Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) - Πότε απαιτείται μοντέλο προσομοίωσης;


sdim

Recommended Posts

Μου προέκυψε να βγάλω άδεια για ένα επαγγελματικό εργαστήριο παρασκευής σκυροδέματος (<22KW). Διαβάζοντας τον 4014 είδα ότι χρειάζεται Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) είδα πως απαιτεί "ειδικούς τεχνικούς υπολογισμούς και μοντέλα προσομοίωσης όπου απαιτούνται για το λεπτομερή προσδιορισμό εκπομπών ή επιπέδων περιβαλλοντικής διαφοροποίησης σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος,"

 

 

Η μονάδα θα προμηθεύεται τα αδρανή από άλλες επιχειρήσεις οπότε δεν υπάρχει σπαρτηριοτριβείο, άρα γλιτώνω την σκόνη και τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος από αυτό. Το τσιμέντο φυλάσσεται σε σιλό.

 

Υπάρχει νομοθεσία που αναφέρει τα μοντέλα ή χρησιμοποιούμε όποιο θέλουμε;

 

Για μονάδα παρασκευής σκυροδέματος χρειάζεται κάποιο μοντέλο, και αν ναι τότε ποιό μοντέλο προτείνετε;

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχήν σου λέω οτι δεν κατέχω το συγκεκριμένο θέμα.

Όμως πριν προχωρήσεις, κοίτα αν η κατηγορία που λες απαιτεί μελετητικό πτυχίο κατηγορίας 27 (περιβαλλοντικά) για την εκπόνηση της μελέτης ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρόκειται για δημόσιο έργο οπότε δεν απαιτείται μελετητικό, και στις περισσότερες υπηρεσίες της επαρχίας δέχονται υπογραφή μηχανολόγου. Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά μέχρι να βγει κάποιο ΦΕΚ που να λέει διαφορετικά το δημόσιο θα λειτουργεί όπως πάντα.

 

Ακόμα και αν ήταν όμως για δημόσιο έργο, τα εργοτάξια εξαιρούνται από ΜΠΕ. Ειρωνεία ε; Οι μικρομεσαίες μονάδες παρασκευής σκυροδέματος εξαιρούνται ενώ τα τεράστια εργοτάξια που στήνονται για τα "φιλέτα" στα δημόσια έργα εξαιρούνται.

 

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν γίνει αμέτρητες συζητήσεις, δεν θέλω να τα συζητήσουμε εδώ.

 

Στο θέμα μας τώρα, αν ξέρει κάποιος ας βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρόκειται για δημόσιο έργο οπότε δεν απαιτείται μελετητικό, και στις περισσότερες υπηρεσίες της επαρχίας δέχονται υπογραφή μηχανολόγου

 

Δεν το ανεφερα για το αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, αλλα ανεξάρτητα της ιδιότητας του έργου για κάποιες κατηγορίες έργων (Α1,Α2,Β2 παλιάς διαβάθμισης) και κάποια KW (κινητηριας ή θερμικής ισχύος) τουλάχιστον εδω Αθήνα ζητάνε πτυχίο κατηγορίας 27 (περιβαλλοντικά)

Link to comment
Share on other sites

Ας μην κολλάμε στα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν δεν δεχτούν την μελέτη θα συνεργαστώ με κάποιον συνάδελφο που έχει πτυχίο κατηγορίας 27, θα ελέγξει την μελέτη και θα συνυπογράψει με την αντίστοιχη αμοιβή βέβαια. Στο διαύγεια υπάρχουν εκατοντάδες ΜΠΕ υπογεγραμμένες από μηχανολόγους. Δεν μπορεί όλες οι υπηρεσίες να κάνουν λάθος.

 

Με ενδιαφέρει περισσότερο η ουσία για το περιεχόμενο της ΤΕΠΕΜ.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον τα έχεις μπερδέψει. ΤΕΠΕΜ χρειάζεσαι αν έκανες παραγωγή σκυροδέματος για κάποιο έργο που έχει πάρει ΕΠΟ. (άρθρο 7 , παράγραφος 2 , Ν.4014)

 

 

και μια παρατήρηση

δεν υπάρχει σπαρτηριοτριβείο, άρα γλιτώνω την σκόνη και τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος από αυτό. Το τσιμέντο φυλάσσεται σε σιλό.

 

αν είχες πάει σε μονάδα παραγωγής σκυροδέματος θα έβλεπες ότι έχει σκόνη (χωρίς σπαστήρα, με φίλτρα στα σιλό κλπ)

Link to comment
Share on other sites

..........................Στο διαύγεια υπάρχουν εκατοντάδες ΜΠΕ υπογεγραμμένες από μηχανολόγους. Δεν μπορεί όλες οι υπηρεσίες να κάνουν λάθος.

 

Ετσι απο περιέργεια (χωρις να αμφισβητώ τα λεγόμενα σου), σου ειναι εύκολο να αναρτήσης μια απόφαση απο την διαύγεια ?

Link to comment
Share on other sites

Πάλι με τα δικαιώματα υπογραφής... ψάξε στο διαύγεια με λέξεις κλειδιά:

περιβαλλοντικών όρων μηχανολόγος

 

Θα δεις πολλές σχετικές αποφάσεις.

 

Σχετικά με την σκόνη, γνωρίζω ότι σηκώνεται σκόνη αλλά δεν συγκρίνεται η σκόνη από μονάδα παραγωγής αδρανών. Η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης οφείλεται στην κίνηση των οχημάτων και όχι στην ίδια την παραγωγική διαδικασία. Θα ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, απλά ρωτάω για προτεινόμενα μοντέλα για να μπορώ να υπολογίσω τα μέτρα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά η νομοθεσία δεν σε περιορίζει μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε μοντέλο φτάνει να αναφέρεις στην μελέτη σου τις παραδοχές του και που βασίζεται (όπως διδαχθήκαμε στα μαθήματα περιβαλλοντικά μοντέλα, διαχείριση αέριας ρύπανσης, επεξεργασία αερίων εκπομπών και κλιματολογία / μετεωρολογία) ώστε να δείξεις οτι είναι κατάλληλο για την περίπτωση σου. Συνήθως χρησιμοποιούμε μοντέλα από την EPA. (πχ AERMOD) γιατί έχουν εκτός των άλλων και πολύ καλό documentation οπότε μπες εκεί και ψάξε.

Edited by ZaXoYs
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Σχετικά με το πότε χρειάζεται, υπάρχει κάποια νομοθεσία ή είναι στην κρίση μας;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.