Μετάβαση στο περιεχόμενο

πρόβλημα στην εξαερωση σωμάτων πάνελ θερμανσης


jova

Recommended Posts

καλησπέρα ,

εχθές τοποθέτησα στα σώματα του καλοριφέρ θερμοστατικές κεφαλές , σε μονοκατοικία 2 διαμερισμάτων ενός ισογείου και του α ορόφου... ο υδραυλικός έκοψε τα νερά , άδειασε το δίκτυο και όταν τελείωσε το γέμισε και ενεργοποιήσαμε την θέρμανση. Παρόλο που έγινε εξαέρωση σε όλα τα σώματα του του ισογείου και του ά ορόφου κάνουν ένα θόρυβο τα σώματα του α ορόφου σαν να θέλουν εξαέρωση και πάλι.

Σήμερα μετά την ενεργοποίηση του καλοριφέρ έκανα και πάλι εξαέρωση ... τίποτα ...πάλι το ίδιο .

Καμία ιδέα τι μπορεί να φταίει;

Link to comment
Share on other sites

Όπως το περιγράφεται, καταλαβάινω οτι απαιτείται αύξηση της πίεσης στο δίκτυο και για να μην υπάρχει η απαιτούμενη πίεση, σημαίνει οτι κάπου υπάρχει μια μικρή διαρροή νερού, κοινώς δεν είναι στεγανό το δίκτυο.

Κανονικά, μετά την τοποθέτηση των θερμοστατικών κεφαλών ο υδραυλικός θα έπρεπε να πρεσσάρει το δίκτυο σε πίεση περίπου 2,5 bar και να το αφήσει για 2 ώρες, παρατηρώντας στο μανόμετρο αν υπάρχει μεταβολή της πίεσης (δεν ξέρω αν το έκανε)

Πιανόν να οφείλεται στις συνδέσεις (που έκανε ο υδραυλικός) των θερμοστατικών κεφαλών με τα σώματα πχ. να μην έβαλε την απαιτούμενη ποσότητα καννάβι ή τεφλόν στις στροφές ή το κλειστό δοχείο διαστολής να μην έχει καθόλου πίεση

Το γκλου - γκλου που ακούγεται στα σώματα, σημαίνει οτι υπάρχει αέρας ο οποίος εισρέει στο δίκτυο όταν πέφτει η θερμοκρασία του νερού

Link to comment
Share on other sites

dib σε ευχαριστώ για την απάντησή σου

το μανόμετρο εχθές έδειχνε 1,6 bar ... (χαμηλό; .).. ο υδραυλικός μετά την εργασία με τις θερμοστατικές κεφαλές... πρέσαρε το νερό στο δίκτυο ...γέμισαν τα σώματα και έκλεισε τον διακόπτη ... (μου είπε οτι πρέπει να παίζει 1-1,2 bar ....είναι στο υπόγειο και έχει και 2 ορόφους από πάνω )... . μου είπε να τον ανοίξω την επομένη μέρα και αυτό έκανα τότε είδα την πίεση που αναφέρω... ο λόγος που το έκανε είναι για να με προφύλαξη από τυχόν διαρροή .. όσο για την μη απαιτούμενη ποσότητα τεφλόν υπάρχει περίπτωση να χάνει από κάπου; ...το κοίταξα αλλά δεν βρήκα κάποια διαρροή....

Edited by jova
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να σας πω ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μεσω αλληλογραφίας, αλλα παίρνοντας έναν μηχανολόγο και σε συνεργασία με τον υδραυλικό να σας λύσουν τα προβλήματα.

Εδώ στο forum προσπαθούμε να δώσουμε σε γενικές γραμμές τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκαλούν τον αέρα στα σώματα, γιατί αυτό το φαινόμενο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.

Λοιπόν

το μανόμετρο εχθές έδειχνε 1,6 bar ... (χαμηλό; .)..

 

Αν η στατική πίεση του δικτύου είναι μικρότερη από 1,5bar (~ 15 m) τότε το κλειστό δοχείο διαστολής πρέπει να είναι ρυθμισμένο στα 1,5 bar (αρχική πίεση του δοχείου που βγαίνει από το εργοστάσιο) και σ’ αυτή την πίεση να προσθέσεις ~ (0,7 - 0,8-) bar που είναι η αύξηση της πίεσης λόγω διαστολής του νερού της εγκατάστασης (από τους 15 0C - 850 C) , συνεπώς η τελική πίεση (όταν το θερμόμετρο του λέβητα θα δείχνει τους 850 C) θα πρέπει να ανέρχεται στα 2,2 – 2,3 bar.

Ως στατική πίεση, λαμβάνεται η υψομετρική διαφορά από το σημείο που βγάνει η σωλήνα προσαγωγής του ζεστού νερού (προς τα σώματα) έως το σημείο που τελειώνει η κεντρική σωλήνα με το εξαεριστικό (συνήθως είναι υψηλότερα κατά 1-1,5 m από το υψηλότερο τελευταίο σώμα, στη περίπτωση σου τα σώματα του Β’ ορόφου) εάν έχει εφαρμοστεί το μονοσωλήνιο σύστημα, δηλαδή οι σωλήνες τρέχουνε στο δάπεδο.

Αν οι σωλήνες τρέχουνε εσωτερικά (εμφανείς) και ψηλά (κοντά στην οροφή) τότε η υψομετρική διαφορά αυξάνεται μέχρι ~ 0,5 πάνω από τις σωλήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να κάνετε εξαέρωση στα εξαεριστικά των κεντρικών σωλήνων (προσαγωγής – επιστροφής), αφήνοντας να βγεί αρκετό νερό.

Συνεπώς, πρέπει με μέτρο – κορδέλα να βρείτε τη διαφορά ύψους που αναφέρω

Άρα :

1η πιθανή αιτία είναι η χαμηλή πίεση στο δίκτυο λόγω μικρής πίεσης στο δοχείο διαστολής

2η το δοχείο διαστολής να μεγαλύτερο από το απαιτούμενο

3η το δοχείο διαστολής να είναι το κατάλληλο (να το πέτυχε από τύχη ο υδραυλικός) αλλα δεν έχει γίνει σωστή ρύθμιση της πίεσης του δικτύου μέσω του ρυθμιστή πίεσης (αν έχει βάλει ο υδραυλικός)

4η να είναι όλα σωστά (κατά τύχη) τα παραπάνω αλλα να χρειάζεται εξαέρωση όλο το δίκτυο

 

ο υδραυλικός μετά την εργασία με τις θερμοστατικές κεφαλές... πρέσαρε το νερό στο δίκτυο ...γέμισαν τα σώματα και έκλεισε τον διακόπτη ... (μου είπε οτι πρέπει να παίζει 1-1,2 bar ....

 

Για μένα είναι χαμηλή η πίεση στο δίκτυο, που αφήνει να εννοηθεί ότι έχει βάλει δοχείο διαστολής μεγαλύτερο από το απαιτούμενο

 

όσο για την μη απαιτούμενη ποσότητα τεφλόν υπάρχει περίπτωση να χάνει από κάπου; ...το κοίταξα αλλά δεν βρήκα κάποια διαρροή....

 

Τι κοιτάξατε και που κοιτάξατε ? Ελέξατε όλα τα σώματα σε κατάσταση πλήρης λειτουργίας της εγκατάστασης (λέβητας σε 850C και σε τι πίεση ?) να δείτε αν στάζουν τα σώματα ?

 

Τέλος, να σας υπενθυμίσω ότι ο υδραυλικός ειναι αυτός που εφαρμόζει ένα έργο (μελέτη στη προκειμένη περίπτωση) και ΟΧΙ αυτός που υπολογίζει το τι πρέπει να εγκατασταθεί.

Ο υπολογισμός είναι αποκλειστική δουλειά του μηχανολόγου μηχανικού

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε dib....

Οι υδραυλικοί οφείλουν να γνωρίζουν, να εξαερώνουν μία εγκατάσταση, να ρυθμίζουν τον αυτόματο πληρώσεως και το δοχείο διαστολής.

Είναι από τα πιο βασικά πράγματα που ασχολούνται καθημερινά στην θέρμανση.

Εγώ αν και υπέρμαχος των μηχανολόγων νομίζω ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα του φίλου παραπάνω δεν χρειάζεται μηχανολόγος.

Μηχανολόγος θα χρειαζόταν αν υπήρχε πρόβλημα ροής μετα την προσθήκη των θερμοστατικών κεφαλών και έπρεπε να γίνει μελέτη δικτύου.

Έχω όμως ακόμα μερικές παρατηρήσεις και πάντα φιλικά.....

Το δοχείο διαστολής είναι απο τα λίγα εξαρτήματα στο λεβητοστάσιο που όσο μεγάλο και να είναι δεν επηρεάζει αρνητικά την εγκατάσταση παρά μόνο την τσέπη του ιδιοκτήτη. Ίσως θα έλεγα το μεγάλο δοχείο έχει και προτερήματα.

Η στατική πίεση δεν μετριέται από την σωλήνα της προσαγωγής αλλά τον πάτο του λέβητα.

Αν η υψομετρική διαφορά είναι μικρότερη του 1.5bar τότε αφαιρούμε αέρα από το δοχείο.

Στην περίπτωση του φίλου αν θεωρήσουμε ότι η υψομετρική διαφορά είναι 12 μέτρα τότε με στο αυτόματο σε κρύα εγκατάσταση στο 1,6 είμαστε μια χαρά. Αρκεί το μανόμετρο να δείχνει σωστά.

Η πρώτη και κύρια εξαέρωση όμως, εφόσον έχει αδειάσει το δίκτυο, θα πρέπει να γίνει με κρύα εγκατάσταση και τον κυκλοφορητή σβηστό.... από τα χαμηλότερα σώματα στα υψηλότερα .

Αν γίνει με τον κυκλοφορητή ανοιχτό ο αέρα κόβει βόλτες.

Μέτα την κύρια εξαέρωση θα μπορούσε να γίνει και δεύτερη και τρίτη εξαέρωση και με την θέρμανση σε λειτουργία.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Ξανα έκανα εξαέρωση.. τίποτα ... άλλαξα το διακόπτη στον κυκλοφορητή από 2 που ήταν σε 1 και σε 3(ασχετο)...τίποτα ... Το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα επιδεινώνετε ... εχθές το βράδυ κλείνοντας κάθε πηγή θορύβου στο χώρο που είναι το σαλόνι - τραπεζαρία (5 σώματα πάνελ) είχε τόσο γκλου γκλου λες και έκαναν συναυλία μπουμπουλίθρας ... μέχρι ένα σημείο αντέχετε αλλά μετά σου σπάει τα νεύρα ... ούτε για αστείο να κοιμηθείς με το καλοριφέρ αναμμένο ...και έπιασε και κρύο από σήμερα ...και υπάρχει μικρό παιδί ... anyway σήμερα έρχεται ο υδραυλικός να δούμε τι φταίει ... θα σας ενημερώσω

Link to comment
Share on other sites

έγινε η αποκατάσταση της συναυλίας των μπουμπουλίθρων ... ο υδραυλικός ρύθμισε (μείωσε) την κυκλοφορία στα κολεκτερ του ορόφου και έστρωσε η κατάσταση ... μου είπε ότι δεν ήταν εγκλωβισμένος αέρας αλλά θόρυβος από την ροή του νερού στο σημείο που έγινε η επέμβαση για της θερμοστατικές κεφαλές και ο θόρυβος μεταδιδόταν στα σώματα νομίζοντας ότι θέλουν εξαέρωση ... ευχαριστώ για το όποιο ενδιαφέρων σας και τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το προβλημα συνεχιζετε ... ενω νομίζαμε ότι είχε λυθεί ... τις τελευταίες 2 μερες που ανάψαμε το καλοριφέρ ... ο θόρυβος με τις μπουμπουλιθρες μάλλον δεν είναι από αέρα ... ακούγετε σαν να συστέλλονται / διαστέλλονται μέταλλα ... σκέφτομαι ότι μπορεί κάποια απο τις θερμοστατικές κεφαλές να είναι ελαττωματικιά και να μεταφέρει τον ήχο στο υπόλοιπο δίκτυο πάνελ του σπιτιού... σε πρώτη φάση θα κλείσω όλες τις κεφαλές και θα ανάψω το καλοριφέρ και θα ανοίγω μια μια να προσπαθήσω να εντοπίσω κάποια ελαττωματική κεφαλή .. ελπίζω να μην δημιουργήσω κανένα επιπλέον πρόβλημα επειδή δεν θα δουλεύουν όλα μαζί τα σώματα ... έπεται συνέχεια....

Link to comment
Share on other sites

ούτε και αυτό έλυσε το πρόβλημα.. η μπουμπουληθροσυναυλία καλά κρατεί και με κλειστές τις θερμοστατικές κεφαλές ... πάμε για αύξηση τις πίεσης στο δίκτυο ...από 1,5 που λέει τώρα το μανόμετρο να το πάω στο 2 μήπως είναι λάθος η ένδειξη στο μανόμετρο και κατ επέκταση η πίεση χαμηλή

Link to comment
Share on other sites

... πάμε για αύξηση τις πίεσης στο δίκτυο ...από 1,5 που λέει τώρα το μανόμετρο να το πάω στο 2 μήπως είναι λάθος η ένδειξη στο μανόμετρο και κατ επέκταση η πίεση χαμηλή

 

Καλό είναι πριν την αύξηση της πίεσης, να ελέξετε την πίεση με ένα άλλο όργανο (πχ μανόμετρο πίεσης ελαστικών) να δείτε αν η πίεση του φορητού οργάνου ταυτίζεται ή είναι στο περίπου ελαχιστα μικρότερη ή μεγαλύτερη απο την πίεση του οργάνου στο δίκτυο (εννοείται οτι η μετρηση γίνεται σε κρύα κατάσταση ~ 200C)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.