Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέση Δεξαμενής Πετρελαίου σε πολυκατοικία


fotisnafplion

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω που μπορεί να τοποθετηθεί μια δεξαμενή Πετρελαίου (εννοείται και καυστήρα) σε μια πολυκατοικία χωρίς υπόγειο και τι περιορισμοί υπάρχουν.

 

Είναι μια πολυκατοικία με έναν ακάλυπτο χώρο και μέχρι τώρα υπήρχε μια δεξαμενή εκεί η οποία δεν ήταν "δηλωμένη".

 

Τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν μια καινούρια και δεν ξέρουμε ακριβώς τι προβλέπεται (π.χ. να χτιστεί ένα δωμάτιο στον ακάλυπτο για να τοποθετηθεί εκεί ; Θα μπορούμε να πάρουμε άδεια;

 

Τη νομοθεσία που μπορώ να τη βρώ;

 

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας με βοηθήσει,

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Edited by fotisnafplion
Link to comment
Share on other sites

Για το καθαρά μηχανολογικό κομμάτι , κοίτα το κτηριοδομικό κανονισμό.[ΥΑ 3046/304/3.2.89 (ΦΕΚ 59Δ/89) Απόφαση περί Κτιριοδομικού Κανονισμού]

 

Τώρα για που θα την τοποθετήσουν, αν είναι στον ακάλυπτο θα πρέπει μαλλον να έχουν υπόλοιπο συντελεστή κάλυψης (?) και δόμησης (?) του χώρου που θα φτιάξουν .... (αρμόδιοι οι πολ. μηχανικοί και αρχιτέκτονες)

Αν την τοποθετήσουν στη ταράτσα, βγαίνουν άλλα προβλήματα (στατικότητας, δόμησης, ...) που καλύτερα να απαντήσουν πάλι οι αρμόδιοι πολ. μηχανικοί και αρχιτέκτονες

Edited by dib
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως σωστά ανέφερε ο dib

" Για το καθαρά μηχανολογικό κομμάτι , κοίτα το κτηριοδομικό κανονισμό.[ΥΑ 3046/304/3.2.89 (ΦΕΚ 59Δ/89) Απόφαση περί Κτιριοδομικού Κανονισμού]"

 

Αναλυτικότερα από αρθρο 27 παράγραφος 2.4.3.1

Για την αποθήκευση υγρών ή στερεών καυσίμων και για συνολική εγκατεστημένη θερμική ισχύ πάνω από 150 KW, απαιτείται η κατασκευή ιδιαίτερου χώρου αποθήκευσης καυσίμων στο κτίριο.

Ο χώρος αποθήκευσης καυσίμων πρέπει να χωρίζεται από το λεβητοστάσιο ή άλλο διπλανό χώρο με τοίχο από άκαυστα υλικά. Ειδικά για την περίπτωση αποθήκευσης πετρελαίου, ο τοίχος αυτός πρέπει να είναι στεγανός και ανθεκτικός στη φωτιά. Ο τοίχος αυτός αρκεί να είναι κατασκευασμένος είτε από οπλισμένο σκυρόδεμα είτε από δρομική πλινθοδομή εκατέρωθεν επιχρισμένη είτε από μπατική πλινθοδομή χωρίς διαμπερείς οπές.

Εναλλακτικά, μπορεί ο τοίχος αυτός να είναι οποιασδήποτε άλλης κατασκευής, εφόσον αποδεδειγμένα έχει δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστο μιας ώρας.

Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να επικοινωνεί με τους άλλους χώρους μέσω μεταλλικής πόρτας. Ο τεχνητός φωτισμός του χώρου επιτρέπεται μόνο με ηλεκτρικούς λαμπτήρες.

Ο χώρος αποθήκευσης καυσίμων πρέπει να αερίζεται μέσω μόνιμου ανοίγματος προς το ύπαιθρο (κατευθείαν ή μέσω σήραγγας). Η καθαρή επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι ίση τουλάχιστο με το 1/12 της επιφάνειας του χώρου της αποθήκης

Edited by mixmentzos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα!

Επειδή το έψαξα πολύ το συγκεκριμένο θέμα, σας γράφω τι ισχύει σε περίπτωση που κι αλλοι συνάδερφοι έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Ο Κτιριοδομικός περιγραφει τις προδιαγραφές του λεβητοστασίου και της δεξαμενής, αλλά δε λέει ξεκάθαρα που μπορεί να τοποθετηθεί..

Αυτό το λέει ο ΝΟΚ

Άρθρο 17

Κατασκευές και φυτεύσεις στους

ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις

6. Κάτω απότην οριστικήστάθμη του εδάφουςτων

 

 

ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου ήγηπέδου, επιτρέ−πονται:

 

α) Η κατασκευήδεξαμενών αποχέτευσης νερού υγρών

και αερίων καυσίμων, αποθήκηςσυσσωρευτών φωτο−βολταϊκών συστημάτων, δικτύων για την εξυπηρέτηση

του κτιρίου και των απαραιτήτων για τη λειτουργία

ασκεπούςπισίναςεγκαταστάσεων, σύμφωνα με τουςόρουςκαι περιορισμούςπου προβλέπονται απότις....

 

Εδώ φαίνεται ξεκαθαρα ότι η τοποθέτηση της δεξαμενής υγρών ή αέριων καυσίμων μπορεί να γίνει στον ακάλυπτο αλλά μόνο υπογείως...

Η Πολεοδομία Αιγάλαιω μέχρι τώρα δεν υπέγραφε (λένε) άδεια με λεβητοστάσιο στον ακάλυπτο...Βεβαια τώρα με τον 4030 δεν υπογράφουν , οπότε είναι στην ευθυνη του μηχανικού που θα υπογράψει ....

Edited by Manolis gon
μεγένθυση
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Στον πλάγιο ακάλυπτο μπορεί να γίνει υπογεια κατασκευή δεξαμενής πετρελαίου ? Και αν ναι σε τι απόσταση από το όριο ?

Link to comment
Share on other sites

Στον πλάγιο ακάλυπτο μπορεί να γίνει υπογεια κατασκευή δεξαμενής πετρελαίου ? Και αν ναι σε τι απόσταση από το όριο ?

 

Δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται τέτοια εγκατάσταση για κατοικίες και ούτε οι κανονισμοί προβλεπουν κάτι τέτοιο ..... αλλα αν θα υπάρχει (?) τέτοια πρόβλεψη (που πιθανόν να μου διαφεύγει) για τέτοια περίπτωση θα πρεπει να δείς τις προδιαγραφές για δεξαμενές πρατήριων υγρών καυσίμων (βενζιναδικα) που πιστεύω οτι δεν θα συμφερει να κάνει κάποιος τέτοια επένδση στο έδαφος !!!

 

Θα ήταν πτροτιμώτερο να καταφύγουν σε άλλες απλές λύσεις θέρμανσης ....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.