Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλογή διατομής υποθαλάσσιου καλωδίου


aginor

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά,

 

Όποιος γνωρίζει ας δώσει τα φώτα του παρακαλώ.

Χρειαζομαι τιμες απο υποαθαλασια καλωδια. μου ζητησαν απο την αγορα να επιλεξω εγω την διατομη. ο ερμος ειμαι μηχανολογος και με τα ρευματα δεν τα παω και τοσο καλα. εχω 2 καλωδια ανεξαρτητα μεταξυ τους ενα 50 και το αλλο 150kW. Μεταφερουν στην στερια την ισχυ που παραγεται απο 2 γεννητριες που κινουνται απο διαταξη παραγωγης ενεργειας απο τα κυματα της θαλασσας. η ταση ειναι 400V και το βαθος αν εχει συμασια οχι μεγαλυτερο απο 50 μετρα.

αν σας μπερδευει η θαλασσα υποθεστε οτι ειναι στην στερια. αλλαζει κατι???

 

 

Η μανα μου με εκανε πανεξυπνο και δυσλεκτικο. για αυτο η ορθογραφια.....

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, αγαπητέ

 

Το θέμα των υποβρυχίων καλωδίων έχει ως εξής. Συνήθως τα υποβρύχια καλώδια μεταφέρουν ισχύ σε μέση ή υψηλή τάση. Χρησιμοποιούμε καλώδια με μόνωση XLPE όχι επειδή είναι τα καλύτερα αλλά επειδή είναι πιο οικονομικά και πληρούν τις βασικές προδιαγραφές.

 

Υποβρύχια μεταφορά ισχύος στη Χαμηλή Τάση (400V) δεν είναι τόσο συχνή. Οι πιο βασικές εφαρμογές είναι η τροφοδοσία υποβρύχιων αντλιών. Τα μαστόρια στις εγκαταστάσεις και σε υγρό περιβάλλον χρησιμοποιούν καλώδια ΝΥΥ που αντέχουν σε υγρό περιβάλλον (βλέπε κήπους, πηγάδια, εξωτερικές εγκαταστάσεις κλπ). Αν θυμάμαι καλά και οι παροχές της ΔΕΗ προς τα σπίτια μας (εκτεθειμένες σε νερό κλπ..ξέρεις τα μαύρα εκείνα καλώδια) είναι με ΝΥΥ.

 

ΟΜΩΣ, προσοχή. Το σωστό καλώδιο για τροφοδοσία υποβρύχιων φορτίων είναι το HO7RN-F που φέρει τις σχετικές πιστοποιήσεις. Το καλώδιο αυτό είναι κατάλληλο να βρίσκεται μονίμως στο νερό. Πρόκειται όμως για σχετικά εύκαμπτο πολύκλωνο καλώδιο και χρησιμοποιείται ευρέως για τροφοδοσία υποβρυχίων φορτίων. Αν θυμάμαι καλά φτάνει συνήθως μέχρι διατομή 1x50mm2.

Σημαντική παράμετρος στη περίπτωσή σου είναι η, πιθανολογώ, μεγάλη απόσταση από την πηγή (υποβρύχια γεννήτρια) μέχρι το σταθμό αφίξεως. Οπότε απαιτείται μελέτης πτώσης τάσης.

 

Το θέμα έχει μια ιδιαιτερότητα διότι δεν θυμάμαι κατά πόσο οι σχετικές παράμετροι (αλληλεπιδράσεις γειτνιαζόντων καλώδίων, τρόπος εγκατάσης κλπ) ισχύουν ακριβώς το ίδιο όταν το περιβάλλον είναι θαλλασινό νερό. Επίσης, είναι βέβαιον ότι τμήματα των καλωδίων αυτών θα συνεχίσουν και στο ξηρό περιβάλλον της στεριάς.

 

Αν θες δώσε μας λίγες πληροφορίες για την εγκατάσταση, αποστάσεις κλπ.

 

Ξέχασα να πω ότι η τιμή για το συγκεκριμένο καλώδιο εξαρτάται από τη διατομή και είναι αυτή (περίπου ίδια) που ισχύει για τα κοιτά καλώδια (NYY, NYM κλπ). Ένα τηλ. σε οποιοδήποτε μαγαζί ηλεκ. υλικού και θα σου πούνε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτός ο τρόπος απάντησης μου αρέσει. Μπράβο! Παραδέχομαι! Φαίνετε ότι μιλάει μηχανικός. Πλήρης απάντηση.

το μοντέλο είναι μεν στην θάλασσα αλλά έχει μικρή ισχύ (50 και 150kW) αυτό σημαίνει ότι τις προδιαγραφές θα πρέπει να της τηρήσουμε. Άρα λογικά πάμε σε HO7RN-F. Η από στάση από την ακτή είναι το πολύ 500 μέτρα. Η περιοχή έχει αμμώδη πυθμένα και μικρά θαλάσσια ρεύματα. Παρακείμενα φορτία και καλώδια δεν υπάρχουν είμαστε κυριολεκτικά στην μέση του πουθενά! Αποφεύγουμε τον μετασχηματιστή μέσης τάσης γιατί είναι άλλα 20—25.000 ευρώ (για τα πρώτα μοντέλα).

Σαν ισχύς είμαστε στα όρια για να το δεχτεί ο ΔΕΣΜΙΕ. Τουλάχιστον στα 2 πρώτα που είναι πειραματικά θα το δεχτεί. Για το κοστολόγιο, άρα και για την διατομή, θέλω μια τάξη μεγέθους. Μόλις έχω ένα αρχικό κοστολόγιο (περίπου) και με αυτό βρεθεί ο επενδυτής τότε θα κινηθούν οι ακριβείς μελέτες.

καλά τα αρχικά αλλά επειδή είμαι άλλης σχολής, που θα βρω της προδιαγραφές τους? Δηλαδή τι είναι το HO7RN-F???

ένα ακόμα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Η διάταξη είναι στην επιφάνεια. Το καλώδιο κατεβαίνει στον πάτο και πάει έξω.

άσχετο με τα παραπάνω και δεν θέλω να σας επηρεάσει, αλλά αν η διάταξη αυτή ήταν σε θέση να βουλιάζει κατακόρυφα και να πηγαίνει στον πάτο και μετά να ανεβαίνει υπάρχει καλώδιο που να κάνει κάτι τέτοιο? Φανταστείτε ότι έχετε το καρούλι (μπαλαντέζα) απλωμένη στο δωμάτιο και ανεβάζετε το καρούλι στο ταβάνι και το κατεβάζετε στο πάτωμα. Το καλώδιο ακολουθάει και πέφτει στο πάτωμα και μετά ξανατεντώνετε στον αέρα. Κάπως έτσι να είναι και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ, θα κοιτάξω να δω λίγο τι καταλόγους έχω για καλώδια.

 

500 μέτρα είναι ΜΕΓΑΛΗ σχετικά απόσταση για να μεταφέρεις ισχύ στα 400V ως προς τις πτώσεις τάσεις. Μετά θα συνεχίσει και στη στεριά τα καλώδια ? . Οι διατομές των καλωδίων θα βγουν αρκετά μεγάλες και το κόστος θα ξεπεράσει μόνο για τα καλώδια τις 25.000 ευρώ (ίσως και αρκετά παραπάνω με εγκατάσταση και υλικά). Πολύ πρόχειρα θεωρώντας απόσταση 500μ και κόστος προμήθειας και εγκατάστασης καλωδίου να πούμε, 30 ευρώ/μ (για μια διατομή σχετικά μεγάλη- βάλε ότι θα χρειαστούν πλοιάρια να απλώσουν το καλώδιο κλπ) αμέσως αμέσως 15.000 μόνο (και μιλάμε για ένα καλώδιο). Το καλώδιο το απλώνουν περίπου έτσι όπως λες. Δεν το έχω δει αλλά αν θυμάμαι καλά από διάφορα που είχα διαβάσει το παρελθόν το καλώδιο το ρίχνει ένα πλοιάριο στο οποίο το καλώδιο ξετυλίγεται φαντάζομαι από κάποιο καρούλι.

 

Αλήθεια μια τέτοια επένδυση κάνει απόσβεση ? διότι φαντάζομαι τα 150kW και 50 kW είναι ονομαστικές μέγιστες ισχύς. Η πραγματικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι σημαντικά μικρότερη άμεσα εξαρτημένη από την στιγμιαία κάθε φορά κυματική ενέργεια. Με τι τιμή θα την αγοράζει το σύστημα ?

Link to comment
Share on other sites

όπως αναφέρω νομίζω παραπάνω δεν θα κάνει ποτέ απόσβεση! είναι πειραματικό μοντέλο σε πραγματικές διαστάσεις. Στην δεξαμενή πάει καλά. Πρέπει να τ δοκιμάσουμε σε πιο πραγματικές συνθήκες και μετά πάμε σε κανονική ισχύ. (κανονική εννοώ ένα μέγεθος που θα το αγοράσει κάποιος όπως αγοράζουν ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα). κανένας δεν θα δώσει πολλά για κάτι που λειτουργεί μόνο μέσα σε εργαστήριο. πρέπει να βρούμε κάποιον να "τζογαρει" με τα πρώτα μοντέλα και μετά να τα κονομήσει χοντρά. (σε απλά ελληνικά αυτό είναι)

αυτός είναι και ο λόγος που ψάχνουμε και την οικονομικότερη λύση.

υπάρχει περίπτωση στο σύνολο, αν βγάλουμε έξω μέση τάση, να ήμαστε σε μικρότερα κοστολόγια?

δεν αναφέρομαι στην διαδικασία πόντισης του καλωδίου αλλά στην ίδια την κατασκευή. είναι γνωστό ότι σε βάθος ισο με το μισό μήκος κύματος η ενέργεια του κύματος είναι ιση με το 5%!!! δηλαδή αν έχουμε 100 μέτρα κύμα και γίνετε χαλασμός στην επιφάνεια, αν καταδειθει στα 50 μέτρα βάθος δεν νιώθει τίποτα. αυτό θέλω να κάνει η κατασκευή. αλλά το καλώδιο πως θα το ακολουθήσει???

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Για να μεταφερεις 150kW / 400V στα 500 μετρα θα χρειαστείς πολύ μεγάλη συνολική διατομή (σαν τάξη μεγέθους κάτι σαν 3-4 καλώδια 95mm2) και αρκετές απώλειες.

 

Κατ' εμέ από άποψη μεταφοράς θα χρειαστεις Μ/Σ σε μέση τάση, αν όχι σε αυτό το πειραματικό μοντέλο τότε αργότερα. Οπότε μάλλον πρέπει να προβλέψεις και την ενσωμάτωση ενός Μ/Σ στην κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
On 4/11/2008 at 1:39 ΜΜ, ΓιαννηςΑ said:

Κατ' εμέ από άποψη μεταφοράς θα χρειαστεις Μ/Σ σε μέση τάση, αν όχι σε αυτό το πειραματικό μοντέλο τότε αργότερα. Οπότε μάλλον πρέπει να προβλέψεις και την ενσωμάτωση ενός Μ/Σ στην κατασκευή.

Συμφωνώ με αυτό και εγώ και ας έχουν περάσει 10 χρόνια.

On 4/11/2008 at 3:10 ΜΜ, aginor said:

τι διατομη εχω περιπου τοτε??

Η διατομή που θα έχεις σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολυ μικρότερη απο 95mm2 που αναφέρθηκε πιο πάνω. Ίσως 50mm2. Η χαμηλή τάση σε συνδιασμό με τις μεγάλες αποστάσεις είναι ασύμφωρη οικονομικά αλλά και τεχνικά για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά παρουσιάζω τους παρακάτω.

  • Απώλειες
  • Μεγάλες διατομές στα καλώδια
  • Μεγάλη πτώση τάσης
  • Μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των καλωδίων
  • κτλ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.