Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

Στην περίπτωση που η θέση εισόδου κτίσματος είναι σε τέτοια θέση που "θίγει" το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης άλλης κάθετης τι γίνεται? Δηλαδή αν η είσοδος του κτίσματος έχει απευθείας πρόσβαση σε χώρο αποκλειστικής χρήσης άλλης κάθετης. Υπάρχει περίπτωση να επιδικάσει το δικαστήριο αλλαγή της θύρας εισόδου σε νόμιμη θέση?

Link to comment
Share on other sites

να βαλεις ενα απλο τοπο απο την συσταση....

να φαινονται τα τμηματα των καθετων

τα κτισματα

ο δρομος

και οι αποκλειστικες χρησεις

και τι υπαρχει στην πραξη

μετα

τα λεμε

Link to comment
Share on other sites

5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής ή
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.

7. Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5 ή εφόσον η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας και κτιρίων εν σειρά που αποτελούν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ευρισκόμενες εντός οικοπέδων, τμημάτων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια στάθμη, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.
Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση.

 

 

 

Όσον αφορά την κάθετη ιδιοκτησία τι ισχύει? Με έχει μπερδέψει αυτή η παράγραφος. Π.χ. αν υπάρχει καταπάτηση κάθετης τι ισχύει? Πρέπει να συντελείται σε όλους τους ορόφους, η αρκεί σε έναν όροφο και γίνεται μονομερής τροποποίηση?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Μπορεί να βγεί  νέα άδεια στην κάθετη Α για  νέο ισόγειο κτίριο και σύσταση οριζοντίων επί της καθέτου Α για το νέο ισόγειο  κτίριο και το  υφιστάμενο?

adeia.pdf

Link to comment
Share on other sites

εχεις οικοπεδο εμβαδου....τμ

εγινε συσταση καθετων, πριν το 2011, ...καθε τμημα εχει -εστω- το 50%...της δομησης.

Τί αυθαιρεσιες εχει καθε καθετη, δεν επηρεαζει την αλλη, λογω πριν 2011..

Χτιζεις με βαση τους πολεοδομικους κανονες της περιοχης [υψος, αποστασεις κλπ] και συστηνεις ΟΙ.

Ακομα και την συσταση νεας καθετης για το δικο σου "τμημα"

μπορεις να εξετασεις...

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δύναται  δηλαδή να συσταθούν οι οριζόντιες Α1 και Α2 παρόλο που δεν υπάρχει λειτουργική συνένωση των 2 κτιρίων?

αδεια 2.pdf

Link to comment
Share on other sites

εκεινο το "υπαρχον ισογειο κτισμα", πού παταει;

Εγω το βλεπω σαν ενα που παταει σε δυο καθετες...ετσι ειναι;

Θες να χτισεις στην αλλη πλευρα της μιας καθετου,  ενα νεο ανεξαρτητο...το βαζεις όπου θελεις.

Λογω της ανεξαρτησιας του, θα αποτελει και ΟΙ αλλα και καθετη εκει που "παταει"

Ξαναρωτησα,

τι εμβαδον εχει το οικοπεδο και τι εμβαδα και χιλιοστα ανηκουν στις καθετες. Ολα προκυπτουν απο την συσταση.

Εχει γινει συσταση ΟΙ για τα υφισταμενα κτισματα;

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά ,πατάει και στις 2 καθετες,προκειται για κτισμα προ του 55 στο οποιο βγηκε και μια  αδεια το 1986  .Το 2007 υπήγαγαν το οικόπεδο  στον 3741 και 1024 οπου συστήθηκαν οι κάθετες και τις διενειμαν περιλαμβάνοντας το κάθε  τμημα του υπαρχοντος ισόγειου κτιρίου και περιγράφοντας και την μελλοντική δόμηση που τους αντιστοιχεί ανάλογα με τα ποσοστά και την υπάρχουσα  δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Σύσταση κατακορύφων ιδιοκτησιών επί ενιαίου, στατικά, κτιρίου ΔΕΝ γίνεται.  Κι εξαιτίας αυτού, ίσως η σύσταση να είναι άκυρη.

Ίσως ο μηχανικός να ήταν άσχετος. Αλλά και ο συμβ/φος???

 

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας, σε διπλανά κτίσματα με σύσταση κάθετων και οριζόντιων επί κάθετων στον κάθε όροφο, υπάρχει σύμφωνα με τις οικοδομικές άδειες αυθαιρεσία της οριζόντια επί της μιας κάθετου, να εισέρχεται στην οριζόντια της διπλανής κάθετου και να "κλείνει" τμήμα του εξώστη της. Τακτοποιείται? Και αν ναι πως?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.