Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

τοίχοι θερμικής αποθήκευσης/ Τοίχος νερού


Recommended Posts

Καλησπέρα,

είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Σερρών. Έχω ξεκινήσει την εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας , με θέμα "βιοκλιματική κατοικία" .

Διάβασα πως στα συστήματα ηλιακού κέρδους και συγκεκριμένα στην κατηγορία των τοίχων θερμικής αποθήκευσης , εντάσσεται και ο Τοίχος νερού (μια µορφή τοίχου θερµικής αποθήκευσης , που είναι κατασκευασµένοι από πλαστικά ή μεταλλικά στεγανά δοχεία, σκούρου χρώµατος που περιέχουν νερό, πίσω από µια γυάλινη επιφάνεια νοτίου προσανατολισµού.) Επίσης διάβασα και για την Οροφή νερού , που αποτελεί µια παραλλαγή του προηγούµενου συστήµατος. Πρόκειται για πλαστικούς σκουρόχρωµους σάκους, που δεν διαπερνούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, οι οποίοι περιέχουν νερό και τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου.

Δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το σχεδιασμό ή για τον υπολογισμό τους.

Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει κάτι παραπάνω και μπορεί να με βοηθήσει?

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας εκ των προτέρων.

:smile:

Link to comment
Share on other sites

Τοίχος νερού, τοίχος TROMBE

 

http://en.wikipedia....iki/Trombe_wall

 

https://www.google.g...iw=1280&bih=899

 

http://www.ecowho.co...u_use_one?.html

 

... έχει πρόβλημα η σελίδα, κατέβασέ το στον δίσκο)

 

 

http://www.scribd.com/doc/49713800/39/%CE%A4%CE%BF%CE%AF%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CE%AF%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CE%AE-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%AF%CF%87%CE%BF%CF%82

 

 

 

 

 

Επίσης, σε παρακαλώ άλλαξε την ειδικότητά σου...Τεχνολόγος και όχι Τεχνικός ΠΜ είσαι...

Edited by JTB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε για να μου απαντήσετε.

Δυστυχώς , οι σελίδες που μου προτείνεται αναφέρονται κυρίως σε τοίχο trombe και όχι σε " τοίχο νερού " .

Τα βασικά χαρακτηριστικά του " τοίχου νερού " (για την ακρίβεια τοίχος θερµικής αποθήκευσης , που είναι κατασκευασµένος από πλαστικά ή μεταλλικά στεγανά δοχεία, που περιέχουν νερό, πίσω από µια γυάλινη επιφάνεια νοτίου προσανατολισµού.) τα έχω βρει. Δεν έχω βρει περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή και τον υπολογισμό του.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ο τοίχος νερού είναι μια υποπερίπτωση του τοίχου tromple όταν πρόκειται για εξωτερικό τοίχο. Δουλεύει πρακτικά με τον ίδιο τρόπο. Όταν αναφέρεσαι στην περίπτωση της οροφής νερού ή άλλου τοίχου σε εσωτερική θέση τότε αυτά τα στοιχεία δουλεύουν λίγο διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Πρακτικά δέχονται ακτινοβολία είτε άμεση ηλιακή είτε έμεση από τις υπόλοιπες επιφάνειες του χώρου και την συσσωρεύουν για να την αποδόσουν σε άλλη στιγμή (για το χειμώνα). Για το καλοκαίρι αποροφούν την θερμότητα την μέρα για να μην ζεσταθεί πολύ ο χώρος και την αποδίδουν την νύχτα που χρησιμοποιείς νυκτερινό αερισμό για να την διώξεις.

Για να υπολογίσεις τα οφέλη του πρέπει να κοιτάξεις πώς δουλεύει η θερμική μάζα του κτιρίου. Στη θεωρία σε σχέση με την διακύμανση της θερμοκρασίας στο εξωτερικό περιβάλλον έχεις καθυστέρηση μερικών ωρών και μικρότερη ένταση.

Όταν έχεις τοίχο σε εξωτερική θέση μπορείς να χρησιμοποιήσεις βοηθητικό αερισμό με οπές επί του τοίχου για να έχεις πιο έντονα αποτελέσματα.

Εσωτερικά μπορείς να επιτύχεις και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ δεν είναι πάντα απαραίτητο το σκούρο χρώμα των επιφανειών γιατί δουλεύεις με τον ίδιο τον όγκο του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.