Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συντελεστής αερισμού σε διπλό κούφωμα?


Κάτια

Recommended Posts

Καλημέρα, έχω ένα διαμέρισμα όπου σχεδόν όλα τα κουφώματα είναι διπλά. Το εξωτερικό αλουμινίου συρόμενο με διπλό τζάμι 6 mm και το εσωτερικό συνθετικό ανοιγόμενο με διπλό τζάμι 12 mm.

 

Το συντελεστή αερισμού για τον υπολογισμό του αερισμού λόγω της ύπαρξης χαραμάδων, πώς θα τον υπολογίσω?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νίκο (χρόνια πολλά παρεμπιπτόντως για χθες), στον πίνακα 3.26 δεν αναγράφονται διπλά κουφώματα παρά κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες.

 

Κάτια, θα μπορούσες να αγνοήσεις το δεύτερο κούφωμα (προς το δυσμενέστερο) ή απλοποιητικά να πάρεις το άθροισμα των τιμών του πίνακα 3.26 διαιρεμένες με το 2 για το 1ο και το 2ο κούφωμα.

Link to comment
Share on other sites

Μου είπανε επίσης πως σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο της ΤΟΤΕΕ 1, σελ. 80, και θεωρώντας πως ο ανάμεσα στα 2 κουφώματα χώρος είναι ΜΘΧ ή ηλιακός χώρος, θεωρώ μηδενική την διείσδυση του αέρα. Λογικό μου φαίνεται...

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα την ερώτηση στην αρχή...

 

Αυτό με τον ΜΘΧ όντως στέκει.

 

Πάντως εάν θεωρήσεις τα μεγέθη του πίνακα 3.26 σαν αντιστάσεις...μπορείς να θεωρήσεις (αυθαίρετα κάπως) ότι η συνολική διείσδυση του αέρα (Δολ) για δύο κουφώματα Κ1 και Κ2 είναι :

 

Δολ = Κ1*Κ2 / (Κ1+Κ2).

 

Π.χ. στην δική σου περίπτωση Δολ = 5.3*4.8/( 5.3 + 4.8 ) = 2,52 m3/h/m2 !

Edited by nik
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Λογικό δεν είναι. Λογικοφανές είναι. Επειδή έχω ζήσει σε σπίτι που είχε τέτοια κουφώματα, σε βεβαιώ πως υπάρχει διείσδυση αέρα.

Κατά την ίδια λογική, αν ο εξωτερικό τοίχος έχει ένα όποιο διάκενο, θα έπρεπε να το θεωρήσουμε ότι το διάκενο είναι ΜΘΧ και να πάρουμε το U του εσωτερικού τοίχου διά 2.

Αυτό που σου προτείνει νικ είναι πιο σωστό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λογικό δεν είναι. Λογικοφανές είναι. Επειδή έχω ζήσει σε σπίτι που είχε τέτοια κουφώματα, σε βεβαιώ πως υπάρχει διείσδυση αέρα

 

Εξαρτάται από την αεροστεγανότητα, από το είδος των κουφωμάτων και τη θέση τους. Μπορεί εσείς π.χ. να είχατε ξύλινο με μονό τζάμι εσωτερικά και αλουμινίου συρόμενο εξωτερικά.

Η συγκεκριμένη περίπτωση , πρώτον είναι διαφορετική

Δεύτερον, η διείσδυση αέρα που υπολογίζουμε και συμπληρώνουμε είναι λόγω ανεμόπτωσης.

Στο διάκενο ενός διπλού κουφώματος ο αέρας που κυκλοφορεί έχει μικρή κινητικότητα και άρα πολύ μικρή ικανότητα διείσδυσης.

Γι' αυτό πηγαίνουμε επι τόπου για επιθεώρηση, για να εκτιμήσουμε αυτές τις παραμέτρους.

Κατά την ίδια λογική, αν ο εξωτερικό τοίχος έχει ένα όποιο διάκενο, θα έπρεπε να το θεωρήσουμε ότι το διάκενο είναι ΜΘΧ και να πάρουμε το U του εσωτερικού τοίχου διά 2.

Αυτό που σου προτείνει νικ είναι πιο σωστό.

Δεν ξέρω αν υπολογίζεται με U/2 ή κάπως αλλιώς, δεν έχω τις τοτεε μπροστά μου, αλλά αυτό συμβαίνει στους τοίχους trombe, και στις αεριζόμενες θερμοπροσόψεις οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες λύσεις θερμομόνωσης ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης του διάκενου.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, επειδή αυτή η περίπτωση αφορά το δικό μου σπίτι, πρέπει να σας πω πως ΔΕΝ υπάρχει διείσδυση αέρα! Όταν είσαι δίπλα στην μπαλκονόπορτα, αισθάνεσαι το ίδιο όπως και στον διπλανό τοίχο. Το συνθετικό κούφωμα δεν είναι εργολαβικού προφίλ και δεν αφήνει τίποτα να περάσει :smile:

 

Τώρα, όσον αφορά τον υπολογισμό, από ό,τι καταλαβαίνω, μπορεί άνετα να θεωρηθεί σαν ηλιακός χώρος, ή έστω ΜΘΧ, οπότε σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο της ΤΟΤΕΕ 1, σελ. 80: "Στην περίπτωση που το κτίριο ή η θερμική ζώνη εφάπτεται με μη θερμαινόμενο χώρο ή με χώρο προσαρτημένου θερμοκηπίου ή με χώρο κυκλοφορίας (διάδρομοι κλπ), η διείσδυση αέρα μεταξύ των δύο χώρων λαμβάνεται μηδενική, σύμφωνα με παραδοχή του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO 13789:2007"

 

Θυμίζω ότι ψάχνουμε μόνο τη διείσδυση αέρα, καθώς το U υπολογίζεται με συγκεκριμένο τρόπο, που ορίζεται στην 2η ΤΟΤΕΕ (υπολογισμός U διπλού κουφώματος)

Edited by Κάτια
Link to comment
Share on other sites

Υπολογισμός συντελεστή θερμοπερατότητας U διπλού κουφώματος και ταυτόχρονα ηλιακός χώρος (ή μ.θ.χ.) δεν μου φαίνεται πως συμβαδίζουν. Διαλέξτε και πάρτε ή το ένα ή το άλλο.

Η θεώρηση του nik μου φαίνεται σωστή. Εκτός πια κι αν το διάκενο αέρα ανάμεσα στα δύο κουφώματα είναι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.