Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θερμοκήπια


bomber

Recommended Posts

Για το θερμοκήπιο θα μπορούσες να σουμάρεις τον αναλυτικό για τις μπετόβεργες του σκελετού του μαζί με τα υπόλοιπα αφού έχεις, όπως αναφέρεις και άλλες παραβάσεις αναλυτικού.

Για την αποθήκη διαφωνώ (εξαρχής) με την εγκύκλιο 4, ότι μπορεί να υπολογιστεί με αναλυτικό και να συμψηφιστεί, διότι ως λοιπή παράβαση με αναλυτικό μπορεί να πάει κατασκευή που δεν αντιστοιχίζεται σε επιφάνεια κλειστού χώρου (άρθρο 18 παρ. 5α) , καθώς και οι συγκεκριμένες κατασκευές της παρ. 5β του άρθρου 19.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 4 years later...

Σε εκτός σχεδίου που έχει θερμοκήπιο εγκεκριμένου τύπου (που δεν θέλει άδεια), θεωρείται ότι υπάρχει άδεια στο ακίνητο; Όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις που δεν απαιτείται άδεια (προ 1955 , 1337);

Η ερώτηση έχει να κάνει με την κατηγορία αυθαιρεσίας, σε περίπτωση που έχω σε μια έκταση 3 θερμοκήπια εγκεκριμένα και μία ισόγεια κατοικία 45-50τμ στη μέση των τριών θερμοκηπίων. Μπορεί να είναι κατηγορία 4 (λόγω ύπαρξης νόμιμων κτισμάτων) ή είναι κατηγορία 5 (επειδή δεν είναι στις τρεις περιπτώσεις που θεωρούνται (όπως διατυπώνεται το παράρτημα) οικοδομική άδεια (άδεια, προ 1955 και Τρίτση);

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,έτσι κι αλλιώς,ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσες να θεωρήσεις το ακίνητο με άδεια,λόγω της εγκεκριμένης κατασκευής,τι θα συμπλήρωνες στον αριθμό οικοδομικής άδειας για να περάσει με κατ.4?Μπορείς να ρωτήσεις βέβαια στο helpdesk μια κι είναι αρκετά εξειδικευμένο,αλλά γνώμη μου είναι ότι αφού φεύγει εκτός των κατηγοριών του Παραρτήματος, που αναφέρεις κι εσύ,δεν θα είναι εφικτό...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα και το help-desk/ περιμένω απάντηση. Όσο για τον αριθμό της άδειας θα χρησιμοποιούσα την προσέγγιση των "προ του 1955". Πάλι εκεί γράφεις ότι έχεις άδεια. Το παράρτημα έχει κινηθεί στην λογική ότι κάθε νόμιμο κτίσμα που υπάρχει στο οικόπεδο, δίνει την ιδιότητα "έχει άδεια" στο ακίνητο. Λογικό, γιατί θα ήταν άδικο για να βγάζει άλλο πρόστιμο το αυθαίρετο όταν για παράδειγμα έχεις 100 άδεια +10 αυθαίρετο και 100 προ-1955 +10 αυθαίρετο. 
Έλεγα μήπως κάποιος το είχε αντιμετωπίσει ήδη....
Έτσι κι αλλιώς τώρα αν ήταν μόνο το θερμοκήπιο, στην βεβαίωση θα έγραφα με άδεια (θερμοκήπιο εγκεκριμένου τύπου).
Σε άλλο σημείο στο φόρουμ, είδα ότι τα εγκεκριμένου τύπου, θέλουν βεβαίωση από το υπ.Γεωργίας και αυτό θεωρείται ως άδεια, για την ηλεκτροδότηση. Απλά επειδή μέχρι να βγει αντίστοιχη εγκύκλιος για τα πάντα, δεν υπάρχει ενιαία ερμηνεία στην ελληνική νομοθεσία για τα πάντα. Εκεί είμαι διστακτικός.

Στην ουσία, η άδεια είναι μια πράξη του κράτους που σου επιτρέπει να υπάρχει ένα κτίσμα. Δεν έχει καμία διαφορά ποιος θα την εκδόσει (αστυνομία, πολεοδομία, υπουργείο, βουλή, ΠΔ, κλπ) και αν θα είναι ατομική ή γενική (πχ προ-1955).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά μου βρήκε ο ιδιοκτήτης μια παλιά βεβαίωση από την Αγροτική Τράπεζα (του 1998) (που την κοινοποιούσαν στο υπουργείο) για να προχωρήσουν οι επιδοτήσεις για τα θερμοκήπια. Κατέθετες τότε στην ΑΤΕ Αρχιτεκτονικά-στατικά και αν ταίριαζε με τους εγκεκριμένους τύπους προχωρούσες χωρίς πολεοδομία.
Θεωρείται από την πολιτεία νόμιμο.
Λογικά ο νόμος με τα προ 1955, κινείται στην λογική να μην "τιμωρεί" πολίτες όταν δεν έχουν έγγραφα που δεν απαιτείται να έχουν. Και αμέλησαν να αναφέρουν όλες τις ειδικές περιπτώσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Για να ευθυμήσουμε: Σε γήπεδο εκτός σχεδίου 4000τμ υφίσταται θερμοκήπιο 1000τ.μ. μη εγκεκριμένου τύπου και άνευ οποιασδήποτε άδειας. Μεταλλικός σκελετός θεμελιωμένος με σκυρόδεμα και νάυλον περιμετρικά/πάνω. Έχω συντάξει το τοπογραφικό, όπου αποτυπώνεται φυσικά και το θερμοκήπιο. Ο πελάτης ζητάει ΗΤΑΚ, εγώ του λέω να το τακτοποιήσουμε πρώτα ως λοιπή παράβαση (με αναλυτικό). Κόστος τόσο για τακτοποίηση, τάδε για ητακ. «Άσε να ρωτήσω το μηχανικό» μου λέει .

Τρεις μέρες μετά μου στέλνει την ητακ με βεβαίωση αδόμητου του «μηχανικού»...

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, theocharis said:

Για να ευθυμήσουμε: ........

Θα ευθυμήσουμε όλοι μας περισσότερο αν βάλεις κάποιον, που έχει έννομο συμφέρον, να κάνει μια ωραιότατη καταγγελία (αφού πρώτα αφήσεις να γίνουν τα συμβόλαια)..... Εκεί να δεις χαρά που θα κάνει ο πρώην πελάτης σου, ο αγοραστής, η μηχανικάρα, ο συμβολαιογράφος κ.λπ.

Υ.Γ. Είναι λάθος μας ν' αφήνουμε αυτά τα λαμόγια ν' αλωνίζουν....

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε θερμοκήπιο κατασκευής μέ έγκριση τύπου από το 2016, έγκριση αρχαιολογίας και κατασκευή το 2020, θέλουν ρευματοδότηση.
Έχω στα χέρια μου το έντυπο της έγκρισης τύπου, αλλά όχι τα θεωρημένα σχέδια που συνοδεύουν την έγκριση.

Κατ' αρχήν για να δώσω βεβαίωση, ζητάω να μου παρέχουν τα θεωρημένα σχέδια, να πάω να δω τι γίνεται.
- ο ιδιοκτήτης δεν τα έχει. Έχει μόνο την έγκριση τύπου (αδειόχαρτο) και την πιστοποίηση της κατασκευάστριας εταιρίας για τα υλικά και τις ποσότητες.

- η υπηρεσία που έβγαλε την έγκριση τύπου, λέει ότι έχουν κατατεθεί δύο αντίγραφα φάκελος με πολλά σχέδια, και το ένα μένει στην υπηρεσία, το άλλο το παίρνει η εταιρία (όχι ο ιδιοκτήτης). Πρώτο περίεργο....
- η εταιρία μου λέει ότι δεν κατατίθενται και δεν θεωρούνται κατόψεις, όψεις, τομές κλπ, αλλά μόνο η ΒΚΜ (Βασική Κατασκευαστική Μονάδα) και οι υπολογισμοί (Δεύτερο περίεργο)....

Και διαβάζω στο ΦΕΚ του 2020 ότι:
1) αντίγραφο της έγκρισης τύπου λαμβάνει και ο ιδιοκτήτης (για ιδία χρήση)
2) κατατίθενται στην υπηρεσία μεταξύ άλλων και κατόψεις, όψεις, τομές, τρισδιάστατο αξονομετρικό

------------
- Πριν το 2020, δεν κατέθεταν πλήρη σχέδια;
- Για να βεβαιώσω νομιμότητα (και κατ' επέκταση ηλεκτροδότηση), δεν θα χρειαστώ αυτά τα σχέδια;
 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.