Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοπογραφικό για έκδοση άδειας


Vikie

Recommended Posts

19 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Να ρωτήσω το συνάδελφο που έκανε το αρχικό ερώτημα. Στην πολεοδομία του ζήτησαν σαν το απόσπασμα τοπογραφικού που επισυνάπτω;

523994257_.thumb.jpg.a410c45a961c9d990ff5b0f78f31d54b.jpg

Ναι, αυτό θέλω να διευκρινίσω, αν ζητάει αυτα τα σημεία. Κατα πάσα πιθανότητα αυτα θέλει. ο υπαλληλος επιστρεφει Δευτέρα όποτε δε μπορω να τον ρωτήσω.

26 λεπτά πριν, tetris said:

Στα πρότυπα διαγράμματα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο

Γιατί να ελεγχθούν οι ισοϋψείς? Δεν είναι ευθύνη του συντάκτη η ορθή εφαρμογή τους? Και γιατί δεν θεωρείται "μπαλαμούτι" η εκ των υστέρων προσθήκη σημείων?

Ο ελεγκτής δ.υ. ελέγχει μόνο την ορθή εφαρμογή των διαγραμμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες (πρότυπα) του υπουργείου. Κάθε πλεονάζουσα απαίτηση, είτε δηλώνει ασχετοσύνη, είτε είναι εκ του πονηρού.

 

Συμφωνώ σε όλα, γιαυτο μου φαινεται περίεργη η απαίτησή του.

 

9 ώρες πριν, dimitris GM said:

Ως προς τα υπολοιπα,   εσυ τους πηγες ενα συμβολαιο αγορας οικοπεδου, που ειχε τον ορο της διαλυτικης αιρεσης

Στην διαλυτική αίρεση μεταβιβάζεται η κυριότητα του ακίνητου εξ αρχής στον αγοραστή με την αίρεση ότι, εάν συμβεί στο μέλλον κάποιο γεγονός που ανατρέπει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε επανέρχεται αυτομάτως η προηγούμενη κατάσταση που υπήρχε πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο αγοραστης ειναι κυριος απο την ημερα του συμβολαιου και αυτος αναγραφει το οικοπεδο στο Ε9.

Ομως, η  υπαρξη αυτης της αιρεσης θα σου δημιουργησει προβληματα στο μελλον και θα δυσκολευεσαι να κανεις μεταβιβασεις, αρα το ορθον ειναι να γινει αρση της αιρεσης  σε συμβ/φο και να μεταγραφεί.
 

Υπήρχε η πράξη άρσης αλλα δεν την ειχα ανεβάσει με τα συμβόλαια. Ο συμβολαιογράφος δε μου την ειχε στειλει και εγω δεν ειχα ιδέα οτι χρειαζεται σε περίπτωση έκδοσης Ο.Α.

 

Σας ευχαριστώ ολους για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

Τα τέσσερα δεκαδικά δεν τα πρόσεξα (συγγνώμην) είναι περιττά. Αρκούν τα δύο. 

Να ενα ακόμη στοιχείο το πόσο σωστά είναι όσα έγραψα παραπάνω, αν και το σχέδιο  αυτό το αποδέχθηκα (πλην αυτής της λεπτομέρειας).

Link to comment
Share on other sites

35 λεπτά πριν, nbr said:

Ο φίλος μας αρχιτέκτονας, που έκανε το αρχικό ερώτημα (και έκανε την αναφορά, ντεμέκ, για τα 500 σημάδια (???)), θέλω να μας πει σε τι θα τον πείραζε ένα τέτοιο σχέδιο που μας δίνει παραπάνω ο Pavlos33??.

Νομίζω πως έτσι πρέπει να είναι ένα καλό Τ.Δ. 

με τη μια με εβαλες στο σκαμνι εσυ :) είπα οτι έχω καμία αντίρρηση να υπάρχουν στο σχέδιο τα σημεία; Το αρχικό μου ερώτημα δεν αφορούσε το αν πρεπει να συμπεριλαμβάνονται στο αρχείο dwg ή όχι, αλλα αν ο υπάλληλος αναφέρεται σε αυτα τα σημεία ή σε κατι άλλο που δε το πιάνω. Και αν κάτι ειναι ντεμέκ εδώ,  αυτο ειναι αφενός το υφος σου :) κ αφετέρου η παράγραφος για τις προδιαγραφές σύνταξης ΤΔ στον Ν4495.. Αν αυτά τα σημεια απαιτούνται τότε θα επρεπε να διευκρινιζεται λίγο καλυτερα στο Αρ.39 παρ1 δ) του Ν4495 που απλά λέει 'υψομετρική αποτύπωση'. Καμια αναφορα στις προδιαγραφές του αρχειου dwg. Τι δομη θα εχεουν τα layers; Πόσα σημεία απαιτούνται; Η πυκνότητα πρέπει να ειναι η ίδια σε ολη την έκταση του γηπέδου ανεξάρτητα απο το εμβαδό του; Η πυκνότητα πρέπει να ειναι η ίδια σε ενα φλατ γήπεδο με με αυτη σε ενα εντονης κλισης με κατσαβραχα; κλπ .. 1 kg σημεία ειν νταξ, να τ' αφήσω; 

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μην αφήνεις να σε ψαρώνει ο κάθε καρεκλοκένταυρος. Ζήτα τις παρατηρήσεις του γραπτώς και τεκμηριωμένες. Κι επ' αυτών θα κάνεις τα έγγραφά σου. Δείξε του ότι είσαι αποφασισμένος να το τραβήξεις.

Με τίποτε δεν στοιχειοθετείται η υποχρέωση αναγραφής των "ενδιάμεσων". Αν (λόγω υπερβάλλοντος ζήλου:mrgreen:) θέλει να εξερευνήσει τις λεπτομέρειες, μπορεί με μιαν απλή γραμμική παρεμβολή (με κλιμακόμετρο και απλή μέθοδο των τριών) να βρει το υψόμετρο οποιουδήποτε σημείου γουστάρει.

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο τοπογραφικό απαιτούνται οι περιμετρικές στάθμες για το τελικό ύψος του κτιρίου. Δεν προκύπτει από πουθενά  ότι αν λείπουν οι ισουψείς και όλα αυτά τα σημεία, ότι οι τελικές στάθμες κοντά στο κτίριο (τελική διαμόρφωση) δεν προκύπτουν από το ΔΚ και τις όψεις.
Θέλω να δω τι θα κάνουν ακόμα και με το 2ο δεκαδικό, όταν πάω να κλωστήσω μια πέρα 10 πόντων επειδή τσακώθηκα με τον εργολάβο ή όταν εφαρμόσω το +/- 80εκ του άρθρου 30.

Δε λέω να μην υποβάλουμε τίποτα, αλλά πέρα από τα απαιτούμενα από τον νόμο και τα απαιτούμενα για να την Α/Β δουλειά μετά, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αυτό το αντιμετωπίζετε εντελώς μα εντελώς λανθασμένα γιαυτό και το τοπογραφικό διάγραμμα είναι εκεί που είναι.

Το "τοπογραφικό" από μόνο του είναι μία ξεχωριστή μελέτη. Όλα τα διατάγματα στο παρελθόν, που αφορούσαν την έκδοση μίας Ο.Α. πάντα η αρχική τους αναφορά ήταν στο Τ.Δ.. Χωρίς αυτό δεν σχεδιάζεις τίποτα. 

Η "υψομετρική- ταχυμετρική αποτύπωση", από μόνη της, έχει τους δικούς της κανόνες. Αυτούς, τους κανόνες, πρέπει να ακολουθεί όποιος κάνει οποιαδήποτε αποτύπωση για να προκύψει το ανάγλυφο μιας περιοχής. 

Το τι απαιτούν όλοι αυτοί οι εισπρακτικοί νόμοι είναι ένα άλλο θέμα! 

Η τοπογραφία, το θέλετε δεν το θελετε (δεν το θέλετε) έχει τους κανόνες της . Εγώ θέλω, ώστε αυτοί οι κανόνες, να εφαρμόζονται!!

Μου κάνει κάπως εντύπωση, που για το θέμα αυτό δεν έγραψε κανένας Αγρ. _ Τοπογράφος μηχανικός!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου, με κάποιες παρατηρήσεις.

Οι σοβαροί μηχανικοί (οποιασδήποτε ειδικότητας) αντιμετωπίζουν με συνέπεια και σεβασμό τη δουλειά τους. Συνεπώς, καλό θα είναι να λείπουν οι γενικεύσεις.

Από τη στιγμή που απαιτείται (ορθώς, κατά την άποψή μου) υψομετρική αποτύπωση του γεωτεμαχίου, θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να αποτυπώνεται όσο το δυνατόν πιο σωστά το ανάγλυφο του εδάφους. Τα περιττά (μηχανικοί είμαστε) δεν χρειάζονται.

Κάθε κλάδος έχει τους κανόνες του, και ο συνεπής επαγγελματίας (πρέπει να) τους εφαρμόζει. Όμως, άλλο πράγμα είναι η θρησκευτική πίστη, και άλλο η θρησκοληψία. 

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από την δική μου, εμπειρία, μιας και πρόσφατα έχω υπογράψει και παραδόσει μερικά τοπογραφικά διαγράμματα αδείας σύμφωνα με το νέο σύστημα (e-adeies) έχω να πω τα εξής:

- Υπάρχει περίπτωση ο ελεγκτής να είναι υπερβολικός, με στόχο να καθυστερήσει λίγο η μελέτη, ίσως επειδή αργεί πχ και ο έλεγχος των στατικών κλπ. Δεν το λέω με βεβαιότητα αυτό, είναι εικασία. Όμως μου έχει ζητηθεί να αναφερθώ συγκεκριμένα σε ποιο διάταγμα βασίστηκα για να εφαρμόσω τις Ρ.Γ και Ο.Γ., ενώ είχα αναγράψει αναλυτικά το ΦΕΚ πάνω στο σχέδιο, πάνω ακριβώς στην γραμμή. Είχα δηλαδή κάποιες παρατηρήσεις που δεν ήταν λάθος, αλλά ήταν υπερβολικές κατ εμέ μιας και όπως λέτε δεν περιγράφονται αυτές οι απαιτήσεις ούτε στα πρότυπα διαγράμματα ούτε πουθενά.

- Λόγω όμως ότι πλέον τα τοπογραφικά υποβάλλονται και ηλεκτρονικά, έχουν αυξηθεί οι "απαιτήσεις" των ελεγκτών και αυτό δεν το θεωρώ λάθος. Δεν χρειάζεται να αναγράφονται όλα σε προδιαγραφές. Όταν ο ελεγκτής βλέπει ένα dwg από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα points, ότι δηλαδή δεν παραδόθηκε όπως το δούλεψε ο συντάξας μηχανικός, είναι πιθανό να θεωρήσει ότι υπάρχει δόλος. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν του άνω συναδέλφου, μπορεί να θεώρησε ότι οι ισοϋψείς σχεδιάστηκαν "κατά βούληση". Βλέποντας τα points, θα καταλήξει σε κάποια βεβαιότητα ότι η μελέτη είναι αξιοπρεπής. Αν κάποιος μαιμουδιάζει ισοϋψεις θα δυσκολευτεί πολύ να βάλει τέτοια σημεία εκ των υστέρων, από τα οποία προκύπτουν οι αρχικές ισοϋψείς.

Δεν σημαίνει ότι ο άνω συνάδελφος δεν έκανε σωστά την δουλειά του. Εγώ προτείνω να στείλει ότι του ζητηθεί. Στο κάτω κάτω οι έλεγχοι των σχεδίων έχουν αυστηροποιηθεί πλέον και για αυτό αντιλαμβάνομαι ακριβώς τι είπε ο nbr.

Edited by ntanos
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, ntanos said:

...., είναι πιθανό να θεωρήσει ότι υπάρχει δόλος. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν του άνω συναδέλφου, μπορεί να θεώρησε ότι οι ισοϋψείς σχεδιάστηκαν "κατά βούληση". Βλέποντας τα points, θα καταλήξει σε κάποια βεβαιότητα ότι η μελέτη είναι αξιοπρεπής(???). Αν κάποιος μαιμουδιάζει ισοϋψεις θα δυσκολευτεί πολύ να βάλει τέτοια σημεία εκ των υστέρων, από τα οποία προκύπτουν οι αρχικές ισοϋψείς (δύσκολο όχι, χρονοβόρο ναι)......

Υποθέσεις επί υποθέσεων (του ελεγκτή) για να καταλήξει πού? Και πώς ξέρει, π.χ,. ότι δεν έχουν "μαϊμουδιαστεί" οι συντεταγμένες? 

Του δίνει ο νόμος το δικαίωμα να κρίνει κατά βούληση και να καταδικάζει?

Μήπως στέλνει μήνυμα "δεν κάνεις σωστά τοπογραφικά, δώσε να στα φτιάξω εγώ"? Κι αυτό δεν είναι απλή εικασία, αλλά εμπειρία ...

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να μείνει από αυτή την κουβέντα, την στιγμή που παραδίδουμε πλέον dwg αρχείο, η ταυτόχρονη παράδοση και του layer των σημείων αποτύπωσης σταδιακά θα αποτελέσει τον κανόνα.

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.