Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΠΥ και επίδομα τοκετού


Polant

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

την προηγούμενη εβδομάδα έκανα μια αίτηση στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ στην Βέροια και μου δόθηκε αριθμός πρωτοκόλου κανονικά. Σας παραθέτω το κείμενο που έγραψα με τον σύζυγό μου και σας προτείνω να γράψετε κάτι ανάλογο με βάση την δική σας περίπτωση.

"

 

ΠΡΟΣ ΤΣΜΕΔΕ-ΚΥΤ

Παρακαλώ να μου εγκρίνεται και να καταβάλετε πλήρες επίδομα τοκετού ή μέρος αυτού κατ’ αναλογία των 25 εβδομάδων κύησης ή τουλάχιστον το ποσόν των 555€ που αντιστοιχεί στο σύνολο των εξόδων (επισκέψεις και εξέταση στο ιατρείο, μικροβιολογικές εξετάσεις και υπερηχογραφήματα) που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου μέχρι και την 25η εβδομάδα (12 Νοε 2012) που ήμουν ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ πριν αυτό ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Είναι έξοδα τα οποία δεν κάλυψε τότε το ταμείο με αιτιολογία την καταβολή του επιδόματος τοκετού μετά την ολοκλήρωση της κύησης και τη γέννα.

Τις 25 αυτές εβδομάδες προφανώς δεν ήμουν ανασφάλιστη και γνωρίζω πολύ καλά τις παροχές στον κλάδο υγείας του ασφαλιστικού μου ταμείου και το ότι αυτό έχει υποχρέωση να καλύψει τα έξοδα του ιατρού και των εξετάσεων. Το αν το άνω ποσόν θεωρηθεί μέρος του επιδόματος τοκετού ή απλώς κάλυψη των εν λόγω εξόδων, ας είναι κάτι που θα απασχολήσει το ταμείο.

Είναι γνωστό ότι αυτή η μετάβαση στον ενιαίο πάροχο υγείας δεν έγινε εν μία νυκτί. Ήταν φανερό και σχεδόν αναπόφευκτο πολλούς μήνες πριν το Νοέμβριο, χρονικό διάστημα στο οποίο το ταμείο όφειλε και να προετοιμαστεί αλλά και να ενημερώσει τους ασφαλισμένους του για μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση στο νέο καθεστώς παροχών υγείας.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ είναι από αυτούς που πλέον έχουν αδικηθεί από το νέο καθεστώς, καθώς έχουν το ίδιο επίπεδο παροχών υγείας με ασφαλισμένους άλλων ταμείων με πολύ χαμηλότερες εισφορές. Ταμεία που συνέχισαν να δίνουν και επιδόματα τοκετού και λοχείας, και που επίσης κάλυψαν κενά του ΕΟΠΥΥ για πολύ περισσότερο καιρό από μια εύλογη μεταβατική περίοδο.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι από τα ταμεία που οι ασφαλισμένοι του δεν διακόπτουν την καταβολή εισφορών, κι ας είναι άνεργοι, κι ας μην είναι καν ελεύθεροι επαγγελματίες (κλειστά βιβλία), κι ας είναι επίτοκες χωρίς δυνατότητα εργασίας, χάνοντας παράλληλα και τα όποια προνόμια ανέργων παρέχονται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Εν κατακλείδι, γνωρίζοντας όλοι τις επικείμενες αυξήσεις των εισφορών προς το ταμείο, σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθω οικονομικά ως οφείλω. Θέλω όμως να ξέρω ότι αυτό θα το κάνω, προς ένα ταμείο το οποίο τηρεί ανάλογη στάση απέναντι στις ανάγκες των ασφαλισμένων του και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σας παρακαλώ για κάθε ενέργεια, προβλεπόμενη ή μη, ώστε να εξεταστεί και να κριθεί το αίτημά μου, που αποτελεί δίκαιο αίτημα και πολλών άλλων γυναικών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ελπίζω σε μία άμεση και θετική απάντηση, προς αποφυγή προσφυγών και χρήσης άλλων ένδικων μέσων με διεκδίκηση μεγαλύτερων ποσών.

Για την πορεία και την όποια απόφαση υπέρ ή κατά του αιτήματός μου, θα ήθελα να με ενημερώνατε εγγράφως. Σας επισυνάπτω:

α) Φωτοτυπίες αποδείξεων εξόδων

β) Φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας
γ) Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως παιδιού

δ) Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86

 

Μαζί με την κλασσική αίτηση του ΤΣΜΕΔΕ που μας έδωσαν από το τοπικο κατάστημα βάλαμε την επισυναπτόμενη αίτηση και

 

α) Φωτοτυπίες αποδείξεων εξόδων

β) Φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείαςγ) Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως παιδιού

δ) Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 με το παρακάτω κείμενο :

"Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:

1. δεν δικαιούμαι επιδόματος τοκετού ή κάλυψη των εν λόγω δαπανών από άλλο Δημόσιο Ασφαλιστικό Οργανισμό,

2. δεν θα χρησιμοποιήσω τα δικαιολογητικά των εν λόγω δαπανών, για το μέχρι του από του Κλάδου καταβληθέντος ποσού, για έκπτωση φόρου εισοδήματος στην Οικονομική Εφορία,

3. όλα τα επισυναπτόμενα φωτοαντίγραφα είναι γνήσια αντίγραφα των πρωτοτύπων, τα οποία και θα προσκομίσω εφόσον μου ζητηθεί."

Ελπίζω σε δικαιωση....αν όχι, απλά θα επιβεβαιωθεί ότι πληρώνουμε εισφορές χωρίς αντίκρισμα.

 

Καλή σαρακοστή σε όλους,

Γεωργία

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 140
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημερα σε ολους,

Ευχομαι σε ολους τα καλυτερα και επανερχομαι στο θεμα με τα παρακατω links. Η ημερομηνια ειναι σημερινη.

Εχουμε καποια αλλαγη; να χαρουμε η οι τυποι τοσο καιρο δεν μπηκαν στο κοπο να αλλαξουν τα κειμενα ;

 

Παιδια, γραψτε λαθος , παρασυρθηκα απο αυτο που θα ηθελα σορυ :smile:

 

Ευχομαι να βγαλετε μια ακρη οσοι τρεχετε ακομη.

Καλημερα και παλι

Edited by tasosgt
Link to comment
Share on other sites

Προς ενημέρωση των μαμαδων :

 

Φεύγοντας απο το  μαιευτήριο ¨Μητέρα¨ μας δίδεται βεβαίωση οτι : το συνολικό κόστος νοσηλείας (φυσιολογικός τοκετός) είναι στα 1910,33 Ε, εκ των οποίων ο ασφαλιστικός φορέας ΕΟΠΥΥ κάλυψε το ποσό των 504,04 Ε και οτι εγώ επιβαρύνθηκα με το ποσό των 1406,13 Ε.

 

Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει  μόνο το 500αρικο. Τα 900 Ευρω που κάποια στιγμή ακούγαμε τα παίρνει όποια ρισκάρει τη ζωή της και τη ζωή του παιδιού της για να γεννήσει στο σπίτι της.

 

Είναι απαράδεκτοι και αχαρακτηριστοι...

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει  μόνο το 500αρικο. Τα 900 Ευρω που κάποια στιγμή ακούγαμε τα παίρνει όποια ρισκάρει τη ζωή της και τη ζωή του παιδιού της για να γεννήσει στο σπίτι της.ίναι απαράδεκτοι και αχαρακτηριστοι...

Χρονια σου πολλα σημερα,

πραγματι τοσα περιπου ειναι..για να μην πω και λιγοτερα.

Εχουμε παει 100 χρονια πισω και θα γενναμε σπιτι με την μαμη της γειτονιας...!!!

Link to comment
Share on other sites

Επίδομα δεν πρόκειται να δει κανείς οπότε να σας πω κάτι χρήσιμο που μου είπαν. Αν η γυναίκα που γεννά είναι μηχανικός δικαιούται για ένα χρόνο να πληρώνει μισές εισφορές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επίδομα δεν πρόκειται να δει κανείς οπότε να σας πω κάτι χρήσιμο που μου είπαν. Αν η γυναίκα που γεννά είναι μηχανικός δικαιούται για ένα χρόνο να πληρώνει μισές εισφορές.

Ισχύει αυτό που λες,  όχι όμως για τις ασφαλισμένες που είναι κάτω πενταετίας!! Τουλάχιστον αυτό απάντησαν σε εμένα στο ΤΣΜΕΔΕ Θεσ/νίκης.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα όσοι είναι στο τσμεδε αλλά εργάζονται ως μισθωτοί τότε να βγάλουν βιβλιάριο ΙΚΑ γιατί θα πάρουν από εκεί επίδομα (αν το ζητήσουν αν δεν το ζητήσουν δεν θα έρθει κανείς να σας το δώσει)

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα σαε όλους! Σας παραθέτω απάντηση του ΕΤΑΑ στο ΤΕΕ που μου κοινοποιήθηκε από το τελευταίο.

 

ΕΤΑΑ ΤΟΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕ

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 4, 10561 ΑΘΗΝΑ

 

Δ/ΝΣΗ    : ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ

 

Σε απάντηση του αρ. Πρωτ. 42228/17-12-12 έγγραφο σας, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:

α) Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. Φ10060/ΟΙΚ./28105/5696/5-12-12 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας σε είδος των τομέων του Κλάδου Υγείας του ΕΤΑΑ εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ από 12/11/12.

β) Σύμφωνα με το αρ. 8291/26-2-13 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ παρέχεται στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες του, μαιευτική περίθαλψη μέσω των συμβεβλημένων παρόχων υγείας. Καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 €, 1200 € για δίδυμη κύηση και 1600 € για τρίδυμη κύηση.

γ) Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΚΥΤ  ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ στο άρθρο 17 παρ.4 αναφέρεται ότι: «Αι δαπάναι δια την συνήθη ιατρική παρακολούθηση φυσιολογικής εξελισσόμενης κυήσεως, συνυπολογίζονται εις το χορηγούμενο επίδομα  τοκετού».

Δεν υπάρχει διάταξη για την χορήγηση τέτοιων δαπανών στον Κανονισμό Υγείας του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

δ)Στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ στο αρθρ. 6 παρ. β) αναφέρεται η περίπτωση εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου.

 

 

Ειδικά δε για την δική μου περίπτωση πο γέννησα 13/11/12 τα παραπάνω α) και β) είναι αποφάσεις που λήφθηκαν  εκ των υστέρων.

Το γ) θεωρώ ότι ενισχύει την άποψη ότι δικαιούμαστε χρήματα παρά την καταρίπτει. Είναι αυτό που φωνάζουμε τόσο καιρό. Έχουμε κάνει δαπάνες και γι'αυτό δικαιούμαστε χρήματικό βοήθημα.

Για το δ) τι να πώ.... είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ προσφέρει εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αλλά τώρα, όχι όταν τις είχαμε ανάγκη γιατι δεν είμασταν στον ΕΟΠΥΥ.

 

Μετά από την παραπάνω απάντηση είμαι πλέον αποφάσισμένη να το κυνηγήσω διακαστικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

πριν μια εβδομάδα πήρα και εγώ ακριβώς την ίδια απάντηση από το ΤΣΜΕΔΕ. Ακριβώς το ίδιο κείμενο.

Σκεφτήκαμε με τον σύζυγο να κινηθούμε επίσης δικαστικά. Θα μιλήσω με ένα φίλο δικηγόρο για να δω αν αξίζει τον κόπο και θα ενημέρωσω σχετικά. Αν κάποιος έχει νεότερα από δικηγόρο ας ενημερώσει.

Με τον συνήγορο του πολίτη τι έγινε? Υπήρχε κάποιος που είχε απευθυνθεί εκεί....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.