Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έλεγχος κατακορύφωσης υποστυλωμάτων ή/και τοιχείων σκυροδέματος στο εργοτάξιο


 
maximos75

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικά όργανα στο εργοτάξιο, πρακτικά πως μπορούμε να ελέγξουμε με αρκετή ακρίβεια τη κατακορύφωση των ξυλοτύπων πριν τη σκυροδέτηση ? Π.χ με νήμα της στάθμης κτλ ? Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο και πως το αντιμετωπίσατε ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by maximos75
Link to comment
Share on other sites

Με το ζύγι ή το αλφάδι είναι λίγο δύσκολο όταν έχει προχωρήσει το καλούπι κι έχει δεθεί περιμετρικά το υποστύλωμα γιατί προεξέχουν διάφορα. Πιο καλά να εφοδιαστείς με έναν απλό χωροβάτη και με τον τρίποδα παραμάσχαλα να τον στήνεις και να ελέγχεις από το σταυρόνημα την κατακορυφότητα των ταβλών εσωτερικά του εξωτερικού τους δεσίματος από τα λατάκια-λάμες-σφήνες κλπ.

 

Τώρα βλέπω λες ότι δεν υπάρχουν ειδικά όργανα στο εργοτάξιο. Στην περίπτωση αυτή θα πάρεις μια τάβλα ίσια από εκεί γύρω ή κάτι ίσιο ελαφρύ και σταθερό τέλος πάντων και θα το κατακορυφώσεις με ένα αλφάδι και στην συνέχεια με αυτό και το μάτι ελέγχεις την κατακόρυφο των υποστυλωμάτων.

 

Αν δεν υπάρχει ούτε και το αλφάδι, τότε παράτατα και φύγε για καφέ να ηρεμήσεις και πας άλλη μέρα γι αυτή την δουλειά. :shock:

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Ως κατασκευαστής (μπετατζής, υπεργολάβος σκυροδεμάτων) έχεις κάθε λόγο να μετρήσεις καλά το καλούπι.

 

Η εύκολη (εργοταξιακά) λύση είναι να κάνεις έναν πήχη (μαστάρι) μήκους 2,5m, με ποδαράκια στα δύο άκρα, το οποίο θα το βάζεις κατακόρυφο δίπλα στο καλούπι με τα ποδαράκια να ακουμπάνε στο πέτσωμα πάνω και κάτω. Στην συνέχεια ελέγχεις με αλφάδι ή νήμα της στάθμης (σαούλι, ζύγι κλπ).

Αν θέλεις, κάνεις μετατροπή σε έναν πήχη με αεροστάθμη (έχουν οι πατωματάδες και οι σοβατζήδες) και είσαι και πολύ κούλ.

 

 

 

Ως επιβλέπων (ή εργοδότης γενικότερα) δεν έχεις κανέναν λόγο να θέλεις να μετρήσεις τα καλούπια, ούτε να κάνεις πατέντες και ειδικά εργαλεία.

 

Κάνεις πρόχειρους ελέγχους με ένα αλφαδάκι ή με το μάτι, για να έχεις μία πληροφορία ότι δεν πάνε όλα κατά διαόλου.

Το σημαντικό είναι ο έλεγχος που θα κάνεις αφού βγούνε τα καλούπια. Δουλειά σου είναι να παραλάβεις τις κολόνες κατακόρυφες και όχι τους ξυλοτύπους. Ο τυχόν έλεγχος που θα κάνεις στους ξυλοτύπους δεν πρέπει να περιορίζει την δυνατότητά σου να εκτελέσεις ελέγχους μετά το ξεκαλούπωμα, ούτε πρέπει να αφαιρεί ευθύνες από τον μπετατζή - υπεργολάβο - κατασκευαστή σε περίπτωση κακοτεχνίας.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε,

 

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με εργοτάξιο αλλά εάν τύχει και συμβεί ήθελα απλά να επιβεβαιώσω και τη δική μου σκέψη ότι θα χρησιμοποιούσα νήμα της στάθμης ή/και αλφάδι (εννοείς αλφάδι τύπου laser?) για τον έλεγχο κατακορύφωσης.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως αυτό το έχουμε για οριζόντιες γενικά επιφάνειες..για κατακόρυφες υπάρχουν φαντάζομαι και καλύτερα αλφάδια.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα αλφάδια έχουν δεύτερη φυσαλίδα για την κατακορύφωση. Αυτό που αλλάζει είναι το μήκος του αλφαδιού άρα εν δυνάμει και η ακρίβεια της μέτρησης...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.