Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός με μπλοκάκι πότε θεωρείται μισθωτός


Recommended Posts

Καλημέρα. Μηχανικός με μπλοκάκι πότε θεωρείται μισθωτός? Θα πρέπει να κόβει αποδείξεις μόνο σε έναν εργοδότη και να υπάρχει κάποιο συμφωνητικό μεταξύ τους? Αν μπει στην κατηγορία των μισθωτών ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να είναι?

Link to comment
Share on other sites

Η θεώρηση ως μισθωτού, από ποιά πλευρά γίνεται, από αυτή του μηχανικού, από αυτή του εργοδότη , απο την πλευρά του Δημοσίου (και ποιού δημοσίου) ? Δηλαδή ποιός είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός ?

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να βγει το νομοσχέδιο δεν ξέρουμε.

Λογικά θα πρέπει να ξεχωρίζονται τα εισοδήματα ανάλογα από την πηγή που αποκτήθηκαν. Δηλαδή αν είσαι με μπλοκάκι σε μια εταιρία και παράλληλα κάνεις κ κάποιες ενεργειακές επιθεωρήσεις σε ιδιώτες, τα εισοδήματα από την πρώτη δουλειά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και αυτά από τις επιθεωρήσεις με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Θέλω να πιστεύω τουλάχιστον!

Edited by *olga*
Link to comment
Share on other sites

Να καταθεσω την εμπειρία μου φίλου απ'τη σχολή.

 

Είναι "μισθωτός" με μπλοκάκι, αλλά ακριβώς για να μην αποδυκνύεται αυτή τους η εργασιακή σχέση, καπου απο ανάμεσα κόβει ΑΠΥ για τοπογραφικά, οριοθετήσεις πελατών του γραφείου. Απ'οσο μου ειχε πει, πρεπει να μην φαινεται διαρκώς η αλληλουχία με εναν πελάτη, αρα να αποδειχεί πως εισαι πρακτικα μισθωτός.

 

Αν εχει αλλάξει κατι δε γνωρίζω και θα με ενδιάφερε να μάθω. Παντως με την ανωθεν λογικη, ανετα κανει ο φιλος του παραδείγματος και ΠΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Η παραπάνω λογική δεν υπάρχει στο νόμο, από όσο γνωρίζω.

Γιατί υπάρχει ο νόμος?

Νομίζω ότι η ερώτηση είχε να κάνει με τον νέο τρόπο φορολόγησης.

Edited by *olga*
Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση μου αφορά καθαρά τον νέο φορολογικό νόμο. Στους μισθωτούς έχει αφορολόγητο και χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης ενώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας έχει 26% φόρο χωρίς φοροαπαλλαγές. Το θέμα είναι θα μπορώ να υπογράφω ενεργειακά πιστοποιητικά αν είμαι μισθωτός με μπλοκάκι? Θα πρέπει να υπογράψω και κάποια σύμβαση?

Link to comment
Share on other sites

Oλο και κάτι υπάρχει. Επιπλέον το θέμα έκτός από τη φορολογική του πλευρά, έχει και την ασφαλιστική , όπως δείχνει η παραπάνω δημοσίευση. Αυτό φίλε kane προκύπτει από τον ασφαλιστικό νόμο, οπότε προκειμένου να "θολωθούν τα νερά" οι επιχειρήσεις μετέρχονται διάφορα τερτίπια. Πάντως το βάρος της απόδειξης , για την ασφαλιστική πλευρά του θέματος, το έχει πλέον η επιχείρηση-εργοδότης και όχι το δημόσιο . Η ασφαλιστική πλευρά είναι σημαντική γιατί στη μισθωτή-εξαρτημένη εργασία υπάρχει άλλο ασφαλιστικό καθεστώς (εμπλέκεται και το ΙΚΑ) , ενώ στο ελευθέριο επάγγελμα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσης υπάρχουν και τα δικαιώματα του εργαζόμενου (όσα βέβαια έχουν απομείνει μετά τις διαρκείς αποψιλώσεις ) που είναι διαφορετικά στην περίπτωση της εξαρτημένης εργασίας και διαφορετικά στην μη εξαρτημένη. Υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις φορολογικές σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό καθεστώς , συνέπειες για την επιχείρηση-εργοδότη, οι οποίες πιθανόν να προκύψουν σε ελέγχους φορολογικούς , αλλά αυτό νομίζω ότι δεν είναι της παρούσης για να αναλυθεί.

Πάντως στο προτεινόμενο νέο φορολογικό κώδικά υπάρχει διαφορετική κλίμακα για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και διαφορετική για το προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα (στην τελευταία εντάσουν και τα γνωστά ελευθέρια επαγγέλματα).

Link to comment
Share on other sites

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο (όπως έχει δημοσιευτεί - αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα) αναφέρονται τα εξής όσον αφορά τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών στην κλίμακα των μισθωτών:

 

 

Άρθρο 12

Ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία

1. Ως ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία νοείται :

...

ζ) Το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα,

εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

αα) Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία

λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

ββ) Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν

υπερβαίνουν τα τρία (3), ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό ποσοστό

εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθαρίστων εσόδων να προέρχεται

από ένα (1) από τα πρόσωπα αυτά.

 

Τα ερωτήματα που μένει να διευκρινιστούν είναι το εάν η "έγγραφη σύμβαση" περιλαμβάνει τις συμβάσεις έργου και το εάν στη δέυτερη περίπτωση ο ελ. επαγγελματίας πρέπει να έχει ανάλογη σύμβαση με όλους τους "πελάτες του" ή μόνο με αυτόν από τον οποίο προέρχεται το 75% και άνω των ακαθάριστων εσόδων του.

 

Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα ας ενημερώσει.

 

ΥΓ: Επισυνάπτω το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει δημοσιευτεί στον τύπο για όποιον έχει τη διάθεση να το ασχοληθεί περισσότερο.

forologiko_nomosxedio26_11.pdf

Link to comment
Share on other sites

Eγγραφη σύμβαση με όλους δεν μπορεί να έχεις μόνο με τον ένα, αυτό μπορεί να φαίνεται απλό φορολογικά ,ωστόσο έχει τις επιλοκές που προανάφερα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.