Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενίσχυση υφιστάμενης θεμελίωσης


 
argarab

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Αντιμετωπίζω προσθήκη ενός ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο Ο/Σ το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Προκύπτουν διάφορα θέματα επεμβάσεων. Αυτά που με προβληματίζουν περισσότερο αφορούν τη θεμελίωση του κτηρίου (μεμονωμένα πέδιλα).

 

Γνωρίζει κανείς βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο θέμα; Τα δύο βιβλία που έχω υπόψη μου (του Δρίτσου και των Πενέλη-Κάππου) δεν αντιμετωπίζουν εκτενώς το πρόβλημα και θα ήθελα να μάθω κι άλλα. Φυσικά αν υπάρχει κάποιο παράδειγμα εφαρμογής ακόμη καλύτερα.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να πραγματοποιήσεις κατασκευή από συνδετήρια μέχρι και υποεκσκαφή των υφιστάμενων και ενίσχυση ανάλογα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και την ανάλυση που θα κάνεις.

Μήπως χρειαστεί και εδαφοτεχνική μελέτη εφόσον θα πραγματοποιησεις ενίσχυση θεμελίων; Σύμφωνα με ΚΑΝΕΠΕ πάντως πρέπει.

Link to comment
Share on other sites

Εαν πας με συνήθη κατασκευή, τα συνδετήρια δοκάρια αποδεικνύονται ΣΩΤΗΡΙΑ!... Ενδεχομένως να χρειαστεί διαπλάτυνση πελμάτων (εξαρτάται και από το πλήθος των μεμονωμένων θεμελίων).

 

Καλό είναι να εξετάσεις παραμέτρους όπως:

 

- μπορώ να κάνω την προσθήκη μου με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει την λιγότερη επιβάρυνση στα πέδιλα?

 

- μπορώ να κάνω την προσθήκη μου με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχει επιβάρυνση καθόλου στα πέδιλα, όπως ανεξάρτητος Φ.Ο. με τη δική του θεμελίωση?

 

- χρειάζεται όντως επέμβαση η θεμελίωση?

Edited by nikoscivil
Link to comment
Share on other sites

Το υφιστάμενο κτίριο (μονώροφο) αποτελείται από ένα τοιχίο αντιστήριξης με μεγάλο μήκος (~ 20 m) και στύλους που θεμελιώνονται με μεμονωμένα πέδιλα.

 

Βρίσκεται σε πλαγιά (κάτι που δικαιολογεί και την ύπαρξη του τοιχίου) και γι' αυτό πιστεύω ότι η θεμελίωση είναι ακόμη πιο σημαντική.

 

kostassid ακόμη δεν έχει γίνει εδαφοτεχνική μελέτη στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Γενικότερα όμως η περιοχή έχει "καλό" έδαφος (από αντίστοιχες μελέτες στις γύρω περιοχές έδαφος Α ή Β σύμφωνα με ΕΚ). Το σπίτι βρίσκεται πάντως σε ζώνη ΙΙ (0.24g)

 

nikoscivil ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα εφαρμοστεί τελικά αναφορικά με την προσθήκη. Πάντως αν τελικά επιλεγεί η λύση της προσθήκης στο υφιστάμενο με τρόπο τέτοιο ώστε να μην εδράζεται ανεξάρτητα στο έδαφος, από την εμπειρία που έχω θεωρώ ότι πιθανότατα η υπάρχουσα θεμελίωση θα προκύψει ανεπαρκής.

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Βιβλιογραφία κανείς; Υλικό από πραγματική εφαρμογή;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.