Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"Παράλογες απαιτήσεις" συμβολαιογράφων και πως τις αντιμετωπίζουμε...


Recommended Posts

Πιθανόν το συγκεκριμένο topic να μας βοηθήσει όλους....

 

Έχω εντάξει στον 4014 ακίνητο (μονοκατοικία, ισόγειο, α' όροφος, δώμα) εντός σχεδίου, με ΟΑ του 1960 (ισόγειο) και άλλη ΟΑ του 1070 (α' όροφος). Είχε ΥΔΚΧ στο ισόγειο, ΥΔΚΧ στον α' όροφο, τμήμα εντός Δ, ΥΔΒΧ στο δώμα, ΥΔΚΧ τμήμα σκάλας ισογείου προς α' όροφο, ΥΔΒΧ σκάλα α' ορόφου προς δώμα). Εξοφλήθηκε το πρόστιμο κι έγινε οριστική υπαγωγή. Δόθηκε φάκελος με τα εξής στην συμβολαιογράφο:

1. 5σέλιδο οριστικής υπαγωγής.

2. Βεβαίωση μηχανικού.

3. Σειρά αντιγράφων εγκεκριμένων σχεδίων (κατόψεις ΟΑ του 1970) με σημειωμένες αυθαιρεσίες (οι ίδιες υποβλήθηκαν και στο σύστημα του ΤΕΕ - ΥΠΕΚΑ).

4. Σειρά νέων ολοκληρωμένων σχεδίων (κατόψεις).

5. Τοπογραφικό διάγραμμα (νέο).

Ζητάει τις νέες ολοκληρωμένες κατόψεις, αφού πάνω τους έχω σημειώσει τις αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν με τη δήλωση υπαγωγής στον 4014. Τις απάντησα ότι, δεν πρόκειται να τις κάνω όπως θέλει κι ότι, μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιο set επιθυμεί από αυτά που τις έστειλα. Είτε τις εγκεκριμένες με τις αυθαιρεσίες (οι οποίες υποβλήθηκαν και στο σύστημα), είτε τις νέες ολοκληρωμένες. Ήταν επιθετική. Δεν μάσησα.... Ζήτησα να μου στείλει γραπτώς το νόμο που με υποχρεώνει σε κάτι τέτοιο. Είπε ότι, δεν υπάρχει νόμος αλλά έγγραφο του συλλόγου. Της ζήτησα να κάνει ό,τι τη φωτίσει ο .....Θεός!!!! Εγώ extra δουλειά, επειδή το λέει ο σύλλογός σας σε ένα διαβιβαστικό, δεν κάνω....

 

Έπραξα καλά;;;;; Μήπως έπρεπε να ...φωνάξω περισσότερο;;;; Θα κάτσουμε με "σταυρωμένα" χέρια να μας πηδήξ@@@ν επειδή αυτοί είναι οργανωμένοι κι όχι "μπάχαλο" όπως εμείς;;;; Οι δικοί μας οι μ@λ@κες τι κάνουν;;;;;; Που είναι τα δικά τους...διαβιβαστικά με οδηγίες;;;;;;

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

καλα εκανες συναδελφε ..εμενα μου ζητουσε να φαινοντε συντεταγμενες εγσα σε τοπογραφικο και ας ηταν εντος οικισμου. και φανηκα και μ@2@κας στον πελατη. οτι ηθελα επιπλεον αμοιβη και δεν τους τις εβαλα επιτηδες. αλλα επειδη ειμαι νεος μηχανικος δεν ηθελα να παω να τις τα πω ενα χερακι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

επειδή παρατράβηξε το θέμα με τους συμβολαιογράφους (για μένα αποτελούν κόκκινο πανί) και επειδή θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μικρή εμπειρία στην "αντιμετώπισή" τους

θα αναφέρω μερικά πράγματα (κάτι σαν οδηγό) για την καθημερινή συναναστροφή μας με αυτό τον πολύ "συμπαθή" κλάδο επαγγελματιών.

 

1. Τον πρωτεύοντα ρόλο σε αγοραπωλησίες, που εμπλέκεται μηχανικός και συμβολαιογράφος, τον έχει ο μηχανικός

εμείς καταγράφουμε το ακίνητο,εμείς δηλώνουμε αν είναι ασφαλές(η παράγραφος του ΚΤΣ για αναφορά σε δοκίμια κατά την πώληση ακινήτου έχει πάει περίπατο), εμείς δηλώνουμε αν είναι άρτιο

και οικοδομήσιμο, εμείς δηλώνουμε αν είναι αυθαίρετο ( ν.1337/1983 και ν,4014/2011), εμείς δηλώνουμε τα πάντα

 

3. ο ρόλος του συμβολαιογράφου είναι ουσιαστικά διαδικαστικός (όταν αγοράζετε ψυγείο από τον κωτσόβολο αν αυτό είναι ελαττωματικό υπεύθυνη είναι η PITSOS(μηχανικός) και όχι ο κωτσόβολος(συμβολαιογράφος))

 

3. παραδίδουμε σχέδια στον συμβολαιογράφο όπως κρίνουμε εμείς σύμφωνα με την νομοθεσία και αναλόγως πληρωνόμαστε

αν ο συμβολαιογράφος ζητά κατά τη γνώμη σας κάτι παράλογο και εξτρα τότε εξηγούμε στον πελάτη ότι αυτό δεν προβλέπεται (θα το πληρωθούμε εξτρα για αυτή την απαίτησή του)

και ας τα βρεί ο πελάτης με τον συμβολαιογράφο. πιστέψτε με ότι αν πάει ο πελάτης και του ζητήσει το λόγο ο συμβολαιογράφος θα υποκύψει

 

4. συμπεριφερθείτε και λίγο εγωιστικά. δεν γίνεται να φορτωνόμαστε ευθύνες και τη μερίδα του λέοντος (σε ευρώ) να την καρπώνεται ο συμβολαιογράφος

 

5. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ "Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ"

ΤΟ ΟΡΘΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ (αυτό ελπίζω να το καταλάβετε γιατί το λέω)

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Είναι κατά την προσωπική μου άποψη ΠΑΡΑΛΟΓΟ το γεγονός η κάθε ..."συντεχνία" (γιατί έτσι τη βολεύει καλύτερα) να έχει απαιτήσεις ..."νομοθετικού περιεχομένου".!!!! ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους κάποιος να μας ...προστατεύει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ο Βλαχάκης και ο κάθε κύριος Βλαχάκης ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ με διαβιβαστικά!!!! Είναι παραλογισμός μια "συντεχνιακή" απαίτηση να ..τινάζει στον αέρα τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας!!! Άντε να εξηγήσεις τώρα στον κάθε αξιοπρεπή και ευγενέστατο γέρο - πελάτη σου των 90 χρόνων ότι, η μ@λ@κω η συμβολαιογράφος δεν ξέρει τι της γίνεται!!! Πόσο μάλλον περισσότερο όταν ο ίδιος πελάτης σου, σε έχει εξοφλήσει προκαταβολικά και με το ...παραπάνω!!!

 

Τί θα γινόταν αν η δική μας "συντεχνία" (που κοιμάται ύπνον βαθύ) αποφάσιζε μαζί με κάθε δήλωση 4014 ο πελάτης - ιδιοκτήτης να προσκόμιζε στο μηχανικό π.χ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου ή ακόμα χειρότερα π.χ. μελέτη στατικών για το υπό ένταξη ακίνητο (που θα ..τίναζε στα ύψη την αμοιβή μηχανικού για κάθε δήλωση) κ.λπ. Έτσι απλά, γιατί "ο δικός μας Βλαχάκης" θα ξύπναγε ένα πρωί και θα το ..."νομοθετούσε".

 

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ.

ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΩ 300 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΜΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ (ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥ Κ@ΒΛ@ΣΕ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΟΝ ΟΥΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΕ ....ΑΥΤΟΝ!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να παραμείνουν οι επόμενοι στην ουσία και να δούμε το θέμα αυτό από όλες τις πλευρές του.Οπως καταλάβατε διαγράφτηκαν τα παραπάνω εκτός θέματος μηνυματα και προσωπικά σχόλια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Σε δηλωση αυθαιρετου , εντός σχεδίου χωρίς κυρωμένη Π.Ε. ,  έχω ρυθμίσει μεταξύ άλλων  μια στεγασμένη βεράντα με αναλυτικό. Τι εννοώ στεγασμένη : Ξύλινος σκελετός και κεραμίδι από πάνω. Με όρους ΓΟΚ πρόκειται για ημιυπαίθριο χώρο.

Επειδή στο παρελθόν όταν διάβαζαν ημιυπαίθριος όλοι σκέφτονταν κλεισμένο ημιυπαίθριο ,  στο τοπογραφικό , στην τ.ε. και στην κάτοψη γράφω "Ημιυπαίθριος χώρος  ( στεγασμένη βεράντα ) " .
Επίσης σε τ.ε. κάτοψη και τοπογραφικό  αναγράφω και το εμβαδόν του για να ξέρει και ο πιθανός ελεγκτής και τι τακτοποιήθηκε .

Και μου λέει η συμβολαιογράφος

1. ότι επειδή γράφω εμβαδόν  , το ΥΠ.ΟΙΚ. ζητάει να καταχωρηθεί πόσες ανοικτές πλευρές έχει ο Η/Χ και
κατά συνέπεια πρέπει αυτό να αναγράφεται και στην τ.ε. της δήλωσης. Δηλαδή να γράψω  ότι ο Η/Χ έχει τρεις πλευρές ανοικτές !!

Που στην ευχή προκύπτει αυτή η απαίτηση την στιγμή που ο Η/Χ  μπορεί να έχει και μία ανοικτή ?

Επίσης  επειδή δεν έχει κυρωθεί ακόμα η πράξη εφαρμογής θέλει 
2. Υπ. δήλωση στο τοπογραφικό ότι δεν είναι δασική έκταση !! Το εντός σχεδίου !
3. Υπ.δήλωση ότι δεν υπάρχει σημείο υδροληψίας. 

Κάνω κάπου λάθος στην όλη φάση ρε παιδιά ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.