Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βεβαίωση μηχανικού για αγροτεμάχια με οικίσκο γεώτρησης


Kane

Recommended Posts

Θεώρησα ορθότερο να μεταφερθεί/αποσπαστεί εδώ, για να κάνουμε μια κουβέντα.

 

Οπότε:

 

Συνάδελφοι, εν τέλει με αυτούς τους οικίσκους τι συμβαίνει τελικά; Μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση αδόμητου, όταν υπάρχει αντίστοιχος οικίσμος σε αγροτεμάχιο;

 

Εάν το έχει συναντήσει κάποιος, ας κάνει ένα κόπο να μας πεί.

 

Διαβάζοντας:

 

1. Η ανόρυξη φρεάτων και η κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και υδατοδεξαμενών επιτρέπονται ανεξάρτητα από την αρτιότητα του γηπέδου, με τους παρακάτω όρους και περιορισμούς δόμησης:

α. τα κτίσματα για στέγαση των αντλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να έχουν τις απολύτως απαραίτητες για το σκοπό αυτό διαστάσεις και μέγιστο ύψος δύο και μισό (2.50) μ. Στα παραπάνω κτίρια δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αρθ-162 παρ.5 εδαφ.α.

Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον τα φρέατα δεν εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του Υπουργείου Γεωργίας.

β. το μέγιστο ύψος των υδατοδεξαμενών ορίζεται:

σε δύο και μισό (2,50) μ όταν κατασκευάζονται στο έδαφος και σε ένδεκα (11) μ όταν κατασκευάζονται σε υποστυλώματα.

Η απόσταση των υδατοδεξαμενών από τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε πέντε (5) μ.

2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παρ.1 απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας νομαρχίας στην οποία βεβαιώνεται ότι:

α. στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβεβλημένη η κατασκευή κτίσματος στέγασης αντλητικών εγκαταστάσεων ή και υδατοδεξαμενής.

β. οι ζητούμενες διαστάσεις των παραπάνω κατασκευών είναι οι ελάχιστες απολύτως αναγκαίες για το σκοπό που προορίζονται.

γ. επιβάλλεται η κατασκευή υδατοδεξαμενής σε υποστυλώματα, εφόσον πρόκειται για την περίπτωση αυτή.

 

Είναι λίγο μετέωρα όλα, δηλαδή: Ορίζει μεγιστο ύψος μεν, αλλά οχι εμβαδόν. Αντιθέτως, μιλά αυθαίρετα περί "απολύτως απαραιτήτων διαστάσεων για το σκοπό αυτό". Αλήθεια, καπου στο φορουμ εχει γραφτεί περί 12 τ.μ., απο που προκύπτει; (μολις θυμήθηκα πως εγώ το είχα αναφέρει, ρωτώντας συνάδελφο στη πολεοδομία,χωρίς ομως επίσημο σε εγκύκλιο,οδηγια ή εντυπο).

Η αρμόδια υπηρεσία της οικείας νομαρχίας, ποιά είναι; Εάν η εγκατάσταση έχει πάρει ανανέωση λειτουργίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα νομιμοποίησης του κτίσματος;

 

Πάντως, επειδή ζώ σε αγροτική περιοχή, κυριολεκτικά μου φαίνονται πεταμένα χρήματα, οι αμοιβές, παράβολο, τοπογραφικό του 4014, για μια παλιοκατασκευή των 5-10 τ.μ. φτιαγμένη στο χέρι. Και το αλλο αστείο ειναι, πως κατα 99%, εινια κατασκευασμένες στα ορια ακριβώς (διπλα στους δρόμους), άρα και παραβάσεις πλάγιων αποστάσεων. Tragic.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

....Πάντως, επειδή ζώ σε αγροτική περιοχή, κυριολεκτικά μου φαίνονται πεταμένα χρήματα, οι αμοιβές, παράβολο, τοπογραφικό του 4014, για μια παλιοκατασκευή των 5-10 τ.μ. φτιαγμένη στο χέρι. Και το αλλο αστείο ειναι, πως κατα 99%, εινια κατασκευασμένες στα ορια ακριβώς (διπλα στους δρόμους), άρα και παραβάσεις πλάγιων αποστάσεων. Tragic.

Tragic δεν λες τίποτα! Δυστυχώς σε περίπτωση δική μου έχει κολλήσει η άδεια δόμησης γιατί υπάρχει τέτοιο κτίσμα σε γειτονικό τμήμα του οικοπέδου (έχει γίνει σύσταση καθέτου), είναι εντός παραδοσιακού οικισμού με συνέπεια να μην τακτοποιείτε και είναι ακριβώς πάνω στο όριο του οικοπέδου. Η λύση είναι μονόδρομος για μένα πια... "κατεδάφιση". Το κακό είναι πως υπάρχουν δεκάδες τέτοια στην περιοχή και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα :sad:

Edited by IOANNA
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Με το ν.4178/13 υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης με ταυτόχρονη εξαίρεση από κατεδάφιση αντλητικών εγκαταστάσεων και κτισμάτων 3 χ 3 και ύψους μέχρι 2,50 μ.

 

Τακτοποιούνται ως παραβάσεις κατ.3 δηλ. με πληρωμή μόνο παραβόλου (500 €), ενώ δεν απαιτούνται σχέδια κλπ., μόνο τ.ε. μηχανικού και φωτογραφίες.

Link to comment
Share on other sites

Και ας εχει αδεια νερου σε ισχυ?

Δεν εχει σχεση φανταζομαι..

Διαβάζεις την άδεια χρήσης νερού, καθώς και την άδεια κατασκευής γεώτρησης.

Σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι δεν καλύπτει πολεοδομικά τον οικίσκο και χρειάζεται άδεια απο πολεοδομία. Τουλάχιστον έτσι ήταν σε μια περίπτωση που είχα πριν κάνα χρόνο.

 

Τακτοποίηση γίνεται όπως τα περιγράφει ο akis73

Link to comment
Share on other sites

Δίνουμε Βεβαίωση (όχι προφανώς αδόμητου) αφού πρωτίστως ρυθμιστεί ο οικίσκος με τον 4178.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι, ρίχνω αδεια για να πιάσω γεμάτα...

 

Υπάρχει περίπτωση να εχει βγεί κάποια εγκύκλιος για τους ανωθεν οικίσκους γεώτρησης, ή τακτοποιούμε κανονικά για να δώσουμε βεβαίωση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.