Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοβαρό πρόβλημα σε σκάλα – Ελλιπής Μάτιση


 

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι!

 

Χθες πραγματοποίησα αυτοψία σε οικία μετά από κλήση του ιδιοκτήτη, προκειμένου να εξετάσω κάποιες ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στην κεντρική κλίμακα της εισόδου.

 

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, οι ρωγμές εμφανίστηκαν σταδιακά. Κάποια στιγμή έγινε αποκόλληση του σοβά τον οποίον και επισκεύασαν για να κρύψουν το πρόβλημα... Σε διάστημα όμως ενός μήνα, οι ρωγμές επανεμφανίστηκαν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν… ;)

 

Η σκάλα από Ο/Σ φέρει 9 βαθμίδες με άνοιγμα 2.10m. Στα στηθαία εκατέρωθεν των βαθμίδων που είναι κατασκευασμένα από οπτόπλινθους εμφανίζονται διαμπερείς κάθετες καμπτικές ρηγματώσεις. Στον ουρανό αυτής, εμφανίζεται μία πολύ μεγάλη ρωγμή κατά μήκος των βαθμίδων, αμέσως μετά το πλατύσκαλο – πρόβολο!

 

Πραγματοποίησα αφαίρεση της χαλαρής στρώσης του σοβά και διαπίστωσα ότι η ρωγμή φτάνει σε βάθος και μέσα στο σκυρόδεμα. Είναι προφανές ότι ο «μάστορας» δεν αγκύρωσε ως έπρεπε τον οπλισμό της σκάλας με την πλάκα της οικίας και τούμπλαλιν, με αποτέλεσμα η σκάλα να είναι σχεδόν στον "αέρα", στηριγμένη μόνο στο κάτω τμήμα της επί του εδάφους – μπετού καθαριότητας. Δεν εντοπίστηκαν ρηγματώσεις στον πρόβολο του πλατύσκαλου, στα τοιχώματα, στην πλάκα επί εδάφους, αλλά και στη βάση του κτιρίου. Γεγονός που με κάνει να αποκλείω την πιθανότητα διαφορικής καθίζησης.

 

Πιστεύω πως η σκάλα χρήζει άμεσης επισκευής και πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα αν δεν θέλουν να σκαρφαλώνουν στο σπίτι τους με παρόμοιο τρόπο όπως οι μοναχοί στα Μετέωρα.. :smile:

 

Σαν λύση σκέφτηκα την τοποθέτηση μεταλλικού πλαισίου μισό μέτρο πριν τη ρωγμή στον ουρανό της σκάλα. Η μεταλλική δοκός το άνω πέλμα της οποίας θα είναι σχεδιασμένο υπό κλίση με βάση αυτή της βαθμιδοφόρου, θα είναι καλά στηριγμένη στον ουρανό, θα συνδέεται μέσω συνδέσεων παραλαβής ροπής σε μεταλλικά υποστυλώματα τα οποία θα εδράζονται στο μπετόν επί εδάφους με κυκλικής διατομής πέλματα - λαπάτσες. Πιθανή και η τοποθέτηση Χ συνδέσμου.

 

Σκέφτομαι να μη δώσω προένταση στη σκάλα για να τη «σηκώσω» και μετά να την αφήσω να «καθίσει» όμορφα επάνω στη δοκό έτσι ώστε να μη χρειαστούν γρύλοι. Έπειτα οι ρωγμές θα πληρωθούν με τσιμεντοκονία και θα σοβαντιστούν.

 

Θα ήθελα την άποψή σας για το κατά πόσο μία τέτοια λύση θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα.

 

Οι φωτογραφίες μιλούνε από μόνες τους..

ΥΣ: Σε δικό μου Ωχ, απάντηση ιδιοκτήτη: «Αυτό το ωχ δεν μου άρεσε!!» :D

 

Ευχαριστώ!!

post-4539-0-48312600-1353586638_thumb.jpg

post-4539-0-67883300-1353586681_thumb.jpg

post-4539-0-25419400-1353586739_thumb.jpg

post-4539-0-74476900-1353586795_thumb.jpg

post-4539-0-21230600-1353586807_thumb.png

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Earl ζήτα μια μαγνητογράφηση για να βεβαιωθείς οτι αυτό είναι το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Το σκέφτηκα και αυτό κ. Ροδόπουλε έτσι ώστε να δούμε που έχει οπλισμούς, αλλά σκοπός είναι να μη βγει η όλη ενίσχυση ακριβότερη από την κατεδάφιση και επανακατασκευή της.. :)

Link to comment
Share on other sites

Earl δεν πιστεύω οτι για μια τόσο μικρή επιφάνεια θα πληρώσεις κανένα ποσό μεγαλύτερο απο οτι σε ένα εστιατόριο αλλα ΟΚ εαν δεν σε ενδιαφέρει να βρείς το Φ τότε πάρε απο το Alex pack μια συσκευή εντοπισμού χάλυβα και σκάναρε μόνος σου. Θα σου μείνει και το μηχάνημα (κάνει 19Ε εαν θυμάμαι).

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω από τιμές και γενικότερα από παρόμοιες συσκευές μιας και δεν μου έτυχε ποτέ κάτι δουλειά που να απαιτούσε κάτι τέτοιο! Ευχαριστώ πάντως για τη βοήθεια. Πέρα από αυτό όμως, θα ήθελα κάποια άποψη επάνω στη σκέψη/σχέδιό μου, σχετικά με την αποκατάσταση της στατικότητας της σκάλας.

Link to comment
Share on other sites

Ρωγμή ίσον σχετική μετατόπιση...

Δεν μας έχεις πει κατι σχετικό με την σχετική μετακίνηση, ωστόσο από αυτή διαφενεται το τι συνεύει.

Link to comment
Share on other sites

Η μετατόπιση Αλέξη φαίνεται στην προτελευταία φωτογραφία (ανισοσταθμία μεταξύ των δύο τμημάτων της σπασμένης μαρμαροποδιάς). Το αριστερό τμήμα έχει υποχωρήσει έναντι του δεξιού. Κάτω από αυτό βρίσκεται και η ρωγμή στον ουρανό της σκάλας. Με βάση λοιπόν την ρωγμή, το είδος της μετατόπισης, αλλά και τις λοιπές ρηγματώσεις στις πλευρές του στηθαίου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει σωστά η αγκύρωση των οπλισμών.

Link to comment
Share on other sites

απο πλευρά stress analysis δεν θα έπρεπε να σου έχει δώσει διατμητική ρωγμή και στο τοιχίο?

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες είναι ότι οι ρωγμές έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα στο άνω μέρος και είναι κλειστές στο κάτω. Άρα υπάρχει στροφή που οφείλεται -προφανώς- σε καθίζηση του (μάλλον τελείως επιφανειακού) θεμελίου της σκάλας. Ως εδώ κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτή η ανισοσταθμία που φαίνεται στο μαρμαράκι ταιριάζει κάλιστα με την στροφή περί την ρωγμή στις βαθμίδες, ενώ η φωτογραφία του ουρανού της σκάλας δεν δείχνει καμία ανισοσταθμία...

 

Είμαστε σωστά μέχρι εδώ;

Link to comment
Share on other sites

Η αστοχία οφείλεται κυρίως στην καθίζιση της σκάλας στην αρχή της ανάβασης.

Όση καλή αγκύρωση και αν είχε ο οπλισμός - αναμονές από το πλατύσκαλο

η ψάθα της σκάλας δεν θα είχε το απαιτούμενο πάχος

Επιπλέον αυτό που θα χρειαζόταν θα ήταν άνω οπλισμός (αφού τελικά η σκάλα κλήθηκε να δουλέψει ως πρόβολος)

και αμφιβάλω αν οι αναμονές ήταν σωστά τοποθετημένες κοντά στην άνω παρειά.

 

Σκέψου πως το μεταλλικό πλαίσιο θα πατήσει σε χάλια έδαφος (ίσως πάνω στα μπαζώματα του υπογείου).

Εκεί που θα δώσεις βάρος είναι στην θεμελίωση της όποιας κατασκευής τοποθετήσεις

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.