Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΚΟΛΕΓΙΑ (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακά και τρόπος λειτουργίας)


Recommended Posts

Νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την Τρόικα, ρυθμίζουν σημαντικά θέματα για τη λειτουργία ξένων κολεγίων στην Ελλάδα.

 

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι ότι αναγνωρίζονται επίσημα οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που εκδίδουν κολέγια στην Ελλάδα.

 

Επίσης, αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνεργασίας με πανεπιστήμια και άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, με την προϋπόθεση ότι τα ιδρύματα είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.

 

Με αυτό τον τρόπο, όπως ερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων, αίρεται η προϋπόθεση που υπήρχε έως σήμερα, με την οποία για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών θα πρέπει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο να είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

 

Είναι γνωστό εξάλλου ότι με το Μνημόνιο 3, με το οποίο συμπληρώθηκε ο νόμος περί κολεγίων, οι απόφοιτοι κολεγίων στην Ελλάδα θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ανώτατης σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θα μπορούν επίσης να διεκδικούν προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και να έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που ισχύουν για τους απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Στο άρθρο 7 τονίζεται ότι «τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

 

Ο νόμος, τέλος, προβλέπει ότι τα κολέγια και όλα τα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα πρέπει να λάβουν νέες άδειες λειτουργίας έως τις 31 Αυγούστου 2013.

 

πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231222730

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

η γνώμη μου είναι οτί θα δωθούν και επαγγελματικά δικαιώματα στα Τ.Ε.Ι. εντός ολίγου και μπορώ να εξηγήσω το λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς Ioannis? Θα μπορούσες να προσθέσεις κάτι.

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι (θεωρητικά) αλλά αυτοί βασίζονται στην λογική.

Οι αποφάσεις που παίρνονται όμως συνήθως έχουν ώς βάση το συμφέρον.

 

..και φυσικά υπάρχουν και οι παράμετροι, ποιοι θα πάρουν επαγγ. δικαιώματα, όλοι? παλιοί? καινούργιοι? πότε? και με ποια κριτήρια.

Δεν περιμένω απάντηση αντίστοιχα φυσικά, απλά ήθελα να διαβάσω το σκεπτικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Μην ελπίζετε σε ουτοπικά σενάρια και μετά απογοητευεστε. Δεν υπαρχει μέχρι στιγμής τέτοιο σενάριο. Εδω ρε παιδιά έχει γκρεμιστεί το σύμπαν τι να λέμε τώρα..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ποιός ο λόγος για το κράτος να συντηρεί ιδρύματα 4ετούς φοίτησης χωρίς Ε.Δ.? Τη στιγμή που θα υπάρχουν ιδιωτικά Πολυτεχνεία που στην 4ετία θα δίνουν Ε.Δ. Εφ'όσον αποφασίστηκε το να υπάρχουν ιδιωτικά Πολυτεχνεία, είναι θέμα χρόνου να δωθούν Ε.Δ. σε Τ.Ε.Ι. Είναι απαράδεκτο επαγγελματικοί σύλλογοι μηχανικών του εξωτερικού να αναγνωρίζουν Ε.Δ. στα Τ.Ε.Ι. και το Τ.Ε.Ε. να κάνει το κοροίδο.

 

Να ξεκαθαρίσω οτί δεν είμαι ούτε με τα Α.Ε.Ι. ούτε με τα Τ.Ε.Ι., θεωρώ οτί το θεσμικό πλαίσιο απονομής Ε.Δ. θέλει εκσυγχρονισμό και είναι υπόλογοι και οι δύο.

 

Πάντως είναι Π-Α-Ρ-Α-Λ-Ο-Γ-Ο να μην υπάρχει καμία συσχέτιση επαγγελματικής εμπειρίας και Ε.Δ.: ένας Τ.Ε.Ι.τζης που έχει κάνει 500 τοπογραφικά ξέρει τοπογραφία.

 

Για το δεδομένο θεσμικό πλαίσιο αρκεί να έδωσες σε κάποιο Πολυτεχνείο τα ένα ή δύο μαθήματα Τοπογραφίας για να υπογράφεις τεράστιες εκτάσεις αγροτεμαχίων ή οικοπέδων.

Αυτό είναι γελοιότητα.

Edited by Ioannis K. Geronikos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.