Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καταπάτηση γειτονικού οικοπέδου.


harriszante

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Πελάτης μου κατασκευάζει σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως κτήριο που το επεκτείνει αυθαίρετα (τμήμα περίπου 20μ2) εντός ορίων του οικοπέδου του. (το τοπογραφικο διαγραμμα της ο.α. καμια σχεση με την πιακιδα του σχεδιου) Σην συνέχεια καλουμαι να το τακτοποιησω και διαπιστωνω το προαναφερθέν προβλημα (καταπάτηση) τμηματος κτηριου σε γειτονικο οικοπεδο λόγω νέου τοπογραφικού και απομειωσης εμβαδού του οικοπεδου. Γινεται διορθωτικη πράξη το 2004 αποδεχουμενος τα ορια και την υφισταμενη κατασταση. Αρα χανει το τμημα κτηριου του που βρισκεται εκτος οικοπεδου. Εγω το τακτοποιω το κτηριο η επειδη τμημα του βρισκεται σε ξενο οικοπεδο δεν κανω τιποτα?? Το τακτοποιω και αφηνω το τμημα που παταει εκτος οικοπεδου εκτος τακτοποιησης? Μπορω να δωσω βεβαιωση για μεταβιβαση?? Εχει αναφερθεί καθολου το ΤΕΕ σε τετοια θεματα (ερωτοαπαντησεις κλπ..)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

αν  παρηγορει...κάπως...

συμβαινουν... και αλλού....

[.παγκόσμιος.....νομος του Μερφυ..]

 

Διέξοδο ψάχνουν οι ιδιοκτήτες Πολυτελές τριώοροφο, με θέα στην παραλία, χτίστηκε τελικά σε ξένο οικόπεδο...

  • 70C8968691806296430425DB4153360B.jpg
  • Η οικογένεια Βος δεν λυπήθηκε μεν τα έξοδα, αλλά στάθηκε άτυχη με το τοπογραφικό... (Φωτ. από την τοπική Daytona Beach News Journal)  
   
 
Μαΐάμι
Με ικανοποίηση θαύμαζε πριν από λίγους μήνες η οικογένεια Βος το νέο τριώροφο κτίριό της στην Φλόριντα, το οποίο θα νοίκιαζε σε παραθεριστές: Πολυτελές, με κήπο και εσωτερικό που έδειχαν ότι δεν είχαν λυπηθεί τα έξοδα, ήταν έτοιμο να αρχίσει να βγάζει τα λεφτά του υποδεχόμενο τους πρώτους επισκέπτες.

Μέχρι που έγινε αντιληπτό ένα μικρό λαθάκι. Το κτίριο είχε χτιστεί κατά λάθος σε ξένο οικόπεδο.

Το κτίσμα βρίσκεται στην κομητεία Φλάγκερ της Φλόριντα, όπου υπάρχουν κυρίως εξοχικά και μονάδες για παραθερισμό.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο της κομητείας, το τριώροφο ακριβώς χτίστηκε δίπλα στο οικόπεδο που είχε αγοράσει στην πραγματικότητα η οικογένεια Βος.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως το λάθος έγινε αφού οι κατασκευαστές ζήτησαν οδηγίες για την οριοθέτηση τους οικοπέδου ξεχωριστά από δύο τοπογράφους.

Η αξία του κτιρίου και του οικοπέδου (του σωστού) εκτιμάται στα 680.000 δολάρια, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο. Οι Βος βρίσκονται σε συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου για να βρουν διέξοδο.

Newsroom ΔΟΛ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπερα, οικοπεδο διανομης ΥΓ θα επρεπε να εχει θεωρητικα ορια βαση της διανομης την οποια εχω επιλυσει απο τα οροσημα. Το οικοπεδο εχει μεσα 2 αυθαιρετα κτισματα χτισμενα προ 30ετιας, το 2ο κτισμα καταπατα στο βορειο τμημα του κατα ενα μερος το διπλα οικοπεδο. Οι ιδιοκτητες εχουν περιφραξει εκεινη την πλευρα κατα βουληση προκειμενου το 2ο κτισμα να μην φαινεται μεσα στο διπλα οικοπεδο. Ποια ειναι τα ορια του οικοπεδου σημερα; Τα θεωρητικα της διανομης ή τα υφισταμενα;  Το κτηματολογιο εμφανιζει τα ορια της διανομης και δειχνει το 2ο κτισμα να μπαινει στο διπλα οικοπεδο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπερα,

 

οικοπεδο σε περιοχη κτηματολογιου εχει δηλωθει και εχει αποδοθει 242 τμ. Στη πορεια υπηρξε καταπατηση σε ενα μερος του οικοπεδου αυτου 10 τμ.. Στη πραξη κατασκευαστηκε απο γειτονα περιφραγμενη σκαλα με τοιχειο η οποια σε ολο της το μηκος ειναι εκτος του οριου οικοπεδου του και καταπατα και τμημα του πελατη μου οπως σας ανεφερα.

Το τοπογραφικο που συντασσω για το οικοπεδο του πελατη μ προκειται να χρησιμοποιηθει για μεταβιβαση. Τι τμ οικοπεδου αναφερω?

Σκεφτομαι να αναγραψω εμβαδον βασει κτηματολογιου= 242 τμ. εμβαδον βάσει επιτοπιας καταμετρησης=232 τμ. 

τμημα εντος ΚΑΕΚ ταδε που εντοπιζεται σε ομορη περιφραξη =10 τμ. 

Ειναι σωστες αυτες οι αναφορες?? 

 

Ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

"Ειδικότερα δε, κατά το άρθρο 1010 Α.Κ., αν ο κύριος ακινήτου, ανεγείροντας πάνω σ΄ αυτό οικοδομή, την επεκτείνει καλόπιστα στο γειτονικό γήπεδο και ο κύριος του γηπέδου δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου πριν από την ανέγερση της οικοδομής κατά μεγάλο μέρος, το δικαστήριο μπορεί κατά εύλογη κρίση, να επιδικάσει την κυριότητα του γηπέδου που καταλήφθηκε στον κύριο του ακινήτου που οικοδομήθηκε. Η επιδίκαση γίνεται έναντι καταβολής της αξίας του γηπέδου κατά το χρόνο της κατάληψής του και αποκατάστασης κάθε άλλης ζημίας, ιδίως από την τυχόν μείωση της αξίας του υπολοίπου."

 

 

ανηκεις στην παραπανω περιπτωση

μπορεις να χτισεις στο υπολοιπομενο, διεκδικωντας αποζημιωση

 

ή να ξεκινησεις αγωγη και εάν κερδισεις να χτισεις σε ολοκληρο το οικοπεδο σου

Link to comment
Share on other sites

Δε γνωριζω σε ποια απο τις δυο περιπτωσεις θα κινηθουν οι πιθανοι αγοραστες του οικοπεδου. Υπολοιπο δομησης ουτως η αλλως δεν εχει καθως υπαρχει ηδη κτισμα, οποτε δεν με επηρεαζουν τα χαμενα τμ. για τη δομηση..

Απλα προβληματιζομαι στην αναφορα των τμ. 

 

Πιστευετε ειναι σωστη? γιατι σκεφτομαι οτι στο συμβολαιο της αγοραπωλησιας θα εγγραφουν τα 232 τμ αν τα αναφερω ετσι οπως προειπα και σκεφτομαι  αν στο μελλον οι ιδιοκτητες θελησουν να πανε σε αγωγη ισως να εχουν προβλημα.  

Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστος ο προβληματισμος σου ως προς το νομικο μερος....

θα συννενοηθειτε πρωτα

αλλο να γραψεις οτι μεταβιβαζονται.. 232 τμ

λογω καταληψης απο τον διπλανο 10 μ.

και αλλο οτι μεταβιβαζονται 242 και υπαρχει μια καταληψη και δικαιουται να στραφει δικαστικως κλπκλπ

 

Ειναι θεμα συμφωνιων μεταξυ τους και διατυπωσης στο συμβολαιο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.