Jump to content

Recommended Posts

Θέλω να κάνω πατάρι με ελαφριά μεταλλική κατασκευή σε υφιστάμενο κτίριο, και να το επικαλεσθώ το άρθρο 11 που το επιτρέπει χωρίς να προσμετράται στη δόμηση. (Δηλαδή θα είναι λιγότερο από 10% της συνολικής δόμησης)

 

Όμως στην ΥΔΟΜ μου λένε πως περιμένουν ερμηνευτική εγκύκλιο για το αν επιτρέπεται να μην μετρήσει. Παρότι το άθρο 23 για τα υφιστάμενα κτίρια, είναι έκτρωμα, ως το χαρακτήρισε ο συνάδελφος kan62, έχω την άποψη ότι επιτρέπεται.

 

Άρθρο 23 (Υφιστάμενα κτίρια), παράγραφος 2 :

Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1, οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Ειδικότερα :

α) Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

β) Χώροι των προαναφερθέντων κτισμάτων που δεν υπολογίζονταν κατά το χρόνο κατασκευής τους στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, δεν υπολογίζονται στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου.

γ) Όροι δόμησης ή διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν ορισθεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος νόμου κατά τη μελέτη της προσθήκης, εξαιρουμένων των διατάξεων που αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενα άτομα.

....

 

Τελείως έκτρωμα! για τα υφιστάμενα. Τελικά τι κατισχύει τίνος ; Δεν καταλαβαίνω το υποκείμενο στο εδάφιο (γ), ποιό είναι, ποιό κατισχύει;;;

 

Προς το παρόν έχω καταλάβει ότι οι περιοριορισμοί από παλιότερους ορισμούς για το τι μετράει και τί όχι στη δόμηση, αφορούν τον καθορισμού του υπολοίπου δόμησης σε περίπτωση προσθήκης. Υπήρχαν δηλαδή χώροι που με τους τότε όρους δεν θα προσμετρώνταν στη δόμηση, ενώ με τους τωρινούς προσμετρώνται. Αν λοιπόν σε ένα ακίνητο υπήρχε υπόλοιπο δόμησης, τέτοιοι χώροι δεν αναιρούν σήμερα το προϋπάρχον υπόλοιπο, εφόσον με τον τρέχοντα συνολικό συντελεστή υπάρχει ακόμη υπόλοιπο. Αυτό συνάδει νομικά και με την μη κατάργηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως το δικαίωμα υψούν.

 

Το "μπόνους" όμως σοφίτας, εσωτερικού εξώστη, ή κύριου χώρου στο 50% του υπογείου, πιστεύω πως το δικαιούμαι και σε υπάρχοντα - βγάζοντας νέα άδεια για τις αντίστοιχες κατασκευές. (Αλήθεια αυτή η άδεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προσθήκη καθ' ύψος ούτε κατ' επέκταση διότι δεν άλλάζει εξωτερικά τον όγκο. Πώς θα την χαρακτηρίζατε; )

 1. Παρακαλώ μην απαντήσετε σε θέμα στατικής επάρκειας που είναι λογικά προαπαιτούμενο αλλά εκτός θέματος - ας υποθέσουμε ότι υπάρχει στατική επάρκεια.
   
 2. Επίσης καταννοώ πως υπάρχουν αλλά δεν θέλω να επεκταθούμε στο παρόν νήμα σε θέματα σχέσεων με τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες του ιδίου ακινήτου (σύστασης), καθότι στην περίπτωση μου λύνονται.

Edited by csimeon
Link to post
Share on other sites
 • Replies 48
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Δύο χρόνια μετά το "έκτρωμα" και για την ακρίβεια χθες το βράδυ, ψηφίστηκε στη βουλή αυτό :   2.     Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1 (νομίμως υφιστάμενα), οι συντελεστές κάλυ

Ε ; και δεν χαίρεσαι ;;;  Τι κατσουφιά είναι αυτή ;;; τώρα θα ανοίξουν οι δουλειές !!! θα κάνουμε προσθήκες όπου βρούμε, πάνω, κάτω , πλαγίως, όπου χωράει το ιδεατό στερεό. Εγώ πάντως τώρα αναθάρρυνα

nounou, Ο νόμος που αναφέρεις είναι ο ΝΟΚ και σε αφορούν οι τελευταίες τροποποιήσεις του ... Ενημερωμένο μπορείς να τον βρεις εδώ : http://www.michanikos.gr/files/file/675-%CE%9D%CE%9F%CE%9A-v2-%CE%

Posted Images

Άποψή μου ότι εφόσον στο επιτρέπει ο ΝΟΚ (βλ. προϋποθέσεις για να μην μετρήσει στη δόμηση, ελάχιστο ύψος κ.λπ.) και δεν έχεις πρόβλημα με συνιδιοκτήτες, μπορείς να το κάνεις.

Αν ήμουν υπάλληλος της πολεοδομίας θα ζητούσα συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Ζήτημα που το έχεις λυμένο, όπως ισχυρίζεσαι.

Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ agiannis.

Το θέμα είναι ακριβώς το "εφόσον το επιτρέπει ο ΝΟΚ" - όχι αν τηρώ τις προϋποθέσεις ελαχ. ύψους κ.α, τις έχω - αλλά γιατί επικαλείται η υπάλληλος ότι θέλει διευκρινιστική για να το "επιτρέψει" σε υφιστάμενα κτίρια.

Link to post
Share on other sites

Κανείς ;

 

Χρόνια Πολλά και στο νέο έτος οι επιλύσεις...

 

Inshallah που λένε και στην αραπιά - κατά κει δεν πάμε;

post-47423-0-72017700-1356005673_thumb.jpg

Edited by csimeon
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

υπάρχει τίποτα νεότερο για το παραπάνω θέμα?

Link to post
Share on other sites

Δύο χρόνια μετά το "έκτρωμα" και για την ακρίβεια χθες το βράδυ, ψηφίστηκε στη βουλή αυτό :

 

2.     Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1 (νομίμως υφιστάμενα), οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Ειδικότερα :

α)  Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

β)  Χώροι των προαναφερθέντων κτισμάτων που δεν υπολογίζονταν κατά το χρόνο κατασκευής τους στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, δεν υπολογίζονται στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου.

γ)   Διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν στην κατασκευή στοιχείων που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν οριστεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος όπως είναι οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), οι σοφίτες κ.ά., κατά την μελέτη της προσθήκης κατισχύουν των διατάξεων του εδαφίου α του παρόντος άρθρου.

 

Υπόψη ότι στην παράγραφο 1 (νομίμως υφιστάμενα) προσετέθησαν :

παρ. 1δ)   αν προϋφίσταται του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν.1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013.

Edited by kan62
 • Upvote 5
Link to post
Share on other sites

Αρα kan62 επειδή δεν έχω πρόχειρο τον νόμο για τις παραπομπές:

Σου επιτρέπει σε προσθήκη να κατασκευάσεις πατάρι ή σοφίτα εντός των προδιαγραφών ΝΟΚ και να μην μετρήσει στην δόμηση !

Link to post
Share on other sites

Αυτό ήθελα να ρωτήσω και γω και με πρόκανε ο ponireas...

 

Για κάνε μας αυτό το "κατισχύουν" σε τάλιρα για να το πιάσουμε... :smile:

Link to post
Share on other sites

Οι 29 κατασκευαστές εγκυκλίων θέλουν να πουν ότι :

Έχεις ένα ακίνητο που έχει νομίμως υφιστάμενα τμήματα και όχι (δηλωμένα ή αδήλωτα) ...

Το ακίνητο έχει μέσα τα πάντα : κύρια χρήση στο υπόγειο, έρκερ, σοφίτες, πατάρια, κεντρικά κλιμακοστάσια, αποθήκες κήπου δίπλα στο κλιμακ. της pilotis κλπ.

 

Έρχεσαι και με αφορμή μιά προσθήκη ( μήπως και νομιμοποίηση ; ) ξαναμοιράζεις την τράπουλα.

Το βλέπεις όλο σαν να είναι κατά ΝΟΚ !

Ότι βέβαια ίσχυε παλιότερα πάλι είναι νόμιμο ...

 

Αποτέλεσμα : έχεις πάρει περίπου 40% του ΣΔ χωρίς να προσθέσεις ούτε 1 τμ. ...

Edited by kan62
 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Ε ; και δεν χαίρεσαι ;;;  Τι κατσουφιά είναι αυτή ;;; τώρα θα ανοίξουν οι δουλειές !!! θα κάνουμε προσθήκες όπου βρούμε, πάνω, κάτω , πλαγίως, όπου χωράει το ιδεατό στερεό.

Εγώ πάντως τώρα αναθάρρυνα ! πάω να παραγγείλω καινούργιο αμάξι !!!

Edited by ponireas
 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.