Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θερμομόνωσης Δαπάνες εντάσονται στα κοινόχρηστα ?


dimispap333

Recommended Posts

Το καταστατικό της πολυκατοικίας αναφέρει ότι οι δαπάνες για επισκευή τοίχων είναι κοινόχρηστες και επιμερίζονται ανάλογα με τα χιλιοστά.

Αν ένας ιδιοκτήτης κάποιου διαμερίσματος έχει υγρασία λόγω συμπύκνωσης υδρατμών πάνω στη ψυχρή επιφάνεια του τοίχου τον χειμώνα, μπορεί να απαιτήσει να γίνει θερμομόνωση του τοίχου και να ενταχθούν η δαπάνες στα κοινόχρηστα ?

 

Το ερώτημα τίθεται γιατί η αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος με θερμομόνωση, συνεπάγεται ταυτόχρονα και σημαντική αναβάθμιση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων της συγκεκριμένης τοιχοποιίας που δεν προϋπήρχαν εκ κατασκευής δηλ. μιας βασικής συνισταμένης της ποιότητας της τοιχοποιίας του συγκεκριμένου διαμερίσματος, που θα έχει στο εξής σοβαρό αντίκτυπο στην μόνιμη εξοικονόμηση των δαπανών θέρμανσης που θα απολαμβάνει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης και μόνον, πράγμα όμως που δεν θα απολαμβάνουν τα άλλα διαμερίσματα. Επομένως είναι δυνατόν να απαιτηθεί η συμμετοχή στις δαπάνες αυτές και των άλλων διαμερισμάτων ?

 

Υπάρχει κάποια διάταξη ή κανονισμός που να ορίζει τι ισχύει υποχρεωτικά?

Link to comment
Share on other sites

ναι, η θερμομόνωση-όπως και οι υπόλοιπες μονώσεις- εντάσσεται στα κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη της πολ/κίας. Οι χρεώσεις γίνονται σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής.

Το πρόβλημα σου δεν είναι εκεί, αλλά στο γεγονός οτι θα απαιτηθεί άδεια δόμησης και κατα συνέπεια συναίνεση συνιδιοκτητών.

Οπότε ....δεν απαιτείς.

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, το ίδιο μου είπε και δικηγόρος αλλά αυτός δικαιολογείται γιατί είναι κολλημένος στο γράμμα του νόμου. Δεν περίμενα την ίδια απάντηση από Μηχανικό που σκέπτεται πολυδιάστατα και σφαιρικά! Δεν πρόκειται για φθορά του σοβά, αλλά για αναβάθμιση! Μου είναι αδιανόητο να αναβαθμιστεί ένας ή 2 τοίχοι ενός διαμερίσματος και τη δαπάνη να την επιμεριστούν όλοι. Αν επρόκειτο για θερμομόνωση ολόκληρης της πολυκατοικίας το καταλαβαίνω, είναι σωστό να επιμεριστεί με τα χιλιοστά, αλλά εδώ πρόκειται να καρπωθεί μόνον ένας το όφελος.

Η Συνέλευση της πολυκατοικίας δεν μπορεί να πάρει απόφαση να επιβαρυνθεί μόνο ο εν λόγω ιδιοκτήτης με πλειοψηφία ? Χρειάζεται ομοφωνία για να παρθεί απόφαση αντίθετη με τον κανονισμό ?

 

Ευχαριστώ

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

αγαπητε κυριε.

 

κανατε μια ερωτηση...πηρατε απαντηση και απο τον δικηγορο σας

και απο το φόρουμ εδω, και οι δυο απαντησεις συμπιπτουν...

Καλως ή κακώς για σας..,......αυτες ειναι οι απαντησεις...

 

και ηθελα να σας πώ

αφενος οτι οτι

κανεις δεν ειναι "κολλημενος" οπως εκ σοβαρου λαθους αναφερατε..

 

και αφετερου, οτι, όταν κανετε μια ερωτηση...η απαντηση. δεν πρεπει παντα να σας ειναι αρεστή.....

καλο σας βραδυ

.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως και μεις ως μηχανικοί τηρούμε την νομοθεσία, και η περίπτωση σας, που δεν είναι πολυδιάστατη, ορίζεται σ' αυτήν.

Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως η αποφαση Γεν. Συνέλευσης είναι ανίσχυρη μπροστά στην νομοθεσία. Οτι και να αποφασίσετε αν δεν είναι σύνομο δεν ισχύει.

Παντως αφού ένα διαμέρισμα έχει το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα θα το αποκτήσουν και άλλα διαμερίσματα. Σας προτείνω να το κοιτάξει κάποιος εξειδικευμένος για να μην την κυνηγάτε από τοιχο σε τοίχο την υγρασία.

 

ΥΓ. Αν θέλετε μπορείτε να παρετε κ μία τρίτη γνώμη από έναν καλλιτέχνη, που έχουν πιο υπερβατική σκέψη.

Link to comment
Share on other sites

Προς Θεού δεν ήθελα να θίξω κανέναν, και είναι ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας κάθε διάστασης, περιλαμβανομένης και αυτής της ελαφρώς… ειρωνικής. Όσο για το «κολλημένος» με το οποίο ενοχλήθηκε ο φίλτατος Νομικός, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ανακαλέσω, αλλά ήθελα να αναδείξω το δημιουργούμενα προβλήματα από μια ανελαστική προσήλωση σε έναν νόμο που έχει ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων τουλάχιστον για το θέμα αυτό.

 

Όμως ας να επανέλθουμε στο θέμα που είναι σοβαρότατο, εκτός των άλλων και λόγω του υψηλού κόστους της θερμομόνωσης, αλλά και της εν δυνάμει ωρολογιακής βόμβας που ελλοχεύει σε κάθε πολυκατοικία.

 

Φανταστείτε το εξής σενάριο: Σε μία συνέλευση κάποιοι ιδιοκτήτες μεγάλων διαμ/των που είναι φυσικό να συγκεντρώσουν εύκολα την πλειοψηφία, αποφασίζουν να κάνουν θερμομόνωση στα διαμερίσματά τους και αφού το κάνουν στέλνουν σε αυτούς των μικρών διαμερισμάτων το λογαριασμό που τους αντιστοιχεί βάσει των χιλιοστών….δεν χρειάζεται να συνεχίσω τι θα συμβεί! Η νομοθεσία υπάρχει για να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί. Αν συμβαίνει το δεύτερο εσείς οι Μηχανικοί που έχετε ορθολογική σκέψη, είστε οι πλέον αρμόδιοι να τα προλάβετε εισηγούμενοι την αλλαγή της. Έχετε διανοηθεί πόσες δουλειές χάνετε, αφού κάποιοι αντιδρούν και άλλοι δεν τολμούν να προχωρήσουν αναλογιζόμενοι την εμπλοκή τους στα δικαστήρια?

 

Προσωπικά πιστεύω ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που έγινε πολύ πριν την εφαρμογή της θερμομόνωσης στις πολυκατοικίες, αφορά στις φθορές και βλάβες της τοιχοποιίας και επαναφορά τους στην προτέραν κατάσταση. Η εφαρμογή θερμομόνωσης όμως είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Αναβαθμίζει ! δεν επαναφέρει στην προτέραν κατάσταση τις θερμομονωτικές ιδιότητες του τοίχου και από την αναβάθμιση καρπώνεται δαπάνες θέρμανσης μόνο το διαμέρισμα στο οποίο αντιστοιχεί και άρα θα πρέπει να επιβαρυνθεί αυτό και μόνο. Το ίδιο θα συνέβαινε αν κάποιοι αποφάσιζαν να επενδύσουν τον τοίχο με φύλλο μολύβδου 5 cm για να προφυλαχθούν από τη … ραδιενέργεια πχ. (ακραίο παράδειγμα για να κατανοηθεί τα το πρόβλημα), και εδώ υπάρχει αναβάθμιση ιδιοτήτων του τοίχου. Τον λογαριασμό θα τον στείλουν στους γείτονες ? Αν κάνω λάθος διορθώστε με είναι ευπρόσδεκτο…..συζήτηση κάνουμε για να προβληματιστούμε…..

Link to comment
Share on other sites

Κάνε μια εσωτερική θερμομόνωση να ησυχάσεις!

Βέβαια, είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία και δεν έχεις τα οφέλη της εξωτερικής

αλλά από το τίποτα...

Link to comment
Share on other sites

αγαπητε κυριε.

κανατε μια ερωτηση...

καλο σας βραδυ

 

+1 dimitris gm

 

παντως η μονωση εστω και ενος βελτιωνεις εστω και στα δεκαδικα την ολη εικονα.

οσο για την νομικη επιστημη ειναι πλεονασμος να πω το αυτονοητο οτι

ειναι μια απο τις μεγαλυτερες κατακτησεις της ανθρωπινης νοησης

ασχετως αν καποιες φορες γινομαστε μαρτηρες του βιασμου της

η ελαστικοτητα που θελετε απο εμας τους μηχανικους ειναι εκεινη η ελαστικοτητα

που σημερα ειναι υπερ σας και αυριο κατα σας και τουμπαλιν

 

τωρα για τα διαμερισματα με τις πολλες ψηφους ... χωστε στο λογαριασμο και επισκευες που αφορουν

την δικη σας ιδιοκτησια να τους ανεβει ο λογαριασμος

Link to comment
Share on other sites

…..συζήτηση κάνουμε για να προβληματιστούμε…..

 

Η ενότητα αρχιτεκτονικά / οικοδομικά δεν είναι η κατάλληλη για γενική συζήτηση και προβληματισμό.

Έχουμε ειδικές ενότητες για αυτό που δεν έχουν πρόσβαση οι μη μηχανικοί.


  • Το θέμα μεταφέρεται στην ενότητα ιδιωτών και αν δεν υπάρξει αντικείμενο κάποια τεχνική συνδρομή ή τεχνικό ερώτημα σε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ιδιώτης, θα θεωρηθεί περατωμένο και θα κλειδώσει..

Τα θέματα αστικών δικαιωμάτων σας, για καταμερισμό δαπανών είναι αντικείμενο των νομικών. Όπως και οι προτάσεις για αλλαγές νόμων που άπτονται συνιδιοκτητών.

Οπότε μπορεί σε φόρουμ νομικών να έχετε πιο συγκεκριμένες λύσεις.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Προσωπική εμπειρία...

Στην πολυκατοικία μας, ο ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου, ζήτησε μόνωση ταράτσας λόγω υγρασίας....Οι εργασίες έγιναν και τα έξοδα μπήκαν στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας...Με λίγα λόγια πληρώσαμε όλοι για τα οφέλη του ενός...Ετσι είναι ομως. Αύριο-μεθαύριο το ίδιο θα γίνει πχ για δικό μου πρόβλημα....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.