Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικά δικαιώματα τοπογράφων ΤΕΙ


MZ

Recommended Posts

Σοβαρά τώρα, μπορείς να μας πεις ποια είναι τα κοινά τους μαθήματα;

Κάνουν 6 στατικές, 3 μπετά, 3 σιδηρές, 2 υδραυλικά, 2 οδοποιίες, 3 μαθήματα εδαφοτεχνικά, 2 μαθήματα αντισεισμικής κ.λπ. οι τοπογράφοι; (αυτά για κατεύθυνση δομοστατικού και από όσα μπορώ να θυμηθώ τώρα).

 

Ποιά είναι τα κοινά τους μαθήματα;;;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 147
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιατι δεν μου αρεσει καθόλου να με λένε ψευτη σου αναφέρω μόνο τα κοινά μαθήματα απο τα υποχρεωτικά:Αρχες οικολογίας,Μαθηματικη αναλυση,τεχνικάυλικά 1,τεχνικά υλικά 2,οικοδομική,γραμμική αλγεβρα,οδοστρώματα,σιδηροδρομική,στοιχεια δικαιου,συστήματα μετυαφορών,στατική 1,στατική 2,μηχανική ρευστων,πιθανότητες κ στατιστική,γεωδαιτικές εφαρμογές,διαφορικεσ εξισώσεις,αντοχή υλικών,περιβαλλον κ αναπτυξη,οδοποιια 1,οδοποιια 2,γεωλογία,δομικές μηχανές,οπλισμένο σκυρόδεμα,αναλυση 1,αναλυση 2,προγραμμνατισμος η/υ,παραστατική γεωμετρία,τεχνικό σχέδιο,μηχανική 1,αρχιτεκτονική,γεωδαισία,πολεοδομία κ χωροταξία,γεωδαιτικές εφαρμογες,στατικά 2,τεχνική υδρολογία,εφαρμοσμένη υδραυλικη.Μετρα να δεισ πόσα ειναι και αν δεν σου φτανουν να σου στειλω και τα μαθήματα επιλογής που ειναι κοινα και ειναι ακομα περισσότερα.(αυτα για τον τομεα οδοποιιας)

Link to comment
Share on other sites

Ψεύτη ποτέ. Και γενικά ποτέ δεν υπονοώ τίποτα σε προσωπικό επίπεδο. Το πολύ πολύ να χαρακτηριστείς λίγο υπερβολικός :wink:

Τα μαθήματα που κάνουν οι τοπογράφοι δεν τα ξέρω. Κατέβασα το πρόγραμμα σπουδών από την ιστοσελίδα της σχολής του ΕΜΠ, είδα τα μαθήματα και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

Υπάρχουν από τα μαθήματα που αναφέρεις αρκετά κοινά. Σε αυτά όμως, βασιζόμενος στον οδηγό σπουδών και στα περιεχόμενα των μαθημάτων, δε συμπεριλαμβάνω προσωπικά τα παρακάτω:

Προγραμματισμός η/υ, αν κοιτάξεις το πρόγραμμα σπουδών η ύλη είναι εντελώς διαφορετική, μόνο στο όνομα είναι ίδια τα δύο μαθήματα.

Τεχνικά υλικά, το βρίσκω σαν επιλογής στο 5ο εξάμηνο των τοπογράφων και όχι σαν υποχρεωτικό.

Τεχνικά υλικά 2, δεν το βρίσκω καν στο πρόγραμμα σπουδών των τοπογράφων.

Οικοδομική, αν εννοείς την τεχνολογία κατασκευών του 6ου εξαμήνου των τοπογράφων, είναι και αυτό επιλογής.

Στατική 1 & στατική 2, σε ποιό εξάμηνο κάνουν οι τοπογράφοι, επειδή εγώ δεν τα εντοπίζω στον οδηγό σπουδών.

Αντοχή υλικών, σε ποιο μάθημα των τοπογράφων αναφέρεσαι; Ακόμα και στους πολιτικούς είναι επιλογής 4ου εξαμηνου αν δεν κάνω λάθος

Περιβάλλον και ανάπτυξη, αν εννοείς την περιβαλλοντική τεχνολογία του 5ου εξαμήνου πολιτικών μηχανικών και τη φυσική γεωγραφία και περιβάλλον του 2ου εξαμήνου των τοπογράφων, το περιεχόμενο των δύο μαθημάτων έχει κοινά στοιχεία αλλά και πολλά στοιχεία διαφορετικά. Δεν τα θεωρώ ίδια.

Το ωπλισμένο σκυρόδεμα, αν εννοείς το σχεδιασμό κατασκευών από ωπλισμένο σκυρόδεμα του 8ου εξαμήνου των τοπογράφων καλύπτει σε ένα μάθημα την ύλη δύο μαθημάτων των πολιτικών μηχανικών. Δε θα τα θεωρήσω ίδια με το τίποτα.

Στατικά 2, ποιό εννοείς;

 

Κρατώ επίσης επιφυλάξεις για τα κάτωθι και θα ήθελα να μου πεις ποιά ακριβώς μαθήματα θεωρείς ότι αντιστοιχούν το ένα στο άλλο:

Ανάλυση 1

Ανάλυση 2

Μηχανική 1

Αναφέρεις επίσης δύο φορές τις γεωδαιτικές εφαρμογές.

Σε γενικές γραμμές πάντως να ξέρεις ότι εάν οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν 65 με 70 μαθήματα, το να ισχυρίζεσαι ότι έχουν το 80% αυτών κοινό με των τοπογράφων σημαίνει ότι πρέπει να έχουν 52 με 56 μαθήματα κοινά..... Ακόμα και όλα τα επιλογής να είναι κοινά, που δεν είναι σε καμμία περίπτωση, και να είχαν κοινά τα όσα αναφέρεις πιο πάνω, που επίσης δεν πιστεύω ότι ισχύει, και πάλι δεν τον πιάνεις τον στόχο.

Προσωπικά διαβάζοντας το πρόγραμμα σπουδών των τοπογράφων δε μου φάνηκε να έχει και τόση ομοιότητα με τη δική μου σχολή. Οι άνθρωποι κάνουν διαφορετικό αντικείμενο, το οποίο εγώ δεν έχω διδαχτεί...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα τα τοπογραφικά να τα κάνουν μόνο τοπογράφοι και τα στατικά μόνο μηχανικοί και τα αρχιτεκτονικα μόνο αρχιτέκτονες.

 

Δίκαια πράματα.

Link to comment
Share on other sites

και τα ηλεκτρολογικά οι ηλεκτρολόγοι και τα μηχανολογικά οι μηχανολογοι. Οχι αυτο το χάλι οπου οι πάντες έχουν δικαίωμα για όλα......οπως και μερικοί δεν έχουν δικαίωμα για τίποτα επειδή αυτοί που έχουν για όλα δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα που αδίκως κατέχουν...

Link to comment
Share on other sites

στατικά μόνο μηχανικοί

Μηχανικοί δεν είναι μόνο οι στατικοί ...

Αυτά είναι ελληνικά κόμπλεξ

 

Το εντυπωσιακό είναι οτι οι τοπογράφοι του ΑΠΘ σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών

 

http://www.topo.auth.gr/Sproptall.html

 

πχ από στατικά οικοδομικά κάνουν μόνο τα εξής:

 

Εισαγωγή στη Μηχανική των Συνεχών Μέσων (Υποχρεωτικό)

Γεωτεχνική Μηχανική (επιλογής στον Υδραυλικό τομέα )

Οπλισμένο σκυρόδεμα (επιλογής στον Υδραυλικό τομέα )

 

Αυτά για να μην λέμε μόνο για τους πολιτικούς μηχανικούς περι ευνοημένης ειδικότητας κλπ

Link to comment
Share on other sites

Γιατί έτσι; Οι τοπογράφοι κάνουν μόνο μαθήματα τοπογραφίας; Οι πολιτικοί μόνο μαθήματα στατικών; Οι αρχιτέκτονες μόνο μαθήματα αρχιτεκτονικής; Αν είναι έτσι ας ακυρώσουμε το 20% των μαθημάτων της κάθε σχολής να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα.

Διαχωρισμός των δικαιωμάτων να υπάρχει, πιο δίκαιος αν θέλετε από τον υπάρχοντα, αλλά αυτό που λέτε είναι της λογικής πονάει πόδι-κόψει πόδι. Δηλαδή ο πολιτικός μηχανικός δεν μπορεί να κάνει αρχιτεκτονικά για μια κατοικία; Δεν μπορεί να συντάξει ένα διάγραμμα κάλυψης; Ή μήπως δεν μπορεί να κάνει τοπογραφική αποτύπωση ενός οικοπέδου; Και αυτά μόνο με τα μαθήματα που έχει κάνει στις βασικές του σπουδές.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάξτε...αυτό το χάλι των πολιτικών μηχανικών μόνο στο Ελλαδιστάν επικρατεί. Μηχανικός δεν σημαίνει στατικά !!! Ο γνώστης και εφαρμοστής της μηχανικής είναι ο μηχανικός (engineer), αυτός δηλαδή που μηχανεύεται τις λύσεις.

 

Το σωστό είναι ο καθένας με την ειδικότητά του. Κόμπλεξ είναι να είσαι πολιτικός μηχανικός με Κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγου και νε υπογράφεις έξω για στατικά !!! Αλλά όχι μόνο θέλεις να υπογράγφεις για στατικά αλλά θέλεις και για λίγο τοπογραφικά, λίγο αρχιτεκτονικά, λίγο ηλεκτρολογικά...

 

Τι είναι αυτά τα πράματα ??? Δηλαδή ποιος είσαι ??? Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ???

 

Ο καθένας τα ειδικότητά του. Τα μαθήματα που έχεις για αρχιτεκτονικά, ηλεκτρολογικά, μηχανολογία, τοπογραφικά είναι να γνωρίζεις για να μπορείς να συνεργαστείς με αυτές τις ειδικότητες, όχι να ακούει διάγραμμα κάλυψης και να μην ξέρει τι είναι. Αλλά δεν έχεις και τις γνώσεις να εκπονήσεις μελέτες όπως ένας μηχανολόγος ή ένας τοπογράφος ή έανς αρχιτέκτονας.

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν την εξίσωση μηχανικών-στατικών δεν την έκανα εγώ αλλά εσύ.

Και επιπλέον ο συγκοινωνιολόγος πολιτικός μηχανικός έχει πολύ περισσότερες γνώσεις στατικής από τον τοπογράφο ή τον αρχιτέκτονα, οι οποίοι επίσης έχουν δικαίωμα υπογραφής στατικών.

Και επιμένω, με τις γνώσεις που παίρνεις από τη σχολή σαν πολιτικός μηχανικός μπορείς άνετα να κάνεις κάποια αρχιτεκτονικά, κάποια τοπογραφικά (για μηχανολογικά δεν εκφέρω άποψη). Για περισσότερο εξειδικευμένες εργασίες συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός, αλλά η απόλυτη απαγόρευση εξυπηρετεί μόνο αυτούς που αποφάσισαν τον κατακερματισμό της γνώσης και την ίδρυση δεκάδων σχολών ανά την Ελλάδα χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.