Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στατική μελέτη ξύλινης πέργκολας


 
teosan

Recommended Posts

θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι απαιτουμενη η υπαρξη στατικης μελετης για ξυλινη περγκολα στον γενικο φακελο στατικων μιας αδειας.Μπορει να αντικατασταθει απο μια τεχνικη εκθεση και αν ναι υπαρχει καποιο προτυπο.

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ. acnt

Link to comment
Share on other sites

Καλά, αυτό μόνο στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης μπορεί να στο ζητήσουν!

Μια φορά μου ζήτησαν κάτι τέτοιο για τεράστια πέρκολα 12μx12μ σε κάτοψη.

1) Ξυλότυπος θεμελίωσης.

2) Σχέδιο κάτοψης.

3) Λεπτομέρεια βάσης.

4) Λεπτομέρεια σύνδεσης στύλου-δοκού.

5) Άνευ υπολογισμών.

Link to comment
Share on other sites

Τι υπολογισμούς να κάνεις; Σε φορτία ανέμου και σεισμικά, με χωρικό πλαίσιο;

Στύλου, δοκού, θεμελίωσης, συνδέσεων;

Εδώ για να κάνεις μια ξύλινη πέργκολα δε χρειάζεται άδεια, ζητούν και στατική μελέτη!

Link to comment
Share on other sites

πάντως μια καλή απάντηση στην πολεοδομία αν θέλεις να την αποφύγεις είναι ο τρόπος αμοιβής για τη μελέτη ποιος θα είναι. Κανονικά αν γίνει τέτοια μελέτη θα πρέπει να πληρωθεί βάσει αναλυτικού προυπολογισμού, άρα να στο γράψει στο σεντόνι ο μηχανικός που ελέγχει. Οι περισσότεροι θα πουν μετά από συνεννόηση με τον φοροτεχνικό ότι δε θέλουν κανονική μελέτη αλλά ενδεικτικές διατομές πέργκολας. Σαν επιχείρημα θα πείτε ότι δε μπορείτε να δικαιολογήσετε επιπλέον αμοιβή και θα φωνάξετε τον ιδιοκτήτη στην πολεοδομία να του εξηγήσει ο πολεοδόμος. Στη χειρότερη πάντως θα πληρωθείτε αμοιβή για τη δουλειά σας. (Τα ίδια ισχύουν για ξύλινες στέγες επί πλάκας)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε λιγο θα μας ζητανε μελετη για την σημαια που βγαζουμε στα μπαλκονια μας στις εθνικες επετιους. Ακου εκει στατικη μελετη για ξυλινη περγκολα. Τι φορτια εχει να αντιμετωπισει; Ανεμο; Χιονι; Ο καθε βολεψακιας μηχανικος που τρομαξε στην ιδεα του πραγματικου ανταγωνισμου στην αγορα εργασιας εγινε απαιτητικος ξερολας μηχανικος πολεοδομιας. Αν ομως τους βολεψεις με κανα φακελο γεματο με 50ρικα περνανε ακομα και το σπιτι του πρωτου απο τα τρια γουρουνακια στο παραμυθι απο στατικο ελεγχο.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΧΑ ΧΑΧΑ. Καλό αυτό με τα γουρουνάκια.

Έχουμε να υπολογίσουμε το φορτίο του αναρριχώμενου φυτού και των περιστεριών που πιθανών καθίσουν πάνω στην πέργκολα. Επίσης το φορτίου του παιδιού που θα κάνει μονόζυγο στην πέργολα.

Link to comment
Share on other sites

πάντως επί της ουσίας πολλές πέργκολες σκεπάζονται με κάτι. Αν είναι πανί τότε οκ. Αν όμως είναι κάτι άλλο πρέπει να έχουμε τον νου μας,

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, είναι σπαστικό να σου ζητάνε στατική μελέτη για πέργκολα (ειδικά στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης...), αλλά ειδικά για μεγάλες πέργκολες είναι πολύ χρήσιμο. Μια φορά κατασκεύαζα μια πέργκολα τεραστίων διαστάσεων και έκανα στατικό υπολογισμό των δοκών αφού τα ανοίγματα (8,5 μ) δεν άφηναν περιθώρια για λάθη. Περίμενα την ανέγερση για να δω σχετικά προβλήματα ή θέματα που θα παρουσιαζόντουσαν και είδα το εξής απίστευτο: δοκός διατομής 160/240 χιλ. να ταλαντώνεται σαν απλό σχοινί από τον δυνατό άνεμο...Η πέργκολα ήταν τοποθετημένη σε ύψος μόλις 2,5 μ. από το έδαφος!!! Ευτυχώς με το "δέσιμο" της κατασκευής με εγκάρσιες δοκούς "τεζάρισε¨η κατασκευή τελείως.

Γι΄αυτό μην το γελάτε είναι πολύ χρήσιμο ακόμα και αν δεν το ζητάνε να γίνονται υπολογισμοί κάπου-κάπου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.