Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θερμομόνωση κατά ΝΟΚ


Recommended Posts

1 ώρα πριν, Μέρσα said:

Καλησπέρα σας

Έχω απορία πως αποτυπώνω και υπολογίζω στο διάγραμμα κάλυψης νέου κτιρίου την εσωτερική θερμομόνωση πάχους 7εκ

Η απάντηση που πηρα απο μια ΥΔΟΜ σε αντίστοιχο ερώτημα ηταν οτι στη περιπτωση θερμομόνωσης >6εκ στο διάκενο των τοίχων πλήρωσης, για να μη γίνεται πολύπλοκος ο υπολογισμός της επιφάνειάς της(πχ εκει που αλλαζει θέση η θερμομονωση καθως στον φέροντα ειναι κατα κανόνα εξωτερικη), δέχονται στο διάγραμμα κάλυψης να σχεδιαστεί και η θερμ τοίχων πλήρωσης ως εξωτερική και ο υπολογισμός της επιφάνειας της ως το πάχος της επί το μήκος του περιγράμματος κτιρίου. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κάτι το οποίο δεν έχει αποδεχτεί η δική μου πολεοδομία ακόμα.. Γιατί κι εγώ χάριν συντομίας το ΔΚ το είχα δείξει με offset 7εκ.

Δεν θα ρωτήσω αν είναι γραπτή αυτή η απάντηση.. 🙄

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, Μέρσα said:

Κάτι το οποίο δεν έχει αποδεχτεί η δική μου πολεοδομία ακόμα.. Γιατί κι εγώ χάριν συντομίας το ΔΚ το είχα δείξει με offset 7εκ.

Δεν θα ρωτήσω αν είναι γραπτή αυτή η απάντηση.. 🙄

ειναι μεγαλο κάψιμο αυτο το θέμα..

Με τον τρόπο που το βλεπει η δικια μου ΥΔΟΜ αφαιρειται μια φορά το παχος θερμομονωσης και ξεμπερδευεις ευκολα με υπολογισμους. Στη πραγματικότητα όμως αν η αποτυπωση της θερμ στο ΔΚ και οι υπολογισμοι της επιφάνειας γινουν αναλυτικά,  τοτε  πρεπει να αφαιρεθεί σχεσον δυο φορες κθως αλλη επιφανεια καταλαμβανει εξωτερικα με τη μόνωση του φέροντα  και αλλη στο εσωτερικο των τοιχων πλήρωσης. Και αφου ο νομος σου λεει οτι αφαιρείται στο σύνολό  της..αρα;

Ισως αν προβάλεις το επιχειρημα οτι αν αφαιρεθεί με τον τροπο που σου ζητάνε, τοτε θα προκύψουν μακροστενες τρύπες μέσα στο περίγραμμα κτιριου, και αυτο δημιουργεί διαφορα παράδοξα σε σχεση με τους ορισμούς του περιγραμματος κτιρίου...ξερω γω,,λεμε τώρα :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα αυτό

 "πρεπει να αφαιρεθεί σχεσον δυο φορες κθως αλλη επιφανεια καταλαμβανει εξωτερικα με τη μόνωση του φέροντα  και αλλη στο εσωτερικο των τοιχων πλήρωσης"

Αλλά φαντάζομαι ότι το θέμα δεν είναι τόσο ο υπολογισμός μην χάσουμε κανένα τετραγωνικό εκατοστό στην αφαίρεση, όσο να φαίνεται στο διάγραμμα η σωστή θέση της μόνωσης και να μη θεωρηθεί εξωτερική.

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

πιστεύω ότι αν η εξωτερική θερμομόνωση έχει πάχος 6,01 ή 7 εκ, τότε δεν αφαιρούνται τα 6,01 ή τα 7 εκ αντίστοιχα από τον υπολογισμό της δόμησης, νομίζω ότι τα 6 εκ μετράνε στην δόμηση του οικοπέδου και δεν μετράει το 0,01 ή το 1 εκ.

Το επιβεβαιώνει ένας Συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Arche said:

πιστεύω ότι .........  =======> .... και δεν μετράει το 0,01 ή το 1 εκ.

....

που το διάβασες  αυτό το πιστεύω σου??

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

ο συνάδελφος μαλλον εννοεί αυτο το σχόλιο 

το οποιο με προβληματισε κι εμένα γιατί όντως σε σύνθετα κτίρια δημιουργουνται παραδοξα οταν πας να αφαιρέσεις την εσωτερική θερμομόνωση .

Σε αυτά τα παράδοξα που σχολιαζει ο kan62 αναφερόμουν κι εγω νωρίτερα

4 ώρες πριν, Chr1st0s said:

Ισως αν προβάλεις το επιχειρημα οτι αν αφαιρεθεί με τον τροπο που σου ζητάνε, τοτε θα προκύψουν μακροστενες τρύπες μέσα στο περίγραμμα κτιριου, και αυτο δημιουργεί διαφορα παράδοξα 

 

Link to comment
Share on other sites

Μόνο αυτό δεν εννοούσα στο παραπάνω σχόλιό μου ... είπα απλά ότι κατά τη γνώμη μου από το 6.ιθ λείπει η λέξη "εξωτερική" πριν από το θερμομόνωση.

Επισυνάπτω λοιπόν όλα τα σχετικά εδάφια του ΝΟΚ και επαναλαμβάνω  :

- Αν κάποιος έχει 6 εκ. θερμομονωτικό (+1εκ. κόλλες = 7εκ. στο σχεδιασμό) έχει το κίνητρο να μην μετρήσουν αυτά τα εκατοστά (το σύνολο δηλ. όλα, τα 7εκ. στο παράδειγμα) σε κάλυψη και δόμηση. Εξομειώνεται δηλαδή η μεγάλη θερμομόνωση με επένδυση. Αυτό υποθέτω ότι γίνεται για να προτιμώνται μεγάλα πάχη θερμομόνωσης στο σχεδιασμό ώστε να πάμε σε ενεργειακά αποδοτικότερα κτήρια (τα 5εκ. θεωρούνται πλέον απαίτηση ΚΕΝΑΚ οπότε τα 6εκ. και πάνω είναι μια επιπλέον βελτίωση).

- Την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση έχουν και τα υπάρχοντα κτήρια, μόνο που εκεί δεν υπάρχει η απαίτηση του πάχους. Λογικό είναι γιατί σ'αυτά με ένα απλό 3άρι θερμομονωτικό πάλι 7εκ. πάχος θερμομόνωση έχεις (4 σοβάς-κόλλα + 3 μονωτικό). Αυτό μόνο μπορεί να ελεγχθεί σαν πάχος επενδύσεων μέχρι το περίγραμμα του κτηρίου. Ενεργειακά μπορεί να είναι επίσης το ίδιο αν το υπάρχον έχει μιά στοιχειώδη μόνωση ή είναι καλύτερο από το τίποτε αν δεν υπάρχει καθόλου μόνωση ...

- Αν αντίθετα θεωρηθεί ότι στο 6.ιθ περιλαμβάνονται και οι ενδιάμεσες των τοίχων πλήρωσης θερμομονώσεις, τότε τα ερωτήματα είναι πολλά και δύσκολα : πως ελέγχεται ; ποιά από τις προβολές της λαμβάνεται στα πολυώροφα ; πως γίνεται κάτι που είναι μέσα από τοίχους πλήρωσης να μην θεωρείται εντός περιγράμματος κτηρίου δηλ. κάλυψη ; στον υπολογισμό όγκου τι γίνεται ; αν η θερμομόνωση δεν μετράει σε κάλυψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνειά της στον υποχρεωτικά ακάλυπτο ; αν ναι, πως εξασφαλίζεται η υποχρεωτική επικοινωνία της με τον υπόλοιπο ακάλυπτο ; αν από πάνω της καλύπτεται από δόμηση τι γίνεται ; πως υπολογίζεται ; με πατέντες τύπου "θεωρείται ότι ..." ; ποιός πληρώνει τον μηχανικό για τον υπολογισμό αυτό ; και άλλα πολλά ...

θερμ.png

Edited by kan62
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα σας,

το πανελ πλαγιοκάλυψης σε βιομηχανικό μεταλλικό κτίριο το οποίο είναι το μοναδικό στοιχείο πλήρωσης και είναι άνω των 6cm, μετράει στη δόμηση; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

section-page-001.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.