Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δάπεδο σκυροδέματος... ζαχαρούχο!


AlexisPap

Recommended Posts

Ωραιος!!!!

 

Μια "αστοχια" που γνωριζω και εχει σχεση με την ζαχαρη.

Σε γνωστο εργαστηριο του ΕΜΠ κατα την κατασκευη δαπεδου (και οχι οποιουδηποτε δαπεδου) πριν αρκετα χρονια και επειδη το νερο του ΕΜΠ απο γεωτρηση ειναι γεματο αλατα (το νεκροταφειο ειναι ακριβως απο πανω :smile: ) χρησιμοποιηθηκε νερο σε βαρελια που ηρθε στο εργο.

Το σκυροδεματα εγινε επι τοπου.

 

Το προβλημα ηταν οτι το σκυροδεμα μετα απο 1 βδομαδα ηταν ακομα νωπο.

 

Αιτια? Τα βαρελια που ηρθα με το νερο τα ειχε παρει ο εργολαβος απο την ΙΟΝ και ειχαν σιροπι καραμελας πριν αδειασουν.

 

 

 

ΥΓ. Αν θελετε να καταστρεψετε μια σκυροδετηση, ανεβειτε στη βαρελα την ωρα που γυριζει σε υψηλες στροφες και πεταξτε 2-3 χουφτες κύβους ζαχαρης. :smile:

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες:

 

Το αρχικό σκυρόδεμα ήταν C16/20 εργοστασιακό.

Το σκυρόδεμα της επισκευής φτιάχτηκε στην μπετονιέρα με αναλογία αδρανών 30-20-20-30, 350kg κοινό τσιμέντο, ρευστοποιητή, ν/τ=0,59.

 

Ο ψεκασμός του ζαχαρόνερου έγινε μισή ώρα μετά την διάστρωση.

Έναρξη πήξης περίπου 1:30΄ μετά την διάστρωση.

 

Το πλύσιμο έγινε 14h μετά την διάστρωση (λόγω βροχής, κανονικά θα γινόταν στις 24h).

Το βάθος αδρανοποίησης ήταν 3~4mm.

 

 

 

Υ.Γ: Πράγματι, υπάρχουν πολλά περιστατικά επιβράδυνσης ή μειωμένης αντοχής σκυροδέματος λόγω αθέλητων προσμείξεων στο νερό. Ειδικά παλαιότερα που το σκυρόδεμα φτιαχνόταν στην μπετονιέρα, και τα συνήθη δοχεία ήταν τενεκέδες (από τυρί, ντομάτα, παστό κλπ)...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό post!

 

Η συγκέντρωση της ζάχαρης ήταν 2,5gr ζάχαρης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δηλαδή η ποσότητα ζάχαρης στην εφαρμογή σου ήταν μια μύτη από το κουταλάκι του καφέ?

 

Ότι θα έγραφα τέτοια ερώτηση στο michanikos.gr, ούτε στα όνειρά μου..

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Ναι ακριβως συναδελφε.

 

Τοση μικρη ποσοτητα (μισο κουταλακι του γλυκου) κανει πραγματικη "ζημια"

 

Μπραβο Αλεξ.

Δεν ηξερα την τεχνοτροπια αυτη, ουτε το ειχα φανταστει.

Αν παιξεις και με τα αδρανη μπορεις να κανεις παπαδες.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Ναι, κανονικά αυτό γίνεται με έγχρωμα αδρανή και χρωματιστή πάστα.

Ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος και την υφή (θραυστό ή βότσαλο) του αδρανούς παίρνει κανείς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιήθηκε κοινό μπετόν, διότι το μόνο που ενδιέφερε ήταν η πρόσφυση των ελαστικών.

 

Υπάρχουν εταιρίες που κάνουν αυτή την δουλειά και έχουν εξειδικευμένα συνεργεία, καθώς και εταιρίες σκυροδέματος που έχουν έτοιμες συνταγές...

 

Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται σε κάποιες πλάκες πεζοδρομίου και άλλα έτοιμα προϊόντα σκυροδέματος.

 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αδρανοποιητές διαφόρων εταιριών (η ράμπα αυτή είχε φτιαχτεί με το Rugasol της Sika), με πρόσθετα που βελτιώνουν την σταθερότητα στο βάθος διείσδυσης, που προσδίδουν ανεκτικότητα στην βροχή, που αυξάνουν την αναισθησία στον ανισομερή ψεκασμό... Η τουλάχιστον, έτσι υποτίθεται.

 

Ωστόσο, σε αυτή την μικρή εφαρμογή, η ζάχαρη δεν φάνηκε να υστερεί σε σχέση με τα έτοιμα προϊόντα...

Link to comment
Share on other sites

Έκανα ανάλογο δάπεδο σε ένα έργο που είχα επβλέψει, τότε ρίχναμε έγχρωμα αδρανή μετά την σκυροδέτηση και ψεκάζαμε με επιβραδυντικό. Που να 'ξερα, τζάμπα πληρώναμε. Πάντος απ' όσο έψαξα, εταιρίες που εξειδικεύονταν με το θέμα, χρησιμοποιούσαν πρόσμικτα που σου έδιναν συγκεκριμένο βάθος αφαίρεσης του σκυροδέματος. Ποτέ δεν έμαθα φυσικά ποια ήταν τα πρόσμικτα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Κοιταξτε τι γραφει ο Οικονομου (καθηγητης στο ΔΠΘ) στο βιβλιο του "Τεχνολογια Σκυροδεματος " 1993

"Η ελαχιστη ανεκτη ποσοτητα ζαχαρης μεσα στο σκυροδεμα ειναι εξαιρετικα χαμηλη.Αναφερεται οτι εχουν παρατηρηθει ατυχηματα και σε περιπτωσεις που για τη μεταφορα αμμου χρησιμοποιηθηκαν σακια,που ειχαν χρησιμοποιηθει προηγουμενως για μεταφορα ζαχαρης" κ.λ.π

"Σαν μια ωφελιμη εφαρμογη της δραστικοτητας αυτης της ζαχαρης ,προταθηκε η επαλειψη ξυλοτυπων με ζαχαρουχο διαλυμα για τη διευκολυνση της απομακρυνσης αυτων."

Τελος η ζαχαρη ενω αναστελει πληρως την πηξη εχει ελαφρα διαβρωτικη επιδραση στο σκληρυμενο σκυροδεμα.

Η δυνατοτητα λοιπον χρησης ζαχαρονερου για το ξεπλυμα νωπου σκυροδεματος ειναι κατι παραπανω απο προφανης.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.