεται με πόρτα, τότε η επιφάνεια θεωρείται διαχωριστική και κάνεις τη μόνωση σ' αυτόν το τοίχο και τη πόρτα.

 

Αυτής της άποψης είμαι.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα,

 

Πήγα χτες σε διαμέρισμα κατασκευής 1997 για να επιθεωρήσω για πώληση.

Φύλλο ελέγχου καυσαερίων δεν υπάρχει γιατί ο λέβητας της οικοδομής είναι κλειστός εδώ και αρκετά χρόνια.

Ούτε πρόκειται να επαναλητουργήσει γιατί όσοι μένουν στο κτίριο έχουν εγκαταστήσει ατομικές μονάδες θέρμανσης (υπήρχε αυτονομία ανά ιδιοκτησία).

Στο λέβητα δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για την ονομαστική του ισχύ (το ταμπελάκι δεν έχει χτυπημένα νούμερα).

Ούτε θα μπω στον κόπο να βγάλω τον καυστήρα να δω το μπεκ γιατί δεν ξέρω την πίεση της ρύθμισης της αντλίας.

 

Έφυγα σφαίρα για πολεοδομία και με παρακάλια βρήκαμε το φάκελο της οικοδομής. Ήθελα να βρω στοιχεία από τη μελέτη θέρμανσης.

Δυστυχώς λείπει όλο το κομμάτι της θέρμανσης και της μελέτης θερμομόνωσης (είπαν πως κάποιος τα πήρε και δεν τα επέστρεψε).

Οπότε εδώ κολλάμε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε...

 

Να τους ζητήσω να μου υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνουν πως δεν λειτουργεί πλέον η θέρμανση και πως ο λέβητας έχει ισχύ Χ ΚW (θα πάρω τηλ στον εργολάβο μήπως και έχει στοιχεία) και να ορίσω ως Β.Α. τον ελάχιστο επιτρεπτό;

 

Ή να τους ζητήσω Υ.Δ. πως είναι αποκομμένοι από την κεντρική θέρμανση και να προχωρήσω σαν να μην υπάρχει λέβητας εγκατεστημένος στο ακίνητο (αρκετά ακραίο σενάριο);

Link to comment
Share on other sites

Όπως το περιγράφει ο Κώστας ("...γιατί όσοι μένουν στο κτίριο έχουν εγκαταστήσει ατομικές μονάδες θέρμανσης..."), δεν είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα προς πώληση έχει αποκοπεί και αυτό από την κεντρική θέρμανση. Πιθανόν αυτό (και άλλα ίσως που δεν κατοικούνται), να είναι ακόμη συνδεδεμένα, άσχετα αν ο λέβητας είναι εκτός λειτουργίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.