Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

"Ποσοτικοποίηση" υγρασιών.


ΟΩΝ

Recommended Posts

Όχι βρε, αυτό είναι καθαρά ανίχνευση θερμοκρασίας. Έτσι ανιχνεύονται σωλήνες, καλώδια, προβληματικές ηλεκτρικές συνδέσεις κλπ.

 

Με την θερμοκάμερα μπορούν να ανιχνευτούν απευθείας οι υγρές επιφάνειες των τοίχων λόγω της πτώσης θερμοκρασίας που προκαλεί η εξάτμιση.

 

απλά είναι μία δουλειά σύνθετη που απαιτεί καλιμπράρισμα με συμβατικές μεθόδους και πιθανότατα ειδικές συνθήκες αερισμού, θέρμανσης κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες καλές κάμερες της Fluke (FlexCam) τρέχουν το MoistureView μια εφαρμογή ανίχνευσης υγρασίας. Ποσοτικοποίηση όπως είπα παραπάνω. Δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση και εξαρτάτε απο το υλικό ανίχνευσης. π.χ. πλακάκια και ξύλο σε πατώματα μπορούν να κρύψουν τα πάντα, σχετική υγρασία, συντελεστές απορρόφησης υγρασίας στα υλικά, κλπ. Σε δύσκολους χώρους χρησιμοποιούμε C-Scan αλλα πάλι χωρίς μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας (εκτός και εαν μιλάμε για διαρροή που αναβλύζει >1mm). Σε τοίχους ή μονολιθικά πατώματα είναι σχετικά πιο εύκολο. Εαν η διαρροή είναι σε σωληνώσεις θέρμανσης και απλά τρέχει στην επιφάνεια του σωλήνα τότε είναι τραγικά δύσκολο να διαχωρίσεις την διατομή του σωλήνα απο την διατομή +διαρροή. Η καλύτερη θερμοκάμερα έχει ακρίβεια ανάλυσης 5mm. Μια τεχνική αρκετά διαδεδομένη στην Αμερική αλλα δεν ξέρω εαν την έχουν εδώ είναι η οπτική ίνα με acoustic emission που την τρέχεις μέσα στον σωλήνα. Η αρχή της βασίζετε οτι μια τρύπα στον σωλήνα θα δώσει πίσω διαφορετικό σήμα. Ειδικά σε ουρανοξύστες γραφείων είναι αρκετά γνώριμη λύση και απο οτι ξέρω πληρώνετε πολύ καλά. H Physical Acoustic Corporation έχει τέτοια μοντέλα και εαν θυμάμαι καλά δεν είναι ακριβά (7-8000 δολάρια). Το καλό είναι οτι δουλεύει σε οποιοδήποτε μέσο (αέριο, υγρό).

Link to comment
Share on other sites

Άρα το να διαπιστωθεί "επιστημονικά" (ή ποσοτικά) η παθολογία μιας υγρασίας σε δομικό στοιχείο (από πού προέρχεται, πόση είναι, πώς αντιμετωπίζεται) είναι εξαιρετικά δύσκολο πράγμα...

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση είναι εύκολη για κάποιον πεπειραμένο.

 

Υ.Γ: Με την λέξη "παθολογία" έχω μία αλλεργία...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι γελοίο στη σύγχρονη κοινωνία να μπορείς να φτιάξεις το αυτοκίνητο, τον καυστήρα, το πλυντήριο, την ηλεκτρική κουζίνα κ.ο.κ., και να μην μπορείς να αντιμετωπίσεις μια απλή υγρασία ενός τοίχου...

Θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδικότητα (μηχανικός?, υδραυλικός?, άλλο?) που να μπορεί να παρέχει αυτήν την υπηρεσία.

Δηλαδή να παρατηρεί το φαινόμενο, να καταγράφει με όργανα, να μελετάει τα αποτελέσματα και να συντάσσει μια πλήρη τεχνική έκθεση με το τι συμβαίνει με μια παρατηρηθείσα υγρασία...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν και έχουν φοβερή εξειδίκευση. Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι ένα τυπικό θέμα οικοδομικής και οι περισσότεροι που ξέρω να κάνουν τέτοιες δουλειές είναι πολιτικοί μηχανικοί.

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο, βρήκα αυτό:

 

therm5.jpg

 

...με την εξής λεζάντα:

"...Εντοπισμός μέσω του θερμογραφικού ελέγχου, του σημείου εισροής υδάτων σε μονωμένο δώμα. Η θερμική συμπεριφορά του νερού λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας του, έχει σαν συνέπεια θερμοκρασιακές διαφορές να γίνονται εύκολα ανιχνεύσιμες στην επιφάνεια ενός δομικού στοιχείου ή μιας κατασκευής..."

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω όμως παιδιά αν το ζητούμενο είναι να μας δείξει την υγρασία η τον υπεύθυνο της υγρασίας.

Γιατί αν εχουμε υγρασία έχουμε υγρασία...Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε θερμοκαμερα να μας το πει αυτό....

Οταν όμως έχουμε υγρασία σημαίνει ότι έχουμε διαρροή. Και μένα η εμπειρία μου έχει δείξει ότι το νεράκι σε αυτές τις περιπτώσεις πάει όπου θέλει η ψυχή του.

Δεν είμαι σίγουρος ότι η θερμοκάμερα θα μπορέσει εύκολα μέσα σε ένα μπάνιο με βρεγμένο δάπεδο να μας εντοπίσει την εστία.

Αν και βλέπω ότι τα καινούργια μοντέλα είναι τόσο εξελιγμένα που θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να πειραματιστεί κανείς.

Μόνο που είναι ακριβό σπόρ. :smile:

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.