Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιτοίχιση οικοπέδου και παρόδια στοά


Recommended Posts

Σε αδόμητο οικόπεδο στο Δήμο Πειραιώς, προβλέπεται από το ρυμοτομικό 4 μέτρα παρόδια στοά. Το οικόπεδο δεν πρόκειται να δομηθεί αλλά ο ιδιοκτήτης θέλει να το περιφράξει με μανδρότοιχο. Όταν πήγα στην πολεοδομία για να πάρω όρους δόμησης, ρώτησα σχετικά και η απάντηση που πήρα είναι ότι ο μανδρότοιχος πρέπει να τοποθετηθεί 4 μέτρα παράλληλα της οικοδομικής, να αφεθεί δηλαδή από τώρα ο χώρος της παρόδιας στοάς. Έψαξα να βρω κάτι σχετικό στο ΝΟΚ και το άρθρο 22 δεν αναφέρει κάτι για την περίπτωση αυτή.

Έχει συναντήσει κανείς παρόμοια περίπτωση; Είναι βάσιμη η απάντηση που πήρα από την πολεοδομία; Και δεδομένου ότι δεν κατασκευάζεται κτίριο, έχει εφαρμογή η έννοια της πάροδιας στοάς;

Ευχαριστώ πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, με βάση την λογική εκτιμώ πως από την στιγμή που η παρόδια στοά είναι ο προσπελάσιμος από το κοινό στεγασμένος ελεύθερος χώρας του οικοπέδου, για την διευκόλυνση της προσπέλασης στην περίπτωση που ας πούμε, μπορεί ο ιδιοκτήτης της εν λόγω ιδιοκτησίας να μην οικοδομήσει, αλλά μπορεί τα 2 προηγούμενα και τα 2 επόμενα οικόπεδα να οικοδμήσουν αφήνοντας την στοά, καλό θα ήταν να ακολουθήσει την υποχώρηση και η περιτοίχηση της ιδιοκτησίας ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των πεζών. Απλά μια γνώμη λέω, καθώς το αρ. 22 όπως είπες μιλάει για την περίπτωση που τα οικόπεδα οικοδομούνται. (δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος.)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έψαξα το θέμα της παρόδιας στοάς από την μεριά των αυθαιρέτων, και πάλι βρήκα μεικτές απαντήσεις: η ΥΔΟΜ "δεν γίνεται", το ΥΠΕΚΑ "δεν είναι στις εξαιρέσεις".

 

Σε έντυπο έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας είδα το εξής:

"Με βάση τα ..., όπως προβλέπονται από την 5219/3-2-2004 απόφαση υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την εγκύκλιο /04 (έτσι ακριβώς, οπότε...), και ότι το ως άνω ακίνητο είναι: ΕΝΤΟΣ σχεδίου και δεν βρίσκεται σε ... και το κτίριο δεν έχει μη διανοιγμένη παρόδια στοά και ...".

 

Οπότε, αν δεν βγαίνει μικρής κλίμακας, φαντάζομαι ο μαντρότοιχος που θέλει και κανονική άδεια...

 

Μήπως απλά συρματόπλεγμα;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σας ευχαρίστω για την ταχύτατη ανταπόκριση. Απαντώντας στις παρατηρήσεις σας, παραθέτω επιπλέον στοιχεία.

Η συνολική πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου, στην οποία απαιτείται η παρόδια στοά, καταλαμβάνεται από τρία οικόπεδα. Στο 1ο υπάρχει τριώροφη οικοδομή με άδεια πρίν από την τροποποίηση του ρυμοτομικού που επέβαλε την παρόδια στοά. Το 2ο είναι το "δικό μας" αδόμητο οικόπεδο. Το 3ο έχει ένα παλαιό ερειπομένο ισόγειο κτίσμα το οποίο δεν εφάπτεται στην οικοδομική, και είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα στο πρόσωπο και παλαιό πέτρινο μανδρότοιχο στο μεταξύ μας όριο. Είναι κατανοητό λοιπόν, ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας προβλήματος στην κυκλοφορία των πεζών, ενώ το υφιστάμενο πεζοδρόμιο έχει πλάτος 4 μέτρα.

Για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας δεν τέθηκε καν θέμα απ' όσο γνωρίζω, μια και την άδεια τη διαχειρίζεται άλλος συνάδελφος, ενώ έγω έχω αναλάβει τις τοπογραφικές εργασίες. Παρατηρώ, όμως, στο κείμενο του εντύπου έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας που παρατίθεται, ότι και πάλι μιλάει για κτίριο που "...δεν έχει μη διανοιγμένη παρόδια στοά".

Αν βοηθάει, να θέσω το ερώτημα διαφορετικά. Μπόρει κάποιος να μου δώσει τον ορισμό της παρόδιας στοάς; Είδα και τους 96 ορισμούς που δίνονται στο άρθρο 2 του ΝΟΚ. Δεν αναφέρονται πουθενά οι λέξεις παρόδια και στοά. Που μπορώ να τον βρω τον ορισμό;

Link to comment
Share on other sites

dsworks

καλησπερα

παντως και απο την δικη μου ερευνα στο 15 του ΓΟΚ δεν βρηκα

ουτε εγκυκλιο ουτε καποια δικαστικη απόφαση...σχετικη με το θεμα

Επομενως, αν θελει "μανδρότοιχο" και απαιτειται άδεια...τοτε θα "αντιμετωπισθει" με τις διαταξεις περι κτισματος.

Αρα,

όπως ορθα ειπες...

"απλο συρματοπλεγμα ..."

καλη συνεχεια

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, την καλησπέρα μου!

 

Να διευκρινήσω, το έντυπο για τις εργασίες μικρής κλίμακας είναι κενό --> δεν γίνονται εργασίες μικρής κλίμακας σε κτίριο που έχει μη διανοιγμένη παρόδια στοά.

 

Ορισμός παρόδιας στοάς, στο ΓΟΚ 85, άρθρο 2, το νούμερο 42: Παρόδια στοά είναι ο προσπελάσιμος από το κοινό και στεγασμένος ελεύθερος χώρος που κατασκευάζεται στην κύρια όψη του κτιρίου στη στάθμη του πεζοδρομίου και επιβάλλεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής.

 

Τώρα, αν θα 'πρεπε να την αναφέρει και ο ΝΟΚ, είναι ένα θέμα. Στο δια ταύτα πάντως, δεν έχει αλλάξει ο ορισμός της παρόδιας στοάς από το 1985 μέχρι σήμερα.

 

Δεν έχω κάτι χειροπιαστό, αλλά υποθέτω, ο μαντρότοιχος είναι μόνιμη κατασκευή που δεν είναι συμβατή με το άρθρο 22 του ΝΟΚ.

 

Να σου πω και κάτι άλλο, από αρχιτεκτονικό απωθημένο (βίδα, κλπ): η πλευρά ενός δρόμου με παρόδια στοά είναι «φτιαγμένη» για κτίρια που θα εφάπτονται στην πρόσοψη. Εσείς γιατί θέλετε να βάλετε ένα μαντρότοιχο;

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ και πάλι για τη συμβολή σας στην επίλυση του προβλήματός μου.

Κατ' αρχάς πρέπει να αναγνωρίσω το λάθος μου που δεν κατέφυγα στον ΓΟΚ του 85. Απ' ότι φαίνεται ξέχασα την προχειρότητα που διακρίνει τους νόμους που ψηφίζονται το τελευταίο διάστημα και θεώρησα ότι ο ΝΟΚ πρέπει να περιέχει αυτό που ψάχνω. Θα συμφωνήσω ότι ο μανδρότοιχος είναι κατασκευή μη συμβατή με το άρθρο 22 του ΝΟΚ διότι αυτό αναφέρεται σε κανονισμούς και προϋποθέσεις για την κατασκευή παρόδιας στοάς. Πως μπορώ να εξασφαλίσω "...προσπελάσιμο από το κοινό και στεγασμένο ελεύθερο χώρο που κατασκευάζεται στην κύρια όψη του κτιρίου..." όταν κατασκευάζω έναν μανδρότοιχο. Θα συμφωνήσω ότι "...η πλευρά ενός δρόμου με παρόδια στοά είναι «φτιαγμένη» για κτίρια που θα εφάπτονται στην πρόσοψη" (οι υπογραμμίσεις από εμένα). Δεν καταλαβαίνω πως (στην προκειμένη περίπτωση) μπορεί μια άδεια περιτοίχισης να αντιμετωπισθεί με τις διατάξεις περί κτίσματος. Προσμετράται ο μανδρότοιχος στην κάλυψη ή τη δόμηση του οικοπέδου; Η παρόδια στοά προσμετράται στην κάλυψη ακρίβως επειδή είναι μέρος ενός κτίσματος. Όσο το γιατί θέλει ο ιδιοκτήτης μανδρότοιχο, δεν υπάρχει κάποια "ειδική" απάντηση. Θέλει να κλείσει την ιδιοκτησία του με μόνιμη κατασκευή (όχι με συρματοπερίφραξη), μέσα στα πλαίσια που του επιτρέπουν οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, διότι το οικόπεδο έχει γίνει χώρος απόθεσης μπάζων. Και ο λόγος που διερευνώ την ορθότητα ή όχι της απάντησης της πολεοδομίας είναι γιατί σήμερα, το τεσσάρων μέτρων πεζοδρόμιο που ανέφερα είναι parking καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φαντάζεσαι τι θα γίνεται αν εξασφαλιστούν άλλα 4 μέτρα πλάτους "κοινόχρηστου" μεν, ιδιωτικού αλλά αφύλακτου χώρου δε;

 

Και μία τελευταία ερώτηση. Το άρθρο 17, παρ. 9 α) και β) του ΝΟΚ με καλύπτει κατά τη γνώμη σας;

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν υπάρχει στοα στα δύο εκατέρωθεν κτίρια, το λογικό είναι να σου είχαν επιτρέψει την περίφραξη.

Αλλά όπως φαίνεται έπεσες στην περίπτωση ..

Δοκίμασε λαμαρίνες και άσε τις διατάξεις, ο ΝΟΚ έχει ξεχάσει τις στοές, η πολεοδομία θα ρωτήσει το Υπουργείο και θα μπεις στις καλένδες ..

Edited by stapa
Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ, 4030, μικρής κλίμακας και... συρματόπλεγμα, αυτό είναι όλο το πλαίσιο σήμερα. Ο μαντρότοιχος είναι μόνιμη κατασκευή, άρα δεν βλέπω καμία ΥΔΟΜ να δώσει ποτέ άδεια για κάτι τέτοιο. Για όλα τα άλλα, μόνο δικαιολογίες θα ακούσεις:

μπάζα -> αστυνομία, παράνομο παρκάρισμα -> αστυνομία, το ότι έχει 4μ πεζοδρόμιο -> μόλις ανοίξουν όλες οι στοές θα κάνουμε διαπλάτυνση του δρόμου.

 

Φαντάσου ότι βρήκα κανονισμό που για υπαίθριο parking (κανένα κτίριο δηλαδή), απαγορεύεται να παρκάρουν αυτοκίνητα στο χώρο της παρόδιας στοάς.

 

Πρόταση, δύσκολο και με πολύ μικρή πιθανότητα υλοποίησης: τροποποίηση ρυμοτομικού και κατάργηση της παρόδιας στοάς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.