Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενδοδαπέδια θέρμανση


domie

Recommended Posts

Καλημέρα,

Συγχαρητήρια κατ' αρχήν για το forum και για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες & απόψεις.

Εξετάζω τη εγώ τη λύση της ενδοδαπέδιας σε νεόδμητη κατοικία και θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος ή έχει εγκαταστήσει σύστημα ενδοδαπέδιας ξηράς δόμησης στο οποίο απ' ότι έχω διαβάσει δεν χρειάζεται το θερμομπετό και εξαλείφεται η μεγάλη αδράνεια του συστήματος. Επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας εάν, 

1) Ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί 24ωρη λειτουργία για να αποδώσει καλύτερα ; (όπως η κλασσική ενδοδαπέδια)

2)Είναι καλύτερο από άποψη απόδοσης η ενδοδαπέδια να συνδυαστεί με λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου ή με αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών;

Link to comment
Share on other sites

Στο 1ο ερώτημα δεν έχω εμπειρία.

Πάντως αν εξαλείφεται η θερμική αδράνεια είναι λογικό, το σύστημα να αποδίδει σύντομα μετά την έναρξη λειτουργίας, αλλά και να σταματάει να αποδίδει σύντομα, μετά το τέλος λειτουργίας. Εξαρτάται λοιπόν από τις ώρες που συνήθως απουσιάζετε από το σπίτι (πολλές ή λίγες), για να δείτε αν κάτι τέτοιο σας συμφέρει ή όχι.  

Στο 2ο ερώτημα, έχετε ακριβότερη εγκατάσταση με Α.Θ., αλλά κάνετε απόσβεση σε λίγα χρόνια, λόγω οικονομικότερης λειτουργίας.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, CostasM said:

Ι) ...αν γνωρίζει κάποιος ή έχει εγκαταστήσει σύστημα ενδοδαπέδιας ξηράς δόμησης στο οποίο απ' ότι έχω διαβάσει δεν χρειάζεται το θερμομπετό και εξαλείφεται η μεγάλη αδράνεια του συστήματος. 

ΙΙ)  Ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί 24ωρη λειτουργία για να αποδώσει καλύτερα ; (όπως η κλασσική ενδοδαπέδια)

ΙΙΙ) Είναι καλύτερο από άποψη απόδοσης η ενδοδαπέδια να συνδυαστεί με λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου ή με αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών;

Ι) Ναι. Αφού η μάζα του όλου συστήματος είναι μικρότερη άρα μικραίνει και η αδράνειά του. 

ΙΙ) Καμία ενδοδαπέδια δεν λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. ΚΑΜΙΑ. Εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο λειτουργούν μόνο τα συστήματα ελέγχου της. Αλίμονο αν δεν έκλεινε ο λέβητας, ή η αντλία θερμότητας όταν χρειαζόταν.

ΙΙΙ) Αν οι μονώσεις σου είναι καλές συμφέρει ακόμη η αντλία θερμότητας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 16/5/2018 at 8:51 ΜΜ, antloukidis said:

Θέλεις να συγκρίνεις ενδοδαπέδια θέρμανση με τι εναλλακτικά??

Πώς θα εγκαταστήσεις το ενδοδαπέδιο, ξηλώνοντας τα μάρμαρα?

Σόρρυ για την καθυστέρηση,

η ενδοδαπέδια υπάρχει ήδη.

Αλλά έχει εγκατεστημένο λέβητα πετρελαίου

Είναι οικονομικότερο το ΦΑ;

 

On 5/6/2018 at 11:22 ΠΜ, antloukidis said:

Να βάλουμε μια σειρά...

1. Ένα σύστημα θέρμανσης σπιτιού, αποτελείται από κάποιο μέσο θέρμανσης του νερού (λέβητας πετρελαίου, λέβητας αερίου, Αντλία θερμότητας κλπ)

2. Επίσης αποτελείται από το μέσο που μεταδίδει την θερμότητα του νερού στο σπίτι, που μπορεί να είναι ενδοδαπέδιο, θερμαντικά σώματα, FCU, ΚΚΜ

Επομένως πρέπει να διαλέξεις ένα (τουλάχιστον) από την ομάδα 1. και ένα (τουλάχιστον) από την ομάδα 2.

Όλα της 1ης ομάδας μπορούν να συνεργαστούν με όλα της 2ης ομάδας.

Καθε ένα από τα ανωτέρω έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά.

Για να μη λέμε πολλά, γράψε ποιά από τα ανωτέρω αποκλείεις, για να βοηθήσουμε στην επιλογή των υπολοίπων.

Κανένα από τα ανωτέρω δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "καλύτερο σε κάθε περίπτωση", γιατί τότε δεν θα υπήρχαν τα υπόλοιπα.

Επειδή όμως σε ένα forum, δεν μπορούν να γραφτούν όλες οι λεπτομέρειες, αλλά κυρίως δεν θα έχεις κάποια γνώμη υπεύθυνη, καλό είναι να συνεργαστείς με κάποιο μηχανολόγο που ασχολείται με αυτές τις εγκαταστάσεις.

thanks!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα, 

σκέφτομαι να εγκαταστήσω σύστημα ενδοδαπέδιας με ξηρά δόμηση. Η εταιρία που θα την εγκαταστήσει προτείνει την Interplast (σύστημα eco Floor αναφέρει). 

Δεδομένου πως θα ακολουθήσουμε τις τεχνικές οδηγίες κατά γράμμα (αρμοί διαστολής, εξομάλυνση δαπέδου κ.τ.λ., πάλι φοβάμαι σχετικά με την συμπεριφορά που θα έχει το δάπεδο (πλακάκι) πάνω στην ξηρά δόμηση. 

Έχεις κανείς εμπειρία;  

ευχαριστώ./ 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σκεφτομουν να βαλω και εγω το συγκεκριμενο συστημα της ιντερπλαστ στο σπιτι μου. Αλλα το μετανιωσα και δεν προχωρησα, παρολο που μου δωθηκε η ευκαιρια να δω απο κοντα συνεργειο να το τοποθετει σε γνωστο μου, και το μετανιωσα για τους παρακατω λογους

1. Μηχανικη αντοχη του τελικου δαπεδου. Οπως και να το κανουμε, ειναι μεωμενη σε σχεση με την κλασσικη λυση. τι θα γινει με τα πλακακια σε βαθος χρονου?

2. Περιορισμοι στο πλεξιμο... οι πλακες εχουν συγκεκριμενη αραιη αποσταση μεταξυ των σωληνων. Εγω θελω πολλη σωληνα στο δαπεδο, για να δουλευει η αντλια μου θερμοκρασιακα χαμηλα και αποδοτικα. Δεν γινεται

3 Σωληνας 10*1,1... ποσο ευκολα μπορει να φραξει? Και βασικα τι ποσα θερμοτητας μπορει να μεταφερει στον χωρο? Αστεια η συγκριση με εναν τυπικο 17*2

4. το επιχειρημα της μειωμενης αδρανειας δεν μου λεει κατι... γιατι η μειωμενη αδρανεια ειναι καλη?

 

 

Edited by ckiriako
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το φοβάμαι κι εγώ συνάδελφοι το σύστημα ξηράς δόμησης. Με απασχολεί τεχνικά σε μια κατοικία που έχει χαμηλό ύψος ταβανιού, και δεν θέλουμε να σηκωθεί πολύ το πάτωμα.

Το θέμα είναι ότι αφενός βάζεις μόνο 2εκ μόνωση από κάτω, και το κατά πόσο αντέχει σε βάθος χρόνου η χαμηλού πάχους σωλήνωση, και η τοποθέτηση των πλακιδίων.

Οπότε τείνω να καταλήξω σε fan coils

Link to comment
Share on other sites

Υπόψιν πως για να αποφύγεις πολλά από τα παραπάνω, πρέπει να το παραδώσεις το δάπεδο απολύτως αλφαδιασμένο. Αυτό μόνο με αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο μπορεί να γίνει (αν το επιτρέπουν οι συνθήκες). 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το 16Χ2 είναι μια παραπάνω λύση σαν αξιοπιστία (και δεν θα ζορίζει και το σύστημα με μεγάλες ταχύτητες κυκλοφορίας, για να πάρουμε την θερμότητα που θέλουμε). Ωστόσο με προβληματίζει ακόμα το υπόστρωμα, γιατί είναι σε υπάρχον ισόγειο με δάπεδο μπετόν αγνώστου μονώσεως, όπου με 2 εκ. μόνωση μόνο, σημαίνει ότι σημαντικό μέρος της θερμότητας θα πηγαίνει προς την γη. Το ένα είναι αυτό.

Το άλλο έχει να κάνει με την συμπεριφορά των πλακιδίων επικολλημένων απευθείας πάνω από τις σωληνώσεις, στις συστολές - διαστολές. ΟΚ, προφανώς θα χρησιμοποιείται ειδική κόλλα πλακιδίων γι' αυτή την δουλειά, αλλά μην ξηλώνουμε και πατώματα από τις ρηγματώσεις, σε μια δεκαετία!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.