Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συναγερμός για αιθαλομίχλη από τζάκια και ξυλόσομπες


NEADERTAL

Recommended Posts

Αύξηση των αιωρουμένων σωματιδίων στην Αττική, εξαιτίας της καύσης ξύλων

 

«Κόκκινο» χτύπησαν την Κυριακή τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω της καύσης ξύλων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες της Αττικής. Προχθές, σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος τα πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν στα 189 μικρογραμμάρια στον σταθμό της Λυκόβρυσης. Δηλαδή περίπου 350% πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων. Επίσης, στο Μαρούσι μετρήθηκαν 174 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, έως και το 70% αυτών των τιμών οφείλονται στα καυσόξυλα.

 

Αυτό αποτελεί την επιστημονική απόδειξη της πραγματικότητας που αισθάνθηκαν όλοι οι Αθηναίοι το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την μυρωδιά του καπνού και την αιθαλομίχλη να καλύπτει σχεδόν όλη την πόλη. Η εξ ανάγκης «μόδα» λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου που οδήγησε τους περισσότερους στη λύση του τζακιού και της ξυλόσομπας, έφερε στην Αθήνα του 2012 σκηνές από το Λονδίνο της δεκαετίας του '50

 

Τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται από ένα μόνο τζάκι μπορούν να συγκριθούν με αυτά που εκπέμπει ένας κεντρικός καυστήρας πετρελαίου σε μια πολυκατοικία. Με τη διαφορά ότι δεν είναι τοξικά όταν πρόκειται για καθαρό και στεγνό ξύλο.

 

Τοξικά σωματίδια

 

2012031102942_146498768.jpg

 

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται όταν τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από το ξύλο «μπερδεύονται» με τα τοξικά σωματίδια από την καύση ορυκτών καυσίμων. Κι αυτό γίνεται πολύ έντονο σε πυκνοδομημένες πόλεις όπως η Αθήνα που, ούτως ή άλλως, αντιμετώπιζε πρόβλημα, καθώς μαζί με τη Θεσσαλονίκη, θεωρούνται οι πιο επιβαρυμένες πόλεις στην Ευρώπη με υπερβάσεις, τουλάχιστον κάθε δυο ημέρες. Το πρόβλημα εντείνεται και από την καύση κακής ποιότητας ξύλων, επεξεργασμένης ξυλείας και παλιών, βαμμένων επίπλων.

 

Το τζάκι, που έγινε ξανά μόδα, αποτελεί βασική εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης, όταν σε αυτό καίγονται κακής ποιότητας ξύλα ή ακόμη και βαμμένα έπιπλα

 

Πρόβλημα φαίνεται ότι προκαλούν και οι καυστήρες πέλετ. Αν και το πέλετ θεωρείται φιλικό για το περιβάλλον, οι καυστήρες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα ενεργειακής κλάσης 5, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, άλλα υπάρχει δυνατότητα και για χρήση κλάσης 3. Την ατμόσφαιρα επιδεινώνει και η ανεξέλεγκτη καύση ελαστικών που παρατηρείται σε περιοχές όπως το Θριάσιο Πεδίο από αθίγγανους. Από τα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με την Ε.Ε., χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περίπου 300.000 άνθρωποι ενώ σύμφωνα με την Greenpeace, στην Ελλάδα, ευθύνονται για τον θάνατο 1.300 ανθρώπων κάθε χρόνο, αλλά και για τη δημιουργία χρόνιων προβλημάτων υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες.

 

Το Big Smoke του Λονδίνου

 

Η αιθαλομίχλη είναι ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από μείγμα καπνού και ομίχλης στον αέρα. Το μείγμα αυτό περιέχει επιβλαβή αέρα και σωματίδια τα οποία αν μείνουν για πολύ καιρό πάνω από μια περιοχή προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει άτοπους συσχετισμούς του φαινομένου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, η αιθαλομίχλη έγινε γνωστή πριν από 60 χρόνια από το Λονδίνο.Τότε ένα παχύ στρώμα κατέβηκε στη βρετανική πρωτεύουσα από τις 4 Δεκεμβρίου 1952 μέχρι το Μάρτιο του 1953. Η αιθαλομίχλη ενοχοποιείται για το θάνατο 4 έως 12 χιλιάδων ατόμων και οδήγησε στη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Οι Λονδρέζοι εκείνη την εποχή εξαιτίας του ψύχους άρχισαν να καίνε μεγάλες ποσότητες άνθρακα.

 

Η μεγάλη αιθαλομίχλη ή Big Smoke οδήγησε το 1956 σε νέους κανονισμούς, γνωστούς και ως Clean Air Act. Δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να αντικαταστήσουν τις συσκευές άνθρακα με εναλλακτικές λύσεις, όπως η εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου τα οποία παράγουν λιγότερο καπνό. Η κεντρική θέρμανση (με χρήση φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου) ήταν σπάνια στις περισσότερες κατοικίες εκείνη την εποχή.

 

Πήραν... φωτιά και τα ηλεκτρικά σώματα - Μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος

 

Σε υψηλά επίπεδα κινείται τις τελευταίες ημέρες η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης, προκειμένου να αποφύγουν το πανάκριβο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην επάρκεια φυσικού αερίου, λόγω της αυξημένης λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Χθες η ζήτηση ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα εκτιμάτο ότι θα προσεγγίσει τις 8,5 χιλ. Mwh, ένα επίπεδο που ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα, έναντι των 7.345 MWh που ήταν η αιχμή του Νοεμβρίου.

 

Η ΔΕΠΑ και οι άλλοι προμηθευτές δεν είχαν προϋπολογίσει την αυξημένη ζήτηση αερίου τον Δεκέμβριο, προγραμματίζοντας αυξημένες ποσότητες προμήθειας για τον Ιανουάριο, που κατά παράδοση η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, λόγω καιρικών συνθηκών. Το αποτέλεσμα ήταν την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΠΑ να αναγκαστεί να αυξήσει μία παραγγελία υγροποιημένου αερίου και να επισπεύσει την παράδοση του, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Τον Νοέμβριο, που οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες, η κατανάλωση ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν μειωμένη κατά 12,03% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2011, καθώς η ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έπεσε 13,63%! Οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες αύξησαν την κατανάλωση κατά 0,86%.

 

Του Κασσιανόυ Tζέλη

 

Πηγή: Ημερισία

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και που να δείτε τι γίνεται στο Βόλο που έχουμε την Αγετ στα 5 χλμ από την μια πλευρά της πόλης και την ΒΙΠΕ στα 5 χλμ από την άλλη πλευρά...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Έλα τώρα καημένε. Έχει ξεσκιστεί μέρες τώρα ο ΣΚΑΪ με το θέμα. Θέλουν να βάλουν φόρο στα ξύλα θέρμανσης για να ρεφάρουν τον φόρο στο πετρέλαιο, επιστρατεύοντας την κινδυνολογία.

Το σίγουρο είναι, ότι δεν τους έπιασαν τώρα βιαστικά οι ευαισθησίες για την υγεία μας.

Ας πάνε να πουλήσουν αλλού προπαγάνδα, εγώ δεν αγοράζω.

  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλά, η φαιδρότητα του δημοσιογράφου είναι απαράμιλλη, ειδικά εκεί που μιλάει για την τοξικότητα... σε λίγο θα μας πουν ότι η κάπνα από καυσόξυλα κάνει καλό στην υγεία!

 

Από την άλλη, το πρόβλημα είναι υπαρκτο, εκτεταμένο και σοβαρό.

Δεν πρόκειται για συνομοσιολογία, ούτε ειναι το θεμα ο φόρος. Υπάρχει αντικειμενικο θεμα δημοσίας υγείας.

 

Δεν υπάρχει προάστιο μεγαλούπολης ή μικρή πόλη και κωμόπολη που να έχω περάσει βράδυ και να μην είναι αισθητή η οσμή και ο περιορισμός της... ορατότητας λόγω των ξύλων.

Από Λάρισα μέχρι Κιλκίς, και Από Έδεσσα μέχρι Καβάλα.

 

Φυσικά, αυτή η θολούρα δεν είναι "αιθαλομίχλη". Αν και η ατελής καύση ξύλου βγάζει και αιθάλη, η άσπη αυτή "κάπνα" περιέχει επιπλέον χιλιάδες ενώσεις, από μεθανόλη και βενζόλιο μέχρι στυρένιο και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες...

 

Και για να μην θεωρήσει κανείς ότι λέμε λόγια του αέρα, δύο σύνδεσμοι για την σχέση καπνού - υγείας:

http://www.epa.gov/a.../woodsmoke.html

http://www.epa.gov/iaqtribal/wood.html

 

 

Υ.Γ: Στην φώτο, προάστιο της Θεσσαλονίκης στις 14-12-2012, λίγο πριν την ανατολή. Η θολούρα δεν είναι καταχνιά...

 

post-33892-0-25622200-1356513688_thumb.jpg

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Man21 γενικά συμφωνώ σε αυτά που γράφεις στο φόρουμ , εδώ νομίζω κάνεις λάθος και θα συμφωνήσω απόλυτα με αλέξη, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, μπήκα τώρα από έξοδο και νομίζω πως έχω καπνίσει 30 τσιγάρα, δεν έχω ξαναζήσει αντίστοιχη κατάσταση στην Αθήνα. δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο που νομίζεις οτι ζεις στο Λονδίνο, παραμονή τα ίδια. Αν συνεχιστεί αυτό το βιολί κάθε χειμώνα θα πάμε όλοι μας μια ώρα αρχύτερα.

 

Από την άλλη η πολιτεία ακόμα δεν έχει πάρει χαμπάρι και περιορίζεται να μετράει τις τιμές με το κιλό και το κυβικό στα καυσόξυλα.. Τι εμπρησμοί και οικοπεδοφαγία, δεν θα μείνει κλαδάκι τσακιστό τα επόμενα χρόνια να μου το θυμηθείτε..

 

Επιτέλους! είναι τόσο δύσκολο να βάζουμε και κανένα πουλόβερ παραπάνω πριν σπεύσουμε να βγάλουμε τα απωθημένα μας στη φύση και στο περιβάλλον μας; Τόσο κακομαθημένοι και ανεύθυνοι είμαστε;

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Κάπα μπορώ να χρησιμοποιήσω την φωτογραφία;

 

Ελεύθερα... κι εγώ από κάποιον που ζητούσε να την προωθήσουμε τη βρήκα....

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους! είναι τόσο δύσκολο να βάζουμε και κανένα πουλόβερ παραπάνω πριν σπεύσουμε να βγάλουμε τα απωθημένα μας στη φύση και στο περιβάλλον μας; Τόσο κακομαθημένοι και ανεύθυνοι είμαστε;

 

 

όχι...απλά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που απλά προσπαθούν να επιβιώσουν...

 

και όταν δεν το καταλαβαίνουμε αυτό ούτε εμείς που υποτίθεται δεν εχουμε κ καποιο σκοπο (σωστά?) φαντάσου τι υποστηρικτές βρίσκουν τα καθήκια της κυβέρνησης που εξαθλίωσαν τον λαό.

αντι να μιλάς για ανευθυνότητα πολιτικών μιλάς για ανευθυνότητα ανθρώπων που πεθαίνουν,ζητώντας να μην καίνε τζάκι για να μην ενοχλείσε εσύ.

 

και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό απ όλα

 

όπως είπες...κακομαθημένοι....καποιοι

 

φιλικα παντα,αλλα όταν παραβλέπουμε το τι γίνεται κ ρίχνουμε ευθυνες όπου ειναι, με πιάνει καπως

 

 

 

Άσχετα αν αρκετοί -απ' ο,τι φαίνεται- συμμερίζονται την οργή σου, θέλει προσοχή όταν αποφασίζεις να διευρύνεις το θέμα της συζήτησης.

Το να προσβάλεις συναδέλφους για την γνώμη τους δεν είναι ο σωστός τρόπος συμμετοχής στο φόρουμ.

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής

AlexisPap

Edited by AlexisPap
  • Upvote 6
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.