Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αντλίες θερμότητας Monoblock ή Split System?


ulysseus80

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

γνωρίζει κανείς να μου πει τι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί σε ένα οικιακό σύστημα στην Ελλάδα?Monoblock ή split system? Υπάρχει ουσιαστική διαφορά εκτός της εξοικονόμησης χώρου?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικη διαφορα δεν υπαρχει αλλα μπορεις να προστατεψεις σε πολυ κρυες περιοχες της Ελλαδας το συστημα νερου στον εσωτερικο χωρο.

 

Εχουμε λοιπον:

πλεονεκτηματα Monoblock - Ευκολη εγκατασταση ,Συνδεση απευθειας με το συστημα νερου, κανενας περιορισμος στην αποσταση της εξωτερικης μοναδας

Μειονεκτηματα Monoblock - Οι σωληνες νερου και ο εναλλακτης ειναι εκτεθειμενα εξωτερικα με συνεπειες οπως , απωλειες,σπασιμο σωληνων και εναλλακτη απο παγο. Οι σωληνες νερου μεταφερονται δυσκολοτερα σε απομακρυσμενο σημειο λογω διατομης και κοστους.

 

Πλεονεκτηματα split - Ανεξαρτητος εναλλακτης σε εσωτερικο χωρο, κανενας φοβος για παγετο.

Μειονεκτηματα split - Περιορισμοι στην αποσταση εναλλακτη και μοναδας επομενως περιορισμενες θεσεις τοποθετησης εξωτερικη μοναδας.

 

Οπως καταλαβαινεις παιζει ρολο πως ειναι σχεδιασμενο το συστημα και σε ποια περιοχη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο υπόγειο, μπορεί να μπει εκεί η αντλία θερμότητας του Monoblock (όπως το λέτε) και δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι σωλήνες νερού από τον πάγο. Μόνο οι σωλήνες του εναλλάκτη θα είναι εκτεθιμένοι εξωτερικά.

 

 

Να προσθέσω και τα εξής:

Monoblock

+ δυνατότητα χρήσης για θέρμανση νερού (απαιτείται το αντίστοιχο boiler)

+ Καλύτερη απόδοση όταν δεν χρησιμοποιούνται όλες οι τερματικές μονάδες

+ Εύκολη εγκατάσταση σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν ήδη σωλήνες νερού

+ Δυνατότητα λειτουργίας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (έχω δει σε τεχνικές προδιαγραφές αντλίας θερμότητας δυνατότητα λειτουργίας έως τους -40°C)

+ Ποικιλία τερματικών μονάδων (επιτοίχια σαν των split units, fan coils, συμβατικά θερμαντικά σώματα)

+ Δυνατότητα εγκατάστασης αυτοματισμών, τηλεμετρίας, κτλ.

- Μεγάλο κόστος

- Μαζεμένο κόστος (στα split units μπορείς να βάζεις όποτε έχεις την άνεση και σε ένα δωμάτιο).

- Απαιτείται ειδικευμένος τεχνίτης. Αυτό είναι πρόβλημα σε απομακρυσμένες περιοχές κυρίως όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση αν δεν υπάρχει τοπικός αντιπρόσωπος ή τεχνίτης.

- Απαιτείται οικοδομική άδεια συνήθως

- Ενδέχεται να χρειαστεί νέα γραμμή ρεύματος

- Αν χαλάσει η κεντρική μονάδα τότε μένει όλο το κτίριο χωρίς θέμανση/ψύξη.

 

split units

+ Ευκολή εγκατάσταση, συχνά δωρεάν από τον πωλητή

+ Αυτόνομη λειτουργία

+ Δεν δεσμεύουν χώρο στο δωμάτιο καθώς είναι στον τοίχο και όχι στο πάτωμα

+ Αν χαλάσει ένα δεν επηρεάζεται η λειτουργία των υπολοίπων

+ Συχνά δεν απαιτείται οικοδομική άδεια

+ Συνήθως δεν απαιτείται νέα γραμμή ρεύματος

+ Χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να θερμάνουμε 2-3 δωμάτια.

- Πρόβλημα τοποθέτησης εξωτερικής μονάδας. Αν στο monoblock ψάχνουμε για ένα σημείο να βάλουμε τον εξωτερικό εναλλάκτη, σκεφτείτε τι γίνεται με τα split units που πρέπει να έχουμε 4 ή περισσότερους εξωτερικούς εναλλάκτες, ένα για κάθε χώρο.

- Πιθανή ζημιά στον σκελετό του κτιρίου. Πολλοί εμπειροτέχντες "εγκαταστάτες" split units τρυπάνε χωρίς σκέψη δοκάρια προκειμένου να περάσουν τους σωλήνες. Στα monoblock συνήθως είναι πιο καταρτισμένοι οι εγκαταστάτες και το αποφεύγουν.

- Δεν είναι αποδοτικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στην πράξη όταν φτάνουν κοντά στους 0°C και παρακάτω η απόδοση τείνει στην μονάδα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Sdim νομιζω οτι ο ulysseus80 δεν εννοει split units αλλα με τον ορο split system εννοει τις αντλιες θερμοτητας που εχουν τον εναλλακτη και τη μοναδα ξεχωριστα.Δηλαδη υπαρχουν Α.Θ. monoblock (ολα σε ενα) και split (ξεχωριστα συμπιεστης-συμπυκνωτης με τον εναλλακτη νερου)

Edited by kosmas85
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

inverter (στα ηλεκτρονικά ισχύος γιατί γενικά στα ηλεκτρονικά είναι και άλλα πολλά πράγματα) είναι η διάταξη που μετατρέπει το συνεχές σε εναλλασσόμενο όχι ο ρυθμιστής στροφών, οι ρυθμιστές στροφών περιέχουν συνήθως (αλλά όχι πάντα) μια βαθμίδα inverter όμως δεν είναι μόνο inverter οπότε το να χαρακτηρίζονται έτσι είναι τεχνικά λάθος

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτα που λέει ο kosmas85 ειναι σωστα, απλα να επισημανω οτι οι συγχρονες αντλιες εχουν αυτοματη λειτουργια προστασιας απο παγετο, σε περιπτωση που αφησουμε το συστημα κλειστο για αρκετο καιρο. Αν το συστημα δουλευει δεν υπαρχει περιπτωση να παγωσει. Το μονο που χρειαζεται λοιπον μια αντλια ειναι να εχει ταση, να μην τις κοψουμε την παροχη δλδ.

 

Αυτο που εχουν περισσοτερο οι μοναδες split (στις περισσοτερες περιπτωσεις τελος παντων) ειναι μεγαλυτερες δυνατοτητες παραμετροποιησης του συστηματος, π.χ. δημιουργια πολλων ζωνων με διαφορετικες απαιτησεις. Απο αποψη σωληνωσεων, μαλλον περισσοτερη φασαρια εχει το split διοτι δεν ειναι παντα δυνατον να τοποθετησουμε την εσωτερικη μοναδα ακριβως διπλα στους συλλεκτες. Επισης, σε μερικες πολυ ακριβες λυσεις οι εσωτερικες μοναδες ειναι "ολα σε ενα νοικοκυρεμενα", δλδ εχει και ενσωματωμενο δοχειο ΖΝΧ που ειναι ενα bonus.

 

Πρακτικα, η αποψη μου ειναι πως αν δεν εχεις απαιτησεις για πολλες ζωνες, η μονομπλοκ ειναι καλυτερη και συνηθως φθηνοτερη λυση.

 

Οσον αφορα την τοποθετηση αντλιας ΜΕΣΑ σε υπογειο που λεει ο φιλος sdim, αυτο δε γινεται διοτι σε καποιο σημειο η αντλια θα καταφερει να παγωσει το υπογειο και ως εκ τουτου θα σταματησει να δουλευει! Η εξωτερικη μοναδα, ειτε ειναι split ή ειναι μονομπλοκ, μπαινει εξω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 6 years later...

Σαν επιπλέον διαφορά των Monoblock με τις διαιρούμενου τύπου είναι ότι οι δεύτερες μπορούν να συνδεθούν με εφεδρική πηγή θερμότητας (π.χ. λέβητας) ή να φέρουν υποδοχή για ηλεκτρικές αντιστάσεις.

Ισχύει κάτι τέτοιο για τις Monoblock?

Link to comment
Share on other sites

Όλα γίνονται!

Στο σπίτι μου έχω Α.Θ. monoblock, που συνδυάζεται με :

  • τζάκι - καλοριφέρ (που ζεσταίνει νερό),
  • ηλιακούς συλλέκτες και
  • ηλ. αντιστάσεις για εφεδρία
  • αναμονή για πιθανή άλλη πηγή θερμότητας (π.χ. λέβητας)!
Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.