Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΜΕΑ σε προσθήκη κατ' επέκταση.


kostas K

Recommended Posts

Αν σταθμίσετε τα έξοδα της ενιαίας λύσης σε σχεση με τη ξεχωριστή, εκτιμω ποιό φθηνά θα του έρθει...τέλος πάντων εσείς ξέρετε καλύτερα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 133
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δες την 3η εγκύκλιο: οικ.2021 / 14-06-2012.

Εκεί σου λέει (παρ. 2) ότι την περίπτωσή σου θα την αντιμετωπίσεις με τις διατάξεις της ριζικής ανακαίνισης για το σύνολο του κτιρίου. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα έχεις ριζική ανακαίνηση τότε την προσθήκη θα την αντιμετωπίσεις ως τέτοια χωρίς να υπάρχει η απαίτηση να έχεις κατάταξη του ενιαίου κτιρίου στην κατηγορία Β. Παίρνεις τα μέτρα που πρέπει για την επέκταση και όποια μέτρα είναι τεχνικοοικονομικά εφικτά για το υφιστάμενο (το τι σημαίνει << στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό, ώστε να πληροί τις ελάχιστεςαπαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης...>> είναι στη δική σου κρίση και ευθύνη να το καθορίσεις :) ).

Το πρόβλημα ουσιαστικά είναι με τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας που θα περιλαμβάνει η ΜΕΑ της ριζικής ανακαίνισης.

Εκεί δεν είναι σαφές πως θα γίνει γιατί το να τον κάνεις για το σύνολο του κτιρίου δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Ξέρουμε όλοι μας εκ των προτέρων ότι δεν θα βγει.

Το κάνεις, δε σου βγαίνει και λες <<δικαιολογημένα και αναμενόμενα δε βγήκε>> και να χαμε να λέγαμε;

 

Εχουν <<ακουστεί>> όμως και άλλες απόψεις. Οτι π.χ. κάνεις τον έλεγχο όπως γινότανε και πριν τον ΚΕΝΑΚ. Επί ΚΘΚ.

Αν έχεις υπ' όψιν πως γινότανε καλό θα ήτανε να μας την πεις γιατί προσωπικά δεν μου είχε τύχει κάτι τέτοιο.

 

Υπάρχει η άποψη ότι έκανες τον έλεγχο  σε ένα <<κουτί>> που περιλαμβάνει μόνο την επέκταση.

Ο συνάδελφος  gaskouk είχε αναφέρει μια εγκύκλιο που έλεγε με λίγα λόγια ότι έκανες τον έλεγχο σε όλο το κτίριο <<σαν να ήταν και το υφιστάμενο θερμομονωμένο σύμφωνα με τον κανονισμό>>.

 

Δεν μπόρεσα έως σήμερα να εντοπίσω το περιεχόμενό της εγκυκλίου.

 

Σου παραθέτω τι είχε γράψει ο συνάδελφος gaskouk στις 29-07-2011:

 

<<Παλιότερα, τέτοια ζητήματα λύνονταν αμέσως και με απλό και λογικό τρόπο. Π.χ. μετά την εφαρμογή του ΚΘΚ το 1979 είχε βγει μια οδηγία του Υ.Δ.Ε. τότε που έλεγε (αρ. πρωτ. 26354/476) ότι μπορούσε να γίνει υπολογισμός της θερμομόνωσης του συνόλου του κτιρίου (σε προσθήκες όπως εδώ) θεωρώντας ότι το υπάρχον κτίριο πληρεί ή ότι ΘΑ ΠΛΗΡΕΊ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (π.χ. σε μια μελλοντική ανακατασκευή ή ριζική ανακαίνιση) τα όρια του ΚΘΚ. Δηλ. μονώνεις το νέο τμήμα μόνο (την προσθήκη) με τρόπο ώστε αν θεωρηθεί ότι το υπάρχον τμήμα του κτιρίου έχει (η θα έχει στο μέλλον) την ίδια μόνωση, να βγαίνει το συνολικό Km του κτιρίου όσο προέβλεπε ο ΚΘΚ. Σου λέει, δεν μπορώ να τον υποχρεώσω να γκρεμίσει και να ξαναφτιάξει όπως πρέπει και το παλιό τμήμα, ας τον υποχρεώσω το νέο να το φτιάξει σύμφωνα με τον ΚΘΚ, και αν στο μέλλον ανακατασκευάσει το παλιό, τότε το φτιάχνει όπως πρέπει ώστε το σύνολο του κτιρίου πλέον να είναι σύμφωνα με τον Κανονισμό.>>

Edited by hkamp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Κάπως έτσι θα προσπαθήσω να το αντιμετωπίσω και να το τεκμηριώσω ότι δεν βγαίνει κατηγορία Β. Τωρα όσον αφορά τη θερμομονωτική επάρκεια δε ξέρω πως να το κάνω. Θα το ψάξω. Δεν έχω εμπειρία καθόλου σε αυτά και αλλά θα το ψάξω και άλλο και με το μηχανολόγο μου. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

τελικά συνάδελφε athanask πως το χειρίστηκες? Με ρώτησε συνάδελφος για ίδια περίπτωση ακριβώς (προσθήκη κατ' επέκταση 80μ2 σε υφιστάμενη μονοκατοικία από πέτρα χωρίς μόνωση και με ξύλινη στέγη), η οποία εμπίπτει σίγουρα στις διατάξεις για ριζική ανακαίνιση.

 

Τελικά από που βγάζουμε άκρη στα θέματα εφαρμογής ΚΕΝΑΚ, μέσω ΥΠΕΚΑ ή από αρμόδια Πολεοδομία?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επανέρχομαι στο #22, σχετικά με τη μόνωση του δαπέδου προσθήκης.

Το δώμα του υφιστάμενου έχει μόνωση (υπάρχει μελέτη θερμομόνωσης - Ο.Α. του 87 και έχει εφαρμοσθεί). 

Σύμφωνα με ΤΟΤΕΕ 2 - παρ. 2.6.1 - Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους:

"Για παράδειγμα σε περίπτωση προσθήκης.....Αν το διαχωριστικό δομικό στοιχείο (υφιστάμενο δώμα - δάπεδο προσθήκης στην περίπτωση μου) αποτελεί μέρος του υφιστάμενου, θα πρέπει να θερμομονωθεί κατά την κατασκευή του νέου προστιθέμενου κτίσματος."

Αν καλύπτει η μόνωση του υφιστάμενου δώματος το U προς ΜΘΧ σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ, απαιτείται να μπει καινούργια μόνωση στο δάπεδο προσθήκης?

Link to comment
Share on other sites

Οχι.

Και συνήθως έτσι αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις σε κτήρια με ΚΘΚ.

Ελέγχεις εάν η υφιστάμενη θερμομόνωση του δώματος σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη θερμομόνωσης επαρκεί (που επαρκεί) και προχωράς χωρίς άλλη επέμβαση.

Το πρόβλημα προκύπτει σε προσθήκες παλιών κτιρίων αμόνωτων. Τότε θα πρέπει να μονώσεις το δάπεδό σου βάζοντας μόνωση στο ταβάνι του από κάτω ! ( :) ωραίο ε; )

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα . Έχω περίπτωση προσθήκης κατ'επέκταση 250 τ.μ.  εξαρτώμενης λειτουργικά από το υπάρχων. 

Δεν ανήκω στην περίπτωση της ριζικής ανακαίνισης οπότε κάνω ΜΕΑ: μόνο για την προσθήκη. 

Αυτό σημαίνει πως θα κάνω έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας μόνο για την προσθήκη μιας και η διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ προσθήκης και υφιστάμενου θα είναι μονωμένη. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω περίπτωση προσθήκης 32τμ σε ισόγεια κατοικία με υπόγειο και κλειστό γκαράζ. Για να δω αν εμπίπτω στη ριζική ανακαίνιση ως  προϋπολογισμό ή κέλυφος τί θα θεωρήσω:

 

θερμαινόμενο χώρο+προσθήκη/προσθήκη ή θερμαινόμενο χώρο+γκαράζ+υπόγειο+προσθήκη/προσθήκη?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με Ν.4122/2013 η ριζική ανακαίνιση έχουμε όταν υφίσταται ανακαίνιση>25% της επιφάνειας του κελύφους του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας. 

"Κέλυφος κτιρίου-κτιριακής μονάδας": το σύνολο των οριζόντιων και κατακόρυφων δομικών στοιχείων που ορίζουν το κτίριο ή την κτιριακή μονάδα.

 

Νομίζω ότι πρέπει να υπολογίσεις :  προσθήκη / (προσθήκη + θερμαινόμενο χώρο+γκαράζ+υπόγειο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.