Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρασία σε ενοικιαζόμενο σπίτι


Eleni Bouchli

Recommended Posts

H μούχλα είναι μαύρη , ενώ η υγρασία πράσινη η κίτρινη . Αρα αν είναι μαύρη , είναι έλλειψη αερισμού η οποία προφανώς προκαλείται στα ψυχρά σημεία του σπιτιού και σε θερμογέφυρες . Προφανώς τό γεγονός ότι δεν θερμαίνεται το σπίτι , σε συνδυασμό με το ότι δεν το αερίζουν γιά να μην κρυώσει περισσότερο , μάλλον έχει δημιουργήσει τα προβλήματα .

 

Βέβαια όλα αυτά με βάση τα στοιχεία που λέτε , άρα είναι εικασίες .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πώς μπορούμε να διερευνήσουμε με κάποιον έγκυρο τρόπο όλα αυτά ,ώστε να λύσουμε το πρόβλημα του ενοικιαστή.

Αν πραγματικά φταίει σε κάτι το σπίτι, και μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα, δεν έχουμε αντίρρηση. Το θέμα για εμάς είναι να δώσουμε λύση στον ενοικιαστή, και όχι με κάποιον τρόπο να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος στο ότι φταίει το σπίτι, αν όντως είναι έτσι.

Επί της ουσίας, είναι ο "πελάτης" μας, και θέλουμε να είναι ευχαριστημένος ώστε να παραμείνει.

 

Τί μπορούμε να κάνουμε;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εαν έχει αναπτυχθεί μύκητας τότε εαν αυξήσουμε την θερμοκρασία θα μεγαλώσουμε τις αποικίες. Κυκλοφορούν διάφορα υλικά κατα τη μούχλας αλλα προσωπικά δεν έχω βρει κάποιο που να δουλεύει καθολικά. Τις περισσότερες φορές επανεμφανίζετε εντος του έτους. Μια πρακτική που εφαρμόζετε είναι το πάγωμα τις περιοχής με CO2 υπο πίεση και το τρίψιμο με συρματινη βούρτσα με ξύδι. Αυτό το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές μέχρι να εξαφανιστούν τα στίγματα τελείως. Μετα απο αυτό μπορείτε να βάλετε τα παραπάνω υλικά.

 

Το καλύτερο είναι το Ceretec CT - 99.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ ό τη συμβουλή. Αυτό δεν γνωρίζουμε ωστόσο είναι πώς έχει αναπτυχθεί η μούχλα, ώστε να στοχεύσουμε στην "πηγή". Δηλαδή, ποιά είναι η αρχική αιτίία.

Αυτό με ποιόν τρόπο μπορούμε να το εντοπίσουμε; πχ. Με θερμογράφηση; Η μπορούμε να δεχτούμε a priori ότι αυτό που φταίει είναι πως οι ενοικιαστές δεν χρησιμοπο πιούν θέρμανση; ( Ειδικά φέτος το χειμώνα, που έχει διευρυνθεί το πρόβλημα,δεν χρησιμοποίησαν ούτε καλοριφές (όταν λέμε δεν χρησιμοποποίησαν, εννοούμε ούτε μία ημέρα) αλλά ούτε καν άναψαν το τζάκι...

Τονίζω και πάλι ότι κανένα από τα υπόλοιπα 4 διαμερίσματα δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.

 

Αν βρούμε την αιτία, και εφαρμόσουμε και αυτό που μας γράφετε ( ή παρόμοια τακτική) τότε θα έχουμε δώσει πιστεύω καθολική λύση στο πρόβλημα.

 

Τι μας προτείνετε;

 

ευχαριστώ πολύ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Οχι απαραίτητα διότι το φαινόμενο είναι αρκετά πιο πολύπλοκο. Η υγρασία απο μόνη της δεν είναι η πηγή αλλα ένας συντελεστής του φαινομένου. Η υγρασία είναι ένα φυσικό φαινόμενο με μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα την περιοχή και την ώρα. H μούχλα είναι αποτέλεσμα μικροοργανισμών που βρίσκονται στο αέρα και είναι ετερόφαγα. Με λίγα λόγια δεν χρησιμοποιούν την φωτοσύνθεση αλλα οργανικά υλικά για διατροφή. Το πλέον καλό φαγητό σε ένα σπίτι είναι οι ασβεστικοί σοφάδες. Η υψηλή ποσότητα ασβέστιου μπορεί να θρέψει τρισεκατομμύρια μικρο-οργανισμών. Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο σε παλαιές κατοικίες και οχι σε πλέον σύγχρονες που κατα βάση έχουμε ακρυλικούς σοφάδες.

 

Σίγουρα η έλλειψη θέρμανσης δημιούργησε μεγάλες διαφοροποιήσεις στην θερμοκρασία και άρα στην ταχύτητα συμπύκνωσης. Πηγές υγρασίες σε ένα σπίτι εκτός των περιβαλλοντικών είναι κατα βάση το βράσιμο κατα το μαγείρεμα, το ντους και το πλυντήριο. Η θέρμανση με λίγα λόγια θα είχε περιορίσει τα συμπυκνώματα εφόσον μπορούσε να μειώσει τα συμπυκνώματα στην πηγή τους. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε οτι μια θερμογέφυρα πάνω απο την κουζίνα ή στο ντους ή στον χώρο του πλυντηρίου θα οδηγήσει σε μούχλα ακόμα και με θέρμανση.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Έχω και εγώ αντίστοιχη περίπτωση:

Διαμέρισμα 1ου ορόφου σε πολυκατοικία του 2005

Εμφανίζεται υγρασία:

α. Έξω απο το μπάνιο, το περίεργο είναι ότι στο συγκεκριμένο τοίχο βρίσκεται μόνο η λεκάνη

β. Σε τοίχο υπνοδωματίου που βρίσκεται σε συνέχεια του μπάνιου

γ. Στο ίδιο υπνοδωμάτιο, εμφανίζεται υγρασία σε τοιχο που χωρίζει το διπλανό διαμέρισμα

δ. Στο καθιστικό, σε τοίχο που αποτελεί εξωτερικό τοίχο της οικοδομής. Από την έξω πλευρά, δεν υπάρχει άλλη οικοδομή στο σημείο αυτό

 

Έχω ακούσει για προβλήματα υγρασίας και σε άλλα διαμερίσματα. Έχω παρατηρήσει ότι η υγρασία εντοπίζεται χαμηλά και ψηλά οι τοίχοι είναι καθαροί, επομένως δεν έρχεται απο τους άλλους ορόφους. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στον τοίχο που ανέφερα στο α, υπάρχει και η πόρτα του μπάνιου. Η υγρασία παρουσιάζεται εκατέρωθεν της πόρτας, είναι πιθανόν να βγαίνει απο το πάτωμα και να ανεβαίνει στους τοίχους? (σε άλλο σπίτι που είχα δει, καποια διαρροή μέσα στον τοίχο είχε προκαλέσει υγρασία σε όλη την μάζα του τοίχου.

Η υγρασία πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι, και με όλα τα παράθυρα ανοιχτά.

 

1. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, υπάρχουν κίνδυνοι υγείας?

2. Μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχουν κίνδυνοι στατικότητας?

 

Νοικιάζω το διαμέρισμα αλλά δεν θα ήθελα να ψάξω για άλλο σπίτι τη στιγμή αυτή...

Συνήθως τα προβλήματα στα δάπεδα και στους τοίχους που συνορεύουν με WC προκαλούνται από νερά της μπανιέρας (ή της ντουζιέρας). Όταν κάνουμε ντουζ, το νερό που ρέει στους τοίχους καταλήγει, μέσω αρμών διακοπής εργασιών ή αποκολλημένων πλακιδίων καθώς και από τις τρύπες εξόδου των σωλήνων της μπαταρίας, στο δάπεδο κάτω από την μπανιέρα. Κατόπιν απλώνεται σ' όλο το δάπεδο (κάτω από τα πλακίδια ή τα μάρμαρα) και φυσικά μέσω ανερχόμενης υγρασίας εμφανίζονται τα συμπτώματα στη βάση των τοίχων. Το καλοκαίρι κάνουμε περισσότερα ντουζ και είναι μεγαλύτερη η καταπόνηση από υγρασίες που καταλήγουν στο δάπεδο. 

Στις βάσεις των κουφωμάτων της πόρτας το νερό ανέρχεται ψηλότερα, γιατί κατ' αρχήν το ξύλο απορροφά πιο εύκολα το νερό από το δάπεδο διαβρέχοντας τα γειτονικά τμήματα του τοίχου.

Κίνδυνοι υγείας δεν υπάρχουν. Απαιτούνται σφραγίσεις στον αρμό επαφής της μπανιέρας με τον τοίχο ή οποιοδήποτε άλλο δομικό στοιχείο, ν΄ανοίξετε το μεταλλικό (κόλουρο κώνο συνήθως) προστασίας εξόδου των μπαταριών από τον τοίχο ώστε να αποκαλυφθούν οι οπές γύρω από τους σωλήνες στην έξοδό τους από τον τοίχο και να τα σφραγίσετε με κατάλληλη αρμοσφραγιστική-αντιμυκητιακή μαστίχη. Η χρήση κατάλληλου primer θα αυξήσει την πρόσφυση και τη διάρκεια ορθής λειτουργίας της σφράγισης.

Edited by Μαυρουλέας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας.

 

εμείς πάλι έχουμε παρόμοιο θέμα απο την πλευρά όμως του ιδιοκτήτη. Εχουμε ενα διαμέρισμα το οποίο είναι ακριβώς κάτω από το δικό μας ( εμεις στον 3 όροφο, οι ενοικιαστές στον 2). Η οικοδομή είναι του 2002. Το διαμέρισμα του 2 ορόφου, το οποίο και ενοικιάζαμε πάντα σε τρίτους, ποτέ δεν είχε θέματα μούχλας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας μας δεν έχει πρόβλημα με την μούχλα.

πέρσι, περίπου τον Δεκέμβριο εγκαταστάθηκαν νέοι ενοικιαστές.

 

Μετά από μερικούς μήνες μας επισήμαναν οτι το σπίτι εμφανίζει σημάδια μούχλας. εδώ και έναν χρόνο έχουμε το ίδιο παράπονο από τους ενοικιαστές. Θα σας αναλύσω κάποιες σκέψεις - παραμέτρους που πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, και θα παρακαλούσα αν μπορεί κάποιος μηχανικός να μας πει αν το σκεπτικό είναι σωστό.

 

1. Κανένα άλλο διαμέρισμα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα ( άρα κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο διαμέρισμα)

2. Η μούχλα εντοπίζεται στον τοίχο,(σε εξωτερικούς τοίχους) σε διάφορα σημεία του σπιτιού και όχι σε ένα συγκεκριμένο. Με βάση αυτό, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για κάποιον σπασμένο σωλήνα.

3. Η μούχλα δεν εμφανίζεται στο ταβάνι, αλλά στο μέσον του τοίχου, άρα δεν "βρέχουμε" εμείς οι από πάνω τον 2 όροφο.

4. καθώς είμαστε παράλληλα και διαχειριστές της πολυκατοικίας, μπορώ να σας πώ με βεβαιότητα ότι οι ένοικοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου θέρμανση. ( έχουμε θέρμανση με πετρέλαιο). Πέρσι από όσο μας είχανε πει χρησιμοποιούσανε μόνο τζάκι. ( όχι ενεργειακό, κλασσικό).

 

Μετά από έρευνα που έχω κάνει στο διαδίκτυο αναφέρεται σε πολλά άρθρα ότι αν δεν θερμαίνεται σωστά ο χώρος, τότε δημιουργείται το φαινόμενο της συμπύκνωσης.

 

 

Οι ενοικιαστές θεωρούν ότι φταίμε για κάποιο λόγο εμείς. Ωστόσο, έχει βάση αυτό; επίσης, ζητούν να θερμομονώσουμε όλο το διαμέρισμα, κάτι το οποίο απο όσο έχουμε διαβάσει, αν δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση( εν προκειμένω καθόλου θέρμανση), θα κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο.

 

Μπορεί κάποιος από εσάς , ειδικός,να μας δώσει μία απάντηση; Ο χρήστης BAS σε ερώτηση λίγο πιο κάτω ρωτάει τον ενοικιαστή αν θερμαίνει τον χώρο και πώς.

 

Θα μπορούσαμε να είχαμε παρακαλώ κάποια επιπλέον στοιχεία ως προς αυτό; Δηλαδή, κατά πόσον παίζει ρόλο η θέρμανση;

 

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Παραπέμπω σε ένα μικρό τμήμα ενός παλαιότερου άρθρου μου:
"Συνηθισμένη ερώτηση: «Μα τόσα χρόνια γιατί δεν παρουσιαζόταν το πρόβλημα;»
 Αν για πολλά χρόνια δεν παρουσιαζόταν το πρόβλημα με τους μύκητες και αυτό παρουσιάστηκε πρόσφατα πρέπει να ελέγξετε ποιες από τις παρακάτω συνθήκες έχουν τροποποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν:
1) γέννηση παιδιού (συνήθως οι γονείς φοβούνται να αερίζουν επαρκώς το χώρο για να μην κρυώσει το μωρό αλλά έτσι αυξάνεται η σχετική υγρασία μέσα στο σπίτι ή και αυξάνουν τη θερμοκρασία θέρμανσης, οπότε ανεβάζουν θερμοκρασιακά και το σημείο δρόσου στα ευπαθή με καλώς θερμομονωμένα σημεία της οικίας)
2) πρόσφατη αλλαγή κουφωμάτων. Αυτή περιορίζει πλέον τον αερισμό της οικίας αυξάνοντας κατά συνέπεια τον αριθμό των σπόρων των μυκήτων
3) χειμώνας με πολλές βροχές και κρύα. Προκαλεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων
4) τοποθέτηση υγραερίου. Αυξάνει την ποσότητα των υδρατμών η καύση του.
5) αλλαγή των συνηθειών κατοίκησης ή και αλλαγή του ενοίκου (μη επαρκής αερισμός πλέον και υψηλότερη θερμοκρασία για τη θέρμανση ή διαρκής θέρμανση του χώρου)"
Edited by Μαυρουλέας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
On 13/10/2011 at 2:47 ΜΜ, Parori said:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΟΙ. ΕΧΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΟΙ ΣΟΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΑΝΕΙ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΑ. ΜΟΝΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ??

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ Κ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΚΟΜΑ.

ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

post-58752-131887279763_thumb.jpg

Καλησπέρα σας! Νοικιάζω ένα σπίτι στο οποίο έπεσε το ταβάνι στο δωμάτιο του παιδιού μου. Από θαύμα δεν επαθε κανείς τίποτα!Ο σπιτονοικοκύρης μου θέλει να το επισκευάσει τώρα τι χειμώνα που ζούμε μέσα.Εγω φοβάμαι μήπως κλείσουμε μέσα την υγρασία και ξαναπέσει και του ζητώ να το φτιάξει το καλοκαίρι που θα στεγνώσει αλλά εκείνος επιμένει να το κάνει τώρα.Επιπλεον έχω μικρά παιδιά και θα μυρίζει.πειτε μου σας παρακαλώ τη γνώμη σας!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς αποκολλήθηκε κι έπεσε το επίχρισμα της οροφής. Δεν θα γίνει καμία εργασία πριν αποφανθεί αρμόδιος μηχανικός (επιλογής σας) για το πρακτέο. Κι επειδή ενδέχεται να συμβεί και σε άλλο σημείο, καλό είναι να ελεγχθούν οι οροφές όλων των χώρων και να καθαιρεθούν τα επίφοβα επιχρίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες νέων επιχρισμάτων θα γίνουν προς το τέλος του καλοκαιριού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.