Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

σε προσθηκη καθ' ύψος οικοδ. άδειας του '83 ισχυουν απαιτήσεις ΑΜΕΑ:


Recommended Posts

Καλημέρα,

γνωρίζει κανείς εαν σε προσθήκη καθ' ύψος υφιστάμενου κτιρίου ενός ορόφου (με πρόβλεψη στην οικοδ. άδεια του 1983), εφόσον θα προχωρήσει με τον νεο οικοδ. κανονισμό, εαν υποχρεούται να πληροι προυποθέσεις ΑΜΕΑ (ανελκυστήρας 140χ110 και διάδρομος 1,50 μ.), πράγμα που είναι βεβαίως αδύνατον να συμβεί, εφόσον είναι ήδη κατασκευασμένα:::

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα,

γνωρίζει κανείς εαν σε προσθήκη καθ' ύψος υφιστάμενου κτιρίου ενός ορόφου (με πρόβλεψη στην οικοδ. άδεια του 1983), εφόσον θα προχωρήσει με τον νεο οικοδ. κανονισμό, εαν υποχρεούται να πληροι προυποθέσεις ΑΜΕΑ (ανελκυστήρας 140χ110 και διάδρομος 1,50 μ.), πράγμα που είναι βεβαίως αδύνατον να συμβεί, εφόσον είναι ήδη κατασκευασμένα:::

Καλημέρα,

σήμερα συνάντησα το συγκεκριμένο πρόβλημα (ακριβώς ίδια περίπτωση, προσθήκη καθ'ύψος με πρόβλεψη στην οικ. άδεια του 79) και η απάντηση που πήρα είναι πως ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ από την ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

Αναμένουν την εγκύκλιο που θα βγει τις επόμενες μέρες και αν θα αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα και στην αντιφατικότητα που έχει το άρθρο 26 και το άρθρο 23, κατα την ταπεινή μου γνώμη.

Το μόνο σίγουρο είναι (στην περίπτωσή μου) πώς θεωρούν ότι ισχύει το άρθρο 26:

 

"Ειδικά για τα κτίρια με χρήση κατοικίας επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η αυτόνομη και ασφαλής οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από άτομα με αναπηρία

ή εμποδιζόμενα άτομα σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων κατοικίας, καθώς επίσης και η διασφάλιση συνθηκών εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/εμποδιζόμενων ατόμων, χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου."

 

έτσι όπως ερμηνεύεται από την ΥΔΟΜ, λόγω του Αρ. 23 παρ.2γ:

 

"Όροι δόμησης ή διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν ορισθεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος νόμου κατά τη μελέτη της προσθήκης, εξαιρουμένων των διατάξεων που αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενα άτομα."

 

Και το κερασάκι στην τούρτα;; Η ΥΑΣΒΕ που έχει βγει η άδεια (άλλο καρκίνωμα) είχε επιτρέψει το υπερυψωμένο ισόγειο αλλά όχι την είσοδο του κτιρίου να είναι υπερυψωμένη επίσης, δηλαδή με υποχρέωσαν να είναι ισόγεια.

Τεράστιο μπλέξιμο................

Link to comment
Share on other sites

Τ.Τ.Ο. ΝΟΚ - ΥΠΕΚΑ (σήμερα) :

 

Κατά τη μελέτη προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο, τηρούνται οι ειδικοί όροι δόμησης και οι διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο, έστω και αν αυτοί δεν ίσχυαν κατά την ανέγερση του υφιστάμενου κτιρίου, με εξαίρεση τις διατάξεις του αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Για την εξυπηρέτηση των υπόψη ατόμων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 26 και 27 παρ. 2 του νόμου. Αναλόγως του είδους της προσθήκης πάντως, δέον να εξαντλείται η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων περί εξυπηρέτησης εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, όπως π.χ. υλοποίηση κατάλληλης πρόσβασης σε περίπτωση προσθήκης κατ’ επέκταση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

γνωρίζει κανείς εάν σε προσθήκη καθ' ύψος ενός ορόφου σε υφιστάμενο κτιρίο (με πρόβλεψη στην οικοδ. άδεια του 1985), εφόσον θα προχωρήσει με τον νεο οικοδ. κανονισμό, υποχρεούμαστε να εξασφαλίσουμε προυποθέσεις ΑΜΕΑ  (ράμπα, ανελκυστήρα 1.1χ1.40)? Δεν μπορώ να βγάλω άκρη με τις πολεοδομίες. Άλλοι λένε οτι αν το κτίριο που προκύπτει απο το ισόγειο μέχρι το δάπεδο του τελευταίου ορόφου είναι άνω των 9μ απαιτείται και άλλοι οτι βάσει της παρ. 4 της εγκυκλίου για τα αμέα για προσθήκη σε υφιστάμενο δεν έχουμε υποχρέωση. 

Link to comment
Share on other sites

Η εγκύκλιος αναφέρει Η  υποβολή  µελέτης  προσβασιµότητας    και  η  υλοποίηση  των  προβλεποµένων  σε  αυτή διαµορφώσεων – εγκαταστάσεων, επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου εκδίδεται  οικοδοµική άδεια  αλλαγής χρήσης, εφόσον  η νέα χρήση το απαιτεί. 

(α)  Στα  υφιστάµενα  πριν  από  την  ισχύ  του  Ν.4067/2012    κτίρια  κατοικίας, για  τα  οποία εκδίδεται  οικοδοµική  άδεια  µετά  την  ισχύ  του,  δεν  επιβάλλεται  η  µελέτη  προσβασιµότητας, δεδοµένου  ότι  στα  κτίρια  αυτά,    δεν  επιβάλλεται  η  υλοποίηση  των  απαραίτητων  διαµορφώσεων ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιµοι από άτοµα µε αναπηρία ή εµποδιζόµενα άτοµα. 

Για προσθήκη καθ ύψος για παράδειγμα αν η πρώτη άδεια αφορούσε την ανέγερση ισογείου ή διωρόφου δεν υπήρχε η υποχρέωση για κατασκευή φρεατίου και ανελκυστήρα. Άρα στις περισσότερες περιπτώσεις προσθηκών καθ ύψος θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο ( ειδικά σε κτίριο οριζόντιων ιδιοκτησιών) να δημιουργηθεί εκ των υστέρων φρεάτιο ανελκυστήρα στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

και απόσπασμα από το άρθρο 29 του κτιριοδομικού κανονισμού το οποίο το διαβάζουμε συνδυαστικά με τα άρθρα 26 και 27 του ΝΟΚ.

Αποφ-3046/304/89   (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89)
ΑΡΘΡΟΝ-29 Ανελκυστήρες 

1.1. Σε κάθε νέο κτίριο όταν το δάπεδο ορόφου ή τμήματος ορόφου έχει διαφορά στάθμης μεγαλύτερη από 9 μέτρα από την οριστική επιφάνεια του περιβάλλοντος εδάφους στη θέση από την οποία γίνεται η προσπέλαση στον υπόψη όροφο, επιβάλλεται η εγκατάσταση ενός τουλάχιστο ανελκυστήρα προσώπων με την επιφύλαξη της παρ.5 του Αρθ-29 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ). 

1.2. Σε περίπτωση χώρου ενιαίας λειτουργίας που αναπτύσσεται σε περισσότερα από ένα επίπεδα και εξυπηρετείται με εσωτερική κλίμακα, για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου ελέγχεται η στάθμη του δαπέδου εισόδου σ' αυτόν. 
1.3. Στις προσθήκες καθ'ύψος ή κατ' επέκταση επιτρέπεται να εφαρμόζονται οι διατάξεις για τους ανελκυστήρες που ίσχυαν κατά την έκδοση της αρχικής άδειας με την επιφύλαξη των όρων της παρακάτω παρ.3. 
(....)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ακόμη και με το γράμμα του νόμου να το δουν βάσει του κτιριοδομικού στον οποίο στηρίζουν την άποψή τους, θα διαπιστώσουν ότι αναφέρεται σε νέα κτίρια ενώ στην παρ 1.3 (βλ. προηγούμενο μήνυμα) αναφέρει την εξαίρεση για τις προσθήκες. Όλα αυτά ίσχυαν από το 1989. Υπάρχει και η εγκύκλιος ΑΜΕΑ που επίσης αναφέρει εξαίρεση για τα υφιστάμενα, εκτός περιπτώσεων αλλαγής χρήσης (και εφόσον η νέα χρήση απαιτεί μελέτη προσβασιμότητας). Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο επιμονής της Υ.ΔΟΜ. Αλήθεια, τι ακριβώς προτείνουν; Μήπως να κάνεις το κτίριο "σουρωτήρι" για να γίνουν οπές στις πλάκες, να γκρεμιστούν τοίχοι, να διαλυθούν τα πάντα για να γίνει ανελκυστήρας;

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο-κατοικίες έχει χτιστεί το '86 με ΓΟΚ 85. Περιλαμβάνει ισόγειο και 2 ορόφους (και είχε στην άδεια, πρόβλεψη ενός ακόμη ορόφου). Εγώ  θέλω να κάνω προσθήκη ενός ορόφου. Αρχικά μου έλεγαν οτι  κακώς είχε δοθεί τότε η πρόβλεψη ορόφου γιατί για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα έπρεπε από τότε να έχω μεγάλο ασανσερ και άρα εγώ δεν μπορώ να κάνω προσθήκη βάσει των διατάξεων του  Νοκ, γιατί βγάζω άκυρη την τότε άδεια. Αφού το ξεπεράσαμε αυτό (εν μέσω κορονοιου και ενώ προσπαθούσαμε να συνενοηθούμε από το τηλ) και μου δώσανε το οκ για την προσθήκη, επιμένουν οτι αφού μεταξύ ισογείου και δαπέδου τελευταίου ορόφου είμαι άνω των 9 πρέπει να φτιάξω ασανσερ κλπ ΑΜΕΑ. Το πως δεν τους ενδιαφέρει και εννοείται οτι δεν έχουν εκείνοι να προτείνουν κάτι. Αν δεν βρεις την λύση εσύ σου λένε, μην χτίσεις! 

Link to comment
Share on other sites

To στέλεχος της άδειας αναγράφει "ανέγερση τριώροφης οικοδομής με μελλοντικό όροφο", ή μόνο σε τομές σχεδιάστηκε με διάστικτη γραμμή περίγραμμα μελλοντικού ορόφου και στο στατικό τεύχος είχε μελετηθεί ο μελλοντικός όροφος;

Οι διαφαινόμενες επιλογές είναι είτε να βάλεις την άδεια, αναμένοντας την γραπτή τους αιτιολόγηση στον έλεγχο με το ρίσκο απόρριψης της μελέτης σου ή υποβάλεις γραπτό ερώτημα, το οποίο θα διαβιβαστεί παραπάνω με άγνωστο χρόνο απάντησης. 

Κάνε μια προσπάθεια ακόμη με επισημάνσεις στα κείμενα που συζητήσαμε και ειδικά στην εγκ. ΑΜΕΑ αλλά και στον κτιριοδομικό που μιλάει για νέα κτίρια και εξαιρεί προσθήκες (όπως άλλωστε και η εγκύκλιος ΑΜΕΑ).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το στέλεχος δεν αναφέρει την πρόβλεψη. Στο διάγραμμα κάλυψης γίνονται οι υπολογισμοί για τα τμ της πρόβλεψης, το δείχνει στην τομή και υπάρχει και υπ. δήλωση του ιδιοκτήτη που αναφέρει οτι θα γίνει η εξάντληση σε έναν όροφο.Θα κάνω μια προσπάθεια (από εβδομάδα που θα ανοίξουν γιατί από το τηλέφωνο δεν βγάζω άκρη) επισημαίνοντας αυτά που αναφέρετε πιο πάνω  και θα δούμε τι θα μου πουν και πως θα τα αντικρούσουν. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.